Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az ölelés hatalma
  2013-10-27 23:44:45, vasárnap
 
   
  Vujity Tvrtko: Az ölelés hatalma





Riporterként Vujity Tvrtko többször körbeutazta a Földet, most mégis élete egyik legfontosabb belső utazására indul, s az elfelejtett családi titkok nyomában megérkezik egy székelyföldi kis faluba.

A hetvenes évek végén készült fényképen egy büszke család áll. Egy család, amelynek tagjairól az elmúlt hetekben többször írtam nektek. Balszélen a szénbányász, aki megtanított az idő visszafordíthatatlanságára, az ölelés fontosságára, a munka becsületére. Ő volt az édesapám. Mellette a fiatal, pályakezdő horvát tanárnő mosolyog, aki rengeteget mesélt nekem horvátul, gyönyörű hazánkról, Magyarországról. Ezt neki, édesanyámnak köszönhetem. A kép túlszélén Miklós nagybátyám, a megtestesült népmesei hős, aki a családi történetekben Kinizsi Pál szerepét töltötte be. Alul pedig egy kisfiú fotóz. Arca nem látszik, kitakarja az akkor igencsak modernnek számító fényképezőgép. A kisfiú én magam vagyok.





És áll még valaki ezen a képen. Valaki, akivel most ismét találkozhatom. Megkésve, negyedszázaddal halála után, Erdélyben, a Tündérkertben. Az idős, törékeny asszonyt - ahogy már korábban írtam - Kapus Máriának ismertem. Ő volt a kispesti nagymama. Így hívta apám, a saját édesgyermeke, így hívtam hát én is. Halála után tudtam csak meg, hogy leányanyaként szülte őt Apollónia dédnagyanyám, hogy aztán egy rendes katonaember fogadja örökbe őt. Így lett Kapus Mária Réthi Máriából. Ezért nem találtam rokonaimat sem égen, sem földön, ezért hiányzott múltam egy darabja. Évek nyomozása kellett, amíg leszűkült a kör. Volt már részem ilyen kutatásban, hiszen a világ utolsó hadifoglyának, Toma Andrásnak a családját is rengeteg munkával találtuk csak meg. Tizenhárom éve ültem a padon és jegyzeteltem a hadifogoly szavait, és barátaimmal, az akkori expedíció résztvevőivel végül így jutottunk közelebb és közelebb a megoldáshoz; a nagy találkozáshoz, amikor is Toma Anna, 56 évvel azután, hogy bátyját elhurcolták a világháborúba, átölelhette testvérét.

Sokszor megremegtem akkor, hiszen az sem csupán egy film volt a sok közül, hanem életem fontos része. Ez itt most viszont a véremé. Szívemé és lelkemé. Titkokat felfedezni izgalmas kaland, ám ha ennek a titoknak egyes részei saját családtagjaim előtt is rejtve maradtak, az valóban torokszorító.

Ozsdola. Kicsi falu Háromszéken, Kézdivásárhely mellett. Oda vezettek a szálak. A polgármester remegő hangon hív. Magyar királyi anyakönyvekről mesél, meg a román levéltárak hiányosságairól. És a hírről. Élnek Ozsdolán közeli rokonaim. Akik most éppen levegőért kapkodnak és próbálják feldolgozni, hogy nem átverés részesei, a kimondhatatlan nevű magyar riporter valójában nem (csak) horvát, hanem székely is. És az ő családjuk tagja.

Hatalmas volt az ölelés. Melánia el sem akart engedni. Két generáció maradt ki az életünkből. Elszalasztott évtizedek hiánya volt abban az ölelésben, Ozsdolán, a poros út szélén álló házban, egy cserépkályha mellett. Akkor ígértem meg, hogy visszamegyek. S viszem a könyvtárat, amelyet a helyi óvodának és iskolának vettem. Hadd tanuljanak szép magyar könyvekből az ozsdolai gyerekek. Jön velem a feleségem, jönnek a gyermekeim, mert újabb generációk már nem maradhatnak ki az ölelésből. Azok a gyökereim, így hát gyermekeim múltja is.

Megyek át Románián. Ahogy korábban oly sokszor. S mégis, ahogyan sohasem korábban. Elmegyek majd az AIDS-es gyermekek egykori gyermekotthona mellett, akik úgy betegedtek meg, hogy még a diktátor idején ugyanazzal az egyszer használatos fecskendővel oltottak be esetenként több tucatnyi gyermeket.

Útba ejtem Bözödújfalut, amelyre víztározót eresztett az őrült vezér falurombolási terve. A tóból ma már csak az egyik templomtorony áll ki, az utcák víz alatt, s én a tó partján törölgettem könnyeimet az emberi gonoszság láttán. Áthaladok Csíkszeredán, ahol torkom szakadtából szurkoltam a helyi hokisoknak, amikor a Steaua ellen játszották a bajnoki döntőt, sok ezer ember előtt, egy transzparenssel szemben, amelyen ez állt: Húszan, egy nemzetért.

S ezek a székelyek most vasárnap felemelik a szavukat. Mind ott lesznek. Hatalmas tömegben vonulnak majd székely zászlóikkal, székely jelvényeikkel, székely szimbólumaikkal. Az útjukon haladok, s a saját történeteim útján. Hogy a végén megérkezzek Ozsdolára a gyermekek magyar könyvtárával. És a falucska pici kápolnája előtt elmondhassam: véget ért egy befejezetlen út, édes nagymamám!

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
1 komment , kategória:  Vujity Tvrtko írásai  
Címkék: negyedszázaddal, magyarországról, szimbólumaikkal, transzparenssel, hiányosságairól, gyermekotthona, kimondhatatlan, kézdivásárhely, anyakönyvekről, történetekben, templomtorony, találkozhatom, fényképezőgép, családtagjaim, világháborúba, falurombolási, elszalasztott, hadifoglyának, leányanyaként, résztvevőivel, tündérkertben, találkozáshoz, jelvényeikkel, visszamegyek, fecskendővel, polgármester, édesgyermeke, cserépkályha, csíkszeredán, édesanyámnak, megtestesült, fontosságára, bözödújfalut, jegyzeteltem, dédnagyanyám, elmondhassam, ölelés hatalma, elfelejtett családi, hetvenes évek, büszke család, elmúlt hetekben, ölelés fontosságára, munka becsületére, megtestesült népmesei, családi történetekben, kisfiú fotóz, akkor igencsak, kispesti nagymama, saját édesgyermeke, rendes katonaember, világ utolsó, hadifogoly szavait, Vujity Tvrtko, Riporterként Vujity Tvrtko, Kinizsi Pál, Kapus Máriának, Kapus Mária Réthi Máriából, Toma Andrásnak, Toma Anna, Élnek Ozsdolán, Áthaladok Csíkszeredán,
1vargaildyko (#1)   2013-10-28 11:11:34






Szia Drága Gabikám!
Egészségben, szeretetben, békességben gazdag hetet kívánok sok szeretettel!
Vigyázz nagyon Magadra Barátnőm, mert könnyen meg lehet fázni!
Sokszor ölellek és puszillak: Ildykó
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Annuska bar...  Png telefon  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tavaszi kép  Mai harmónia kártyám  Fehér virág  Alázat  Rátalálsz  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Reggel van  Facebookon kaptam  Png lepke  Mai harmónia kártyám  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png kutya  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nagyi telefonál  Elköszönt  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Png csokor  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Popper Péter szavai  Próbálj meg ...  Kellemes délutánt kívánok  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Albert Einsteinről  Albert Einsteinről  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Paul David Tripp Április 19  Bounty krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Szép estét  George Gordon Lord Byron: Inez...  A sors  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Makszim Gorkij gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Fekete István - Akác  Kaffka_Margit  A televizió nem a kultúrát kép...  Éretlen vers  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png virág  Csak a fogyatkozás látható  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Csak a fogyatkozás látható  képre írva  Nagyi telefonál  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  A sors  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó 
Bejegyzés Címkék
ölelés hatalma, elfelejtett családi, hetvenes évek, büszke család, elmúlt hetekben, ölelés fontosságára, munka becsületére, megtestesült népmesei, családi történetekben, kisfiú fotóz, akkor igencsak, kispesti nagymama, saját édesgyermeke, rendes katonaember, világ utolsó, hadifogoly szavait, akkori expedíció, nagy találkozáshoz, film volt, titoknak egyes, valóban torokszorító, polgármester remegő, román levéltárak, kimondhatatlan nevű, cserépkályha mellett, helyi óvodának, ozsdolai gyerekek, diktátor idején, egyszer használatos, őrült vezér, egyik templomtorony, emberi gonoszság, helyi hokisoknak, bajnoki döntőt, transzparenssel szemben, székelyek most, útjukon haladok, saját történeteim, végén megérkezzek, gyermekek magyar, falucska pici, negyedszázaddal, magyarországról, szimbólumaikkal, transzparenssel, hiányosságairól, gyermekotthona, kimondhatatlan, kézdivásárhely, anyakönyvekről, történetekben, templomtorony, találkozhatom, fényképezőgép, családtagjaim, világháborúba, falurombolási, elszalasztott, hadifoglyának, leányanyaként, résztvevőivel, tündérkertben, találkozáshoz, jelvényeikkel, visszamegyek, fecskendővel, polgármester, édesgyermeke, cserépkályha, csíkszeredán, édesanyámnak, megtestesült, fontosságára, bözödújfalut, jegyzeteltem, dédnagyanyám, elmondhassam, befejezetlen, riporterként, könyvtárával, sztarszerzok, legfontosabb, székelyföldi, torokszorító, történeteim, megtanított, zászlóikkal, szénbányász, köszönhetem, körbeutazta, becsületére, megoldáshoz, háromszéken, elhurcolták, megérkezzek, szakadtából, megremegtem, barátaimmal, maradhatnak, elfelejtett, feldolgozni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 947
  • e Hét: 3161
  • e Hónap: 17066
  • e Év: 146773
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.