Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
5. Az én 1956-om, Pesterzsébeten nov. 11-ig folytak a harcok
  2019-11-08 13:58:17, péntek
 
   
  Az én 1956-om, avagy a túlélő áldozatok igazsága
5. rész: PESTERZSÉBETEN NOV. 11-ig FOLYTAK A FEGYVERES HARCOK
Mint írtam az előző részben, 1956-ban 10 éves voltam és Pesterzsébeten éltem. Ott jártam iskolába.
A szünidőket azonban nagybátyáméknál töltöttem nagyapa halála után. Így volt ez 1956 augusztusában is. Sajnos, csak 1999-ben -HEGEDÜS ANDRÁS HALÁLAKOR - árulta el nagybátyám felesége (lánykori nevén: HEGEDÜS ETELKA) hogy neki testvére volt ez az ember! Azt, viszont csak az alábbi írásból tudtam meg, hogy az 1956-os miniszterelnököt HEGEDÜS ANDRÁSNAK hívtak.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Heged%C3%BCs_Andr%C3%A1s_(politikus)

SZABADSÁGÉRT LOBOGÓ LÉLEKKEL ELSZÖKTEM OTTHONRÓL, mert én is HARCOLNI AKARTAM. Lakóhelyünk közvetlen közelében folytak a harcok és bizony, láttam iskolatársamat Molotov-koktéllal a kezében meghalni...
Idézet az 1956 KATONAI TÖRTÉNETE c. videó kommentátorának szövegéből:
https://www.youtube.com/watch?v=aVfUixwHYtM
,,A pesterzsébeti felkelők (13.08 perctől) Oltványi László nemzetőrt választották a felkelők parancsnokának. Egy teljes ÁVH-s-szovjet menetoszlopot semmisítettek meg a nehézfegyverek. (13.46 percnél) A fővárosban itt tartott legtovább az ellenállás. November 11-én a Nemzetőrség feloszlott és befejeződtek a harcok. (14.07 percnél)

AZÓTA SEM TUDTAM FELDOLGOZNI AZT AZ IGAZSÁGTALANSÁGOT, AMI AKKOR HAZÁNKAT ÉRTE!!! ÁTÉLEM MINDEN NAP, MINDEN PERCÉBEN EZT MÉG MOST IS!
1996-ban olvashattam először arról, hogy milyen sokan meghaltak ekkor. ,,csak" Pesterzsébeten!
AZ 1956-OS FORRADALOM PESTERZSÉBETI HŐSEI ÉS ÁLDOZATAI
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=278078&kid=1008761&sort=
Megjelent a PESTERZSÉBET és SOROKSÁR (akkori XX. kerület) c. önkormányzati lapjában, Ó. Kovács Attila szerkesztésében, aki külön emlékszámot szentelt 1996-ban az októberi évfordulóra.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=832050&aid=276520&htr=1

Azt is IDEJE LENNE MEGTUDNIA MINDENKINEK, hogy valójában a Varsói Szerződés tagállamainak hadseregei - szerződés szerint - csakis akkor vonulhatnak be egy másik országba, ha azt a vezetőik kifejezetten kérik.
Így történt ez 1956-ban is. HEGEDÜS ANDRÁS, akkori miniszterelnök ezt meg is tette. https://hu.wikipedia.org/wiki/Heged%C3%BCs_Andr%C3%A1s_(politikus)

Majd, 1994. március 16-án a következő tanúvallomást tette az 1956. október 25-i, katonai sortüzekkel kapcsolatban az ÜGYÉSZSÉGEN:
,,,,... a mi am orf testületünk (K.E.: Központi Vezetőség) létrehozott egy Katonai Bizottságot, ami emlékezetem szerint egészen 28-ig, mint a Párt Katonai Bizottsága szerepelt.
Ebben a Katonai Bizottságban volt
- Apró Antal,
- Fehér Lajos,
- Bata (István),
- Piros (László),
- Földes László.
Mi a Katonai Bizottságot bíztuk meg, hogy megfelelő helyzetben adja ki a tűzparancsot, - tehát mi ez az amorf (K:E:: alaktalan, torz) vezetőség voltunk azok, akik felhatalmaztuk a Katonai Bizottságot, hogy a helyzet értékelésétől függően, az ő megítélése alapján, az ő szakmai tudásuk szerint adják ki a tűzparancsot. Ez meg is történt."
(Kéri Edit - Kik lőttek a Kossuth téren '56-ban?)
https://issuu.com/dorian07/docs/k__ri_edit_-_kik_l__ttek_a_kossuth_/23

Egészen pontosan, APRÓ ANTAL, mint ennek a Katonai Bizottságnak a vezetője adta ki a LÖVETÉSI PARANCSOT 1956. október 25-én, a Kossuth téri fegyvertelen tüntetőkre is. Sajnos, ezen a Tüntetésen lőtték szitává BÓNA ZSIGMOND nagybátyámat is.
*
AKKOR, 1956-ban, 10 évesen minderről fogalmam nem volt. Csak láttam nagymamát haláláig gyászruhában.
*
(Folytatás következik a 6.részben.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: miniszterelnököt, nagybátyáméknál, kommentátorának, szerkesztésében, felhatalmaztuk, pesterzsébeten, iskolatársamat, nehézfegyverek, parancsnokának, miniszterelnök, pesterzsébeti, önkormányzati, menetoszlopot, augusztusában, tanúvallomást, tagállamainak, értékelésétől, semmisítettek, fegyvertelen, nagybátyámat, pesterzsébet, választották, befejeződtek, tűzparancsot, szabadságért, bizottságban, bizottságnak, kifejezetten, kapcsolatban, gyászruhában, emlékezetem, bizottságot, ügyészségen, emlékszámot, sortüzekkel, évfordulóra, túlélő áldozatok, előző részben, szünidőket azonban, alábbi írásból, 1956-os miniszterelnököt, kezében meghalni…, 1956 KATONAI, pesterzsébeti felkelők, felkelők parancsnokának, teljes ÁVH-s-szovjet, októberi évfordulóra, másik országba, vezetőik kifejezetten, következő tanúvallomást, helyzet értékelésétől, vezetője adta, PESTERZSÉBETEN NOV, FOLYTAK FEGYVERES HARCOK, ANDRÁS HALÁLAKOR, HEGEDÜS ETELKA, HEGEDÜS ANDRÁSNAK, SZABADSÁGÉRT LOBOGÓ LÉLEKKEL ELSZÖKTEM OTTHONRÓL, HARCOLNI AKARTAM, KATONAI TÖRTÉNETE, Oltványi László, AZÓTA SEM TUDTAM FELDOLGOZNI AZT AZ IGAZSÁGTALANSÁGOT, AKKOR HAZÁNKAT ÉRTE, ÁTÉLEM MINDEN NAP, MINDEN PERCÉBEN EZT MÉG MOST IS, FORRADALOM PESTERZSÉBETI HŐSEI ÉS ÁLDOZATAI, Kovács Attila, IDEJE LENNE MEGTUDNIA MINDENKINEK, Varsói Szerződés, HEGEDÜS ANDRÁS, Központi Vezetőség, Katonai Bizottságot, Párt Katonai Bizottsága, Katonai Bizottságban, Apró Antal, Fehér Lajos, Földes László, Kéri Edit, APRÓ ANTAL, Katonai Bizottságnak, LÖVETÉSI PARANCSOT, BÓNA ZSIGMOND, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Png nő  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png ház  Egy lelki imádság  Az engedelmesség miért nem vál...  Az engedelmesség miért nem vál...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Mi lenne ha  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Bertolt Brecht -től idézet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Szívem  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Próbálj meg ...  Fehér virág  Nem tudhatod  Tanuld meg ezt a versemet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Makszim Gorkij gondolata  Paul David Tripp Április 21  Png nő  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Egy hatékony szolga  Szép estét kedves látogatóimna...  Png férfi  Csak a fogyatkozás látható  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Sose bánj semmit  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Hazára minden embernek szükség...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szívem  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png csokor  Facebookon kaptam  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kerüld el az evangélium örömén...  Albert Einstein gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Reménység és erő Krisztustól e...  Adakozás  Jó éjszakát  Hiányzik  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  s immár én is felragyogva, ért...  Idő  Alázat  Png fotel 
Bejegyzés Címkék
túlélő áldozatok, előző részben, szünidőket azonban, alábbi írásból, 1956-os miniszterelnököt, kezében meghalni&#8230, 1956 KATONAI, pesterzsébeti felkelők, felkelők parancsnokának, teljes ÁVH-s-szovjet, októberi évfordulóra, másik országba, vezetőik kifejezetten, következő tanúvallomást, helyzet értékelésétől, vezetője adta, miniszterelnököt, nagybátyáméknál, kommentátorának, szerkesztésében, felhatalmaztuk, pesterzsébeten, iskolatársamat, nehézfegyverek, parancsnokának, miniszterelnök, pesterzsébeti, önkormányzati, menetoszlopot, augusztusában, tanúvallomást, tagállamainak, értékelésétől, semmisítettek, fegyvertelen, nagybátyámat, pesterzsébet, választották, befejeződtek, tűzparancsot, szabadságért, bizottságban, bizottságnak, kifejezetten, kapcsolatban, gyászruhában, emlékezetem, bizottságot, ügyészségen, emlékszámot, sortüzekkel, évfordulóra, olvashattam, avfuixwhytm, nemzetőrség, feldolgozni, lakóhelyünk, létrehozott, testületünk, vonulhatnak, mindenkinek, bizottsága, ellenállás, szövegéből, hadseregei, forradalom, helyzetben, tüntetőkre, következik, feloszlott, megítélése, nagybátyám, fővárosban, szünidőket, tüntetésen, közelében, alaktalan, wikipedia, közvetlen, szerződés, otthonról, elszöktem, meghaltak, vezetőség, halálakor, nagymamát, koktéllal, nemzetőrt, áldozatok, töltöttem, következő, politikus, története, legtovább, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 271
  • e Hét: 548
  • e Hónap: 9152
  • e Év: 45093
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.