Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szegedi virológus professzor: a koronavírusról
  2020-03-19 10:08:10, csütörtök
 
   
  Szegedi virológus professzor: Rengeteg vírussal élünk együtt, de attól félünk, amit még nem ismerünk

Kanyaróban száznegyvenezer gyerek halt meg tavaly világszerte, szinte tudomást sem vettünk róluk. Koronavírusban eddig nagyjából hétezren vesztették életüket és majdnem bedőlt a tőzsde. Pedig ez távolról sem a leggyilkosabb kór. Azért félünk tőle ennyire, mert nem ismerjük, de könnyen lehet, hogy itt marad és meg kell majd tanulnunk együtt élni vele - állítja a szegedi virológus professzor, Duda Ernő.

-Sok a tévhit a koronavírust illetően. Akadnak, akik most is bagatellizálják, mások pedig valóságos armageddont vizionálnak. Van okunk a félelemre? Mennyire veszélyes ez az új kór?

- Ahhoz, hogy egy vírusról meg tudjuk mondani, mennyire veszélyes, két paraméterét mindenképpen ismernünk kell: az egyik a fertőzőképessége, azaz hogy egy beteg hány másik embert fertőz meg, a másik pedig, hogy mekkora a betegség halálozási rátája.

A koronavírus nagyjából annyira fertőző, mint a szezonális influenza, és tízszer kevésbé, mint a kanyaró, de elmarad a mumpsz vagy a szamárköhögés fertőzőképességétől is.

- Mit mutatnak az úgynevezett mortalitási adatok?

- Ami a halálos áldozatok arányát illeti, a veszettség száz százalékos, a fekete himlő közel 30 százalékos arányával áll szemben a szezonális influenza 0,1, valamint az új vírus 2-3 százalékkal.

A koronavírus-fertőzés leginkább a szívelégtelenségben, keringési betegségekben, a TBC-ben szenvedőkre, valamint a kemoterápiában részt vevő daganatos betegekre, a szervátültetettekre és az immunhiányos betegekre nézve lehet igazán veszélyes.

- A hét elején új szakaszába lépett a védekezés: minden nyilvános rendezvényt betiltottak, korlátozták a boltok nyitva tartását. Elég ez, vagy még ennél is szigorúbb intézkedéseket kellene hozni?

- A lényeg nem a további szigorításokon van, hanem azon, hogy az emberek mennyire képesek öntudatosan és fegyelmezetten viselkedni, betartani a már meglévő ajánlásokat.

A fertőzöttek felderítésében viszont lehet, hogy hibát követtek el a hivatalos szervek, sokkal hamarabb kellett volna jóval több tesztet elvégezni. Mindenkit ellenőrizni kellett volna, aki csak a betegség legkisebb tünetét mutatta.
- Ezek után hogyan lassítható a vírus terjedése?

- Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy amíg nincs hatékony vakcina, addig a tömeges szűrés és az érintettek elkülönítése lassíthatja a járvány terjedését.

Ezért az elkövetkezendő napokban, hetekben minden a tömeges tesztelésen áll vagy bukik. Mindenekelőtt a gyanús esetekben a vírus tesztelése, és a betegek elkülönítése lenne a legfontosabb feladat.

Csak Szegeden legalább húsz olyan labor van, ahol ezt meg is tudnák csinálni, de ez a helyzet Pécsen, Debrecenben és Budapesten is. Ha így el tudjuk érni, hogy kevesebb ember fertőződjön meg, akkor a járvány lefolyásának görbéje ellapul, és nem lesz szükség rengeteg lélegeztető gépre. Ha sikerül a fertőzötteket elkülöníteni az egészséges emberektől, akkor a járvány előbb-utóbb lecseng.

- Külföldi szakértők között akad olyan vélemény is, hogy szabadjára kellene engedni a vírust, ha sokan megfertőződnek, később kialakul egy úgynevezett nyájrezisztencia. Ez az út járható lehet?

- Influenzában most már azért csak félmillió ember hal meg évente, mert az idősek az elmúlt években már átestek egy-két influenzán és védettek lettek, így már csak a fiatalabb korosztályt fenyegeti az újabb vírustámadás, de egy betegséget szándékosan szabadjára engedni biztosan nem járható út, hiszen abba az idősek szinte mindannyian belehalnának.

- Tíz éve egyszer már legyőztük a H1N1 vírust, most mégis sokkal nagyobb a riadalom. Miért ez a nagy félelem?

- Mert ezt még nem ismerjük. Valójában ennek a riadalomnak nincs semmilyen tudományos alapja. Tavaly kanyaróban 140 ezer életerős gyermek halt meg, pedig ez ellen már majd hetven éve van védőoltás, és fel sem figyelt rájuk a világ. A koronavírustól eddig alig több mint hétezer, döntő többségében beteg, idős ember halt meg, és majdnem összedőlt a tőzsde.Duda Ernő szerint öt forgatókönyv lehetséges arra, hogy mi történik a koronavírussal a jövőben (fotók: Szabó Luca)

- Elképzelhető, hogy megtanulunk majd együtt élni a koronavírussal, akárcsak a kanyaróval vagy az influenzával?

- Mivel ez egy teljesen új vírus, és szinte alig tudunk még valamit róla, öt különböző forgatókönyv lehetséges. A legoptimálisabb az, hogy egyik napról a másikra ugyanúgy eltűnik, mint a SARS-1 vagy a MERS. Miután ez is egy náthavírus, ami általában szezonális, a második lehetőség az, hogy egy hónap múlva önmagától lecseng, de ennek kicsi a valószínűsége. A harmadik lehetőség, hogy megszelídül, és a mostaninál enyhébb betegséget okoz, de akkor terjed tovább, mert a vírushordozók mozgásképesek maradnak és szétszórják a kórokozókat, ellentétben a súlyos betegekkel, akik otthon vagy a kórházban fekszenek az ágyban. A következő, rémisztően hangzó lehetőség pedig abból fakad, hogy ez is egy zoonótikus, azaz állatról emberre átterjedt kórokozó, és idővel a mutációk következtében egyre jobban adaptálódik az emberhez, és egyszer csak egy iszonyatosan gyilkos kór lesz belőle.

- És az utolsó, ötödik lehetőség?

- Ez tűnik most a legvalószínűbbnek, eszerint itt marad velünk és mi megtanulunk vele együtt élni. Évek során az egész világon elterjed, az érzékeny emberek egy részét elpusztítja, de közben kialakul vele szemben az a bizonyos nyájvédettség. Igaz, még ez sem biztos, mert sok náthavírussal szemben nem alakul ki tartós védettség. Ma is rengeteg vírus együtt él velünk, egyáltalán nem lenne szokatlan, ha ez is itt maradna.

- Mi a helyzet a védőoltás kifejlesztésével? Sikerül versenyt futni az idővel?

- A hivatalos adatok szerint a már létező, megelőzésre is alkalmas, többféle védőoltás aligha lesz hozzáférhető ősz előtt. A gyógyszer-kombinációkra is legalább augusztusig várni kell, de már folynak a klinikai kísérletek.

- Akkor akár optimisták is lehetünk, hogy ilyen gyorsan találnak megoldást a tudósok?

- Jelenleg az a helyzet, hogy éppen az emberek védelmében hozott törvények miatt nem lehet már holnap védőoltással megelőzni a megbetegedéseket. A klinikai teszteken ezeknek a készítményeknek is át kell esniük, ezek pedig hónapokat vesznek igénybe.

- Addig hogyan védekezhetünk?
- A megelőzés szempontjából most kiemelkedően fontos lehet a D-vitamin és a szelén. Se a kígyóháj, se a medvezsír, se a C-vitamin, se a tőzegáfonya, se az égig érő vascsicsergő nem segít. Nem szabad elhinni a világhálón keringő mindenféle biztosnak mondott tippet. Aki pedig betegnek érzi magát, az maradjon otthon. Ha nem lázas, ha tüsszög, biztos nem koronavírusos, mégse menjen orvoshoz, mert ott is elkaphatja. Ha magas láza van, köhög, és nem kap levegőt, hívja fel az orvost, ő majd intézkedik. Semmiképp ne menjen emberek közé.

- Akadnak olyan becslések is, amelyek egy-két héten belül ötvenezerre teszik a hazai vírusfertőzöttek számát. Ön mit gondol?

- Öt üveg Bailey's-be fogadtam, hogy április 10-ig nem lesz tízezer magyar beteg. Lehet persze olyan rosszul kezelni ezt a járványt, hogy legyen, de ezt nem tartom valószínűnek.

Névjegy
Duda Ernő Budapesten végzett, a ma Semmelweis Egyetem névre hallgató intézmény Orvosi Vegytani intézetében doktorált. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont felépítése után Straub F. Brúnó beválogatta a szegedi csapatba. 42 éven át dolgozott az SZBK Biokémiai Intézetében, közben kutatott az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban és Japánban. Húsz éve a Szegedi Tudományegyetem professzora, előbb az Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetben, majd az Orvosi Biológiai Intézetben dolgozott. Szeged mellett oktatott a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, a csíkszeredai és a marosvásárhelyi egyetemeken.


Eredet: https://szeged.hu/hirek/33621/szegedi-virologus-professzor-rengeteg-virussal-elun k-egyutt-de-attol-felunk-amit-meg-nem-ismerunk?fbclid=IwAR2kI_EvksjLrXNF3D6LwYpxH 21SNPmIk4GoPSf0HwJlDXBDsJv5xmsIQ8A

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Címkék: vírusfertőzöttek, nyájrezisztencia, fertőzőképessége, megbetegedéseket, kifejlesztésével, franciaországban, száznegyvenezer, készítményeknek, marosvásárhelyi, tudományegyetem, legoptimálisabb, bagatellizálják, intézkedéseket, immunbiológiai, kemoterápiában, koronavírusban, mikrobiológiai, szigorításokon, koronavírussal, fegyelmezetten, megfertőződnek, elkövetkezendő, felderítésében, koronavírustól, koronavírusos, valószínűsége, kutatóközpont, vírushordozók, fertőzötteket, szempontjából, tapasztalatok, nyájvédettség, náthavírussal, következtében, betegségekben, mozgásképesek, szegedi virológus, koronavírust illetően, beteg hány, másik pedig, betegség halálozási, koronavírus nagyjából, szezonális influenza, mumpsz vagy, úgynevezett mortalitási, halálos áldozatok, veszettség száz, fekete himlő, kemoterápiában részt, immunhiányos betegekre, boltok nyitva, további szigorításokon, Duda Ernő, Csak Szegeden, Szabó Luca, Duda Ernő Budapesten, Semmelweis Egyetem, Orvosi Vegytani, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Straub, SZBK Biokémiai Intézetében, Egyesült Államokban, Szegedi Tudományegyetem, Orvosi Mikrobiológiai, Immunbiológiai Intézetben, Orvosi Biológiai Intézetben, Semmelweis Egyetemen, Budapesti Műszaki Egyetemen, Eötvös Lóránd Tudományegyetemen,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
06.04. 11:02 Trianon 100 - A magyarok összetartozását hangsúlyozta a Fidesz-KDNP európai...
06.04. 11:02 Ellenzéki képviselők tiltakozó akcióval akadályozták a kínai himnuszról szó...
06.04. 11:01 Koronavírus - Örményországban is rekordot döntött a fertőzöttek száma, már ...
06.04. 11:01 Trianon 100 - LMP: a magyar nemzet egy és bonthatatlan
06.04. 11:01 Az Everton újabb egyéves szerződést kínál Leighton Bainesnek
06.04. 11:01 Koronavírus - Ukrajnában minden eddiginél több új fertőzöttet regisztráltak...
06.04. 10:51 Egymillió facsemetét ültetett a Vértesi Erdő Zrt.
06.04. 10:41 A kormány hatékony segítséget nyújt az aszálykárok és fagykárok következmén...
06.04. 10:32 Világháborús bombát találtak Gárdonyban
06.04. 10:31 Trianon 100 - Fidesz: túléltük és soha nem voltunk olyan erősek, mint most
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az élet nem egy mese.......  Kimle  Kislány a mezőn  Csokor kancsóban  A cayenne borsról  Png virág l  Kolléga  Jó éjszakát  Dicsőség Istennek  Minden mozdulatot a szív vezet  Hugó testvér elmélkedése 06.02  Facebookon kaptam  Nő pipacsokkal  Trianon 100 – Mit tanít ...  Facebookon kaptam  Duett - Pethes Mária gondolata  Gulyás László: A trianoni béke...  Facebookon kaptam  Kolléga  Facebookon kaptam  Két kérdés a kezdetre  Kislány nagy mackóval  Balaton  Csak pozitívan!  Színes csokor  Színes csokor  Kislány nagy mackóval  Png maci  Png kutya  Pipacs  Jó kívánságom !  A cayenne borsról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miklós Péter: A párizsi békesz...  Percy Bysshe Shelley : A lepke...  Jézuis a tengeren gif  Facebookon kaptam  Posertube  Szèp estét kedves látogat...  Isten hűsége az emberekhez  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Szèp estét  Facebookon kaptam  Png csokor  Kövess engem  Png virág  Hintázó gyerekek  Nyoma sem marad  - ... ha a mostaniból tanulunk  Minden Gyermeknek!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A cayenne borsról  Totális hadviselés  Minden Gyermeknek!  Szeretetláng  Nyári kep  Png nő  Facebookon kaptam  Üdv. június  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Esti kép  A trianoni szerződés hatályon ...  Fehér cica  Facebookon kaptam Krisztina b...  Trianon 100 – Mit tanít ...  Vízcseppes rózsa  Png kutya  Duett - Pethes Mária gondolata  Fehér rózsa  Kedves látogatóimnak- szeretet...  A cayenne borsról  Harmónia......  Nő csokorral  Üdv. június  Lwanga Szent Károly és társai,...  9. évközi hét szerda 06.03  Facebookon kaptam  Sárga tulipánok  Miklós Péter: A párizsi békesz...  Mai harmónia kártyám  Png kutya  Harmónia......  Reviczky Gyula : Örök szerelem  Sárga tulipánok  Kellemes kávézást  Png rózsa  Fehér rózsa  Facebookon kaptam  Két kérdés a kezdetre  Png maci  A szervezet méregtelenítése  Nagy lányka és a madár barátsá... 
Bejegyzés Címkék
szegedi virológus, koronavírust illetően, beteg hány, másik pedig, betegség halálozási, koronavírus nagyjából, szezonális influenza, mumpsz vagy, úgynevezett mortalitási, halálos áldozatok, veszettség száz, fekete himlő, kemoterápiában részt, immunhiányos betegekre, boltok nyitva, további szigorításokon, emberek mennyire, fertőzöttek felderítésében, hivatalos szervek, betegség legkisebb, vírus terjedése, eddigi tapasztalatok, tömeges szűrés, érintettek elkülönítése, járvány terjedését, elkövetkezendő napokban, tömeges tesztelésen, gyanús esetekben, vírus tesztelése, betegek elkülönítése, legfontosabb feladat, helyzet Pécsen, járvány lefolyásának, fertőzötteket elkülöníteni, egészséges emberektől, járvány előbb-utóbb, úgynevezett nyájrezisztencia, elmúlt években, fiatalabb korosztályt, újabb vírustámadás, betegséget szándékosan, idősek szinte, nagy félelem, riadalomnak nincs, koronavírustól eddig, kanyaróval vagy, másikra ugyanúgy, második lehetőség, hónap múlva, harmadik lehetőség, mostaninál enyhébb, vírushordozók mozgásképesek, súlyos betegekkel, kórházban fekszenek, mutációk következtében, iszonyatosan gyilkos, egész világon, érzékeny emberek, részét elpusztítja, védőoltás kifejlesztésével, hivatalos adatok, klinikai kísérletek, emberek védelmében, klinikai teszteken, megelőzés szempontjából, világhálón keringő, maradjon otthon, hazai vírusfertőzöttek, szegedi csapatba, marosvásárhelyi egyetemeken, vírusfertőzöttek, nyájrezisztencia, fertőzőképessége, megbetegedéseket, kifejlesztésével, franciaországban, száznegyvenezer, készítményeknek, marosvásárhelyi, tudományegyetem, legoptimálisabb, bagatellizálják, intézkedéseket, immunbiológiai, kemoterápiában, koronavírusban, mikrobiológiai, szigorításokon, koronavírussal, fegyelmezetten, megfertőződnek, elkövetkezendő, felderítésében, koronavírustól, koronavírusos, valószínűsége, kutatóközpont, vírushordozók, fertőzötteket, szempontjából, , ,
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 392 db bejegyzés
Összes: 9973 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1004
  • e Hét: 7706
  • e Hónap: 5844
  • e Év: 250412
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.