Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A székely "terroristák" ügye Románia üzenete
  2018-07-12 21:50:58, csütörtök
 
   
  A SZÉKELY "TERRORISTÁK" ÜGYE ROMÁNIA ÜZENETE

Több százan gyűltek össze Románia Nagykövetsége előtt Budapesten, hogy tiltakozzanak a Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 5-5 év börtönbüntetéssel sújtó koncepciós eljárás ellen. A felszólalásokban arra irányították rá többek közt a közvélemény figyelmét, hogy ez az ügy nem csupán két ártatlan székely vármegyés meghurcolásáról szól, hanem egy üzenet a román hatalom részéről az autonómiatörekvések ellehetetlenítéséért.

A román nagykövetség előtti tüntetésen először a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik tagja Gaudi-Nagy Tamás levelét olvasta fel (itt olvasható a honlapján), amely részletes bemutatását tartalmazta a két székely vármegyés ügyének jogi hátterének. Ebben a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezető elnöke politikai foglyoknak nevezte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, amit azzal indokolt, hogy "a nemzetközi jog politikai fogolynak azon személyeket tekinti, akik politikai okból, politikai nézeteik, világnézetük, vagy valamely, adott politikai helyzetben jelentőséggel bíró csoporthoz való tartozásuk miatt börtönbüntetést kaptak egy olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez fűződő jogok, illetve az állam saját anyagi és eljárási jogszabályait sem tartja be."

Ezután a Székelyek Világszövetségének elnökségi tagja következett a színpadon, aki hangsúlyozta, hogy “nem lehet minket megfélemlíteni, a szabadságunkról nem mondunk le", és szabadságot követelt a két székely honfitársának.

A HVIM társvezetője, Zagyva György Gyula is beszédet mondott a rendezvényen, aki a legfontosabbnak azt tartotta nyomatékosítani, hogy ezt az ügyet mindenki úgy kezelje, “mintha a saját testvéreivel történt volna". Mint fogalmazott, ez az ítélet "olyan szinten lépte át a Rubicont a magyar és a román állam közti viszonyban, amilyenre az elmúlt évtizedekben nem volt példa". Értelmezése szerint Románia üzent, hogy a magyarok fejezzék be az autonómiatörekvéseiket, amely üzenet szólt a magyar kormánynak is.

Hozzátette, hogy ha a magyarság nem mutat fel erőt, akkor “holnap reggeltől Erdélyben bárkit elhurcolhatnak". Ennek kapcsán arra kért minden résztvevőt, hogy a saját lehetőségei szerint minden nap tegyen meg valamit a bebörtönzött székelyek ügyében, még akkor is, ha az csak egy apróság is akár a Facebookon.

Utolsóként Toroczkai László, a HVIM alapítója, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Elsőként megköszönte mindazoknak, akik eljöttek a rendezvényre, ugyanis mint fogalmazott, “az igazán nehéz ügyek az ilyen ügyek, amikor nem a pénztárcánkról vagy a gyomrunkról van szó, hanem arról, hogy meg tudjuk-e azt a Szabó Dezső-i gondolatot tartalommal tölteni, hogy minden magyar felelős minden magyarért".

“Két fiatalember életéről van szó, akik semmi mást nem tettek, csak volt bátorságuk kiállni azokért az ügyekért, amelyek mindannyiunkat érintenek itt a Kárpát-medencében"

- mutatott rá az ügy hátterére, majd döbbenetesnek tartotta, hogy mekkora hallgatás övezi ezt az ítéletet, miközben “a kiállás erkölcsi kötelesség, függetlenül attól, hogy ki milyen szervezethez tartozik".

Végül felszólalásában követelte a magyar kormánytól, hogy a lehető leghatározottabban lépjen fel a jogtiprás ellen, és érje el Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsájtását, szólaljon fel minden nemzetközi fórumon. Mint fogalmazott, Erdogan beiktatásától kezdve a brüsszeli találkozókig Orbán Viktornak beszélnie kellene erről az ügyről és a sorozatos kitiltásokról.

Levél Orbán Viktornak

A felszólalókon kívül a rendezvényen jelen voltak a Jobbik, a Jobbik IT és a Betyársereg tagjai is. A párt legeredményesebb választási eredményét elérő országgyűlési képviselője, a Dunaújvárosban egyéni mandátumot szerzett Pintér Tamás kérdésünkre elmondta, hogy azért tartja fontosnak a tiltakozást, mert “ha ezt a két székely hazafit következmények nélkül bebörtönözhetik, akkor mostantól minden ott élő magyart ugyanígy jogtalanul vegzálhatnak majd". Hozzátette, hogy a Jobbik határozottan követeli Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsájtását.

Kálló Gergely, a Jobbik IT alelnöke pedig sajnálatosnak nevezte, hogy a kormánypártok ifjúsági szervezetei nem képviseltették magukat a rendezvényen, miközben “ez össznemzeti ügy", majd követelte a kormánytól, hogy “ne tűrje ezt a pofátlan ítéletet".

Tegnap este egyébként Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Facebook-oldalán írt arról, hogy levélben fordult Orbán Viktorhoz, “hogy végre törjék meg a csendet", és tájékoztassa Beke István illetve Szőcs Zoltán elítélése ügyében. Feltette a kérdést a miniszterelnöknek, hogy “mi a kormányzati álláspont, és milyen lépéseket terveznek a két magyar állampolgárságú székely szabadságáért". Hozzátette:

“A román bíróság által hozott politikai indíttatású ítélet kapcsán nincs hová hátrálni. Nemzetpolitikai kérdésekben kőkemény vitáknak lehet helye, de a legkisebb széthúzás is megengedhetetlen. A soviniszták magyarellenessége ugyanis nem válogat."

Határokon átívelő tüntetések

A budapesti előtt pár nappal Kézdivásárhelyen is tüntetést szerveztek, amelyen szintén több szervezet képviseltette magát. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is felszólalt, aki úgy fogalmazott, hogy “politikai döntés, ítélet született, a megfélemlítés szándékával". Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke pedig összefogásra buzdított, és hangsúlyozta, hogy “ma két barátunkat vitték el, de mindenkit nem tudnak elvinni". Gaudi-Nagy Tamás ugyanitt bejelentette: a védelem rendkívüli jogorvoslatot kér, illetve előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézett sürgősségi kérelmet.

Az erdélyi tüntetések azonban itt nem értek véget. Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy július 12-én, csütörtökön 18 órától Kézdivásárhely főterén nagyszabású tüntetést tartanak. A tüntetésen ráadásul Tőkés László EP-képviselő is részt vesz.

A példátlan ítélet a Kárpát-medencén túl is kicsapta a biztosítékot: Lengyelországban egy lengyel mozgalom, a HVIM szövetségese, az ONR fejezte ki szolidaritását, határon túli magyarok pedig Dublinban álltak ki a székelyek mellett.

A szervezetek is összefogtak

A Betyársereg illetve az Erő és Elszántság web-oldalukon buzdított a szimpátiatüntetésen való részvételre, és gyakorlatilag minden magára valamit is adó hazafias szervezet megszólalt a székely vármegyések ügyében.

Pártfüggetlen kiállás

A magyarországi parlamenti pártok közül egyedül a Jobbik (és annak ifjúsági szervezete) emelte fel a szavát az ítélet ellen, ugyanakkor a tegnapi napon a Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezete, a Fidelitas az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) több más szervezettel - Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), Minta Ifjúsági Szervezet, KMKSZ Ifjúsági Szervezet, Via Nova - Új út és VMSZ Ifjúsági Fórum - együttesen fejezte ki tiltakozását.

Az MTI-nek eljuttatott közös közleményben többek közt azt írták, hogy ezzel Romániában “a múlt század legsötétebb, legkeményebb kommunista időszakának hangulatát idézik", és hogy egy ilyet ítélet “egy modern jogállamban nem történhetne meg".

Az ifjúsági szervezeteik példáját mindezidáig sem a Fidesz, sem a KDNP nem követte, és a kormány részéről sem lehetett még hallani tiltakozásról.

Váratlan ítélet

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt héten 5-5 év letöltendő börtönbüntetést kaptak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi tagjai, Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM erdélyi szervezetének vezetője.

Az ítélet teljesen váratlanul ért mindenkit, ugyanis a két vármegyést tavaly júniusban még elsőfokon részben felmentették, és mindösszesen pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították. A fellebbezés után azonban a legutolsó tárgyaláson az ügyészség kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre, és bár erre a védelem nem volt felkészülve, a bíróság jóváhagyta.

A két férfit azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben. Ők ezt végig tagadták, nemzetközi szinten pedig többen az ügy koncepciós jellegére hívták fel a figyelmet, amely sokak szerint a székely autonómiatörekvések megakadályozása érdekében indult el.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Címkék: legeredményesebb, lengyelországban, kézdivásárhelyen, felszólalásokban, börtönbüntetésre, megengedhetetlen, megváltoztatását, letartóztatásban, állampolgárságú, börtönbüntetést, kézdivásárhelyi, szabadságunkról, bebörtönözhetik, legfontosabbnak, nyomatékosítani, felszólalásában, meghurcolásáról, nemzetpolitikai, megakadályozása, terrorizmussal, mindannyiunkat, dunaújvárosban, nyilvánították, szolidaritását, kézdivásárhely, képviseltették, elhurcolhatnak, következmények, pénztárcánkról, megfélemlíteni, képviseltette, honfitársának, beiktatásától, kitiltásokról, jelenlévőkhöz, felszólalókon, felszólalásokban arra, közvélemény figyelmét, román hatalom, román nagykövetség, olyan eljárásban, tisztességes eljáráshoz, állam saját, ügyet mindenki, saját testvéreivel, román állam, elmúlt évtizedekben, magyarok fejezzék, magyar kormánynak, saját lehetőségei, bebörtönzött székelyek, igazán nehéz, ÜGYE ROMÁNIA ÜZENETE, Románia Nagykövetsége, Beke Istvánt, Szőcs Zoltánt, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Gaudi-Nagy Tamás, Nemzeti Jogvédő Szolgálat, Székelyek Világszövetségének, Zagyva György Gyula, Utolsóként Toroczkai László, Hazánk Mozgalom, Szabó Dezső-i, Beke István, Szőcs Zoltán, Orbán Viktornak, Levél Orbán Viktornak, Jobbik IT, Pintér Tamás, Kálló Gergely, Sneider Tamás, Orbán Viktorhoz, Izsák Balázs, Székely Nemzeti Tanács, Kulcsár Terza József, Magyar Polgári Párt, Emberi Jogok Európai Bíróságához, Erdélyi Magyar Néppárt, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Tőkés László EP-képviselő, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, Erdélyi Magyar Ifjak, Magyar Ifjúsági Értekezlet, Magyar Ifjúsági Tanács, Minta Ifjúsági Szervezet, KMKSZ Ifjúsági Szervezet, VMSZ Ifjúsági Fórum,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
07.22. 23:26 Halálos baleset történt a 44-es főúton
07.22. 23:16 Vízilabda Eb - Negyeddöntős az orosz férfiválogatott
07.22. 22:36 Lezárult a sportlövők vb-válogatója, kedden döntenek a csapatról
07.22. 22:06 Sárkányhajó-vb - Három magyar érem a zárónapon
07.22. 21:56 Vízilabda Eb - Negyeddöntőben a montenegrói férfi együttes
07.22. 21:46 Marchionne betegsége miatt új vezérigazgatót neveznek ki a Fiat Chrysler au...
07.22. 21:46 Labdarúgó NB I - Góllövőlista
07.22. 21:46 Nem adhat telket nagyobb mecsethez a kaufbeureni önkormányzat Bajorországba...
07.22. 21:46 Labdarúgó NB I - Az Újpest legyőzésével tért vissza az MTK
07.22. 21:36 Labdarúgó NB I - Eredmények és tabella
Tudjátok ?
VHS videomagnómra, DVD felvevőmre, mini hifimre, érdemes ennyi hibákért szervizeltetni?
Ki mondta, hogy csak a lányok lehetnek deszkák?
Ma 49 éve történt az emberiség történelmének leggrandiózusabb vállalkozása: az ELSŐ HOLDRAS...
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó reggelt kedves látogatóim...  Facebookon kaptam  Naplemente  Bogárfóbiásoknak....:D  Szép napot és hétvégét kívánok...  Áldott, békés napot Mindenkine...  Napi cukiság...  Mécs László: Mint egy tündér ....  "Merj álmodni...  Korhatár nélkül  Png rózsàk  Virágok közt..  Kun Magdolna: Csak a lelkem ér...  Kellemes hétvégét  Utolsó mérföldkő  Lássék meg benned  Jó reggelt! Szép napot!  Kellemes hétvégét !  Fecske Csaba: Ne fájna  Kórus a Naphoz  Elég ha  Mai napi gondolatok  Facebookon kaptam  Szép napot !  Füst Milán:Hajnal előtt  A szomjazó világ  Kedves képek  Facebookon kaptam  Nőszirmok között  Kedves látogatom Gitti  Indiánok  Elég ha  Esti üdvözlet  Weöres Sándor: Öregek  Tegnapi történelem  Indián hölgy  Péntek éjjel várlak  Homokóra  Nagy László - Liliom - dal  Je Taime......  Kellemes hétvégét  Mai képeslapom  Weöres Sándor: Öregek  Nő motorral  Vidám úr virágot hozott  Png virág  Szép napot  Palotai Jánosí: Soha nem késő  Indiánok  Szerelmes ídézetek  Facebookon kaptam  Tallóztam  Tallóztam  Szép napot !  Kellemes szép estét!  Kellemes délutáni időtöltést  Tíz lépcső  Png virág  Férfi rózsával  Elég ha  A legjobb artéria tisztító szu...  Látogatóim  Arne Garbort: Azt mondják  Füst Milán:Hajnal előtt  Advent  A hit pedig a reménylett dolgo...  Tengerparton  Szűrke cica  Te azért születtél "Te azért ...  Nem akadt hely  Szép reggelt, Boldog és örömte...  Falu Tamás: Négy fal.  Július 21. Szombat  Png nő  Jó reggelt kívánok!  Szép napot  Férfi rózsával  Png virág  Manócskám, édes kiskutyám  Kutyus virágok közt  Kapás Lajos: A fákon annyi lom...  Szép napot  Várakozás  Napi cukiság...  Every Beat Of My Heart .......  Facebookon kaptam  Szép napot  Png nő  Képek  Neked kevés, másnak sok  Szép napot  Neked kevés, másnak sok  Facebookon kaptam  Szeretni ezt az életet  Rózsa Neked  Tengerész és a sellő  Png virág  Sexy nő  Szívek és rózsák  Üdvözletem... 
Bejegyzés Címkék
felszólalásokban arra, közvélemény figyelmét, román hatalom, román nagykövetség, olyan eljárásban, tisztességes eljáráshoz, állam saját, ügyet mindenki, saját testvéreivel, román állam, elmúlt évtizedekben, magyarok fejezzék, magyar kormánynak, saját lehetőségei, bebörtönzött székelyek, igazán nehéz, ilyen ügyek, pénztárcánkról vagy, kiállás erkölcsi, magyar kormánytól, jogtiprás ellen, brüsszeli találkozókig, sorozatos kitiltásokról, felszólalókon kívül, rendezvényen jelen, párt legeredményesebb, kormánypártok ifjúsági, pofátlan ítéletet&#8221, kormányzati álláspont, román bíróság, legkisebb széthúzás, soviniszták magyarellenessége, budapesti előtt, megfélemlítés szándékával&#8221, védelem rendkívüli, erdélyi tüntetések, tüntetésen ráadásul, példátlan ítélet, lengyel mozgalom, székelyek mellett, székely vármegyések, magyarországi parlamenti, ítélet ellen, tegnapi napon, múlt század, ilyet ítélet, modern jogállamban, ifjúsági szervezeteik, kormány részéről, múlt héten, ítélet teljesen, kiszabott szabadságvesztést, fellebbezés után, legutolsó tárgyaláson, ügyészség kérte, bíróság jóváhagyta, román nemzeti, legeredményesebb, lengyelországban, kézdivásárhelyen, felszólalásokban, börtönbüntetésre, megengedhetetlen, megváltoztatását, letartóztatásban, állampolgárságú, börtönbüntetést, kézdivásárhelyi, szabadságunkról, bebörtönözhetik, legfontosabbnak, nyomatékosítani, felszólalásában, meghurcolásáról, nemzetpolitikai, megakadályozása, terrorizmussal, mindannyiunkat, dunaújvárosban, nyilvánították, szolidaritását, kézdivásárhely, képviseltették, elhurcolhatnak, következmények, pénztárcánkról, megfélemlíteni, képviseltette, honfitársának, beiktatásától, kitiltásokról, jelenlévőkhöz, felszólalókon, pirotechnikai, besorolásának, megfélemlítés, jogszabályait, döbbenetesnek, jelentőséggel, , ,
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 910 db bejegyzés
Összes: 23851 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 715
  • e Hét: 5019
  • e Hónap: 113417
  • e Év: 1398372
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.