Belépés
evavicus.blog.xfree.hu
,,Jőjj pihenni, szabad perceidben, gépek, számok fáradt embere! A barátság meghitt otthonába hív a költő, - beszélgess vele." /Veress Ferenc/ Szuhanicsné Bencsik Éva
2001.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bálint-nap
  2017-02-16 14:06:07, csütörtök
 
   
  Bálint-nap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Disambig.svg Ez a szócikk az ünnepről szól. A filmhez lásd a Valentin nap szócikket.
Bálint-nap
Szent Bálint keresztel

Alternatív neve Valentin-nap
Ünneplik világszerte
Ideje február 14.
Népszokások üdvözlőlapok és ajándékok küldése
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bálint-nap témájú médiaállományokat.

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14-én) tartott Valentine's Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi "szerelmes-ünnepként". Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.

Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap. A rómaiak az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották meg. A pogány ünnep központjában az a Lupercal nevű barlang állt, ahol a monda szerint egy farkas a városalapító két fiúcskát szoptatta.

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt - a hagyomány szerint - február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: ,,A Te Bálintod." Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római-katolikus naptárnak (Calendarium Romanum Generale) az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill († Róma, 869. február 14.) és Szent Metód liturgikus ünnepének.[1]

A napot átszövi sok hagyomány, ugyanúgy mint az 1990-es években népszerűvé lett, az USA-ból és Írországból átvett Halloweent.

Tartalomjegyzék [elrejtés]
1 Története
1.1 Ókori pogány előzmények
2 Szent Bálint-napi hagyományok
2.1 Anglia
2.2 Németország
2.3 Japán
2.4 Dél-Korea
2.5 Máshol
2.6 Magyarország
2.7 Lengyelország
3 Jegyzetek
4 Irodalom
5 További információk
Története[szerkesztés]

Taipei 101 Valentin napján
Ókori pogány előzmények[szerkesztés]
A Bálint-nap körüli napokon az ókori Rómában két vallásos ünnep is létezett: Faunus ünnepe, és a Lupercalia vagy más néven Februa. Ezeket az ősi eredetű pásztorünnepeket február 13-15 között tartották.[2] A Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon.

A termékenység ünnepének voltak kellemesebb részei is. Ez a nap Júnó istennő, a házasság pártfogójának ünnepe is volt: a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához.

A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek. Az egyszerű nép (plebeius) ifjú férfiai pedig ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig és néhányan a szóbeszéd szerint valóban egymásba szerettek. Ez a népszokás sok római arisztokrata szemében erkölcstelen volt.

Egy legenda összefüggést teremt egy Valentinus nevű keresztény mártír kivégzésének napja 269. február 14. és az ugyanezen napra eső Lupercalia ünnep között, melyen a rómaiak totemisztikus farkasősét ünnepelték.[3] Így a régi római szokások keveredtek a keresztény mártír történetével és meghonosodtak a későbbi társadalomban is. Viszont az ókori pogány ünnepek és a későbbi Szent Bálint nap közötti közvetlen kapcsolatra nincs bizonyíték, csak ezek a legendák léteznek.

Szent Bálint-napi hagyományok[szerkesztés]
Anglia[szerkesztés]

Elizabeth Pepys portréja
Az angolszász területen e nap népszerűsége Geoffrey Chaucer, angol költőnek a ,,Madarak parlamentje“ (Parlement of Fowls) című költeményére[4] nyúlik vissza, mely 1383-ban feltehetően II. Richárd király udvarában megtartott Valentin ünnepségekre készült és melyet azon első alkalommal adtak elő. A költemény arról szól, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennője köré, hogy így mindegyikük egy társra találjon.[5]

A 15. század vége óta vannak Valentin párok Angliában, akik egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. A virágok ajándékozásával való kapcsolat visszavezethető Samuel Pepys költő feleségére Elizabeth Pepysre, aki 1667-ben férje szerelmes levelére egy virágcsokorral válaszolt. Az angol nemesi társaság köreiben ettől kezdődően a levél és a virágcsokor kapcsolata utánzás révén meghonosodott.

Shakespeare Hamlet című drámájában a megőrült Ophelia ,,illetlen" énekében Szent Bálint napjáról beszél, amelynek éjszakáján a leány bement a legényhez és már nem leányként jött ki tőle.

Németország[szerkesztés]
Az angol kivándorlók magukkal vitték a Valentin-napi szokásokat az Amerikai Egyesült Államokba. A második világháború alatt pedig az amerikai katonák terjesztették el ezt a szokást Európában, így Németországban is. 1950-ben Nürnbergben volt az első Valentin-napi bál. Ekkor hivatalosan is bevezették a Valentin-napot. Általánosan ismertté a virágtermesztők és az édességipar reklámjaival lett.

Időközben megjelentek az édességcsomagok, kártyák és parfümök is, de a legfontosabb ajándék továbbra is a virág. Míg év közben főként a nők azok, akik a virágokat vásárolják, addig Valentin napján a férfiak vannak többségben. A vörös rózsák ára ilyenkor erősen felemelkedik.

A német nyugati szláv és szorb területeken a Valentin nap idejére esik az úgynevezett madár-esküvő ünnepe. Ehhez az ünnephez tartozik az azonos nevű német népdal.

Japán[szerkesztés]
A japán szokás eltér a nyugatitól. Február 14-én a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg imádottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is. Egy hónappal később (White Day) viszonzásként aprósüteményt kapnak ők ajándékba.

Dél-Korea[szerkesztés]
Dél-Koreában más hónapok 14. napja tekinthető ugyanezzel a jelentéssel bírónak. A Valentin nap és a White Day mellett a félszigeten van egy Black Day is: aki február 14-én és március 14-én sem kapott ajándékot, az április 14-én ,,gyászolja" ezt, és jajagmyeont (자장면) egy fekete szósszal készített tésztát eszik.

Máshol[szerkesztés]

Valentin napi üdvözlő kártya 1883-ból
A Kínai Népköztársaságban napjainkban egyre kedveltebb lett ez az ünnep a nyugati életstílus felé orientálódó fiatalság körében.

Brazíliában június 12-én ünneplik ezt a napot.

Európában saját hagyományok alakultak ki. Itáliában a szerelmespárok többnyire hidakon vagy folyóknál, tavaknál találkoznak. Ezeken a helyeken a kerékpárok elhelyezésére szolgáló berendezések vannak, de nem a kerékpárokat lakatolják le az olasz fiatalok, hanem egyszerűen csak magát a lakatot zárják rá az alkalmatosságokra és arra a nevük kezdőbetűit írják rá, nagyobb lakatokra ráragasztják a pár fényképét is. Miután a lakatot lezárták, a pár tagjai egy-egy kulcsot a vízbe dobnak és közben valamit kívánnak maguknak. Ezeket a kívánságokat nem szabad elárulniuk, de gyaníthatóan az örök szerelem az, amit kívánnak. Egyre több lakat gyűlik így össze nagy csomóban.

Finnországban a Valentin napot a ,,barátság" napjaként ünneplik, melyen képeslapot küldenek vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják. Ez a szimpátia azonban nem erotikus jellegű.

Magyarország[szerkesztés]
A fájlhoz képjegyzet tartozik
Kalotaszegi vetélő 1883-ból, amely szerelmi ajándéknak készült[6][7] Bálint-napra.
A fából készült vetélő vésetének szövege: ,,1883-Ba Február 14 Kén"
Kevéssé ismert, hogy a magyarországi németek közt Szent Bálint igen népszerű volt, gyakran ábrázolták. Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon, a Bóly közelében fekvő Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén pedig ma is látható Bálint freskója.

Cikó központjában régi kereszt áll, két oldalán német öltözetben Szent Vendel hitvalló, a pásztorok védőszentje és Szent Bálint.[8]

Az ország magyar lakói is számon tartották a szentet. (Ez olvasható az Érdy-kódexben is.) A ,,nyavalyatörésre" (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet.

A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.[9]

1997. február 14-étől Molnár Pál újságíró kezdeményezésére az általa megalapított Balassi Bálint-emlékkard elnevezésű irodalmi díjat ezen a napon adják át Budán. A díjalapító az amerikanizálódással szemben próbál azóta is európai jelleget adni a Bálint-napnak. 2006 óta Bálint-napi Balassi-fesztivál elnevezéssel szerte Európában irodalmi estekre kerül sor e naphoz kapcsolódóan: a legnagyobb részvétel évében 39 helyszínen - Lisszabontól Székelyudvarhelyig - idézték fel Balassi költészetét. Többnyire a magyar nyelvterületen kapcsolódnak be a Balassi-fesztiválba, melynek jelmondata: ,,az európai életérzés ünnepe". A fesztiválok programja kötetlen, egyetlen kötelező mozzanatuk, hogy a közönség előtt meg kell nevezni az adott Bálint-napon kitüntetett magyar költőt és külföldi műfordítóját, boros rendezvényeken pedig az ő egészségükre kell elsőként koccintani. A fesztivál témáját minden év szeptember elsején az európai Balassi-kultusz központjának honlapján[10] teszi közzé a díjalapító. 2013-ban például ,,Balassi, a borok barátja" volt a téma.

Lengyelország[szerkesztés]
A lengyelországi Chełmno plébániatemplomában évszázadok óta őriznek egy Szent Bálint-ereklyét. Chełmnóban február 14-én minden évben hagyományosan megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: franciaországban, pásztorünnepeket, kezdeményezésére, bálintkeresztet, visszavezethető, kiválasztásához, ajándékozásával, nyavalyatörésre, megajándékozzák, szertartásokból, tartalomjegyzék, édességcsomagok, virágtermesztők, enciklopédiából, németországban, magyarországon, szerelmespárok, szimpatikusnak, termékenységet, nyelvterületen, rendezvényeken, kiengeszteljék, munkatársaikat, megajándékozta, frászkeresztet, lengyelországi, virágcsokorral, meghonosodott, védőszentjévé, rosszindulatú, terjesztették, elhelyezésére, finnországban, pártfogójának, termékenységi, történelmileg, szabad enciklopédiából, ünnepről szól, filmhez lásd, epilepsziával élők, angolszász országokban, angolszász szokás, angol elnevezés, 1990-es évektől, szerelmesek megajándékozzák, ókorból eredő, keresztények február, ókori Római, ünnepet Lupercus, ókori Rómát, pogány ünnep, monda szerint, Szent Bálint, Wikimédia Commons, Római Birodalom, Calendarium Romanum Generale, Szent Metód, Szent Bálint-napi, Elizabeth Pepys, Geoffrey Chaucer, Samuel Pepys, Elizabeth Pepysre, Shakespeare Hamlet, Amerikai Egyesült Államokba, White Day, Black Day, Kínai Népköztársaságban, Töttös Szent Erzsébet-templomának, Szent Vendel, Molnár Pál, Balassi Bálint-emlékkard, Bálint-napi Balassi-fesztivál, Lisszabontól Székelyudvarhelyig, Szent Bálint-ereklyét,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.09. 22:31 Halálos baleset az 58-as úton
12.09. 21:39 Illegális bevándorlás - Migrációkutató: 2050-re 500 millióval nő a migráció...
12.09. 21:23 Női kosárlabda NB I - Győzött a Cegléd
12.09. 21:13 Hasogdzsi-gyilkosság - Amerikai sajtóértesülések: Trump veje tanácsokat ado...
12.09. 21:03 Szénászky Zsoltot választották polgármesterré Nagytőkén
12.09. 21:03 Jégkorong Erste Liga - Három vereség után újra csíkszeredai siker
12.09. 20:56 Nagy Sándor lett Tibolddaróc polgármestere
12.09. 20:37 Férfi röplabda NB I - A Kazincbarcika és a Pénzügyőr is könnyedén győzött
12.09. 20:37 Női röplabda Extraliga - Négy szettben nyert a Vasas
12.09. 20:26 Jégkorong Erste Liga - Gálázott Bécsben a Ferencváros
Tudjátok ?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
Mennyi ideig élhet egy benti macska?
Mennyire káros a szervezetre a dohányzás?
Milyen sorozatokat lenne érdemes néznem?
Már lehet kérdést feltenni?
még több kérdés
Blog Címkék
Mikulás  Télapó  Mese a Mikulásról  Télapó  Éva mai képe 12.05  Télapók  Mikulás Bódai-Soós Judit: Ajá...  Az ember Fiának visszajövetele  Őszi propaganda  Aranyosi Ervin:Én leszek a Mik...  A szemszárazság kezelése  Sejt test  A mikulás mackói  Gerencsér Andrea: Hívogató  Mindörökre!  Télapó  Vers a Mikuláshoz  Télapó  Hello  Télapó  A Télapó szereti a gyerekeket  Facebookon kaptam  Télapó versek  Honfoglaló – Szuper bajn...  Télapó  Megbocsátás  Mindörökre!  270. 12. 05. - A kis-ázsiai Sz...  Kígyózó  Megbocsátás  Kutya télapó sapkában  Szép estét  Az ember Fiának visszajövetele  Tordai Mihályné: Jössz-e már  Télapó az úton  Télapó  Megbocsátás  Megbocsátás  Suttog a fenyves  A Mazsihisznél tett látogatást...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Élő szentmise közvetítés 1. ad...  Diáklány Mikulás váróban Ugye...  Horvát Jánosné: Télapó  Pósa Lajos: Mikulás Öreg Miku...  Virágok bögrében  Zelk Zoltán - Mikulás  A fillér-csoda  Zelk Zoltán - Mikulás  Hívogató  Egy angyal  Reményik Sándor: A karácsonyfa...  Télapó  Mikulás sapka  Télapó  A test törekvése  Mikulás csízma  Az ember Fiának visszajövetele  Levél a mikulásnak  Osvát Erzsébet: Hull a hó  2018. December 5., szerdai Nap...  Ószövetség  Télapó  Az ember Fiának visszajövetele  Mese a Mikulásról  Mikulás sapka  Facebookon kaptam  A tökéletes forralt bor ( rece...  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Télapó  mikulás  Levél a mikulásnak  Sejt test  Ferenc Pápa mai üzenete 12.05  Megbocsátás  Télapó  Kellemes teàzàst  Télapó  Vicc  Törekvés  Szép estét, jó éjszakát minden...  Télapó az úton  A nő nagy festett szemekkel né...  Téli csintalanságok  Decemberi naptár képem!  Szomorú szamár  Vicc  Harang  Szép estét, jó éjszakát minden...  Szép estét, jó éjszakát minden...  Kegyelem  Egy nőt nem nehéz boldoggá ten...  Télapó traktoron  Szèp estét kedves látoga...  Mikulás  Megbocsátás  Kutya télapó sapkában  Télapó  Megbocsátás  270. 12. 05. - A kis-ázsiai Sz... 
Bejegyzés Címkék
szabad enciklopédiából, ünnepről szól, filmhez lásd, epilepsziával élők, angolszász országokban, angolszász szokás, angol elnevezés, 1990-es évektől, szerelmesek megajándékozzák, ókorból eredő, keresztények február, ókori Római, ünnepet Lupercus, ókori Rómát, pogány ünnep, monda szerint, keresztény szokás, szentről elterjedt, hite erejével, hagyomány szerint, legenda szerint, keresztény szokások, akkori császári, friss házaspárokat, egyházi liturgiában, ünnepnek Jézusnak, római-katolikus naptárnak, előírt egyházi, történelmileg bizonyítható, napot átszövi, 1990-es években, ókori Rómában, farkas alakú, papok ekkor, februa nevű, rituális verés, termékenység ünnepének, házasság pártfogójának, fiatal leányok, szerelmi jóslatot, igazi partner, férjek virágot, napon tombolát, szóbeszéd szerint, legenda összefüggést, ugyanezen napra, rómaiak totemisztikus, régi római, keresztény mártír, későbbi társadalomban, ókori pogány, későbbi Szent, legendák léteznek, angolszász területen, költemény arról, napon Triász, természet istennője, társra találjon, virágok ajándékozásával, virágcsokorral válaszolt, angol nemesi, virágcsokor kapcsolata, megőrült Ophelia, leány bement, angol kivándorlók, második világháború, amerikai katonák, szokást Európában, első Valentin-napi, édességipar reklámjaival, legfontosabb ajándék, virágokat vásárolják, férfiak vannak, vörös rózsák, német nyugati, úgynevezett madár-esküvő, ünnephez tartozik, azonos nevű, japán szokás, hölgyek csokoládéval, hónappal később, jelentéssel bírónak, április 14-én, fekete szósszal, nyugati életstílus, szerelmespárok többnyire, kerékpárok elhelyezésére, kerékpárokat lakatolják, olasz fiatalok, lakatot zárják, nevük kezdőbetűit, lakatot lezárták, vízbe dobnak, örök szerelem, másikat szimpatikusnak, szimpátia azonban, fájlhoz képjegyzet, fából készült, magyarországi németek, egyetlen Szent, pásztorok védőszentje, , ,
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1760 db bejegyzés
Összes: 10839 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 298
  • e Hét: 1633
  • e Hónap: 18664
  • e Év: 884812
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.