Belépés
sz719eszter.blog.xfree.hu
A megbocsátás az az illat, melyet az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt. Mark Twain Szuromi Eszter
2016.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Két szelet párizsit kérek!!!
  2016-02-27 15:42:02, szombat
 
   
  M. LAURENS: Párizsi Angyal

A tél nem szép a városban. Az utcák latyakosak, az autók unos-untalan szétcsapják a latyakot a járdaszélekre. Az emberek mogorva arccal botorkálnak a sótól feláztatott járdákon. Az ég szürke, semmitmondóan nyomasztó, és megöli a színeket a házak falán és a járókelők arcán.
Hivatalos ügyeim elintézendő, kicsit korábban érkeztem a hivatalhoz, mint azt kellett volna. A kibiggyesztett cédula szerint, volt még két órám a kapunyitásig. Mivel már rég jártam a környéken, ( ahol pedig gyermekkorom javát töltöttem ) a közeli vásárcsarnok felé vettem az utamat.
Tudtam, hogy azóta a régi kis piac helyén új üvegpalotát emeltek, híven a kor szelleméhez. Már vagy öt éve nem jártam a környéken, és a változás szembeötlő volt. A kis útszéli bódék helyett a hatalmas üvegkalitkában mozgólépcsők suhantak fel s le, és a korai óra ellenére hatalmas nyüzsgés volt mindenfelé. Amerre csak elláttam, mindenütt csillogó villogó üzletek sorakoztak teli szebbnél szebb áruval. Imitt amott néhány őstermelő árulta fényesre glancolt portékáját, s még a burgonya is szinte lakkozva volt a polcokon.
Férfiember lévén az emelet felé vettem az irányt, ahol a frissensült házikolbászok és friss kenyerek lakoztak régebben. Gyermekkorom ízei jártak az eszemben, és szinte éreztem a debreceni ízét és ropogását, ahogyan bő mustárba mártogatva majd beleharapva, fröccsen szanaszét a körülállók nem kis bosszúságára. Visszaemlékeztem milyen szörnyülködve nézett rám a káposztás néni, amikor kiflimet a kimért tejfölbe mártogatva kovászolt uborkát vásároltam nála, hogy azt ott helyben elfogyasszam.

Ahogy így elmélázva felértem az első szintre, ahol a hentesáruk üvegkalitkái sorakoztak, az egyik üzlet előtt apróka öreg nénike toporgott sorára várva.
A picurkára töpörödött test alig volt nagyobb egy tíz éves gyermeknél. Arcocskáját ezernyi ránc barázdálta, és szinte alig lehetett kivenni két picinyke gombszemét a hatalmas vastag-meleg kendő jótékony árnyékából, amely féltően óvó sátorként borult ősz tincseire. Vékonyka kifakult foltokkal teli lenvászon szatyrocskát szorongatott, amely valaha talán fehér lehetett.
Mögötte a sorban egy fiatal, talán húszéves forma fiatalasszony állt, szinte ellentéteként a kopottas seszínű kabátba öltözött nénikének. Szolidan elegáns fekete hosszú kabátja, halványlila sálja és karjára vetett cicoma nélküli fonott kosárkája jó ízlésre utalt. A kabátka jótékonyan takarta a finoman kigömbölyödő kis hasát, ami elárulta, hogy nemsokára új trónörökössel bővül majd a család. Arca szeretetreméltó és megnyerő volt, ahogy az előtte álldogáló mogyoró anyókára tekintett. Látszott rajta, hogy nem óhajt külön elbánásban részesülni pusztán azért, mert új életet hordoz méhében.
A hentes unott egykedvűséggel tette a dolgát, nem volt az arcán sem, bánat sem öröm, ahogyan a villával csikorogva szurkálta a felvágottakat a mérlegen lévő papírba taszigálva őket. Olyan volt, mint az időjárás, szürke unott és egyhangú.
Végezvén az előző vevővel, halovány mosolyféle villant át az arcán, ahogyan az üveg mögül a csinos fiatalasszony felé fordult.
- Mit adhatok?- Kérdezte, miközben a mosoly, már nem is hagyott nyomot rajta, mintha-csak elillant volna a semmibe, ahonnét előkerült. A fiatalasszony értetlen tekintettel nézet a hentesre, és szemével az előtte álló nénikére intve megszólalt bársonyosan csilingelő hangján.
-A néni jön a sorban!- Szögezte le a tényt, határozott hangon, ujjával lefelé mutatva, a kendő irányába.
A hentes mélyen lehajolva, és az üvegpolc alatt kikukkantva bambán bámult a kendő alá, majd felemelkedve, és félig áthajolva a polc felett, lenézett a mélységbe, mint valami óriás, ki törpéket vél látni alant.
- Mondja mama, mit akar? - Dörrent rá a nénire, hangosan és taglalva, mintha csak siketet, vagy gyengeelméjűt szólított volna meg.
A kis kendő felfelé fordult, és vékonyka reszketeg hangocskát küldött fel a magasban trónoló nagyúr felé.
- Két szelet párizsit kérnék az olcsóbbikból aranyoskám.
A hentes egyetlen határozott mozdulattal szúrta fel a szeleteket, és jól irányzott mozdulattal vágta rá a mérlegen lévő papírra őket. A mérleg libbent egyet, és már firkálta is rá ceruzájával az árát, miközben harsányan trombitálta a fizetendő összeget, a vélt siketek felé okulásul, majd hangos csattanással vágta ki az üvegpolcra, a vékonyka csomagot.
A nénike előkotorászta apróka bugyellárisát a szatyor mélységes mélyéből, és reszketeg kezecskéjével bátortalan kapirgálásba kezdett a fémpénzek káoszában kutakodva.
- Tessék csak ide a markomba számolni - Szólalt meg a kismama, lehajolva a nénike mellé -Majd én felteszem a polcra. - mondta jótékonyan mosolyogva, s a kendő alá kukkantva kissé.
A hentes unott arccal tekingetett jobbra-balra, mire nagy nehezen hozzá jutott a jussához, és egyetlen mozdulattal számolás nélkül leseperte a markából a kassza mélységes fenekére ahonnét hangos csörömpölés volt a válasz.
Az anyóka megrebbent a ricsaj hallatán, mint kisgyermek ki rosszat tett, de máris a kezébe csusszantotta a csomagocskát a kishölgy a polc magasáról.
- Parancsoljon drága néni -mosolygott rá csillogó szemekkel.
Az anyóka féltő gonddal süllyesztette el szatyorkája mélyére a vékony papírba csomagolt szeleteket, és apróka léptekkel, kicsinyét meggörnyedve totyogott agyontaposott sótól kivert cipőcskéiben a lépcsősor felé, amely a földszinti kijárathoz vezetett , és azon túl a szabadba. Az üvegablakok mögött lassan oszlani látszottak a fellegek, és a csarnokban is csökkenni kezdett a félhomály. Kezdetek lassan visszatérni a színek a csarnok világába is.
- Parancsoljon hölgyem. - Szólt ki ismét a hentes a nyíláson.
- Kérném a párizsit, ami még a tálcán maradt! - Hadarta a fiatalasszony, miközben a távolodó nénit leste fél szemmel. -És tegyen rá még tíz deka téliszalámit is a tetejére!
-Fűzte hozzá kissé sürgető hangnemben.
-A tetejére? -Álmélkodott a hentes. - Igen oda, ahogy mondom- Hangzott az ellentmondást nem tűrő hang. Nyegle vállbiccentés volt a válasz, és máris közölte a hentes az árat. A kis kosárka fedele felbillent és az előbukkanó csinos kis lila pénztárcából máris a pulton termett egy papírpénz. Gyors mozdulattal, a kezével a kismama felkapta a pakkot a pult üvegéről, és már távolodott is a bódétól sebesen.
A hentes félig kihajolva, fuldokló hangon kiáltott a távolodó lila sál után.
- Hölgyem! A visszajáró!- Gurgulázta asztmás fuldokló hangon.
A távolodó kabát egyik karja legyintőn jelezte számára, hogy nem érdekes, tartsa csak meg magának, ha akarja. A hentes leírhatatlan grimaszt vágva, morogva jegyezte meg félhangosan, hogy miféle fura figurák ezek a nők, hol ráérnek, hol-meg sietnek. Fejcsóválva, faarccal elrakta a pénzt, és a következő vásárló felé fordult.

A nénike, még félúton sem járt a lépcsősor felé, amikor egy hang szólította meg a savanyú káposzta árusok sora mellett elhaladva.
- Nénikém drága, tegye ezt el! -Szólt hozzá a fiatalasszony, miközben a vászon- szatyor mélyébe csúsztatta az imént vásárolt párizsis csomagot. Az apróka ráncokkal teli arcocskán riadt kifejezés suhant át a kendő alatt. Tétova mozdulattal szélesre tárta a fehér vásznat, és hosszasan nézet a szatyor mélyére, mintha-csak keresné, hogy vajon kivettek e valamit belőle. Eltelt pár pillanat, míg eljutott a kortól meg- tépázott tudatig, a megnyugtatás, hogy szaporodtak a csomagok a szatyorban.
- Fogyassza egészséggel drága néni- mosolygott rá két szénfekete szempár. Két kis kéz melegét érezte, amelyik lágyan összezárja ráncos kezeit a szatyorkán, azt bezárva szorosan.
- Vigyázzon drága néni el ne essen a lépcsőnél!- Csilingelt egy bársonyos hang a fülébe. Az óriásinak látszó kis kendő lassan emelkedett csak fel, és nézett ki alóla a két megfáradt szempár, valami köszönet félét motyorászva halkan, de már nem látszott, sehol akinek a szavakat címezték. Remegős kezek szorultak szorosan a szatyor köré, mintha kincset szorongatnának, mely csodákra képes. Lehajtott fővel, szorosan a lába elé tekintve, szaporázva lépteit haladt az anyóka a lépcsősor felé, miközben szatyorkáját szorosan magához ölelve eltűnt a tolongás közepette.
Keresni kezdtem szememmel a fekete kabátot, de eltűnt, mintha csak álom lett volna az egész. Csak a hentes arcára nézve tudtam, hogy megtörtént mindez a szemem láttára.
Az üvegen áttört az első félénk napsugár a felhők mögül kibújva, és fényével beragyogta a csarnok belsejét épp ott, ahol az előbb a káposztás sor előtt álltak mindketten egy pillanatra utoljára együtt.
Kilépve az utcára a szutykos út menti kupacokból csermelyként csordogálni kezdett a hólé a bágyadt napsugár melegétől. Autók száguldoztak, emberek jöttek mentek mindenfelé. Éreztem a hátamon a nap gyengécske melegét. Elindultam vissza a dolgom felé, miközben gondolatok kavarogtak lelkemben.
Milyen szép is, ha az, ki új életet hordoz méhében, emberséges ebben a néha lelketlen és kegyetlen törtető világban. Talán az új élet teszi fogékonnyá az embert mások iránt is? Talán léteznek még angyalok ebben a világban?
Had higgyem azt, hogy léteznek még tündérek és angyalok, kik köztünk járnak kelnek és csodákra képesek. Picinyke csodákra, akárcsak az én párizsi angyalom.

Köszönöm szépen Ani! Megkönnyezni való történet! 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
Címkék: visszaemlékeztem, szeretetreméltó, kibiggyesztett, szorongatnának, egykedvűséggel, üvegkalitkában, házikolbászok, gyengeelméjűt, süllyesztette, járdaszélekre, felvágottakat, agyontaposott, fiatalasszony, vállbiccentés, semmitmondóan, szörnyülködve, ellentéteként, előkotorászta, bugyellárisát, kezecskéjével, trónörökössel, ellentmondást, csusszantotta, gyermekkorom, pénztárcából, vásárcsarnok, kapunyitásig, leírhatatlan, megnyugtatás, mozgólépcsők, bosszúságára, szatyrocskát, kigömbölyödő, csomagocskát, kapirgálásba, csattanással, utcák latyakosak, autók unos-untalan, emberek mogorva, sótól feláztatott, házak falán, járókelők arcán, kibiggyesztett cédula, közeli vásárcsarnok, változás szembeötlő, hatalmas üvegkalitkában, emelet felé, frissensült házikolbászok, debreceni ízét, káposztás néni, kimért tejfölbe, első szintre, Párizsi Angyal,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
09.21. 21:52 Di Maio: Orbán kerülje a felesleges beavatkozást
09.21. 21:52 Az orvosi kamara a béremelés mellett a közfinanszírozás növelését követeli
09.21. 21:22 Ökölvívó-vb - Orosz és üzbég triplázás
09.21. 20:22 Önkormányzat 2019 - Zuglói önkormányzat: kedvezően alakult a kerület egyenl...
09.21. 20:22 Férfi vízilabda BL - Nagy fölénnyel nyert az OSC a selejtezőben
09.21. 20:12 A Luxor nyerőszámai és nyereményei
09.21. 20:02 Jégkorong Erste Liga - Először nyert a Gyergyószentmiklós
09.21. 20:02 Osztrák jégkorongliga - Hosszabbításban harcolta ki a győzelmet a Fehérvár
09.21. 20:02 Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei
09.21. 19:52 Női kézilabda NB I - Döntetlen a fővárosban és Szombathelyen is
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Útravaló – 2019. szeptem...  Ferenc pápa sajtótájékoztatója...  Mai harmónia kártyám  Évközi 24. vasárnap 09.15  Facebookon kaptam  Szép vasárnapot  Harmonia......  Orchidea  Kellemes kávézást!  Jó éjszakát  Stabat Mater - Áll a fájdalomn...  Azért szürkék a hétköznapok, m...  Lelki erő és hatékonyság  Jó reggelt , szép napot - Pat...  Kellemes délutánt kívánok!  Png virág  Imádság  Megtalált irgalom  Őszi kép  Köszöntöm kedves Látogatóimat!  Png napraforgók  Amíg van még remény  Párbeszéd  Történet egy kislányról egy an...  Ferenc pápa sajtótájékoztatója...  Reklamáció  TRócsányi legrosszabb napjai ...  Png kutya  Png napraforgók  Őszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Ferenc pápa sajtótájékoztatója...  Facebookon kaptam  Png nő  Virágok kosárban  Piros kalapban  Virágok kosárban  Az elmúlt 100 év leghidegebb t...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Megtalált irgalom  Png rózsa  Png nő  Lelki erő és hatékonyság  Biblia könyvei  Png nő  Facebookon kaptam  Kellemes hetet!  Biblia könyvei  Az ember vaksága  Lelki értelemben vett gazdagsá...  Szokolay Ádám nyerte a 2019-es...  Facebookon kaptam  Mírjam barátnőmtől facebookon  Őszi csokor  A legromantikusabb történet!  Png virág  Mosolyogj  Png kutya  TRócsányi legrosszabb napjai ...  Facebookon kaptam  Megigazulás  Itt van az ősz  Szép napot  Dáliák  Őszi csokor  Szèp napot kívánok  Rózsa csokor vázában  Harmonia kártya után......  Harmónia......  Őszi kép  Péterke  Facebookon kaptam  TRócsányi legrosszabb napjai ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őszi kép  Facebookon kaptam  Međugorjéba a Béke Királynője-...  Jó reggelt!  Png virág  Azért szürkék a hétköznapok, m...  Szokolay Ádám nyerte a 2019-es...  Facebookon kaptam Krisztinától  Az ember vaksága  Szèp napot kívánok  Dáliák  Esély a fehér karácsonyra.  Posertube  TRócsányi legrosszabb napjai ...  Jó reggelt , szép napot  harnonett  Útravaló – 2019. szeptem...  Png napraforgók  Facebookon kaptam  Png nő  Hogyan  Jó éjszakát  Harmónia...... 
Bejegyzés Címkék
utcák latyakosak, autók unos-untalan, emberek mogorva, sótól feláztatott, házak falán, járókelők arcán, kibiggyesztett cédula, közeli vásárcsarnok, változás szembeötlő, hatalmas üvegkalitkában, emelet felé, frissensült házikolbászok, debreceni ízét, káposztás néni, kimért tejfölbe, első szintre, hentesáruk üvegkalitkái, egyik üzlet, picurkára töpörödött, hatalmas vastag-meleg, kopottas seszínű, kabátka jótékonyan, finoman kigömbölyödő, előtte álldogáló, hentes unott, villával csikorogva, mérlegen lévő, előző vevővel, üveg mögül, csinos fiatalasszony, fiatalasszony értetlen, előtte álló, kendő irányába, hentes mélyen, üvegpolc alatt, polc felett, magasban trónoló, olcsóbbikból aranyoskám, hentes egyetlen, mérleg libbent, fizetendő összeget, vélt siketek, vékonyka csomagot, nénike előkotorászta, szatyor mélységes, fémpénzek káoszában, markomba számolni, nénike mellé, kassza mélységes, anyóka megrebbent, ricsaj hallatán, kezébe csusszantotta, polc magasáról, anyóka féltő, vékony papírba, lépcsősor felé, földszinti kijárathoz, üvegablakok mögött, csarnok világába, tálcán maradt, távolodó nénit, előbukkanó csinos, pulton termett, kismama felkapta, pult üvegéről, bódétól sebesen, hentes félig, távolodó lila, távolodó kabát, hentes leírhatatlan, következő vásárló, hang szólította, savanyú káposzta, vászon- szatyor, imént vásárolt, apróka ráncokkal, kendő alatt, fehér vásznat, szatyor mélyére, kortól meg-, bársonyos hang, óriásinak látszó, szavakat címezték, szatyor köré, tolongás közepette, fekete kabátot, hentes arcára, szemem láttára, üvegen áttört, első félénk, felhők mögül, csarnok belsejét, pillanatra utoljára, bágyadt napsugár, dolgom felé, néha lelketlen, embert mások, visszaemlékeztem, szeretetreméltó, kibiggyesztett, szorongatnának, , ,
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18436 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 252
  • e Hét: 252
  • e Hónap: 14295
  • e Év: 199271
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.