Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kapor, kapormag gyógyhatása
  2020-01-30 11:03:40, csütörtök
 
  Kapor (Anethum graveolens)
Kapormag
Gyógyhatása
Virágos hajtásából és magjából emésztést serkentő, szélhajtó, féregűző tea készíthető. Megszünteti a gyomorrontást és az emésztési zavarokat, javítja az étvágyat. Epehajtó, gyomorerősítő és hányingercsillapító. Gyermekeknél a kólikás hasfájásra használatos, mert szél-és vizelethajtó. Csökkenti a has puffadását. Enyhíti a csuklást. Álmatlanság elleni szerként is alkalmazzák. Teájának fogyasztása tejszaporító hatású. Afrodiziákumként is javasolják fogyasztását.
Felhasználás külsőleg
Főzete borogatásként felhasználva kezeli a szemgyulladást. Főzetét kozmetikai szerként alkalmazzák, arcvizeket és bőrgyulladás elleni lemosókat készítenek belőle. Összemorzsolt magjaiból kiváló körömerősítő áztatófolyadék készíthető.



Állapotok, amelyekben ajánlott
fejfájás
bélpangás
hányinger
álmatlanság
étvágytalanság
fogínygyulladás
gyomorpanaszok
aranyér
csuklás
influenza
enyhe megfázás
ekcéma
Kapor tea készítése
Adjon hozzá 2,5 dl vízhez 2 teáskanálnyi kapormagot, majd forralja fel. Áztassa a főzetet negyedóráig. Szűrje le, és a kapott teából fogyasszon naponta 2-3 alkalommal fél csészényit.

Kapor főzet készítése: Egy kis fazék vízhez adjon hozzá egy kiskanálnyi megtört termést. Fedje le, és hagyja állni 20 percig. A leszűrést követően langyosan fogyassza. Naponta 2-3 pohár főzet bevitele javallott.
Azok számára, akik álmatlanságban szenvednek, érdemes a délutáni, esti órákban fogyasztani, így biztosítva a nyugodt alvást.

Arcpakolás készítése kapormaggal: Készítsen kapormagból és kamillavirágból keveréket. Vegyen a kapott egyvelegből 1 evőkanálnyit, és forrázza le kb. fél liter vízzel. 5 percig melegítse a főzetet, majd hagyja lehűlni kb. 35-40 fokra. Mártson a kapott pakolásba egy kisebb gézlapot, és az orr, a szem és a szájkörnyéket kihagyva borítsa be az arcát vele. Fél óráig hagyja hatni a pakolást. Figyeljen arra, hogy a gézlap mindig meleg maradjon!
Kapor mellékhatása, ellenjavallat
Ne rakjunk túl nagy mennyiséget belőle ételekbe, mert ízromboló lehet! Alacsony vérnyomás esetén mértékkel fogyasszuk, mert gyengeséget és szédülést okozhat!

Kapor gyógyhatása röviden
Szélhajtó, tejszaporító, vizelethajó, fájdalomcsökkentő, féregűző, étvágyjavító, epehajtó, puffadásgátló, hányingercsillapító, görcsoldó.

Hatóanyagai: A-és C-vitamin, kumarinszármazékok, illóolajok (pl. karvon), proteinek, klorofill

Népies neve: kerti kapor, fűszerkapor, uborkafű,

Angol neve: dill.

Hasznos része: Felhasználható a kapor zöld, virágos része (Anethi folium) és a magja (Anethi fructus) is egyaránt.

Kapor gyűjtése, szedése, tárolása
A kapor gyűjtését akkor érdemes megejteni, amikor a hajtásai még zsengék és dús levelűek. A már learatott hajtásokat száraz helyen, vékonyan lerakva javasolt szárítani, majd egy jól záródó dobozban tárolni.
A kapor magjai egyenletesen szedhetők, de figyelni kell arra, hogy a főhajtás magjai ne hulljanak le az első szedés alkalmával!



Története
Európa-szerte ismert volt már az ókorban a kapor, főként a görögök és a rómaiak használták fel. Az egyiptomi kultúrában előszeretettel alkalmazták ételek ízesítésére, de nem vetették meg afrodiziákumként sem. A középkorban kaporcsokrokkal védekeztek a boszorkányok ellen, egyfajta mágikus növényként tekintettek rá az emberek, ami megvédi őket a gonosz fortélyoktól és ártásoktól.
A római légiós katonáknak köszönhetően Magyarországon is elterjedt, és így állandó lakójává vált a konyhakerteknek. A hazai konyha egyik legkedveltebb fűszernövénye, rengeteg ételben hasznosítható. Így például ízesíthetünk kaporral mártásokat, salátákat, főzelékeket és akár cukrászsüteményeket is. Emellett nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy a kapor kiváló tartósítószer, a segítségével készíthető el a savanyú-és a kovászos uborka, valamint egyéb savanyúságok. Több fűszerkeverék alapját képezi, így megtalálható például a marokkói el-hanout keverékben is.

A népi gyógyászat is ismerte a kaprot, nem csak fűszernövényként, hanem gyógymódként is, így előszeretettel javasolták a fogyasztását emésztőrendszeri problémák felmerülésekor. A kozmetikai szerekben szintén megtalálható, hiszen az illóolaja hasznos lehet a bőrproblémák kezelésénél.
Kapor botanikai leírása, termesztése
Őshazájának a Földközi-tenger vidéke tekinthető. A zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó, egynyári növény. Szára finoman barázdált, enyhén fás, átlagmagassága pedig kb. 1 méterre tehető. Levelei elszórtan helyezkednek el, csúcsuk kicsípett, levélsallangjai pedig fonalasok. Ernyős virágzattal rendelkezik, azok a gallérlevelek pedig, amelyek a virágzat alatt helyezkedek el, hamar lepotyognak. A virágok sziromlevelei sárgák, porzójuk a sziromlevelek közül emelkedik ki. Termése ikerkaszat termés, amely 2 résztermésre esik szét.

Változatos hőigényű, a kifejlődés szakaszában nem kedveli a nagy hőséget, viszont az érését követően igényli a meleg időt. Nem érzékeny a hidegre, nem tesz benne kárt a tavaszi fagy sem. Nem rendelkezik különleges talajigénnyel, szinte mindenütt termeszthető, de érdemes figyelembe venni, hogy nem kimondottan szereti a futóhomokos és a szikes területeket.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: fűszernövényként, afrodiziákumként, emésztőrendszeri, kaporcsokrokkal, konyhakerteknek, fogínygyulladás, levélsallangjai, kamillavirágból, előszeretettel, gyomorpanaszok, étvágytalanság, áztatófolyadék, felmerülésekor, magyarországon, álmatlanságban, elhanyagolandó, szemgyulladást, átlagmagassága, felhasználható, borogatásként, összemorzsolt, hasznosítható, szájkörnyéket, ellenjavallat, puffadásgátló, legkedveltebb, gallérlevelek, fűszernövénye, tartósítószer, fűszerkeverék, sziromlevelek, gyomorerősítő, talajigénnyel, sziromlevelei, gyomorrontást, felhasználva, emésztési zavarokat, kólikás hasfájásra, főzetet negyedóráig, kapott teából, kiskanálnyi megtört, leszűrést követően, nyugodt alvást, kapott egyvelegből, kapott pakolásba, kisebb gézlapot, szájkörnyéket kihagyva, arcát vele, gézlap mindig, kapor zöld, kapor gyűjtését, kapor magjai, A-és C-vitamin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Gordon Lord Byron: Inez...  Kellemes délutánt kívánok  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Jó éjszakát  Őrizkednünk kell...  Png kutya  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png rózsa csokor  Erdőn  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Png csokor  Alázat  Png nő  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Kellemes délutánt kívánok  Paul David Tripp Április 19  Az igazi szeretetért rendszeri...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png nő  Facebookon kaptam  Esti kép  Nagyi telefonál  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png csokor  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Rátalálsz  Mindig jusson idő nevetni  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Zilahy Lajos gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szép estét  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nevem  Sose bánj semmit  Radikális szeretet  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogy lehet megtartani  Png férfi  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Régi emberek, akikre máig büsz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  képre írva  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png férfi  Adakozás  Őrizkednünk kell...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
emésztési zavarokat, kólikás hasfájásra, főzetet negyedóráig, kapott teából, kiskanálnyi megtört, leszűrést követően, nyugodt alvást, kapott egyvelegből, kapott pakolásba, kisebb gézlapot, szájkörnyéket kihagyva, arcát vele, gézlap mindig, kapor zöld, kapor gyűjtését, kapor magjai, főhajtás magjai, első szedés, rómaiak használták, egyiptomi kultúrában, középkorban kaporcsokrokkal, boszorkányok ellen, gonosz fortélyoktól, római légiós, hazai konyha, kapor kiváló, segítségével készíthető, kovászos uborka, marokkói el-hanout, népi gyógyászat, fogyasztását emésztőrendszeri, kozmetikai szerekben, illóolaja hasznos, bőrproblémák kezelésénél, gallérlevelek pedig, virágzat alatt, virágok sziromlevelei, sziromlevelek közül, kifejlődés szakaszában, nagy hőséget, érését követően, meleg időt, tavaszi fagy, szikes területeket, fűszernövényként, afrodiziákumként, emésztőrendszeri, kaporcsokrokkal, konyhakerteknek, fogínygyulladás, levélsallangjai, kamillavirágból, előszeretettel, gyomorpanaszok, étvágytalanság, áztatófolyadék, felmerülésekor, magyarországon, álmatlanságban, elhanyagolandó, szemgyulladást, átlagmagassága, felhasználható, borogatásként, összemorzsolt, hasznosítható, szájkörnyéket, ellenjavallat, puffadásgátló, legkedveltebb, gallérlevelek, fűszernövénye, tartósítószer, fűszerkeverék, sziromlevelek, gyomorerősítő, talajigénnyel, sziromlevelei, gyomorrontást, felhasználva, termeszthető, evőkanálnyit, egyenletesen, köszönhetően, segítségével, gyermekeknél, körömerősítő, bőrgyulladás, fortélyoktól, boszorkányok, vizelethajtó, bőrproblémák, ízesíthetünk, fogyasztását, felhasználás, tejszaporító, savanyúságok, résztermésre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 511 db bejegyzés
e év: 2845 db bejegyzés
Összes: 128075 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4371
  • e Hét: 13392
  • e Hónap: 67064
  • e Év: 345289
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.