Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fekete lobogó alatt (Fejezetek a kalózkodás történetéből)
  2019-08-21 16:43:14, szerda
 
 


A szerző ezúton is köszönetet kíván mondani Dr. Krámli Mihály úrnak, akinek nagy tengerészeti ismeretei segítették a könyv megírását.

Földi Pál

Előszó

Kalandok a végtelen, kék tengeren, kifosztott hajók, vér és arany, no meg természetesen, elásott kincsek. A legtöbb szárazföldi embernek ezek jutnak eszébe a kalóz szó hallatán. Szürke, unalmas hétköznapjainkon gyakran gondolunk azokra a "régi szép időkre", amikor a kalandok, az ismeretlen világába vezető utazások, a szárazon és a vízen megvívott küzdelmek romantikus dicsfénnyel vonták be e régi történetek szereplőit. Ám ismerve a romantika természetét, tudjuk, hogy e dicsfény gyakran hamisan csillog, s csak az utókor múltba merengő, nagy tettek utáni vágyakozása szépíti meg a régmúlt történéseit. Kevés dologra lehet igazabb ez a megállapítás, mint a kalózkodásra.

Romantikus történetek széplelkű hősei, avagy véreskezű tengeri rablók voltak? A kalózkodás mindig romantikusnak tűnt. Az ősi mesterség kegyetlenségét már virágkorában is megszépítette a tenger végtelensége, a szabadság korlátlansága, és a gyors vagyonszerzés lehetősége. A kalózok azonban nem voltak sem széplelkek, sem pedig különféle nemes célokért küzdő hősök.

A kalózkodásnak, mely minden valószínűség szerint egyidősnek tekinthető a kereskedelmi hajózással, az idők folyamán számtalan válfaja alakult ki. Ezek a két véglet, a nemzeti hős és a közönséges bűnöző közti egész spektrumot átfogták. A magyar nyelvben, mivel népünk életében a tengerhajózás elenyésző szerepet játszott, a kalózkodás különféle változataira nincsenek meg a megfelelő kifejezések, ezért a következőkben röviden áttekintjük a kalózok legfontosabb típusait, elnevezéseikkel egyetemben.

Mindenekelőtt a "valódi kalózokra", a tulajdonképpeni tengeri rablókra kell kitérnünk. Őket általában pirátoknak nevezik, és nem voltak mások, mint közönséges bűnözők, akik minden hajót, nemzetiségre való tekintet nélkül megtámadtak és kifosztottak. Közülük, főleg a névtelenek közül, kerültek ki a tengerek legvéreskezűbb rablói. Velük szemben a hatóságok mindenkor, mint köztörvényes bűnözőkkel jártak el, ha elfogták őket. A továbbiakban célszerűnek látszik, hogy a kalóz szót csak őrájuk alkalmazzuk, a tengeri rabló szinonimájaként.

A másik végletet képviselő korzárok (corsaire, privateer, Kaper) állnak leginkább közel a kalózkodásról kialakult romantikus képhez. Ők állami felhatalmazással, háború idején kalózlevéllel (Letter of Marque), mintegy kvázi hadihajóként az ellenség kereskedelmi hajóira vadásztak. Ez utóbbiak között valódi nemzeti hősök is voltak, mint például az angol Drake, a francia Jean Bart, vagy az amerikai John Paul Jones. A tengeri háborúkban magánszemélyek is részt vehettek a tulajdonukat képező felfegyverzett hajókkal, ha illetékes állami szervek kalózlevél kiállításával erre felhatalmazták. Ennek birtokában mint korzár saját költségére és felelősségére, a haditengerészettől függetlenül, egyénileg viselt háborút az ellenség hajói ellen. A zsákmányt köteles volt beszolgáltatni az államnak, majd annak elárverezése után az abból befolyó összeg bizonyos hányada őt illette meg. Ha az ellenség elfogott egy korzárhajót, személyzetével hadifogolyként, nem pedig bűnözőként kellett, hogy bánjon. A korzárkodás egészen 1856-ig állt fent, amikor a párizsi egyezményben eltörölték ezt az intézményt.

Sokkal inkább a kalózokhoz, mint a korzárokhoz álltak közel a XVII. századi bukán-ok (buccaneer) vagy flibustier-ek. Ezzel az elnevezéssel a karib-tengeri szigeteken élő, elvadult marhákra vadászó embereket illették. A bukánok hamar rákaptak a vadászat mellett a partokhoz közeli kalózportyákra is. A közönséges kalózoktól annyiban különböztek, hogy saját nemzetiségű hajókat nem fosztottak ki. A bukánoknak fontos szerep jutott a kalózok élelmezésében is, emellett sok kalózkapitány szívesen hívott a hajójára bukánokat, akik hosszú csövű puskáikkal mesterlövészként szolgáltak.

Végezetül voltak az "igazi" kalózok, azaz a tengeri rablók. Törvényen kívül álltak, s általában kifosztottak minden útjukba eső hajót, tekintet nélkül annak nemzetiségére. Táborukból került ki a legtöbb rettegett, véreskezű gyilkos is. Az elfogott kalózokkal a hatóságok általában nem teketóriáztak, köztörvényes bűnözőként akasztófa várt rájuk.

E könyv a kalózok véres tettektől hemzsegő, kalandokkal teli világába enged bepillantást, végigtekintve a kalózkodás történetén az ókortól egészen napjainkig.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hétköznapjainkon, mesterlövészként, felhatalmazással, tulajdonképpeni, szinonimájaként, elnevezéseikkel, magánszemélyek, felhatalmazták, felfegyverzett, kalózportyákra, személyzetével, beszolgáltatni, kegyetlenségét, legvéreskezűbb, hadifogolyként, mindenekelőtt, romantikusnak, kalózlevéllel, korlátlansága, vagyonszerzés, végigtekintve, nemzetiségére, teketóriáztak, élelmezésében, felelősségére, kalózkapitány, kalózkodásnak, tengerhajózás, kiállításával, következőkben, természetesen, kalózkodásról, megszépítette, kifosztottak, köztörvényes, végtelensége, szerző ezúton, könyv megírását, legtöbb szárazföldi, ismeretlen világába, vízen megvívott, romantika természetét, utókor múltba, régmúlt történéseit, kalózkodás mindig, tenger végtelensége, szabadság korlátlansága, gyors vagyonszerzés, kalózok azonban, kereskedelmi hajózással, idők folyamán, közönséges bűnöző, Krámli Mihály, Földi Pál, Jean Bart, John Paul Jones,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Alvó cica  Tavaszról álmodom,  Az ünnepről  Esti kép  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Jó éjszakát  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Esti kép  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Alvó cica  ...és mégis ráismersz  Szent Pio atya!  Keresd azt a valakit,...  mindent a népért...  A Mindenható Istenben bízva  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép  Atyám !  mindent a népért...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Por  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kokárda  Nem kell ide békemenet  Az élet  Dóró Sándor: Ma  Üdvözöllek az oldalamon  A csonk és a facsemete  Ez a miénk!  Őri István - Dal az életről  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Por  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Imádkozás Krisztus értelméért  Minden jónak végeszakad egysze...  Mélységes szomorúsággal  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Dóró Sándor: Ma  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Esti kép  Paul David Tripp Március 16  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Mai harmónia kártyám  Szeüleidtől tanultad  Alvó cica  Könnyáztatta asszonysorsok  Ne feledjük: a föld jóval több...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Szép Álmokat  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  A közszereplő  Esti kép  Talpra vándor  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Szép estét  Márciusi eső  Ne feledjük: a föld jóval több...  Március  Esti kép  Csendes éjszakán  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  William Shakespeare-től idéze... 
Bejegyzés Címkék
szerző ezúton, könyv megírását, legtöbb szárazföldi, ismeretlen világába, vízen megvívott, romantika természetét, utókor múltba, régmúlt történéseit, kalózkodás mindig, tenger végtelensége, szabadság korlátlansága, gyors vagyonszerzés, kalózok azonban, kereskedelmi hajózással, idők folyamán, közönséges bűnöző, magyar nyelvben, tengerhajózás elenyésző, kalózkodás különféle, megfelelő kifejezések, következőkben röviden, kalózok legfontosabb, tulajdonképpeni tengeri, névtelenek közül, tengerek legvéreskezűbb, hatóságok mindenkor, továbbiakban célszerűnek, kalóz szót, tengeri rabló, másik végletet, kalózkodásról kialakult, ellenség kereskedelmi, angol Drake, francia Jean, amerikai John, tengeri háborúkban, tulajdonukat képező, ellenség hajói, zsákmányt köteles, abból befolyó, ellenség elfogott, korzárkodás egészen, párizsi egyezményben, korzárokhoz álltak, karib-tengeri szigeteken, bukánok hamar, vadászat mellett, partokhoz közeli, közönséges kalózoktól, bukánoknak fontos, kalózok élelmezésében, hajójára bukánokat, tengeri rablók, legtöbb rettegett, elfogott kalózokkal, hatóságok általában, kalózok véres, kalózkodás történetén, ókortól egészen, hétköznapjainkon, mesterlövészként, felhatalmazással, tulajdonképpeni, szinonimájaként, elnevezéseikkel, magánszemélyek, felhatalmazták, felfegyverzett, kalózportyákra, személyzetével, beszolgáltatni, kegyetlenségét, legvéreskezűbb, hadifogolyként, mindenekelőtt, romantikusnak, kalózlevéllel, korlátlansága, vagyonszerzés, végigtekintve, nemzetiségére, teketóriáztak, élelmezésében, felelősségére, kalózkapitány, kalózkodásnak, tengerhajózás, kiállításával, következőkben, természetesen, kalózkodásról, megszépítette, kifosztottak, köztörvényes, végtelensége, legfontosabb, valószínűség, kereskedelmi, változataira, nemzetiségre, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 110
  • e Hét: 289
  • e Hónap: 2126
  • e Év: 10545
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.