Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A lélegeztetőgéppel ölni is lehet
  2020-12-07 22:15:52, hétfő
 
   
 


Éger István: A lélegeztetőgéppel ölni is lehet, és nagyon kevés a hozzáértő szakember
admin Balavány György
2020. 11. 07. 19:00
A Magyar Orvosi Kamara egykori elnöke most egy vidéki nagyvárosban mentőzik. Mióta távozott a MOK éléről, a 24.hu-nak adott először interjút. Éger István azt állítja: csak drasztikus korlátozó intézkedésekkel lehet megakadályozni, hogy az idei karácsony helyett nemzeti temetés legyen Magyarországon.

Amióta nem ön vezeti az orvoskamarát, főállásban mentőzik, ami azt jelenti, hogy a járvány idején a tűzvonalban van. Ön szerint is apokaliptikussá válhat a helyzet?

Nem, szerintem már most apokaliptikus. A mindennapi munkám során komoly fennakadásokat tapasztalok, és hallom a kollégák kétségbeesett jelzéseit is. A mentés legtöbbször a kórházban végződik, de azt látjuk, hogy a kapacitások kezdenek kimerülni. A betegekkel az intézményekbe érkezve rendkívüli túlterheltséget tapasztalunk. És a pénteken ismertetett számok, amiket a miniszterelnök jelentett be, rémisztőek.

A túlterheltség hogyan néz ki gyakorlatban? Megérkeznek az ellátásra szoruló beteggel, akinek órákat kell várnia, mire sorra kerül?

Ó, hát az már a jobbik eset. Az ország nyugati szélén dolgozom egy nagyvárosban, és számos esetben tapasztalom, hogy a kórházak egyáltalán nem tudják fogadni a betegeket. Aránytalanul hosszú transzportokat kell végeznünk...

Ez akár több tucat plusz kilométert is jelent egy ellátásra szoruló beteggel?

Előfordul, hogy 150-200 kilométert megyünk, mire olyan kórházat találunk, ahol még van hely és ellátókapacitás.

Tehát amikor arról szólnak a hírek, hogy egyre többet kell várni a mentőre, az nem azért van, mert kevés a mentős?

Ha több lenne, akkor sem tudnánk hová vinni a betegeket.

Pénteken azt is lehetett hallani, hogy míg a WHO 15 százalékos átlagfertőzöttségről beszél az egészségügyi dolgozók esetében, nálunk ez a szám csupán 3 százalék. Ez azt sugallja, hogy a magyar orvosok és ápolók az európai átlagnál nagyobb biztonságban vannak.

Az ellátás nem számtani, hanem szakmai kérdés. A három százalékos arány, amit büszkén emleget a tiszti főorvos asszony, rendkívül bizonytalan és átmeneti állapot: látom, hogy a kollégák közül egyre többen betegszenek meg, vagy a közvetlen környezetükben betegszik meg valaki, ami az egészségügyi dolgozóra karanténkötelezettséget ró. Lehet, hogy két hét múlva az lesz nálunk is, mint Belgiumban, hogy akár Covid-fertőzöttként is be kell menni dolgozni, ha az ember épp nincs rosszul. De itt még szerencsére nem tartunk, bár már lazítottak az eljárásrenden.

Viszont ha hihetünk a hivatalosan közzétett adatoknak, és miért ne hihetnénk, akkor a lélegeztetőgépen levő betegek száma négy hét múlva a tízszeresére emelkedik. És ezt nem én mondom, hanem például a Kossuth Rádió.

A miniszterelnök ugyanott azt is mondta, hogy a lélegeztetőgépek számában világelsők vagyunk.

Csakhogy nincs elegendő szakszemélyzet, márpedig nagyon nem mindegy, ki és hogyan nyúl egy ilyen készülékhez. A gépi lélegeztetés külön szakma, a lélegeztetőgépek avatatlan kezekben ölni is tudnak.


Élet áll élettel szemben - valós probléma lett a betegek súlyozása az intenzív osztályokon
Készen áll egy szakmai ajánlás arra az esetre, ha elfogynak az intenzív ágyak és dönteni kell arról, melyik koronavírusos beteg kerüljön rájuk. Van orvos, aki azt mondja, egyes kórházakban már használni kellene a betegek rangsorolására a tavasszal összeállított dokumentum irányelveit.
Ráadásul azt a betegséget, amivel szemben állunk, a mai napig sem ismerjük igazán - most tanuljuk a sajátosságait, a lefolyását. Közösen tanulunk, a saját bőrünkön és a betegeink bőrén. Ez azt jelenti, hogy még a szakavatott aneszteziológus is komoly kérdésekkel, dilemmákkal néz szembe, és nem azért, mert nem tud lélegeztetni, hanem azért, mert a betegség, amit le kéne győznünk, nemrég még nem is létezett.

Orbán Viktor a járványügyi intézkedések sorában említette az orvosok fizetésemelését. Ezt az ön által vezetett kamarának nem sikerült elérnie.

Itt azért összecsúsznak dolgok. A megállapodás, amit most törvénnyel ratifikálnak, aláírásra készen volt már egy évvel ezelőtt, és a tervezetnek azt a részét, ami a bérek mértékét illeti, a kamara korábbi elnöksége közel tízéves munkával küzdötte ki.

De aláíratni az új vezetésnek sikerült.

Ez nyilván nem a kamarán, hanem a politikai oldalon múlott. És nem akarok senkit megbántani, de most sem a kamara elnökségén múlott, hogy a kormányzati döntés megszületett. Ezt egyszerűen a járványhelyzet kényszerítette ki. Csak hát, sajnos, most akut módon a több pénzből nem lesz több orvos.

A kamara végül is egy kezdeti optimizmus után csalódottan fogadta a törvényt.

A törvény szerintem alapelveiben és az az irányát tekintve jó, bár vannak hibái. A legnagyobb pozitívuma, hogy tisztességesen rendezi végre az orvosok bérezését, és bevezeti a paraszolvencia tilalmát, ráadásul ezt kiterjeszti mindkét félre, tehát hálapénzt nemcsak kapni, hanem adni is tilos. Rendkívül rossz viszont a törvény kommunikációja, ezért a kollégák, érthetően, rosszul fogadják. De már nem az én dolgom ezt magyarázgatni, hiszen csupán egy vidéki, nyugdíjas kivonuló mentőorvos vagyok.

Azért e minőségében is elmondhatja, hogy mit tart a legnagyobb hibának a törvényben.

Például azt, hogy sok helyen hagyja nyitva az alacsonyabb szintű rendeletalkotás lehetőségét, a munkáltatók jövőbeni szerepétől a másodállások engedélyezésén át a kirendelésig. És még az sem látható, hogy volnának törekvések a kétségek eloszlatására. Az, hogy engedélyeztetni kell a másodállásokat, szerintem nem baj, sőt tisztább helyzetet teremt, mert most teljes a káosz.

De ezt sokan úgy értelmezik, hogy a munkáltatók nem fogják engedélyezni a másodállásokat.

Pedig ilyet nem mondott senki. A bizalmatlanságot nem csodálom, hiszen az egészségügyi rendszer fenntartói részéről a mellébeszélés szomorú szokás már évtizedek óta. De azért az is tarthatatlan, hogy nem tudjuk, hol hányan dolgoznak. A 2003 óta meglévő minimumfeltétel-rendelet elvben előírja, hogy milyen ellátóhelyeken milyen személyi kapacitásnak kell lennie, de ennek nem lehet érvényt szerezni, mert minden szakorvos le van jelentve egyszerre három, de akár öt helyre is. Ez tervezhetetlenné és bizonytalanná teszi a rendszert.

Amikor azt mondja a jogalkotó, hogy mindenkinek engedélyeztetnie kell a melléktevékenységeit, attól az egész átlátható lesz, másrészt gátat szab annak, hogy egy fenékkel több lovat üljünk meg. Tehát az orvos a pénzért, amit kap, a munkahelyi feladataira tud teljes erőből koncentrálni ahelyett, hogy loholna egyik állomáshelyéről a másikra.

De ha ezt bevezetik, az sok helyütt fájdalmat fog okozni. Gondolom, az orvos a munkaideje lejártával olyan állomáshelyekre lohol, ahol szintén szükség van rá.

Ez már ne az orvosok gondja legyen, hanem azoké, akik tizenöt éve nem rendezik a helyzetet.

A béremeléstől lehet azt várni, hogy mondjuk a kórházi orvosok bevállalnak még egy műszakot?

Dehogy, így is majd' összeroskadnak a fáradtságtól. Senki nem fog többet dolgozni, csak az orvosok emberfeletti erőfeszítését jobban meg fogja becsülni az állam.

Milyen konkrét további szigorításokat tartana jónak?

Például azokat, amiket a Magyar Orvosi Kamara jelenlegi elnöksége javasolt. A lényeg, hogy a személyes kontaktusok számát a legszükségesebbekre kell leszorítani. Mindenáron el kell laposítani a járványgörbét, hogy versenyt tudjunk futni a vírussal. Ha ugyanis az aktuális beteglétszám és a rendelkezésre álló egészségügyi kapacitás közül az előbbi nagyobb, akkor bekövetkezik a tragédia. És jelenleg ennek óriási a veszélye. Ha nem taposunk a fékre azonnal, akkor decemberben a karácsonyi ünneplés helyett nemzeti temetés lesz.

][linkhttps://24.hu/belfold/2019/02/08/eger-istvan-magyar-orvosi-kamara-interju/] [/link]
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Címkék: engedélyeztetnie, bizalmatlanságot, tervezhetetlenné, lélegeztetőgépek, lélegeztetőgépen, minimumfeltétel, fizetésemelését, ellátókapacitás, apokaliptikussá, engedélyeztetni, állomáshelyekre, állomáshelyéről, aneszteziológus, intézkedésekkel, rendeletalkotás, túlterheltséget, miniszterelnök, szakszemélyzet, fennakadásokat, járványhelyzet, kommunikációja, megakadályozni, rangsorolására, engedélyezésén, kényszerítette, tisztességesen, paraszolvencia, ellátóhelyeken, környezetükben, magyarországon, másodállásokat, transzportokat, szigorításokat, összeroskadnak, bizonytalanná, erőfeszítését, lélegeztetőgéppel ölni, hozzáértő szakember, vidéki nagyvárosban, idei karácsony, járvány idején, mindennapi munkám, kollégák kétségbeesett, mentés legtöbbször, kórházban végződik, kapacitások kezdenek, intézményekbe érkezve, pénteken ismertetett, miniszterelnök jelentett, túlterheltség hogyan, ellátásra szoruló, jobbik eset, Éger István, Balavány György, Magyar Orvosi Kamara, Kossuth Rádió, Orbán Viktor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hiányzik  Png csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png virág  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Elköszönt  Nevem  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Fekete-erdő desszert  Hiányzik  Facebookon kaptam  Idő  Png cica  Bounty krémes  Jó éjszakát  Elköszönt  Szép estét  Ágai Ágnes – Csendélet  Varga János Veniam - Fontos sz...  Adakozás  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png lepke  Kaffka_Margit  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Krisztinától  Kerüld el az evangélium örömén...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 19  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jó éjszakát  Hiányzik  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A másik dolog,  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png fotel  Png kislány  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  A sors  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Irgalom és ítélet  Png kislány  Kövesd a cowboyt!  Mindig jusson idő nevetni  Kövesd a cowboyt!  Reggel van  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png virág  Png kutya  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png lepke  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Még csak most kezdődik a nap  A sors  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
lélegeztetőgéppel ölni, hozzáértő szakember, vidéki nagyvárosban, idei karácsony, járvány idején, mindennapi munkám, kollégák kétségbeesett, mentés legtöbbször, kórházban végződik, kapacitások kezdenek, intézményekbe érkezve, pénteken ismertetett, miniszterelnök jelentett, túlterheltség hogyan, ellátásra szoruló, jobbik eset, ország nyugati, kórházak egyáltalán, egészségügyi dolgozók, szám csupán, magyar orvosok, európai átlagnál, három százalékos, tiszti főorvos, kollégák közül, közvetlen környezetükben, egészségügyi dolgozóra, lesz nálunk, hivatalosan közzétett, lélegeztetőgépen levő, tízszeresére emelkedik, miniszterelnök ugyanott, lélegeztetőgépek számában, ilyen készülékhez, gépi lélegeztetés, lélegeztetőgépek avatatlan, betegek súlyozása, intenzív osztályokon, szakmai ajánlás, intenzív ágyak, betegek rangsorolására, tavasszal összeállított, saját bőrünkön, betegeink bőrén, szakavatott aneszteziológus, járványügyi intézkedések, orvosok fizetésemelését, évvel ezelőtt, bérek mértékét, kamara korábbi, politikai oldalon, kamara elnökségén, kormányzati döntés, járványhelyzet kényszerítette, több pénzből, kamara végül, kezdeti optimizmus, törvény szerintem, legnagyobb pozitívuma, orvosok bérezését, paraszolvencia tilalmát, törvény kommunikációja, legnagyobb hibának, alacsonyabb szintű, munkáltatók jövőbeni, másodállások engedélyezésén, kétségek eloszlatására, egészségügyi rendszer, mellébeszélés szomorú, egész átlátható, fenékkel több, munkahelyi feladataira, munkaideje lejártával, orvosok gondja, béremeléstől lehet, kórházi orvosok, orvosok emberfeletti, személyes kontaktusok, rendelkezésre álló, előbbi nagyobb, fékre azonnal, karácsonyi ünneplés, engedélyeztetnie, bizalmatlanságot, tervezhetetlenné, lélegeztetőgépek, lélegeztetőgépen, minimumfeltétel, fizetésemelését, ellátókapacitás, apokaliptikussá, engedélyeztetni, állomáshelyekre, állomáshelyéről, aneszteziológus, intézkedésekkel, rendeletalkotás, túlterheltséget, miniszterelnök, szakszemélyzet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 122 db bejegyzés
e év: 571 db bejegyzés
Összes: 9027 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 563
  • e Hét: 1514
  • e Hónap: 10536
  • e Év: 78301
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.