Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hungarikum
  2017-07-12 16:29:15, szerda
 
 



Hungarikumok és értékek Felvidéken

KOMÁROM. Felvidék magyar értékeiről, azok hungarikumokká nyilvánításának lehetőségeiről tartott konferenciát a komáromi Csemadok és a Gazda Polgári Társulás a múlt héten a Tiszti Pavilon dísztermében. A jövőben a gútai sortáncjárás, a kürtőskalács és a komáromi erődrendszer is a hungarikumok közé kerülhet.




Petheő Attila, a Csemadok helyi elnökének köszöntője után a nyitóelőadáson Szakáli István Lóránt, a budapesti Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára ismertette a magyar országgyűlés által 2012-ben elfogadott, a nemzeti értékekre vonatkozó törvényt. Elmondta, hogy hol tartanak jelenleg a munkafolyamatok, s hogy milyen segítséget tud nyújtani a magyar kormány az értékmegőrzésben a határon túli közösségek számára. Kiemelte, a törvény két célból jött létre: egyrészt, hogy segítsen tisztán látni, a magyarság milyen értékeket adott Európának és a világnak, s ezzel javítson az önértékelésünkön és az önbecsülésünkön. Másrészt erősíteni szeretné a nemzeti összetartozást is.

A hungarikumok gyűjtése Magyarországon mozgalommá nőtte ki magát, közel 500 településen jöttek létre helyi értéktár-bizottságok. Az országban a gyűjtés sikertörténetté vált, reményeik szerint Felvidéken is eredményes lesz. Ehhez azonban szükség van egy átfogó tájékoztató, ösztönző terepmunkára is. A határon túliak számára egy meghívásos, 48 millió forint keretösszegű pályázatot írtak ki a Bethlen Gábor Alap közreműködésével, amelynek célja a külhoni magyar értékek gyűjtése és a terepmunkára alkalmas szervezetek segítése. Felvidékről erre meghívásra került a Gazda Polgári Társulás is. A pályázat értékelési folyamata jelenleg is zajlik, egy-két héten belül reményeik szerint zöld jelzést kaphat a társulás. Varga Péter, a társulás elnöke az említett pályázatot mutatta be. Kiemelte, céljuk, hogy megszervezzék a felvidéki értékgyűjtő mozgalmat, mellyel kapcsolatban követni fogják a magyarországi modellt - a tervek szerint beszélgetéseket, előadásokat, prezentációkat, rendezvényeket szerveznének a témában. Fontos lépés lesz a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság felállítása is, amely szakértőkből, történészekből, néprajzosokból áll majd. A munkához partneri szervezeteket keresnek, a Csemadok már elvállalta az együttműködést, de rajtuk kívül az ifjúságot is megszólítanák.

Kun Ferencz, a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja gyakorlatiasabb szempontból nyúlt a témához: a felvidéki magyar értékek közül példaként megemlítette a kürtőskalácsot, a régió borait, Szikora György labdarúgót és a túrós csuszát is. A legnagyobb felvidéki kulturális szervezet, a Csemadok képviseletében Bárdos Gyula országos elnök tartott előadást, melyben kiemelte a helyi közösségek, és szervezők munkájának fontosságát, s azon értékek megőrzését, amelyek megtartanak minket magyarnak a Felvidéken.

Huszár László, a Szlovákia Magyar Művelődési Intézet igazgatója az intézet tevékenységét mutatta be a meglévő adatbázisaikon keresztül. Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke többek között a külhoni magyarság értéktárába bekerült javaslatokról tájékoztatta a konferencia résztvevőit, melynek eredményeképp Bény román kori műemlékei, a Deáki Római Katolikus templom, a gútai paprikás kattancs, a kőtés, a kurta szoknyás falvak népviselete és hagyományőrzése, valamint a pozsonyi kifli már az értéktárhoz tartoznak.

A konferencia második felében a felvidéki magyar értékeink kerültek bemutatásra. Hégli Dusán, az Ifjú Szívek Táncegyüttes művészeti vezetője az együttes tevékenységét és az ifjúságot megszólító terveiket ismertette. Gráfel Lajos, a Pro Castello Comaromiensis nonprofit szervezet igazgatója a komáromi erődrendszer történetéről tartott előadást, Angyal Béla helytörténész pedig a pünkösdi népszokásként ismert gútai sortáncjárást mutatta be. A konferencia utolsó előadójaként Vass Laura, a vassfazek.eu szlovákiai magyar főzőportál tulajdonosa a hazai alapanyagok felhasználásának előnyeire hívta fel a figyelmet.
 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Címkék: régiófejlesztési, önértékelésünkön, értékmegőrzésben, felhasználásának, közreműködésével, önbecsülésünkön, beszélgetéseket, földművelésügyi, nyilvánításának, gyakorlatiasabb, munkafolyamatok, sikertörténetté, hagyományőrzése, prezentációkat, néprajzosokból, kürtőskalácsot, rendezvényeket, magyarországon, képviseletében, adatbázisaikon, lehetőségeiről, történészekből, nyitóelőadáson, hungarikumokká, összetartozást, együttműködést, megszólítanák, tevékenységét, comaromiensis, javaslatokról, sortáncjárást, megszervezzék, szervezeteket, népszokásként, magyarországi, helytörténész, komáromi Csemadok, múlt héten, gútai sortáncjárás, komáromi erődrendszer, hungarikumok közé, nyitóelőadáson Szakáli, budapesti Földművelésügyi, magyar országgyűlés, nemzeti értékekre, magyar kormány, határon túli, magyarság milyen, nemzeti összetartozást, hungarikumok gyűjtése, gyűjtés sikertörténetté, átfogó tájékoztató, Gazda Polgári Társulás, Tiszti Pavilon, Petheő Attila, Szakáli István Lóránt, Földművelésügyi Minisztérium, Bethlen Gábor Alap, Varga Péter, Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság, Rákóczi Szövetség, Szikora György, Bárdos Gyula, Huszár László, Szlovákia Magyar Művelődési Intézet, Farkas Iván, Deáki Római Katolikus, Hégli Dusán, Ifjú Szívek Táncegyüttes, Gráfel Lajos, Castello Comaromiensis, Angyal Béla, Vass Laura,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Levél lány  Ratkós beszületései a szereplő...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Apu  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Virágvasárnap a húsvét előtti  Esti kép  2004-es kivégzés után  Esti képek  képre írva  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  A szeretetről  Facebookon kaptam  Alvó cica  Esti kép  Mire jók ?  Márciuzs 24.  A nagyhét eseményei  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aki belekortyol  Óraállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne hagyd  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Sok ember olyan,  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  A szeretetről  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Nem látom őket  Esti Ima !  Válaszok a halál után  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Agárdi Gábor gondolata  J. Donald Walters  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
komáromi Csemadok, múlt héten, gútai sortáncjárás, komáromi erődrendszer, hungarikumok közé, nyitóelőadáson Szakáli, budapesti Földművelésügyi, magyar országgyűlés, nemzeti értékekre, magyar kormány, határon túli, magyarság milyen, nemzeti összetartozást, hungarikumok gyűjtése, gyűjtés sikertörténetté, átfogó tájékoztató, határon túliak, külhoni magyar, terepmunkára alkalmas, pályázat értékelési, társulás elnöke, említett pályázatot, felvidéki értékgyűjtő, magyarországi modellt, tervek szerint, munkához partneri, felvidéki magyar, régió borait, túrós csuszát, legnagyobb felvidéki, helyi közösségek, intézet tevékenységét, meglévő adatbázisaikon, külhoni magyarság, konferencia résztvevőit, gútai paprikás, kurta szoknyás, pozsonyi kifli, értéktárhoz tartoznak, konferencia második, együttes tevékenységét, ifjúságot megszólító, pünkösdi népszokásként, konferencia utolsó, hazai alapanyagok, régiófejlesztési, önértékelésünkön, értékmegőrzésben, felhasználásának, közreműködésével, önbecsülésünkön, beszélgetéseket, földművelésügyi, nyilvánításának, gyakorlatiasabb, munkafolyamatok, sikertörténetté, hagyományőrzése, prezentációkat, néprajzosokból, kürtőskalácsot, rendezvényeket, magyarországon, képviseletében, adatbázisaikon, lehetőségeiről, történészekből, nyitóelőadáson, hungarikumokká, összetartozást, együttműködést, megszólítanák, tevékenységét, comaromiensis, javaslatokról, sortáncjárást, megszervezzék, szervezeteket, népszokásként, magyarországi, helytörténész, eredményeképp, tájékoztatta, országgyűlés, terepmunkára, államtitkára, minisztérium, táncegyüttes, szerveznének, kürtőskalács, előadójaként, hungarikumok, konferenciát, megemlítette, történetéről, dísztermében, erődrendszer, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 228
  • e Hét: 1846
  • e Hónap: 9714
  • e Év: 51659
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.