Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Popper Péter idézi egyik beszélgetését Pilinszky Jánossal
  2019-02-21 09:17:02, csütörtök
 
 







Megoldás és /vagy irgalom (Tudomány, vagy lélek?)


Popper Péter idézi egyik beszélgetését Pilinszky Jánossal, amelyben a költő mondja a pszichológusnak:

,,Egy alkalommal beszélgettem Pilinszky Jánossal, és a költő megjegyezte:

- Utállak benneteket, pszivel kezdődő foglalkozásúakat.
- Miért utálsz János?
- Mert nagyon nagy terheket raktok az emberekre. Azt hirdetitek, hogy minden emberi problémának van megoldása. Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit, a politikai orientációját stb.- és összeomlik. A valóságban, - mondta Pilinszky - az élet dolgainak többsége nem megoldható. Legfeljebb jól- rosszul elviselhető. Óriási a különbség közöttünk. Ti úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak és megoldásokra van szükség, én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.

Szíven döfve tántorogtam ki Pilinszkytől." (Popper Péter)



Már sokat vitatkoztak azon, hogy kinek van igaza, de Popper Péter sem tiltakozott vagy érvelt Pilinszky véleménye ellen, sőt minden valószínűséggel elfogadta. Ezt a - feltételezhetőleg - magánbeszélgetést a pszichológus később több interjúban is szabad megfogalmazásban felidézi, amelyből egyértelműen kiérezhető a költő látásmódjának tisztelete és elfogadása. Hogy miért?



Egy interjú alkalmával ezt mondta:

,,- El lehet fogadni a dolgokat olyanoknak, amilyenek nem kell mindent helyrehozni, és nem is lehet. El lehet fogadni a dolgokat olyanoknak, amilyenek.

- Furcsa ezt az Ön szájából hallani, hiszen pszichológus. A pszichológus nem azon dolgozik, hogy segítsen az embereknek megoldaniuk a problémáikat?
- Az élet nagy részét nem lehet megoldani. El lehet viselni jól vagy rosszul, és az előbbi kellemesebb. Hogyan tudnám megoldani az anyámmal való viszonyomat, ha az nem jó, hiszen nem - csak rajtam áll a dolog, hanem rajta is.
Sosem akartam pszichológus lenni, de ide sodort az élet és gondoltam, akkor már megtanulom jól ezt a szakmát, és meg is tanultam. De magát a pszichológiát egy rossz fajta gondolkodásnak tartom az élet dolgairól. Nem hiszek ennek a csőlátásnak a mély igazságában. Nem tudok hinni abban, hogy az ember lelke egy strukturált szerkezet, ez nem ilyen egyszerű. A lélekben többféle személyiség van, és a környezet provokációja, a különféle események erőteljesen befolyásolják, hogy melyik lehetőség manifesztálódik és lesz belőle karakteres személyiség.
Élhet valaki Grúziában mint szentéletű kis pap és eljöhet érte a forradalom, amiben zsarnok lesz belőle. Sztálin elvtársról beszélek, aki az idő múlásával a kezdetektől eltérő hívást kapott a világból. A világ és az emberi lélek dolgai nem olyanok és nem is oldhatók meg úgy, mint ahogy azt a pszichológia szeretné leírni vagy elmondani." (Popper Péter-Elfogadás interjú)



Tény, hogy a mindennapokban, inkább gondolkodunk a problémák-megoldások rendszerében, míg a tragédia-irgalom szempontot túlságosan patetikusnak, mesterkélten magasztosnak tartjuk.

Nem hiszem, hogy nálam van a bölcsek köve, de elgondolkodtató Pilinszky fogalomtársítása: ,,tragédiák vannak, irgalomra van szükség" Az ember, aki annyira keménynek, erősnek, hatalmasnak érzi magát, mégis milyen gyenge, tehetetlen és kiszolgáltatott, tud lenni.

pl. Kivédhető lett volna a következő eset? Lehetett volna megoldást találni?

,,A szikláról lezuhanó kődarab, amit egy fűszálért ágaskodó zerge indított el, agyonütötte a békés szemlélődőt, aki éppen, egy lelkigyakorlat keretében a természetbe oltott isteni törvényekről elmélkedett."

Sokan rá vágnák, hogy igen, ha.... Ha épp nem ment volna arra, ha épp nem áll meg, ha épp nincs ott a zerge...stb. Csupa feltételezés. Hogy miért van annyi tragédia, törés, szerencsétlenség, probléma az életünkben, az erre szakosodott tudományok, vallások, ideológiák, spiritualitás, mindenki hite, meggyőződése által próbál választ adni. Nem véletlenül írtam, hogy próbál, mert bármennyire is hiszünk valamiben, valakiben, vagy valakikben, ha tragédia ér bennünket, a hitünk meginog, és feltesszük a kérdést? -Miért pont velem történt? -Miért neki kellett meghalnia, pedig olyan jó ember volt? Ha van Isten, akkor miért engedi, hogy ez megtörténjen. Senki hitét nem áll szándékomban megdönteni, de az út, amelyen az ember halad, rendkívül szövevényes labirintusokon átívelő és bármennyire is szeretnénk kiszámíthatóvá tenni, valahogy mindig benne van ,,Az ember tervez Isten végez" lehetősége. Valamennyire van beleszólásunk az életünkbe, de már sokszor tapasztalhattuk, ha ma megterveztünk valamit, holnap mégis más valósul meg.(Ez nem minden esetben igaz!) Akkor, hogy is van ez? Mégsem mindent mi irányítunk? Mégsem tudunk mindent megoldani? Akkor ki az, aki valamilyen szinten beleszól az életünkbe? Létezik egy felsőbb erő? A választ az olvasó hitére, meggyőződésére bízom. Talán igaz lehet a mondás, hogy minden út Rómába vezet, de, hogy melyik úton indulunk, az már a mi döntésünk.



Popper Péter rengeteg tudomány által megmagyarázhatatlan esettel találkozhatott, és a Pilinszkyvel folytatott beszélgetés lehetett ,,kijózanító" számára, amikor az interjúban ezt mondja: ,,Nem tudok hinni abban, hogy az ember lelke egy strukturált szerkezet, ez nem ilyen egyszerű." És itt a kulcs, a lélek! Nagyszerű látni azt, hogy a tudomány egy ágának képviselője, képes másként látni és gondolkodni az élet dolgairól, és ezt fel is vállalja.



Szerinted kinek van igaza? Megoldás vagy/ irgalom?



Zárásként két elgondolkodtató idézet:

,,A lélek az, ami a mozdulatlan, süket és vak testben látja a világot, hallja a világot, a múltban és jövőben messzire szárnyal, és Istent keresi akkor is, amikor tagadja létezését." Wass Albert

,,A világ több, mint amennyit a szemünkkel és agyunkkal be tudunk fogni belőle. Mindenki érzi, hogy léteznek azok, akiket jobb szó híján természetfölötti lényeknek nevezünk. Sokan keresik velük a kapcsolatot, de hiába. Időnként azonban előfordul, hogy a természetfölötti lények keresik a kapcsolatot a halandókkal. Nekik minden esetben sikerül." Le Renard



Szabó Marianna

Link
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató gondolatok   
Címkék: megfogalmazásban, természetfölötti, fogalomtársítása, szerencsétlenség, foglalkozásúakat, manifesztálódik, valószínűséggel, tapasztalhattuk, elgondolkodtató, egzisztenciális, pszichológusnak, kiszolgáltatott, lelkigyakorlat, találkozhatott, mindennapokban, gondolkodásnak, meggyőződésére, kiszámíthatóvá, labirintusokon, befolyásolják, pszichológiát, látásmódjának, megterveztünk, beleszólásunk, orientációját, beszélgetését, spiritualitás, pilinszkytől, megoldásokra, pszichológus, egyértelműen, problémáikat, provokációja, pilinszkyvel, megtörténjen, magasztosnak, költő mondja, alkalommal beszélgettem, költő megjegyezte, emberek többsége, szexuális problémáit, szüleivel való, egzisztenciális ügyeit, politikai orientációját, élet dolgainak, különbség közöttünk, életben problémák, életben tragédiák, pszichológus később, költő látásmódjának, interjú alkalmával, dolgokat olyanoknak, Popper Péter, Pilinszky Jánossal, Popper Péter-Elfogadás, Wass Albert, Szabó Marianna,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem számIt  Png rózsa csokor  Rátalálsz  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Kaffka_Margit  Szép álmokat!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Png telefon  Örülök, hogy látlak!  Png csokor  Alvó cicák  Nem számIt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Még csak most kezdődik a nap  Ami embereknek lehetetlen, az...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Még csak most kezdődik a nap  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png férfi  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Sose bánj semmit  Nem méltó hozzád  Ágai Ágnes – Csendélet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Illyés Gyula - Milyen hamar.  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyi telefonál  Bounty krémes  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Rátalálsz  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Jó éjszakát  Albert Einsteinről  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Idő  Makszim Gorkij gondolata 
Bejegyzés Címkék
költő mondja, alkalommal beszélgettem, költő megjegyezte, emberek többsége, szexuális problémáit, szüleivel való, egzisztenciális ügyeit, politikai orientációját, élet dolgainak, különbség közöttünk, életben problémák, életben tragédiák, pszichológus később, költő látásmódjának, interjú alkalmával, dolgokat olyanoknak, embereknek megoldaniuk, élet nagy, előbbi kellemesebb, anyámmal való, rossz fajta, élet dolgairól, mély igazságában, ember lelke, strukturált szerkezet, lélekben többféle, környezet provokációja, különféle események, kezdetektől eltérő, emberi lélek, pszichológia szeretné, tragédia-irgalom szempontot, bölcsek köve, következő eset, szikláról lezuhanó, fűszálért ágaskodó, békés szemlélődőt, lelkigyakorlat keretében, természetbe oltott, erre szakosodott, hitünk meginog, ember halad, ember tervez, olvasó hitére, ágának képviselője, világ több, természetfölötti lények, megfogalmazásban, természetfölötti, fogalomtársítása, szerencsétlenség, foglalkozásúakat, manifesztálódik, valószínűséggel, tapasztalhattuk, elgondolkodtató, egzisztenciális, pszichológusnak, kiszolgáltatott, lelkigyakorlat, találkozhatott, mindennapokban, gondolkodásnak, meggyőződésére, kiszámíthatóvá, labirintusokon, befolyásolják, pszichológiát, látásmódjának, megterveztünk, beleszólásunk, orientációját, beszélgetését, spiritualitás, pilinszkytől, megoldásokra, pszichológus, egyértelműen, problémáikat, provokációja, pilinszkyvel, megtörténjen, magasztosnak, mesterkélten, meggyőződése, feltételezés, törvényekről, beszélgettem, szándékomban, patetikusnak, gondolkodunk, pszichológia, valamennyire, rendszerében, szakosodott, elviselhető, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 525 db bejegyzés
Összes: 13015 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2281
  • e Hét: 5198
  • e Hónap: 22581
  • e Év: 139827
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.