Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amit a külföldről hazatérőknek tudni kell
  2020-09-02 09:42:44, szerda
 
  Amit a külföldről hazatérőknek tudni kell - karantén, teszt, felmentés a karantén alól
2020. szeptember 01. - 14:55


Szeptember 1-jétől ismét szigorodtak a beutazás feltételei. Erre azért van szükség, mert egész Európában érzékelhető a járvány második hulláma. A magyar emberek egészségére és munkahelyére az egyik legfőbb veszélyt most a vírus behurcolása jelenti. A külföldről hazatérő magyar állampolgárok fő szabály szerint 14 napos hatósági házi karanténra számíthatnak, az alól csak 2 db beutazást követően Magyarországon készült negatív PCR-teszt esetén kaphatnak felmentést. Íme a részletek.

A határon való belépés

Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja személyforgalomban Magyarországra történő belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles.

14 napos hatósági házi karantén

Ha a magyar állampolgár esetében a határátlépéskor végzett egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, az illetékes járványügyi hatóság (a magyarországi lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási/kerületi hivatal) által kijelölt karanténban vagy - ha az nem jelent járványügyi kockázatot - 14 napos hatósági házi karanténban (az otthonában) kerül elhelyezésre. Ugyancsak hatósági házi karanténra köteles az a külföldről hazatérő magyar állampolgár, akinél az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg. Erről már a határátlépéskor hivatalos dokumentumot kap. A hatósági házi karantént jelző piros cédulát pedig köteles a lakás bejárati ajtajára kiragasztani, és otthonában tartózkodni. A hatósági házi karantén betartását a rendőrség ellenőrzi személyesen, vagy az érintett hozzájárulása esetén elektronikusan. Lásd: https://hazikaranten.hu/

Ingázókra vonatkozó szabályok

Mind a szomszédos országok állampolgárai, mind a magyar állampolgárok is karantén mentesen jöhetnek be az országba vagy térhetnek haza, amennyiben a határtól 30 km-en belül laknak és Magyarországon vagy a szomszédos országban is csak a határtól számított 30 km-es sávban jogosultak tartózkodni. Ez a munkájuk miatt ingázókat segíti.

Felmentés a karantén alól

Az érintett választhat, hogy letölti a 14 napos kijelölt vagy hatósági házi karantént, vagy ha szeretne az alól felmentést kapni, azt kérelemre, önköltségen - a belépést követően 5 napon belül legalább 48 óra különbséggel - két alkalommal elvégeztetett negatív PCR-teszt megléte esetén teheti meg. A PCR-teszt tehát nem kötelező, csak abban az esetben kell elvégeztetni, ha az illető szeretne felmentést kapni a karantén alól.

Ez esetben az ügyintézés menete a következő. Az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a magyarországi lakó/tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, amelynek díja háromezer forint. A kérelmet ügyfélkapun keresztül vagy email útján szükséges benyújtani. Az ügyfélkapus kérelmet a kérelmező ügyfélkapun keresztül nyújtja be. Az Ügyfélkapura történő bejelentkezés után az https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt tölthetik fel a kérelmet, amelyet a lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz vagy járási hivatalhoz kell megküldeni.

Az illeték megfizetése utalással történik a Magyar Államkincstár által vezetett Eljárási illetékbevételi számlára, amelynek száma: 10032000-01012107. A kérelmező ezután kapja meg az engedélyt, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

Ha mindkét PCR-teszt negatív, akkor a területileg illetékes járási/kerületi járványügyi hatóság határozatot ad ki a hatósági házi karantén alóli felmentésről. Csak a határozat megérkezését (ezt elektronikusan küldik meg) követően hagyható el a karantén és vehető le az ajtóról a piros cédulás karantén figyelmeztetés.

Laborok, ahol SARS-CoV-2 PCR- teszt rendelhető

Lásd itt: https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

Tünetek megjelenése a karantén alatt

Ha valakinél külföldről hazatérve a hatósági házi karantén ideje alatt megjelennének a koronavírus-fertőzés tünetei, akkor fontos, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe és telefonon értesítse háziorvosát.

A koronavírus-fertőzés tünetei

A legismertebbek tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről.






Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szaglásérzékelés, illetékbevételi, határátlépéskor, magyarországon, legismertebbek, elhelyezéséről, elektronikusan, figyelmeztetés, magyarországra, állampolgárok, hozzájárulása, állampolgárai, elvégeztetett, megjelennének, államkincstár, bejelentkezés, magyarországi, tüdőgyulladás, elvégeztetni, jelentkezhet, dokumentumot, számíthatnak, kiragasztani, felkeresheti, tartózkodási, egészségügyi, dokumentumok, munkahelyére, izomfájdalom, felmentésről, különbséggel, hazatérőknek, elhelyezésre, megérkezését, hazikaranten, ügyfélkapura, külföldről hazatérőknek, karantén alól, beutazás feltételei, járvány második, magyar emberek, egyik legfőbb, vírus behurcolása, külföldről hazatérő, alól csak, határon való, határátlépéskor végzett, illetékes járványügyi, magyarországi lakóhely, egészségügyi vizsgálat, határátlépéskor hivatalos, hatósági házi, Magyar Államkincstár, SARS-CoV-2 PCR-,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Magamnak  Csend  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Jó nap volt  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdei gyöngyvirág  Szeretem ujjad karcsuságait,  Spenót fasírttal  Márai Sándor tollából  Csend  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Szép estét kedves látogatóimna...  A sorsod  Alvó cicák  Hogyan válunk hűségesekké?  Esterházy Péter: Harmonia c...  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Szép estét  Emlékezz  Otthon  Segíts neki dicsérni Téged  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Alvó cicák  Jó éjszakát  A sorsod  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Egyszerű  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Egyszerű  Tanmese  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Nem kell hozzá fürdőruhás  képre írva  képre írva  Bársony székben  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Zilahy Lajos mondta  Csend  Jánosházy György: Fogd a kezem  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Szép estét  IGEN így  Andrássy Réka - A bolond Böske  Paul David Tripp Április 13  Jó éjszakát  József Attila - Kopogtatás nél...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Baranyi Ferenc - N i n c s  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
külföldről hazatérőknek, karantén alól, beutazás feltételei, járvány második, magyar emberek, egyik legfőbb, vírus behurcolása, külföldről hazatérő, alól csak, határon való, határátlépéskor végzett, illetékes járványügyi, magyarországi lakóhely, egészségügyi vizsgálat, határátlépéskor hivatalos, hatósági házi, lakás bejárati, rendőrség ellenőrzi, érintett hozzájárulása, szomszédos országok, magyar állampolgárok, országba vagy, szomszédos országban, határtól számított, munkájuk miatt, érintett választhat, alól felmentést, belépést követően, esetben kell, illető szeretne, ügyintézés menete, országba lépést, magyarországi lakó, kerületi hivatalhoz, kérelmet ügyfélkapun, ügyfélkapus kérelmet, kérelmező ügyfélkapun, illeték megfizetése, kérelmező ezután, tesztelés idejére, általa választott, területileg illetékes, határozat megérkezését, piros cédulás, karantén alatt, száraz köhögés, szaglásérzékelés zavara, egyetlen tünet, felsorolt tüneteket, háziorvos telefonos, koronavírus fertőzés, tünetek alapján, tünetek súlyosak, háziorvos intézkedik, beteg kórházi, szaglásérzékelés, illetékbevételi, határátlépéskor, magyarországon, legismertebbek, elhelyezéséről, elektronikusan, figyelmeztetés, magyarországra, állampolgárok, hozzájárulása, állampolgárai, elvégeztetett, megjelennének, államkincstár, bejelentkezés, magyarországi, tüdőgyulladás, elvégeztetni, jelentkezhet, dokumentumot, számíthatnak, kiragasztani, felkeresheti, tartózkodási, egészségügyi, dokumentumok, munkahelyére, izomfájdalom, felmentésről, különbséggel, hazatérőknek, elhelyezésre, megérkezését, hazikaranten, ügyfélkapura, felkeresheto, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 380 db bejegyzés
e év: 2714 db bejegyzés
Összes: 127944 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3708
  • e Hét: 20523
  • e Hónap: 42626
  • e Év: 320851
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.