Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A székely "terroristák" ügye Románia üzenete
  2018-07-12 21:50:58, csütörtök
 
   
  A SZÉKELY "TERRORISTÁK" ÜGYE ROMÁNIA ÜZENETE

Több százan gyűltek össze Románia Nagykövetsége előtt Budapesten, hogy tiltakozzanak a Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 5-5 év börtönbüntetéssel sújtó koncepciós eljárás ellen. A felszólalásokban arra irányították rá többek közt a közvélemény figyelmét, hogy ez az ügy nem csupán két ártatlan székely vármegyés meghurcolásáról szól, hanem egy üzenet a román hatalom részéről az autonómiatörekvések ellehetetlenítéséért.

A román nagykövetség előtti tüntetésen először a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik tagja Gaudi-Nagy Tamás levelét olvasta fel (itt olvasható a honlapján), amely részletes bemutatását tartalmazta a két székely vármegyés ügyének jogi hátterének. Ebben a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezető elnöke politikai foglyoknak nevezte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, amit azzal indokolt, hogy "a nemzetközi jog politikai fogolynak azon személyeket tekinti, akik politikai okból, politikai nézeteik, világnézetük, vagy valamely, adott politikai helyzetben jelentőséggel bíró csoporthoz való tartozásuk miatt börtönbüntetést kaptak egy olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez fűződő jogok, illetve az állam saját anyagi és eljárási jogszabályait sem tartja be."

Ezután a Székelyek Világszövetségének elnökségi tagja következett a színpadon, aki hangsúlyozta, hogy “nem lehet minket megfélemlíteni, a szabadságunkról nem mondunk le", és szabadságot követelt a két székely honfitársának.

A HVIM társvezetője, Zagyva György Gyula is beszédet mondott a rendezvényen, aki a legfontosabbnak azt tartotta nyomatékosítani, hogy ezt az ügyet mindenki úgy kezelje, “mintha a saját testvéreivel történt volna". Mint fogalmazott, ez az ítélet "olyan szinten lépte át a Rubicont a magyar és a román állam közti viszonyban, amilyenre az elmúlt évtizedekben nem volt példa". Értelmezése szerint Románia üzent, hogy a magyarok fejezzék be az autonómiatörekvéseiket, amely üzenet szólt a magyar kormánynak is.

Hozzátette, hogy ha a magyarság nem mutat fel erőt, akkor “holnap reggeltől Erdélyben bárkit elhurcolhatnak". Ennek kapcsán arra kért minden résztvevőt, hogy a saját lehetőségei szerint minden nap tegyen meg valamit a bebörtönzött székelyek ügyében, még akkor is, ha az csak egy apróság is akár a Facebookon.

Utolsóként Toroczkai László, a HVIM alapítója, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Elsőként megköszönte mindazoknak, akik eljöttek a rendezvényre, ugyanis mint fogalmazott, “az igazán nehéz ügyek az ilyen ügyek, amikor nem a pénztárcánkról vagy a gyomrunkról van szó, hanem arról, hogy meg tudjuk-e azt a Szabó Dezső-i gondolatot tartalommal tölteni, hogy minden magyar felelős minden magyarért".

“Két fiatalember életéről van szó, akik semmi mást nem tettek, csak volt bátorságuk kiállni azokért az ügyekért, amelyek mindannyiunkat érintenek itt a Kárpát-medencében"

- mutatott rá az ügy hátterére, majd döbbenetesnek tartotta, hogy mekkora hallgatás övezi ezt az ítéletet, miközben “a kiállás erkölcsi kötelesség, függetlenül attól, hogy ki milyen szervezethez tartozik".

Végül felszólalásában követelte a magyar kormánytól, hogy a lehető leghatározottabban lépjen fel a jogtiprás ellen, és érje el Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsájtását, szólaljon fel minden nemzetközi fórumon. Mint fogalmazott, Erdogan beiktatásától kezdve a brüsszeli találkozókig Orbán Viktornak beszélnie kellene erről az ügyről és a sorozatos kitiltásokról.

Levél Orbán Viktornak

A felszólalókon kívül a rendezvényen jelen voltak a Jobbik, a Jobbik IT és a Betyársereg tagjai is. A párt legeredményesebb választási eredményét elérő országgyűlési képviselője, a Dunaújvárosban egyéni mandátumot szerzett Pintér Tamás kérdésünkre elmondta, hogy azért tartja fontosnak a tiltakozást, mert “ha ezt a két székely hazafit következmények nélkül bebörtönözhetik, akkor mostantól minden ott élő magyart ugyanígy jogtalanul vegzálhatnak majd". Hozzátette, hogy a Jobbik határozottan követeli Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsájtását.

Kálló Gergely, a Jobbik IT alelnöke pedig sajnálatosnak nevezte, hogy a kormánypártok ifjúsági szervezetei nem képviseltették magukat a rendezvényen, miközben “ez össznemzeti ügy", majd követelte a kormánytól, hogy “ne tűrje ezt a pofátlan ítéletet".

Tegnap este egyébként Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Facebook-oldalán írt arról, hogy levélben fordult Orbán Viktorhoz, “hogy végre törjék meg a csendet", és tájékoztassa Beke István illetve Szőcs Zoltán elítélése ügyében. Feltette a kérdést a miniszterelnöknek, hogy “mi a kormányzati álláspont, és milyen lépéseket terveznek a két magyar állampolgárságú székely szabadságáért". Hozzátette:

“A román bíróság által hozott politikai indíttatású ítélet kapcsán nincs hová hátrálni. Nemzetpolitikai kérdésekben kőkemény vitáknak lehet helye, de a legkisebb széthúzás is megengedhetetlen. A soviniszták magyarellenessége ugyanis nem válogat."

Határokon átívelő tüntetések

A budapesti előtt pár nappal Kézdivásárhelyen is tüntetést szerveztek, amelyen szintén több szervezet képviseltette magát. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is felszólalt, aki úgy fogalmazott, hogy “politikai döntés, ítélet született, a megfélemlítés szándékával". Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke pedig összefogásra buzdított, és hangsúlyozta, hogy “ma két barátunkat vitték el, de mindenkit nem tudnak elvinni". Gaudi-Nagy Tamás ugyanitt bejelentette: a védelem rendkívüli jogorvoslatot kér, illetve előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézett sürgősségi kérelmet.

Az erdélyi tüntetések azonban itt nem értek véget. Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy július 12-én, csütörtökön 18 órától Kézdivásárhely főterén nagyszabású tüntetést tartanak. A tüntetésen ráadásul Tőkés László EP-képviselő is részt vesz.

A példátlan ítélet a Kárpát-medencén túl is kicsapta a biztosítékot: Lengyelországban egy lengyel mozgalom, a HVIM szövetségese, az ONR fejezte ki szolidaritását, határon túli magyarok pedig Dublinban álltak ki a székelyek mellett.

A szervezetek is összefogtak

A Betyársereg illetve az Erő és Elszántság web-oldalukon buzdított a szimpátiatüntetésen való részvételre, és gyakorlatilag minden magára valamit is adó hazafias szervezet megszólalt a székely vármegyések ügyében.

Pártfüggetlen kiállás

A magyarországi parlamenti pártok közül egyedül a Jobbik (és annak ifjúsági szervezete) emelte fel a szavát az ítélet ellen, ugyanakkor a tegnapi napon a Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezete, a Fidelitas az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) több más szervezettel - Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), Minta Ifjúsági Szervezet, KMKSZ Ifjúsági Szervezet, Via Nova - Új út és VMSZ Ifjúsági Fórum - együttesen fejezte ki tiltakozását.

Az MTI-nek eljuttatott közös közleményben többek közt azt írták, hogy ezzel Romániában “a múlt század legsötétebb, legkeményebb kommunista időszakának hangulatát idézik", és hogy egy ilyet ítélet “egy modern jogállamban nem történhetne meg".

Az ifjúsági szervezeteik példáját mindezidáig sem a Fidesz, sem a KDNP nem követte, és a kormány részéről sem lehetett még hallani tiltakozásról.

Váratlan ítélet

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt héten 5-5 év letöltendő börtönbüntetést kaptak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi tagjai, Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM erdélyi szervezetének vezetője.

Az ítélet teljesen váratlanul ért mindenkit, ugyanis a két vármegyést tavaly júniusban még elsőfokon részben felmentették, és mindösszesen pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították. A fellebbezés után azonban a legutolsó tárgyaláson az ügyészség kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre, és bár erre a védelem nem volt felkészülve, a bíróság jóváhagyta.

A két férfit azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben. Ők ezt végig tagadták, nemzetközi szinten pedig többen az ügy koncepciós jellegére hívták fel a figyelmet, amely sokak szerint a székely autonómiatörekvések megakadályozása érdekében indult el.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Címkék: legeredményesebb, lengyelországban, kézdivásárhelyen, felszólalásokban, börtönbüntetésre, megengedhetetlen, megváltoztatását, letartóztatásban, állampolgárságú, börtönbüntetést, kézdivásárhelyi, szabadságunkról, bebörtönözhetik, legfontosabbnak, nyomatékosítani, felszólalásában, meghurcolásáról, nemzetpolitikai, megakadályozása, terrorizmussal, mindannyiunkat, dunaújvárosban, nyilvánították, szolidaritását, kézdivásárhely, képviseltették, elhurcolhatnak, következmények, pénztárcánkról, megfélemlíteni, képviseltette, honfitársának, beiktatásától, kitiltásokról, jelenlévőkhöz, felszólalókon, felszólalásokban arra, közvélemény figyelmét, román hatalom, román nagykövetség, olyan eljárásban, tisztességes eljáráshoz, állam saját, ügyet mindenki, saját testvéreivel, román állam, elmúlt évtizedekben, magyarok fejezzék, magyar kormánynak, saját lehetőségei, bebörtönzött székelyek, igazán nehéz, ÜGYE ROMÁNIA ÜZENETE, Románia Nagykövetsége, Beke Istvánt, Szőcs Zoltánt, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Gaudi-Nagy Tamás, Nemzeti Jogvédő Szolgálat, Székelyek Világszövetségének, Zagyva György Gyula, Utolsóként Toroczkai László, Hazánk Mozgalom, Szabó Dezső-i, Beke István, Szőcs Zoltán, Orbán Viktornak, Levél Orbán Viktornak, Jobbik IT, Pintér Tamás, Kálló Gergely, Sneider Tamás, Orbán Viktorhoz, Izsák Balázs, Székely Nemzeti Tanács, Kulcsár Terza József, Magyar Polgári Párt, Emberi Jogok Európai Bíróságához, Erdélyi Magyar Néppárt, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Tőkés László EP-képviselő, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, Erdélyi Magyar Ifjak, Magyar Ifjúsági Értekezlet, Magyar Ifjúsági Tanács, Minta Ifjúsági Szervezet, KMKSZ Ifjúsági Szervezet, VMSZ Ifjúsági Fórum,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
09.21. 23:10 The New York Times: az igazságügyi miniszterhelyettes Donald Trump elmozdít...
09.21. 22:50 Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult
09.21. 21:40 A román szociáldemokraták végrehajtó bizottsága megerősítette tisztségében ...
09.21. 21:30 Osztrák jégkorongliga - Másodszor is nyert otthon a Fehérvár
09.21. 21:10 Szlovák jégkorongliga - Hosszabbításban kapott ki a MAC, simán vesztett a D...
09.21. 21:00 Eloltották a lángokat a kigyulladt kelenföldi raktárban
09.21. 20:50 Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertől
09.21. 20:40 Mintegy négymilliárd forintból újul meg a szolnoki színház
09.21. 20:30 Torna vk - Négy magyar jutott a szerenkénti döntőkbe Szombathelyen
09.21. 20:20 Jégkorong Erste Liga - Brassói sikerével élre állt a DEAC
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 74 ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Zarándoklat Szent Charbel, mar...  Őszi kép  Aranyosi Ervin: Mosolygósan...  Facebookon kaptam  Nyugalom napja  Facebookon kaptam  Az élet  Isteni  Jó éjt !  Hazugság  Éjjel kettőkor  Túrmezei Erzsébet: Ma - vallás...  Jókezű sebész  Egy misztikus barátság szövődö...  Meztelenül ugrott ki az ablako...  Viccek mára  Szeretet  Isten neve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyugalom napja  Szemfényvesztés  Nyugalom napja  Labdarúgás B.L. 2018 gól össze...  Keresztút - Pio atya gondolata...  Szép pillangó  16. keresztút Pio atya gondola...  Szép őszi napokat  1.2. Az Őszödi Beszéd és a pol...  Természetben  Jókezű sebész  Jókezű sebész  Nyitott ajtó  Egyéniség  Szép napot mindenkinek!  Érdekesség  Ha be akarsz pillantani  Facebookon kaptam  Bérczi Bernát ciszterci apát b...  Copertinói Szent József, a rep...  Családi veszekedés után  Isten neve  Nincs türelmem  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Erdőben  Kurucz Lányok: Tudod, szeretle...  Vagány szépség  Szeptember 18-án, kedden Püspö...  Erdőben  Isten neve  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Köszönöm neked  Copertinói Szent József, a rep...  Facebookon kaptam  Csak egy napra  Facebookon kaptam  "Az Úr Józseffel volt"  Virág körül  Heti útravaló  Facebookon kaptam  Nyitott ajtó  Isten neve  Copertinói Szent József, a rep...  Jókezű sebész  Kolibrik  Isten neve  Egy tenyérnyi hely  Szèp napot kívánok  Vihar felhők  Szemfényvesztés  Labdarúgás B.L. 2018 gól össze...  Mit és hogyan jelképez az adve...  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Szép vízesés !  Szép vízesés !  Nyugalom napja  Isteni  Szkíta temetőt találtak Cegléd...  Facebookon kaptam  Isten neve  Szèp napot kívánok  Szeretet  Az arabok eredete a héber hagy...  Szeretet  Nyugalom napja  Minden egyes út  Szkíta temetőt találtak Cegléd...  Szkíta temetőt találtak Cegléd...  Kedves látogatóm Gitti  Szép őszi napokat  Szép napot mindenkinek!  A hang  Facebookon kaptam  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Éjjel kettőkor  Ágoston Balázs: Őrségváltást a...  A szívből nyiló virág !  Szép őszi napokat  Jókezű sebész 
Bejegyzés Címkék
felszólalásokban arra, közvélemény figyelmét, román hatalom, román nagykövetség, olyan eljárásban, tisztességes eljáráshoz, állam saját, ügyet mindenki, saját testvéreivel, román állam, elmúlt évtizedekben, magyarok fejezzék, magyar kormánynak, saját lehetőségei, bebörtönzött székelyek, igazán nehéz, ilyen ügyek, pénztárcánkról vagy, kiállás erkölcsi, magyar kormánytól, jogtiprás ellen, brüsszeli találkozókig, sorozatos kitiltásokról, felszólalókon kívül, rendezvényen jelen, párt legeredményesebb, kormánypártok ifjúsági, pofátlan ítéletet&#8221, kormányzati álláspont, román bíróság, legkisebb széthúzás, soviniszták magyarellenessége, budapesti előtt, megfélemlítés szándékával&#8221, védelem rendkívüli, erdélyi tüntetések, tüntetésen ráadásul, példátlan ítélet, lengyel mozgalom, székelyek mellett, székely vármegyések, magyarországi parlamenti, ítélet ellen, tegnapi napon, múlt század, ilyet ítélet, modern jogállamban, ifjúsági szervezeteik, kormány részéről, múlt héten, ítélet teljesen, kiszabott szabadságvesztést, fellebbezés után, legutolsó tárgyaláson, ügyészség kérte, bíróság jóváhagyta, román nemzeti, legeredményesebb, lengyelországban, kézdivásárhelyen, felszólalásokban, börtönbüntetésre, megengedhetetlen, megváltoztatását, letartóztatásban, állampolgárságú, börtönbüntetést, kézdivásárhelyi, szabadságunkról, bebörtönözhetik, legfontosabbnak, nyomatékosítani, felszólalásában, meghurcolásáról, nemzetpolitikai, megakadályozása, terrorizmussal, mindannyiunkat, dunaújvárosban, nyilvánították, szolidaritását, kézdivásárhely, képviseltették, elhurcolhatnak, következmények, pénztárcánkról, megfélemlíteni, képviseltette, honfitársának, beiktatásától, kitiltásokról, jelenlévőkhöz, felszólalókon, pirotechnikai, besorolásának, megfélemlítés, jogszabályait, döbbenetesnek, jelentőséggel, , ,
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1121 db bejegyzés
Összes: 24062 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3169
  • e Hét: 25264
  • e Hónap: 106010
  • e Év: 1696991
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.