Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zsázsa, a tavasz fűszere
  2018-04-26 23:48:12, csütörtök
 
   
  Zsázsa, a tavasz fűszere

A zsázsa a tavasz érkeztével hamar megjelenik. Mustáros-tormás ízével tökéletesen illik a húsvéti ünnepkör ételeihez, de ünneptől függetlenül is nyugodtan fogyaszthatjuk ezt az aromás és igen egészséges növényt.

A zsázsa Délnyugat-Ázsiában őshonos és már régóta kedvelt fűszernövény. A zsázsa nyomaira számos indoeurópai nyelvben rátalálhatunk, de Xenophón görög katonaorvos leírásaiban is nyomára bukkanhatunk, aki a perzsák fontos élelmiszereként írja le. A perzsákon kívül az egyiptomiak, a görögök, a spártaiak és természetesen a rómaiak is kedvelték csípősségét, a spártaiak kenyérrel ették a friss hajtásokat, a rómaiak előszeretettel fogyasztották salátákban, s az ünnepi alkalmak fogásaiban is gyakorta megtalálható volt a zsázsa.

A római mezőgazdász és író, Lucius Julius Moderatus Columella a De re rustica könyvfolyamának 9. kötetében hosszabban ír a kerti zsázsáról, tanácsot adva, hogy mikor vessük, hogyan kezeljük és mikor arassuk.




A zsenge, friss hajtásokban rengeteg íz és egészség van

A perzsa indulás és a római népszerűség után nem meglepő, hogy a középkorban főleg a mediterrán, spanyol vidékeken volt ismert és kedvelt a zsázsa. A középkor andalúz agronómusai előszeretettel foglalkoztak a zsázsával, megosztva tudásukat az olvasókkal. Írásaikból arra is fény derül, hogy a középkorban gyógynövényként is számon tartották. Maimodinész, a középkor egyik leghíresebb rabbijának orvosi feljegyzéseiben is találkozhatunk a kerti zsázsa jótékony tulajdonságaival. A zsázsát ekkortájt skorbut elleni szerként alkalmazták, és serkentő hatását is dicsérték.

Ibn al-Awwam arab mezőgazdász szerint a zsázsa rovarcsípések ellen is használható, sőt a rovarok riasztására, távol tartására is alkalmas. Más szerzők étvágyserkentésre, gyomorpanaszok kezelésére, egyéb emésztőrendszeri probléma kezelésére is ajánlja a kerti zsázsát. Ezen kívül a zsázsa magjait - az ókori Rómához hasonlóan - Iránban és Marokkóban afrodiziákumként használták, Abesszíniában olajat sajtoltak belőle, Eritreaban pedig festékalapanyagként alkalmazták.





A legegyszerűbb ételt is tavasziassá teszi a friss zsázsa

A középkorban azért nem csak gyógyszerként használták a zsázsát. Akárcsak a rómaiaknál, a középkori úri asztalokon is gyakorta helyt kapott a zsázsa, aromás, enyhén csípős ízének köszönhetően.

Gabriel Alonso de Herrera spanyol agrármérnök írásaiból tudni, hogy a XV. századra a kerti zsázsa igen széles körben fogyasztott zöldséggé vált Kasztíliában. A zsázsamagok Angliában is népszerűvé váltak, csípősségük okán a szegény ember borsa néven emlegették. A XVI. században az Újvilágban is megjelent a zsázsa, s Kasztília után már egész Spanyolországban és Franciaországban igen elfogadottá és kedveltté vált.





A csírákhoz hasonlóan rengeteg jó tulajdonsága és karakteres íze van a zsázsának

A kerti zsázsa magas C-vitamin tartalommal bír, emellett még A-, E- és K-vitamin is található benne. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: található benne kén, króm, kálium, mangán, magnézium és kalcium. Magas a vas- és a fehérjetartalma, éppen ezért ideális élelmiszer terhes- és szoptatós anyukák számára is. Torokfájás, asztma és fejfájás esetén érdemes néhány magot elrágni, hogy enyhüljenek a tünetek. Ezen kívül a zsázsa olyan vegyületet is tartalmaz, amely bizonyítottan segít leküzdeni a fogszuvasodás okozó baktériumot.

Zsázsa vásárlásakor egészséges, dús, zöld levelű növényt vegyünk, olyat, amelyen nincs nyoma száradásnak, nem koszos és nincs elszíneződve. Legjobb, ha frissen fogyasztjuk, de dobozba zárva, hűtőben tartva néhány napig eláll. Ha igazán friss zsázsára vágyunk, akkor legegyszerűbb, ha magunk termesztjük otthon.





Egyszerűen csíráztatható otthon is a finom, karakteres zsálya

A zsázsát nyersen használjuk, leggyakrabban szendvicsek és saláták ízesítésére, gazdagítására, de krémlevesekhez, főzelékekhez is adható. A zsázsa nagyon jó társa a túrós, tojásos fogásoknak, mustáros-tormás ízének köszönhetően a húsvéti asztalon is jó helye lehet. Keverhetjük különféle öntetekbe, olajokba, illetve nyugodtan ízesíthetünk vele különféle krémeket is. A főtt fogásokhoz csak tálaláskor adjuk hozzá, így textúráját és beltartalmát is teljes egészében meg tudja őrizni.





Húsvéti asztalra készülhet zsályás, elcsipegethető dekoráció is

A zsázsa otthoni termesztése könnyen megoldható: táptalaj nélkül, vizes környezet biztosításával is nevelhetünk saját zsázsát. A nedvesített papírtörlőre vagy vattára szórt zsázsamagok hamar kicsíráznak, s ha elérik a kívánt magasságot, semmi más dolgunk nincs, mint egy konyhai ollóval levágni a zsenge hajtásokat.

A zsázsa friss hajtásait együk, a teljesen kifejlődött levél már nem igazán finom. A csíráztatásnál arra ügyeljünk, hogy a földbe vagy itatósra elvetett magokat az első néhány napban sötét helyen tároljuk, de legegyszerűbb, ha a zsázsának otthont adó edényt lefedjük, s csak akkor engedünk nagyobb mennyiségű napfényt a növénynek, amikor már megjelentek a levelei. Ha folyamatos zsázsatermést szeretnénk magunknak biztosítani, akkor 10-12 naponta újabb adag magot kell elvetnünk.

Abban az esetben, ha több zsázsánk teremne, mint amennyit fel tudunk használni, nyugodtan le is fagyaszthatjuk a hajtásokat.





Leggyakrabban szendvicsbe kerül a zsázsa, de salátákat is nagyon fel tud dobni

Zsázsás zöldségkrémleves

Hozzávalók:
2 l zöldségalaplé
1 nagyobb szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
3 közepes krumpli
1 dl tejszín

frissen őrölt fekete bors
friss zsázsa

Elkészítés: A póréhagymát és a fokhagymát vékony karikákra vágom. A hagymát kis olajon üvegesre dinsztelem, s amikor már majdnem jó, hozzáadom a szintén felaprított fokhagymát, majd a kis kockákra vágott krumplit is. Felöntöm az alaplével, és addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul. A végén hozzáadom a zsázsát és a tejszínt, majd botmixerrel elkrémesítem.





Sose főzzük, mindig csak a legvégén adjuk a zsázsát az ételhez

Zsázsás tojássaláta

Hozzávalók:
6 tojás
4 evőkanál majonéz
1 fej vöröshagyma

frissen őrölt fekete bors
friss zsázsa

Elkészítés: A tojásokat lobogó vízbe teszem, és 9 percig főzöm. Ezután hideg víz alá tartom az edényt, és hagyom, hogy a tojások is kihűljenek. Lehántom a héjukat, és a tojásszeletelő lantjával egyszer, kétszer, háromszor felvágom. Közben mindig fordítok rajta, s ha ügyesen csináltam, akkor pont apró kockákra fog széthullani az egész. Ezt még ötször megismétlem. A tojásmorzsát tálba teszem, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát, finoman sózom, borsozom, majonézt és zsázsát adok hozzá, majd elkeverem.

WESSELY MÁRTA - Zöldfűszer

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: tulajdonságaival, zöldségkrémleves, afrodiziákumként, emésztőrendszeri, spanyolországban, franciaországban, élelmiszereként, fehérjetartalma, gyógynövényként, könyvfolyamának, feljegyzéseiben, elhanyagolható, fagyaszthatjuk, tojásszeletelő, előszeretettel, elcsipegethető, biztosításával, fogyaszthatjuk, krémlevesekhez, gyomorpanaszok, csíráztatásnál, találkozhatunk, legegyszerűbb, leggyakrabban, bizonyítottan, gazdagítására, zsázsatermést, abesszíniában, csíráztatható, zöldségalaplé, rovarcsípések, rátalálhatunk, természetesen, fogszuvasodás, gyógyszerként, fogyasztották, tavasz fűszere, tavasz érkeztével, húsvéti ünnepkör, zsázsa nyomaira, perzsák fontos, perzsákon kívül, spártaiak kenyérrel, friss hajtásokat, rómaiak előszeretettel, ünnepi alkalmak, római mezőgazdász, kerti zsázsáról, perzsa indulás, római népszerűség, középkorban főleg, középkor andalúz, Lucius Julius Moderatus Columella, Gabriel Alonso, WESSELY MÁRTA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Harmónia......  Esti kép  Tulipán csokor  Esti kép  Sárga rózsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pulykák  Tonya Hurley idézet  Orchidea  A könyv tündére 18. ........  Ferenc pápa meglátogatta Edith...  MIÉRT FONTOS és hogyan erősíth...  Nem sajnálni azt, hogy olyanok...  A világ egy könyv, és aki nem ...  MIÉRT FONTOS és hogyan erősíth...  Hogy kerül egy magyar maratonf...  Boldogság !  Eurázsiai hód  Az élet nagy napja  Facebookon kaptam  Őszibarack  Puma  Oroszországban  Rózsaszín rózsa  Fogolyszínű magyar tyúkok  Eurázsiai hód  Facebookon kaptam  Fogadd tőlem szeretettel !  Engedd el a könnyeket  Képes idézet !  Árnyékommal  Ki bírja majd ki?  Facebookon kaptam  Őszibarack  Oroszországban  Facebookon kaptam  A könyv tündére 19. ........  Regisztráció  Sebesülten  Diana hercegnő  Éljek pedig többé nem én, hane...  Esti szentmise Csaba testvérre...  Olykor oktalan gyanakvónak érz...  Facebookon kaptam  Pulykák  Vízcseppes rózsa  Orchidea  Ábrándos szerelem  Facebookon kaptam  Ovidius idézet  Facebookon kaptam  Lápis lazuli  Engedd el a könnyeket  Facebookon kaptam  Jó éjt !  Ferenc pápa vasárnap délben: ...  Szent Mátyás apostol 02.24 - j...  Oroszlán  Képes idézet !  Jézus éljen bennem  Sárga rózsa  Szép estét  Folyó mögött lebukó nap képéve...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Felföldi László püspök első na...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Panda maci  Vízcseppes rózsa  Anyanyelv nemzetközi napja. Ö...  Oroszlán  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  II. szent János Pál imája  A bor felvidít......  Ki bírja majd ki?  Panda maci  Szépséges kislányka  Kislány kutyával  A könyv tündére 19. ........  Éljek pedig többé nem én, hane...  Rackajuhok  A hülyeség ellen nincs orvossá...  Kislány cicával  Naplemente  Harmónia......  Anyanyelv nemzetközi napja. Ö...  Lápis lazuli  Vízcseppes rózsa  A jólét érzése  Elképesztő:idáig biztosan ross...  Kellemes teázást  Szép estét kedves látogatóimna...  Shire lovak  MIÉRT FONTOS és hogyan erősíth...  Tulipán csokor  ti, kinek tartotok engem?̶...  Shire lovak  MIÉRT FONTOS és hogyan erősíth...  Fekete-fehér achát 
Bejegyzés Címkék
tavasz fűszere, tavasz érkeztével, húsvéti ünnepkör, zsázsa nyomaira, perzsák fontos, perzsákon kívül, spártaiak kenyérrel, friss hajtásokat, rómaiak előszeretettel, ünnepi alkalmak, római mezőgazdász, kerti zsázsáról, perzsa indulás, római népszerűség, középkorban főleg, középkor andalúz, középkorban gyógynövényként, középkor egyik, kerti zsázsa, zsázsát ekkortájt, zsázsa rovarcsípések, rovarok riasztására, kerti zsázsát, zsázsa magjait, ókori Rómához, legegyszerűbb ételt, friss zsázsa, középkorban azért, zsázsamagok Angliában, szegény ember, csírákhoz hasonlóan, zsázsa olyan, fogszuvasodás okozó, zsázsát nyersen, zsázsa nagyon, húsvéti asztalon, főtt fogásokhoz, zsázsa otthoni, nedvesített papírtörlőre, kívánt magasságot, konyhai ollóval, zsenge hajtásokat, zsázsa friss, teljesen kifejlődött, csíráztatásnál arra, földbe vagy, első néhány, zsázsának otthont, fokhagymát vékony, szintén felaprított, végén hozzáadom, legvégén adjuk, tojásokat lobogó, tojásszeletelő lantjával, tojásmorzsát tálba, apróra vágott, tulajdonságaival, zöldségkrémleves, afrodiziákumként, emésztőrendszeri, spanyolországban, franciaországban, élelmiszereként, fehérjetartalma, gyógynövényként, könyvfolyamának, feljegyzéseiben, elhanyagolható, fagyaszthatjuk, tojásszeletelő, előszeretettel, elcsipegethető, biztosításával, fogyaszthatjuk, krémlevesekhez, gyomorpanaszok, csíráztatásnál, találkozhatunk, legegyszerűbb, leggyakrabban, bizonyítottan, gazdagítására, zsázsatermést, abesszíniában, csíráztatható, zöldségalaplé, rovarcsípések, rátalálhatunk, természetesen, fogszuvasodás, gyógyszerként, fogyasztották, köszönhetően, papírtörlőre, tojásmorzsát, foglalkoztak, ízesíthetünk, , ,
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 729
  • e Hét: 2311
  • e Hónap: 32782
  • e Év: 74816
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.