Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Ötös Archetípus Dinamikája
  2019-01-29 11:42:20, kedd
 
   
  (Don Richard Riso / Russ Hudson - Személyiségtípusok)

Az integráció iránya: az Ötöstől a Nyolcas felé

Az Ötösök soha nem érzik, hogy eleget tudnak már a cselekvéshez: mindig van még valami, amit tudniuk kellene. De mindaddig bizonytalanok lesznek, ameddig nem tesznek szert igazi tudásra a való világról, hanem csak a saját elméjüket ismerik kiválóan. Pszichoanalitikus szempontból az énjük általában túl gyönge az ösztönénjükhöz képest: agressziójuk és egyéb impulzusaik túlereje gyakran elnyomja a gondolkodásukat.

Az egészséges, integrálódó Ötösökkel ez már nem történhet meg, mivel nekik sikerült a világgal kapcsolatos észleléseiket beépíteni önmagukba: nem csupán megfigyelték a világot, de azonosultak is vele. Már nemcsak a gondolataikkal azonosulnak, hanem gondolataik tárgyával is. Az integrálódó Ötösöknek így sikerül legyűrniük a környezettel kapcsolatos félelmeiket; megtanulnak bízni a környezetben. Ennek következményeként erősödni kezd a magabiztosságuk is, akárcsak az egészséges Nyolcasoké.

Ha elmozdulnak a Nyolcas felé, az Ötösök arra is rájönnek, bár saját véleményük szerint talán nagyon keveset tudnak, még mindig jóval többet, mint majdnem mindenki más. Azt is felismerik, hogy nem kell minden elképzelhető dolgot tudniuk, mielőtt hozzáfoghatnának valamihez. Ha csinálnak valamit, azzal tanulnak is, és képessé válnak a felmerülő új problémák megoldására. Megértik, hogy tudni fogják, amit kell és akkor fogják tudni, amikor kell. Magabiztosságuk nem abból fakad, hogy számos készséget sajátítottak el vagy óriási adathalmazt raktároztak el a fejükben, hanem abból, hogy igazi kapcsolatban vannak a világgal való jelenlétükkel. Ekkor már nem azt érzik, hogy elkülönülnek a világtól és tehetetlen kis porszemek, hanem azt, hogy erős és elválaszthatatlan részei az egésznek.

Az integrálódó Ötösök azért tudnak cselekedni, mert felismerik saját eredendő szellemi fölényüket. Igaz ugyan, hogy nem tudnak mindent, de eleget tudnak ahhoz, hogy magabiztosan vezethessenek másokat. A valóság olyan kielégítően igazolja elképzeléseik helyességét, hogy többé már nem félnek cselekedni. Elég bátorságot szereznek ahhoz, hogy gondolataikat és ezen keresztül önmagukat is a világ elé tárják. Az integrálódó Ötösök tehát rádöbbennek, hogy igenis adhatnak valami értékeset a többi embernek. Ennek eredményeként gondolataik végre cselekvésben nyernek kifejezést és mások vezetésére is alkalmassá válnak. Megmutatják a többi embernek, hogyan kell megcsinálni valamit, amit csak ők tudnak megcsinálni. Azt pedig már korábban is láttuk, hogy ötleteik gyakorlati értéke felbecsülhetetlen lehet.

A dezintegráció iránya: az Ötöstől a Hetes felé

A 4. szinttől kezdődően az Ötösök úgy reagálnak a stresszre, hogy az átlagos és egészségtelen Hetesek egyes tulajdonságait is megjelenítik. Az átlagos Ötösök többnyire elhúzódnak a többi embertől és a világban folytatott olyan tevékenységektől, amelyeket
- félelmeik szerint - képtelenek volnának elvégezni. Figyelmük és érdeklődésük emiatt egyre jobban beszűkül. A Hetes felé való elmozdulást tekinthetjük a világuk zsugorodására adott tudattalan reakciónak, jóllehet a szorongást az átlagos és egészségtelen Hetesekre jellemző széttöredezett, hiperaktív formában vezetik le.

A 4. szinten az Ötösök a tanulásra, a gyakorlásra és a felkészülésre összpontosítják energiáikat. Nem elég magabiztosak ahhoz, hogy kilépjenek az élet porondjára, és azt hiszik, hogy tudásuk és készségeik továbbfejlesztése fogja majd megadni nekik azt a védelmet, amihez az életben maradáshoz szükségük van. Ezzel együtt jelenik meg az a változatosság iránti vágy és szellemi nyughatatlanság, ami a Hetes típusra jellemző. Az ezen a szinten álló Ötösök a Hetesekhez hasonlóan szüntelenül információkat szereznek, bővítik zene-, könyv- vagy videofilm-gyűjteményüket, vagy valami mást halmoznak fel, ami felkeltette az érdeklődésüket. Egyik témára a másikra ugranak, és állandóan azt az egyet keresik, amely majd kielégíti őket, azt a szellemi vállalkozást, amelyben tényleg el tudnak merülni. Csakhogy ebben a nyughatatlan lelkiállapotban semmilyen tevékenység sem tökéletesen kielégítő a számukra.

Az 5. szinten az Ötösök még jobban belemerülnek tervezett feladataikba és gondolataikba. Kezdik társadalmilag elszigetelni magukat, és a környező világ helyett egyre inkább a gondolataikkal foglalkoznak. Elkezdenek éhezni a serkentő ingerekre, és stressz hatására egész sor olyan, egymástól igen eltérő időtöltésbe kezdhetnek, amelyek nincsenek közvetlen kapcsolatban legfőbb szellemi projektjeikkel vagy motivációjukkal. Videojátékokkal, filmekkel, tudományos-fantasztikus és horror-regényekkel foglalják el magukat. Nagyon szeretik hagyni, hogy elméjük szabadon asszociáljon, s gyakran kifejezetten élvezik a bolondos pillanatokat és az olyan különös humort, amely a környezetükben lévő többi ember számára meglepő lehet. Stressz hatására az Ötösök rákaphatnak az éjszakai életre is, elindulnak felderíteni a bárokat, éttermeket és lokálokat - gyakran voyeurként. Ezt azonban többnyire titokban tartják, barátaik közül kevesen tudnak életüknek erről a részéről. Szorongásuk fokozódásával együtt nő a serkentő és figyelemelterelő ingerek iránti vágyuk is.

A 6. szinten az Ötösök félelmei tovább erősödnek, és már-már lemondanak arról, hogy valaha is sikerül megtalálniuk a helyüket az életben. Fenyegetőnek érzik a többi emberrel való érintkezést, és szellemi vagy alkotói "magánterületük" védelmében ellenségesé és provokatívvá válhatnak. Maximális sebességbe kapcsolnak, hogy meneküljenek a szorongástól, és gyakran érzéketlenül, agresszívan törekszenek annak elérésére, amit éppen akarnak. A Hetesekre jellemző eltompultság, megkérgesedettség csak felerősíti az Ötösök fokozódó cinizmusát, türelmetlenek lesznek az emberekkel szemben, és világnézetük teljesen megrögzötté válik. Vannak, akik vadnak és izgalmasnak találják az Ötösöket ezen a szinten, de az emberek többségét inkább taszítja heves, nyughatatlan energikusságuk. Ráadásul stresszhatás alatt az Ötösök minden különösebb aggály nélkül alkoholhoz és kábítószerekhez nyúlnak, hogy elfojtsák szorongásukat. Bármit megtesznek, ami enyhülést kínál fájdalmukra és félelmeikre, még ha rövid megnyugvásért kell is nagy árat fizetniük.

A 7. szinten az egészségtelen Ötösök már szélsőségesen elszigetelődtek, el vannak vágva a többi emberrel és a világgal való kapcsolattól, és így belső nyughatatlanságukat nem tudják alkotó módon levezetni. A Hetes felé elmozdulva ezt az energiát olyan viselkedésformákban szabadítják fel, amelyek menekülést jelentenek a nyomasztó valóság elől, de ettől csak még szétaprózottabbnak, még tehetetlenebbnek érzik magukat. Az egészségtelen Ötösök az elszigetelődés és a félelem állapotából a lázas tevékenykedés állapotába billenek át. Elméjük kezd irányíthatatlanná válni, és amikor már nem tudnak uralkodni a félelmeiken, ezt a mérhetetlen pszichés zűrzavart megfontolatlan és gyakran felelőtlen módon adják ki magukból. Belevetik magukat mindenféle fejetlen akciókba, amelyek eredményeként csak még nagyobb bajba keverik magukat, még súlyosabb konfliktusba kerülnek a környezetükkel. Irracionálisak, ítélőképességük rendkívül rossz és mindig a legrosszabb megoldást választják. Amikor mások megkérdőjelezik önpusztító menekülésüket, gyakran sértő és infantilis módon reagálnak.

A 8. szinten az Ötösök tele vannak rettegéssel, és képtelenek különbséget tenni a tudattalanjukból feltörő szörnyűséges képek és a valóság között. Fokozódó stressz hatására viselkedésük mániákussá és meggondolatlanná válhat. Ha ilyenkor mozdulnak el a Hetes felé, a leromlott állapotú Ötösök teljesen elvesztik a józan eszüket. Kiszámíthatatlan és felelőtlen viselkedésükkel néha pontosan azokat a szörnyűségeket idézik elő, amelyektől annyira rettegnek. És éppen mert annyira félősek, az Ötösök gyakran figyelmetlenek, nincsenek tudatában a valódi veszélyeknek. Például lehet, hogy megölik őket - nem a bútoraik falják fel őket és nem is a televízióból áradó halálsugarak végeznek velük, hanem elüti őket egy teherautó, mert nem néznek körül. A kizökkent Ötösök roppant vigyázatlanok, gyakran esnek balesetek áldozatául: előfordul, hogy mérgezést szenvednek - nem a KGB akarja eltenni őket láb alól, hanem véletlenül megesznek valamit, amit nem kellett volna. A neurotikus Ötösöknek ismét kapcsolatot kellene teremteniük a valósággal (és különösen annak pozitív oldalával), csakhogy ezen a szinten teljességgel képtelenek erre. Megfontolás nélkül, szeszélyesen és hisztérikusan cselekszenek, akár a mániás-depressziós Hetesek, és egyre labilisabbá és kiszámíthatatlanabbá válnak.

A 9. szinten az Ötösöket felemészti a rettegés, és kétségbeesetten próbálnak menekülni a borzalmak elől, amelyeket maguk körül észlelnek. Saját magukban sem találnak semmit, ami magabiztosságot ébreszthetne bennük vagy megadhatná nekik azt az érzést, hogy meg tudnak birkózni az életük hátralévő részével. Attól félve, hogy valamiféle rettenetes zsákutcába kerültek, kényszeres módon maradandó károsodásokat okozhatnak önmaguknak vagy másoknak. Még ha nem is ölik meg magukat, meggondolatlan tevékenységeik súlyos egészségkárosodást okozhatnak, illetve korlátozhatják azt a képességüket, hogy később bármiféle tevékenységet folytassanak. Az egészségtelen Hetesekhez hasonlóan legyengülnek, kiégnek, megbénulnak a félelemtől. Szorongásuk további fokozódásának hatására akár jóvátehetetlen dolgokat is elkövethetnek: hirtelen felindulásból megölhetnek valakit vagy kiolthatják saját életüket.

Fordította: Sóskuthi György
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiszámíthatatlan, tehetetlenebbnek, tudattalanjukból, hozzáfoghatnának, meggondolatlanná, tevékenységektől, figyelemelterelő, megkérdőjelezik, nyughatatlanság, kétségbeesetten, ítélőképességük, gondolkodásukat, kábítószerekhez, magabiztosságuk, magabiztosságot, összpontosítják, elszigetelődtek, viselkedésükkel, videojátékokkal, motivációjukkal, lelkiállapotban, korlátozhatják, megfontolatlan, figyelmetlenek, ösztönénjükhöz, környezetükben, magánterületük, projektjeikkel, tevékenységeik, elszigetelődés, gondolataikkal, jóvátehetetlen, meggondolatlan, tulajdonságait, energikusságuk, irracionálisak, integráció iránya, való világról, saját elméjüket, énjük általában, ösztönénjükhöz képest, világgal kapcsolatos, gondolataikkal azonosulnak, integrálódó Ötösöknek, környezettel kapcsolatos, egészséges Nyolcasoké, világgal való, integrálódó Ötösök, valóság olyan, többi embernek, dezintegráció iránya, átlagos Ötösök, Ötös Archetípus Dinamikája, Richard Riso, Russ Hudson, Sóskuthi György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.23. 23:22 Műkorcsolya Eb - Kettős orosz siker a férfiaknál, Alijevé az arany
01.23. 22:32 Impeachment - Trump állítólagos hatalommal történő visszaélését részletezik...
01.23. 22:12 Palkovics: fontos feladatai vannak Magyarországnak a drónközlekedésben
01.23. 21:42 Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és vetélytársa, Beni Ganc a Fehér Házb...
01.23. 21:42 Fáklyás tiltakozó felvonulásokat tartottak Franciaországban a nyugdíjreform...
01.23. 21:42 Női röplabda Challenge Kupa - Jelentős előnyben a Békéscsaba
01.23. 21:22 Jégkorong Erste Liga - Otthon győzött a Fehérvár, idegenben a Gyergyó
01.23. 21:22 A lengyel szejm ismét megszavazta az új bírák legitimitását védő törvénymód...
01.23. 21:22 Brexit - Szakértő: december 31. lesz az igazi választóvonal
01.23. 21:12 Vízilabda Eb - Bíró Attila szerint az olimpiai selejtező miatt is fontos a ...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Fűszerekkel az egészséges fogy...  Ismételgesd...  Téli kép  Vivaldi - Négy évszak - Tél! v...  Istenimádat  Vízcseppes rózsák  Gyerek gügyögés  Naplemente  Havas rózsa  Útravaló – 2020. január ...  Facebookon kaptam  Az önkéntesek  Mindig van egy első lépés. És ...  Facebookon kaptam  Életünk zeneműve  Fogyasztó zsírégető teák  Virágok vázában  Facebookon kaptam  Lúgosító leveles kel  A nő szépsége  Ismételgesd...  Csokoládé, mint vérnyomás csök...  Facebookon kaptam  Kultura  ... milyen belépni szótlanul  Virágok vázában  Téli kép  Rózsás csokor  Facebookon kaptam  Káposzta az antioxidáns bomba  Lábszag ellen - természetesen  Egy kis-nővérnek  Ő átvitt minket Isten országáb...  Grazban a műkorcsolya férfi r...  Veseproblémákat jelző tünetek  Radnóti - Kétszázhatvankettedi...  Az élet nincs átkötve masnival  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Adomány  Mesélj Mama Ugye, Mama, odaát...  ... milyen belépni szótlanul  A bölcs barátsága  Életünk zeneműve  Mesélj Mama Ugye, Mama, odaát...  Sárga rózsa  Mesélj Mama Ugye, Mama, odaát...  2. évközi hét szerda 01.22  Baglyot győz a varjú nappal  Facebookon kaptam  Gyerek gügyögés  Kultura  Téli kép  Facebookon kaptam  Mai vicc - aranyos - Skót kar...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Egy kis-nővérnek  Facebookon kaptam  Hinni kell . . .  A kultúra hangja a csönd. A cs...  Fogyasztó zsírégető teák  Engedd , hogy önmagam legyek ....  Hatalom  Beszéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor szerelmes vagy  Baglyot győz a varjú nappal  Pihenő kutya  Rózsás csokor  Kultura  Gyerek gügyögés  Ferenc pápa katekézise: Az egy...  Körte gyógyhatásai  Pura Ulun Danu Bratan templom...  Posertube  Déván a ministránsaimmal megfo...  Káposzta az antioxidáns bomba  Beszéd és cselekedet  Amikor szerelmes vagy  2020-ban 2020-an – Önkén...  Facebookon kaptam  Pihenő kutya  Facebookon kaptam  Orchidea  Facebookon kaptam  "Légy hű mindhalálig..."  Nagyapám udvara hangja  Ünnepelek én is  Nyugi teszt  Facebookon kaptam Krisztina...  Téli kép  Az önkéntesek  Férfi kézilabda E.B. 2020 Janu...  A világ, amiből ez a történet ...  Png nő  Engedd , hogy önmagam legyek ....  Az önkéntesek 
Bejegyzés Címkék
integráció iránya, való világról, saját elméjüket, énjük általában, ösztönénjükhöz képest, világgal kapcsolatos, gondolataikkal azonosulnak, integrálódó Ötösöknek, környezettel kapcsolatos, egészséges Nyolcasoké, világgal való, integrálódó Ötösök, valóság olyan, többi embernek, dezintegráció iránya, átlagos Ötösök, többi embertől, világban folytatott, világuk zsugorodására, felkészülésre összpontosítják, élet porondjára, életben maradáshoz, szinten álló, másikra ugranak, egyet keresik, szellemi vállalkozást, nyughatatlan lelkiállapotban, környező világ, gondolataikkal foglalkoznak, serkentő ingerekre, bolondos pillanatokat, olyan különös, környezetükben lévő, éjszakai életre, többi emberrel, emberekkel szemben, emberek többségét, egészségtelen Ötösök, energiát olyan, nyomasztó valóság, félelem állapotából, lázas tevékenykedés, mérhetetlen pszichés, legrosszabb megoldást, tudattalanjukból feltörő, valóság között, leromlott állapotú, józan eszüket, szörnyűségeket idézik, valódi veszélyeknek, bútoraik falják, televízióból áradó, kizökkent Ötösök, neurotikus Ötösöknek, szinten teljességgel, borzalmak elől, életük hátralévő, egészségtelen Hetesekhez, kiszámíthatatlan, tehetetlenebbnek, tudattalanjukból, hozzáfoghatnának, meggondolatlanná, tevékenységektől, figyelemelterelő, megkérdőjelezik, nyughatatlanság, kétségbeesetten, ítélőképességük, gondolkodásukat, kábítószerekhez, magabiztosságuk, magabiztosságot, összpontosítják, elszigetelődtek, viselkedésükkel, videojátékokkal, motivációjukkal, lelkiállapotban, korlátozhatják, megfontolatlan, figyelmetlenek, ösztönénjükhöz, környezetükben, magánterületük, projektjeikkel, tevékenységeik, elszigetelődés, gondolataikkal, jóvátehetetlen, meggondolatlan, tulajdonságait, energikusságuk, irracionálisak, széttöredezett, szörnyűségeket, környezetükkel, érdeklődésüket, gyűjteményüket, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 94
  • e Hét: 2178
  • e Hónap: 9042
  • e Év: 9042
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.