Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történet egy idős néniről - napjainkban
  2014-11-26 12:23:43, szerda
 
   
  Szerény kis nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Az elmaradásait kifizette a boltban, befizette a postán a 6000 forintos áramszámláját, elküldött hajléktalan fiának Budapestre 5000 forintot, aztán rendezte az önkormányzat felé az eboltás után keletkezett tartozását.

Szeretett volna még egy kis tűzifát is venni, hogy ne fázzon, de csak 3000 forintja maradt az egész hónapra. Csüggedten csoszogott hazafelé a saras úton, óvatosan nehogy elcsússzon, miután vett a boltban egy kenyeret és egy fél liter tejet.

A boltos bosszús volt, miután a néni kilépett az üzletéből, mert szellőztetni kellett a rossz szagú öregasszony után. A mama gondolni sem mert arra, hogy utána szellőztetni kell a boltban. Gyanította, hogy talán érezni rajta a kihagyott tisztálkodásokat, de azért mégis azt gondolta, hogy tisztán tartja magát. A bojlert már régen kikötötték, így az már nem tudta felfűteni a vizet a fürdőszobában, meleg vizet is csak a gázon melegített, ha mosakodott. A bojlert nem sokkal azután kötötték ki , hogy férje hazafelé jövet a munkából összeesett és vele már csak annyit közöltek, hogy meghalt. Megtakarított kis pénzük egy része a temetésre és a sírkőre ment el, a maradékot, pár ezer forintot a fiának adta aki lejött hozzá, de a gyerekkori haverok közt nem akart segélyes ingyenélő lenni, ezért visszament a fővárosba segélyes ingyenélőnek. Szeretett volna a fia de nem kellett évek óta sehova. Bármilyen munkát elvállalt, mégsem kellett senkinek.


Haragudott a menyére is. Amíg a fiának volt munkája Pesten addig kellett, de amint bajba került kiadta az útját, és összeállt egy jóval fiatalabb férfival, akivel kiköltöztek Londonba, magukkal vitték az egyetlen unokáját is. Eleinte még telefonált néhányszor az unoka , hónapokig csak miatta tartotta meg a telefon előfizetését, de aztán már nem csörrent meg a készülék. Sokat szomorkodott, bosszankodott. Félt, hogy bajuk esett a távoli angol fővárosban, sokszor csak azért nézte a híradót, hátha megtud valamit, hátha meglátja véletlenül egy híradásban az unokáját.
Egyszer aztán a televízió elromlott. Hiába hívott szerelőt, nem tudta kifizetni a javítást. A nászasszonyától néha megpróbált híreket szerezni a volt menyéről, unokájáról, de az mondott semmit, csak foghegyről annyit, hogy megvannak, ne aggodalmaskodjon, meg azt is hozzátette, hogy jelentkeznek majd, ha van velük valami. A vizes úton hazafelé csoszogva sok gondolat kavargott a fejében, sok oka volt a szomorúságra, de ő vitte a sok terhet, amit az élet rámért. Hazaérve rászólt a cicára, amiért az csak lassan ment be utána a konyhába. Vigyázott, hogy ne szökjön ki az a kis meleg is, ami még van. A gáztűzhelyen tejet szeretett volna melegíteni, de kifogyott a palackból a gáz, még mielőtt kellőképp felmelegedhetett volna a tej. Vízzel felhígította, kis kenyeret aprított bele, aztán először a macska edényébe rakott, majd vitt a hátul fagyoskodó kutyához is. Sok nem maradt az edény alján, de neki nem sokra volt szüksége. Elgémberedett keze nem engedett fel. Nagy hideg volt a ház minden pontján, a lehelete is meglátszott. Lekapcsolta a villanyt, kabátját a szék karjára tette, bebújt a paplan alá. A macska a lábához gömbölyödött. Nem tudott elaludni. A paplan alatt sem érezte, hogy átmelegedne. Összerándult a gyomra, mert eszébe jutott, hogy milyen kevés maradt a pénztárcájában. Még kihajolt az ágyból a pohárért, a víz jéghidegen folyt le a torkán.
Amikor végre elaludt, akkor is nagyon fázott. Szép álomba szenderült, együtt volt végre mindenki, akit szeretett.
Furcsa volt, mégsem szólt egy szót sem. A jót ő pont úgy fogadta, mint a rosszat. Mosolygós beletörődéssel. Aztán a szikrázó tavaszi napsütést lassan felváltotta a szürkület, egyre sötétebb lett és az utcai világítást sem kapcsolták fel. Áramszünet megint, csóválta a fejét álmában, aztán lassan elborított mindent a sötétség.


Nem történt semmi különös.
Sem indulás, sem megérkezés, csak a mélyülő sötétség...
A hátsó udvarban a kutya két teljes napon át vonyított. Nem találta a kapun az üres ételhordót a falugondnok, aki hétfőn az ebédet hozta. Várt egy darabig, majd bekiabált, aztán belépett az udvarba, hangosan nyugtatva a őrülten csaholó kutyát. Amikor belépett az ajtón,már tudta, hogy mivel fogja szembetalálni magát. A sarokban lévő ágyon, félig kitakart, mozdulatlan test feküdt, lehunyt szemmel, arcán egyértelmű mosollyal. Nem volt szükség önkormányzati temetésre.
Az fiókban minden költséget fedező pénzköteget találtak.
Nem volt ráírva, hogy a temetésre lett félrerakva, de mindenki tudta, hogy csak azért lehetett ott. Mindössze hárman álltak a felbontott sír előtt, ahová férje után most a feleség is megérkezett.
Miután a betonlapot visszahelyezték, a polgármester a fejét csóválva lerakta a sírra a magával hozott virágot. Minden kész volt, már csak az évszám hiányzott az asszonynév mellől.
A sírköves néhány nappal később fáradtan véste fel a 2014-es évszámot.
-Világom.hu



 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: aggodalmaskodjon, tisztálkodásokat, felmelegedhetett, nászasszonyától, visszahelyezték, pénztárcájában, beletörődéssel, elgémberedett, önkormányzati, fürdőszobában, áramszámláját, megtakarított, bosszankodott, szembetalálni, felhígította, gáztűzhelyen, szellőztetni, szomorúságra, ingyenélőnek, előfizetését, szomorkodott, összerándult, önkormányzat, jelentkeznek, polgármester, gömbölyödött, elmaradásait, átmelegedne, meglátszott, pénzköteget, mozdulatlan, öregasszony, felváltotta, megérkezett, hajléktalan, falugondnok, elmaradásait kifizette, 6000 forintos, önkormányzat felé, eboltás után, egész hónapra, saras úton, boltos bosszús, néni kilépett, rossz szagú, mama gondolni, kihagyott tisztálkodásokat, gázon melegített, munkából összeesett, sírkőre ment, gyerekkori haverok, fővárosba segélyes,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ma van a magyar költészet napj...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Müller Péter tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péterre emlékezünk  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Horváth Szilvia tollából  Ismeretlen: Ikarusz monda  Otthon  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Alvó kislány  Robert Merle tollából  Spenót fasírttal  Mindent de mindent visszakap  Tanácsok egy pszichológustól  Ismeretlen: Ikarusz monda  Töröld le  Előnyök, amelyeket a meditáció...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Kertem  Mindent de mindent visszakap  Gebhardt Nóra versei II.  Szép estét kedves látogatóimn...  különleges  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Különleges  Baranyi Ferenc - N i n c s  Tanmese  Annyira tisztelem a szabadságo...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Krisztina b...  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Egyszerű  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Tanmese  Előfordul, hogy  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Jánosházy György: Fogd a kezem  Ott van  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Kertem  Facebookon kaptam  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Töröld le  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig lesz olyan  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Szép álmokat!  Alvó kislány  Erdei gyöngyvirág  A hagyma antibakteriális hatás...  Azért kaptad  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Előfordul, hogy  Erdei gyöngyvirág  Töröld le  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Jó éjszakát  Anyámról való emlékek  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elmaradásait kifizette, 6000 forintos, önkormányzat felé, eboltás után, egész hónapra, saras úton, boltos bosszús, néni kilépett, rossz szagú, mama gondolni, kihagyott tisztálkodásokat, gázon melegített, munkából összeesett, sírkőre ment, gyerekkori haverok, fővárosba segélyes, fiának volt, jóval fiatalabb, egyetlen unokáját, telefon előfizetését, távoli angol, televízió elromlott, nászasszonyától néha, volt menyéről, mondott semmit, vizes úton, élet rámért, csak lassan, gáztűzhelyen tejet, macska edényébe, hátul fagyoskodó, edény alján, szék karjára, lábához gömbölyödött, paplan alatt, szikrázó tavaszi, utcai világítást, fejét álmában, mélyülő sötétség&#8230, hátsó udvarban, üres ételhordót, ebédet hozta, őrülten csaholó, sarokban lévő, fiókban minden, temetésre lett, betonlapot visszahelyezték, fejét csóválva, magával hozott, évszám hiányzott, asszonynév mellől, sírköves néhány, 2014-es évszámot, aggodalmaskodjon, tisztálkodásokat, felmelegedhetett, nászasszonyától, visszahelyezték, pénztárcájában, beletörődéssel, elgémberedett, önkormányzati, fürdőszobában, áramszámláját, megtakarított, bosszankodott, szembetalálni, felhígította, gáztűzhelyen, szellőztetni, szomorúságra, ingyenélőnek, előfizetését, szomorkodott, összerándult, önkormányzat, jelentkeznek, polgármester, gömbölyödött, elmaradásait, átmelegedne, meglátszott, pénzköteget, mozdulatlan, öregasszony, felváltotta, megérkezett, hajléktalan, falugondnok, kiköltöztek, lekapcsolta, keletkezett, kapcsolták, világítást, megpróbált, elborított, melegíteni, budapestre, haragudott, áramszünet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1177
  • e Hét: 6315
  • e Hónap: 12698
  • e Év: 134571
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.