Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fekete lobogó alatt (Fejezetek a kalózkodás történetéből)
  2019-08-23 03:27:08, péntek
 
   
  VI. Az aranykor alkonya

* Bartholomew Roberts (Black Bart), a piperkőc

John Robertsként látta meg a napvilágot egy walesi kisvárosban 1682-ben minden idők egyik legeredményesebb tengeri rablója, bár kalózkarrierje mindössze négy esztendeig tartott. A többi kalóz és tengeri rabló közül piperkőcségével és erényességével tűnt ki. Mindig választékos eleganciával öltözködött, a legdrágább és legelegánsabb selyemruhákba járt. Emellett az erényesség őreként tekintett magára: hajóján nem tűrte az italozást, a káromkodást és a szerencsejátékokat, és ezeket a szabályokat zsarnoki szigorral be is tartatta. Éppen ezért nem is volt túlságosan népszerű a legénység körében. Erényessége persze azért odáig nem terjedt, hogy ne rabolta volna ki, vagy gyilkolta volna le áldozatait.

Tengerész pályafutását hajóinasként kezdte. 1703 és 1713 között a Királyi haditengerészetben szolgált, ahol kitanulta a hajózás és a tengeri harc minden fortélyát. A spanyol örökösödési háború végeztével sok társával együtt szélnek eresztették. Miután más munkát nem talált magának, elszegődött a Királyi Afrika Társaság egyik rabszolgahajójára harmadik tisztnek. 1719 júniusában éppen Ghána előtt horgonyoztak, amikor a kor ismert kalóza, Howell Davis megtámadta a hajójukat. A kalózok több elfogott emberrel együtt Robertset is a szolgálatukba kényszerítették. Egy hónappal később Davis elesett a Principe-sziget kormányzójának katonáival vívott harcban. A legénység ekkor a hajóvezetésben és navigációban igen járatos Robertset választotta meg új parancsnoknak. Roberts ekkor vette fel a Bartholomew nevet. Kapitánnyá választásáról így vélekedett: "Inkább legyek parancsnok, mint egy egyszerű beosztott, ha már mocskos vízbe mártottam a kezem és kalózzá kellett lennem."

Bartholomew Roberts saját egyéni zászlót csináltatott magának. A zászló fekete alapon két fehér koponyán álló kivont kardú fehér alakot ábrázolt, aki maga Roberts volt. A bal koponya alatt ez állt: ABH, a jobb koponya alatt pedig: AMH. Ezek jelentése a következő: A Barbados Head, illetve a: A Martinique Head, azaz egy barbadosi fej, illetve egy martinique-i fej. Úgy látszik, e szigetek lakóit különösen utálta.

Az új kapitány utasítására Brazília felé vették az irányt, melynek partjai közelében elfogtak egy holland hajót, majd egy angol rabszolgahajót. Szeptemberben egy 42 hajóból álló portugál konvojjal találkoztak. Roberts cselt eszelt ki, hogy kifoszthassa a legértékesebb áruval megrakott hajót. Felvonatta a portugál lobogót, és megállt az egyik hajó közelébe, akinek kapitányát egy italra invitálta. Kabinjába beérve azután közölte a megdöbbent portugállal, hogy meg akarja támadni a konvoj legértékesebb hajóját, és bántatlanságot ígért, ha a közelébe vezeti.

A portugál kapitány a kalózokat a konvojt kísérő 70 ágyús hajóhoz kalauzolta. A meglepett portugálokat annyira váratlanul érte a támadás, hogy az első sortűz után megadták magukat, hiszen megtöltetlen ágyúikkal még válaszolni sem tudtak rá. A portugál kapitánynak igaza volt, a hajón 30,000 angol font értékű arany- és ezüstpénzt zsákmányoltak. A pénzt átrakták Rover nevű hajójukra, és ahogy jöttek, úgy el is távoztak. A zsákmánynak Roberts nem sokáig örülhetett. Éppen kisebbik hajóján, egy szlupon* tartózkodott, amikor a Roveren parancsnokként hátrahagyott Walter Kennedy meglépett a hajóval és a pénzzel.

(Walter Kennedy által használt Jolly Roger)

Roberts megmaradt embereivel a Fortune névre átkeresztelt szluppal folytatta tovább a kalózkodást. Négy kisebb hajó kifosztása után 1720 júniusában Új-Fundlandra támadt. Itt elfogott 26 kisebb hajót és 150 halászbárkát. A zsákmány meglehetősen szegényesnek bizonyult, így mérgében az összes elfogott hajót és bárkát, valamint a parti halásztelepet felgyújtatta. Később zsákmányolt egy 18 ágyús holland hajót, majd ezzel elfogott egy 28 ágyús francia hajót. Ez annyira megtetszett neki, hogy kinevezte zászlóshajójává és átkeresztelte Royal Fortune-nek.

1720 szeptemberében érkezett vissza a Karib-tengerre. Itt elfogott egy tucatnyi kereskedőhajót, majd megtámadta Saint Kitts francia kikötőt. Roberts híres volt franciagyűlöletéről, francia foglyait gyakran kegyetlenül megkínoztatta, sokukat közülük meg is ölte. Eltávozása után nem sokkal ismét visszatért, s kirabolta a kikötőben horgonyzó 15 angol és francia kereskedelmi hajót.

1721 januárjában flottáját egy holland rabszolga-szállítóval gyarapította, amit arra használt fel, hogy a martinique-i franciákat tőrbe csalhassa. E hajóval elhajózott Martinique kikötői előtt, mindenütt leadva a jelzést, hogy Saint Luciába tart, ahol rabszolgákat vásárolna. Ezek után Saint Luciába hajózott, és elfogta mind a 14 francia hajót, mely a jó üzlet reményében odasietett. A foglyokat Robert kegyetlenül megkínoztatta, sokuk bele is halt. Az egyik elfogott szlupot Good Fortune néven besorozta a flottájába.

A következő préda igazán nagy falat volt. Roberts két hajója egy 52 ágyús francia sorhajót támadott meg, melyet egy egész napos küzdelem során sikerült elfoglalniuk. Mikor a hajó utasait számba vették, kiderült, hogy köztük van Martinique kormányzója is. A nyárfalevélként remegő kormányzó hiába hivatkozott magas méltóságára és ígért busás váltságdíjat, Robertsben felülkerekedett a martinique-iek ellen érzett gyűlölete. A kormányzó hiába könyörgött az életéért, Roberts felakasztatta az egyik vitorlarúdra. Roberts az elfogott sorhajót besorozta immár háromtagúra szaporodott flottájába. Roberts flottájával gyakorlatilag egymaga lehetetlenné tette a békés kereskedelmi hajózást a Karib-tengeren.

Az új hajót Thomas Anstisra bízta, aki később maga is híres kalózkapitány lett. A kalózok egy része már nagyon unta Roberts bolondériáit, a vallási ájtatosságot, az ital és a szerencsejáték hiányát, amit a brutális bánásmód és a szinte mindennapos korbácsolások csak tetéztek. Miközben Afrika felé hajóztak, egy éj leple alatt többen átszöktek Anstis hajójára, és rábeszélték, hogy lépjenek meg. Anstist nem nagyon kellett győzködni, mivel nem volt ellenére az önállósodás gondolata. Még aznap éjszaka elhagyták Robertset a Good Fortune nevű hajóval.

Roberts, miután megérkezett az afrikai partokhoz, gyors egymásutánban kifosztott négy hajót. Közülük az egyiket Ranger néven flottájába sorozta, pótolva az elveszett hajót. Ezek után a mai Libéria partjaihoz hajózott, ahol a Királyi Afrika Társaság Onslow nevű hajóját foglalta el, 9000 font értékű rakományával. A Royal Fortune névre átkeresztelt hajó lett az új zászlóshajója. Folytatva útját Afrika partjai mentén, Elefántcsontparton 6 hajót fosztott ki, majd 1722 januárjában Wydah kikötőjébe hajózott. Az itt horgonyzó 11 rabszolgaszállító hajó kapitányaitól váltságdíjként fejenként 8 font (kb. 3,6 kg) aranyport követelt. Tízen fizettek, de az egyik kapitány visszautasította a követelést. Roberts erre felgyújtatta a hajóját a rajta lévő 80 megláncolt rabszolgával együtt. Roberts tevékenysége már olyan mértékben veszélyeztette az angol kereskedelmi hajózást, hogy ahány kalózvadász csak volt, mind Robertset kutatta.

A végzet 1722. február 5-én jött el Robertsért a Chanchellor Ogle kapitány vezette Swallow fregatt képében. Ma már nem lehet pontosan tudni, hogy mi történt, a piperkőc kalózvezér bukásának története többféle változatban maradt fenn. Ogle Gabon partjainál, a Lopez-fok közelében pillantotta meg Robertset. Egyesek szerint Roberts összetévesztette a közeledő fregattot egy portugál kereskedelmi hajóval, és ő maga támadt rá. Mások szerint viszont Ogle-nek a legjobbkor sikerült meglepnie a kalózokat, akik a horgonyon álló hajón előző napi zsákmányukat ünnepelték, és jó részük tökrészeg volt. Roberts, látva a közeledő hadihajót, felszedette a horgonyt, és a szél irányában bízva megpróbált menekülni. Akár így történt, akár úgy, Ogle, amint lötávolságba ért, tüzet nyitott a kalózhajóra. A kalózhajó szintén sortűzzel válaszolt. Amikor a füst eloszlott, a legénység döbbenten látta, hogy Roberts holtan fekszik az egyik ágyún. Hogy vezérük teste ne kerülhessen az ellenség kezébe, minden ékszerével együtt a tengerbe hajították. A demoralizált kalózok ezután menekülni próbáltak, de az ellőtt tatárbocú hajót a fregatt könnyen utolérte, a kalózok pedig megadták magukat.

Az elfogott kalózok közül 52-t felakasztottak, 74 szökött rabszolgát pedig újra rabszolgaságra ítéltek, a többiek hosszabb-rövidebb börtönbüntetéssel megúszták. Ogle-t sikeréért lovaggá ütötték.

*szlup (sloop): kisebb méretű, három- vagy kétárbócos hajó a 18. században. Az angol haditengerészetben a korvetteket szlupnak (sloop of war) nevezték. A 19-20. században már más hajótípust jelöl.

(Földi Pál)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: visszautasította, összetévesztette, legeredményesebb, nyárfalevélként, felülkerekedett, piperkőcségével, kényszerítették, zászlóshajójává, felakasztottak, kalózkarrierje, veszélyeztette, rabszolgaságra, váltságdíjként, hajóvezetésben, kormányzójának, erényességével, szerencsejáték, szeptemberében, kereskedőhajót, parancsnokként, bántatlanságot, rabszolgahajót, szolgálatukba, megkínoztatta, átkeresztelte, selyemruhákba, halásztelepet, zsákmányoltak, legértékesebb, zászlóshajója, választásáról, kalózkapitány, korbácsolások, parancsnoknak, gyakorlatilag, legelegánsabb, aranykor alkonya, walesi kisvárosban, többi kalóz, erényesség őreként, szabályokat zsarnoki, legénység körében, tengeri harc, spanyol örökösödési, kalózok több, szolgálatukba kényszerítették, hónappal később, legénység ekkor, egyszerű beosztott, zászló fekete, jobb koponya, holland hajót, Bartholomew Roberts, Black Bart, John Robertsként, Királyi Afrika Társaság, Howell Davis, Barbados Head, Martinique Head, Walter Kennedy, Jolly Roger, Royal Fortune-nek, Saint Kitts, Saint Luciába, Good Fortune, Thomas Anstisra, Miközben Afrika, Királyi Afrika Társaság Onslow, Royal Fortune, Chanchellor Ogle, Ogle Gabon, Földi Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.05. 23:22 A civil hajók tevékenységét szabályozó európai megállapodást javasol az ola...
12.05. 22:42 Hillary Clinton volt demokrata elnökjelölt úgy véli, jó elnöke lett volna a...
12.05. 22:32 Ökölvívó ob - Nem lesz Harcsa-Cservenka döntő
12.05. 21:32 Premier League - Menesztették az Everton edzőjét
12.05. 21:23 Női kosárlabda EK - Csoportelső lett a Szekszárd
12.05. 21:23 Jégkorong Erste Liga - Debrecenben győzött a Csíkszereda
12.05. 21:22 Rövidpályás úszó Európa-bajnokság - Késely ezüstérmes, Holló negyedik, Bohu...
12.05. 20:42 Rövidpályás úszó-Eb - A csütörtöki eredmények
12.05. 20:32 Putyin: Moszkva kész előfeltételek nélkül meghosszabbítani az Új START egye...
12.05. 20:32 Új médiaszabályozási rendszer készül Németországban
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Útravaló – 2019. decembe...  Modern Mona Lisa  Téli este  Ne íjesztgess  Kislány szánkón  Kéz kezet mos  Kislány kutyussal  Facebookon kaptam  Karácsonyi ajtódísz  December 8.  Facebookon kaptam  Kéz kezet mos  Édes és savanyú  Facebookon kaptam  Most megbocsátok  Deres levél  Orvos  A második gyertyaláng legyen a...  Facebookon kaptam  Advent 2  Karácsonyi esküvő  Nő hóemberrel  Karácsonyi dekoráció  Jegesmedve  Békés, boldog 2. gyertyagyújt...  Téli kép  Törvény és pénz  Mézes grízes krémes  Png kislány  Barát  A második gyertyaláng legyen a...  Facebookon kaptam  Karácsony  Bölcs  Kellemes napot kívánok!  Kellemes délutáni időtöltést -...  Karácsonyi dekoráció  Bántalmazás  A tél virága  Jó reggelt , szép napot  Útravaló – 2019. decembe...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Karácsonyi boldogság .  Aranyosi Ervin – Advent ...  Karácsonyi gömb  Útravaló – 2019. decembe...  Karácsonyi esküvő  Ne íjesztgess  Facebookon kaptam  Szép napot  Téli kép  Útravaló – 2019. decembe...  Modern Mona Lisa  Ostoba ember  Mint az oltár szent edényét...  Ismeretlen veszély  Hamarabb eljön...  Jegesmedve  Emberi természet  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Fenyőág díszekkel  Kislány kutyussal  Szeretettel teli Adventi készü...  Jó reggelt , szép napot  Png nő  Advent  Nő hóemberrel  Hóesés  Cicák hóban  Téli képek  Varga Imre : Fehér vers  Karácsonyi dekorációk  Téli kép  Facebookon kaptam  Karácsonyi dekorációk  Hóember  Szép estét  Kislány macival  Aranyosi Ervin – Advent ...  Facebookon kaptam  Jó reggelt , szép napot  Téli kép  Nyuszi füles  Facebookon kaptam  Most megbocsátok  Jön a Karácsony  Szép estét  Téli kép  Várakoztunk a hóesésre, a pata...  ADVENT 2 Két gyertyaláng  Úr és szolga  Ünnepi gyertya  Barát  Lovász Marika adventi képe  Kellemes vasárnapot  Lovász Marika adventi képe  Harangok  A hölgy csónakázik  Rózsa a tó partján  Bedő Gábor: Csendes az Advent,... 
Bejegyzés Címkék
aranykor alkonya, walesi kisvárosban, többi kalóz, erényesség őreként, szabályokat zsarnoki, legénység körében, tengeri harc, spanyol örökösödési, kalózok több, szolgálatukba kényszerítették, hónappal később, legénység ekkor, egyszerű beosztott, zászló fekete, jobb koponya, holland hajót, angol rabszolgahajót, legértékesebb áruval, portugál lobogót, egyik hajó, italra invitálta, megdöbbent portugállal, konvoj legértékesebb, közelébe vezeti, portugál kapitány, konvojt kísérő, meglepett portugálokat, első sortűz, portugál kapitánynak, pénzt átrakták, zsákmánynak Roberts, szlupon* tartózkodott, zsákmány meglehetősen, összes elfogott, parti halásztelepet, tucatnyi kereskedőhajót, kikötőben horgonyzó, martinique-i franciákat, foglyokat Robert, egyik elfogott, következő préda, egész napos, hajó utasait, nyárfalevélként remegő, martinique-iek ellen, kormányzó hiába, egyik vitorlarúdra, elfogott sorhajót, békés kereskedelmi, vallási ájtatosságot, szerencsejáték hiányát, brutális bánásmód, szinte mindennapos, önállósodás gondolata, afrikai partokhoz, egyiket Ranger, elveszett hajót, egyik kapitány, rajta lévő, angol kereskedelmi, végzet 1722, piperkőc kalózvezér, közeledő fregattot, portugál kereskedelmi, legjobbkor sikerült, horgonyon álló, közeledő hadihajót, szél irányában, kalózhajó szintén, füst eloszlott, legénység döbbenten, egyik ágyún, ellenség kezébe, tengerbe hajították, demoralizált kalózok, ellőtt tatárbocú, fregatt könnyen, kalózok pedig, elfogott kalózok, többiek hosszabb-rövidebb, korvetteket szlupnak, visszautasította, összetévesztette, legeredményesebb, nyárfalevélként, felülkerekedett, piperkőcségével, kényszerítették, zászlóshajójává, felakasztottak, kalózkarrierje, veszélyeztette, rabszolgaságra, váltságdíjként, hajóvezetésben, kormányzójának, erényességével, szerencsejáték, szeptemberében, kereskedőhajót, parancsnokként, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 868 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 29
  • e Hét: 301
  • e Hónap: 2112
  • e Év: 116820
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.