Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hazaárulás, hűtlenség
  2007-02-20 21:22:30, kedd
 
   
  Alább idézet a jelenleg hatályos büntető rendelkezések velelmezhetően ide vágó részéből. A címszavakhoz, úgy mint Hazaárulás és Hűtlenség tartozó szakaszok teljes terjedelmében olvashatók.
Nagyon-nagyon elgondolkoztató!

***
Hazaárulás
144. § (1) Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés tíz évtől tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást
a) súlyos hátrányt okozva,
b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,
c) háború idején,
d) külföldi fegyveres erőnek behívásával vagy igénybevételével
követik el.
(3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

1. A hazaárulás jogi tárgyát a törvényhozó a célzat irányával megjelölve határozza meg. Ez a Magyar Köztársaság állambiztonsága és alkotmányos rendje, közvetlen tárgya pedig a Magyar Köztársaság függetlensége, területi épsége és alkotmányos rendje.
a) Az ország függetlenségén a külső önállóságot kell érteni, amelynek lényege, hogy a Magyar Köztársaság saját államisággal bír.
b) A területi épség a Magyar Köztársaság térségének sértetlenségét jelenti, amelyen az állami főhatalom érvényesül. Ez a terület a nemzetközi szerződésekben megállapított határok között lévő szárazföld, az ezen belül található belvizek és az ország között elterülő légtér.
c) Az ország alkotmányos rendje (részletes magyarázat a 139. §-nál).

2. A törvényi tényállás két olyan elkövetési magatartást határoz meg, amellyel a magyar állampolgár a külföldi kormánnyal, illetőleg szervezettel érintkezésbe bocsátkozik.
a) Külföldi kormánnyal vagy szervezettel kapcsolat felvétele kétoldalúságot jelent. Be. fejezettnek akkor tekinthető a bűncselekmény, ha az elkövető szóban, írásban vagy más módon (közvetítő útján) kapcsolatba került a külföldi kormánnyal vagy szervezettel. Ha ez a magatartás meghiúsul mielőtt a kapcsolat létrejött volna, a cselekmény kísérlete állapítható meg.
b) A kapcsolat fenntartása esetén az elkövető és a külföldi kormány vagy szervezet között az összeköttetés már létrejött, a kapcsolat folyamatos.
Az elkövetési magatartás aktív tevékenységet jelez, tehát a tényállás mulasztással nem valósítható meg.
A külföldi kormány fogalma részletes kifejtést nem igényel.
A külföldi szervezet fogalma már magyarázatra szorul. A külföldi szervezeten meghatározott célt szolgáló csoport és intézmény értendő. A külföldi szervezet lehet katonai, gazdasági, szociális, kulturális, politikai vagy bármely célja létrejött egység függetlenül attól, hogy a magyar állam azt hivatalosan elismerte vagy sem továbbá, hogy az nyíltan vagy titokban tevékenykedik. Egyetlen követelmény, hogy a szervezet az állam érdekeivel ellentétes érdekeket képviseljen.
Szükséges megjegyezni, hogy a jogirodalomban a külföldi szervezet fogalmát illetően több fajta nézet alakult ki.
a) Külföldi szervezet az ország területén kívül működő bármely szervezet, amely az említett érdekeket sértő cselekmény támogatására vagy megvalósítására alkalmas,
b) az állam területén kívül működő szervezetről van szó, de feltétel, hogy az irányításában külföldi állampolgárok is részt vegyenek,
c) határon belül lévő szervezet is ilyennek tekinthető, ha az külföldi.

3. Tettesi minőségben a hazaárulás alanya csak magyar állampolgár lehet. Azonos megítélés alá esik a kettős állampolgár is. Felbujtóként vagy bűnrészesként nem magyar állampolgár is felelősségre vonható.

4. Tényállási elemként szerepel a célzat, ezért a hazaárulás csak egyenes szándékkal követhető el. Az elkövetőnek tisztában kell lennie a tanúsított magatartás veszélyeztetésének lehetőségével és ezt a következményt kívánja is. A bűncselekmény alapesete immateriális delictum, megállapításához eredmény bekövetkezése nem szükséges, de a cselekménynek alkalmasnak kell lennie a cél megvalósítására.
A bűncselekmény befejezett a megjelölt magatartások tanúsításával.
A cselekmény fokozott társadalomra veszélyességére utal, hogy a (3) bekezdés az előkészületet is büntetni rendeli.

5. A bűncselekmény minősítő körülményei
a) Súlyos hátrány okozása
b) Állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával elkövetett hazaárulás. Ekkor a magyar állampolgár a személyes bizalmon alapuló fokozott hűség kötelezettségét is megsérti.
c) Háborún azon időszakot kell érteni, amikor az Országgyűlés által kinyilvánított hadiállapot fennáll, de ilyennek tekintendő a 137. § 9. pontja szerint az állam biztonságát súlyosan fenyegető veszély.
d) Külföldi fegyveres erő Nagyobb létszámú felfegyverzett csoportot jelent külföldi részvétellel. A behívás az ország területén kívül tartózkodó fegyveres erőkre, az igénybevétel pedig a belföldön állomásozókra vonatkozik.

A bűncselekmény megnevezése (BK 1. szám)
144. § (1) hazaárulás bűntette
144. § (2) a) súlyos hátrányt okozó hazaárulás bűntette
144. § (2) b) állami szolgálat (hivatalos megbízatás) felhasználásával elkövetett hazaárulás bűntette
144. § (2) c) háború idején elkövetett hazaárulás bűntette
144. § (2) d) külföldi fegyveres erő behívásával (igénybevételével) elkövetett hazaárulás bűntette
144. § (3) 1. t. hazaárulás előkészületének bűntette
144. § (3) 2. t. háború idején hazaárulás előkészületének bűntette.

Hűtlenség
145. § Az a magyar állampolgár, aki állami szolgálatával vagy hivatalos megbízatásával visszaélve külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, és ezzel a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét veszélyezteti, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig, háború idején öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

1. A bűncselekmény jogi tárgya hasonlóan a hazaáruláséhoz, a Magyar Köztársaság függetlensége, területi épsége és alkotmányos rendje.

2. Az elkövetési magatartások - kapcsolat felvétele és kapcsolat tartása - azonosak a hazaárulás elkövetési magatartásaival, de az elkövető részéről hiányzik az állam elleni célzat.
Az elkövetési magatartás egy elkövetési móddal bővül Az elkövető állami szolgálatával vagy hivatalos megbízatásával való visszaélés. Ezért hűtlenség esetében a kapcsolat hivatalos jelleggel létesül, de az elkövető azt megbízatásához hűtlenül, a jogszerű kapcsolat rendeltetésével össze nem egyeztethetően érvényesíti.
A hűtlenség veszélyeztetési bűncselekmény, megvalósulásához eredmény nem szükséges. Be. fejezett, ha a hivatalos megbízatással visszaélve olyan kapcsolat létesül, amely a Magyar Köztársaság tényállásban írt érdekeit veszélyezteti.

3. Tettes csak magyar állampolgár lehet, aki állami szerv szolgálatában áll vagy hivatalos megbízatást teljesít.

4. A bűncselekmény alanyi elemeit illetően a hűtlenséget csak szándékosan lehet elkövetni. A megvalósulásához célzat nem szükséges. Az elkövetőnek azt kell felismerni, hogy visszaélésével a Magyar Köztársaság jelentős érdekeit - függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét veszélyezteti és azt kívánja vagy abba belenyugszik.
Lényegében számos motívum és többfajta cél vezérelheti az elkövetőt a visszaélésben, csak egy nem, a bűncselekmény jogi tárgya veszélyeztetésének a célja, mert ez esetben a 144. § (2) bekezdés b) pontja valósul meg. A visszaélés nyomán a kapcsolat felvételének vagy fenntartásának alkalmasnak kell lennie a Magyar Köztársaság függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének a veszélyeztetésére. Ezért - álláspontunk szerint - e cselekmény egyenes szándékkal nem követhető el, amennyiben az elkövető előre látja a veszélyhelyzet kialakulásának a lehetőségét, s azt kívánja, úgy már erre irányuló magatartása a hazaárulás minősített esetét valósítja meg.
A hűtlenség tehát az eshetőleges szándékkal való elkövetés esete.

5. Minősített esete A háború idején történő megvalósítást a törvényhozó szigorúbban rendeli szankcionálni (lásd a 144. §-ához fűzött magyarázat)
A bűncselekmény megnevezése (BK 1. szám)

145. § 1. t. hűtlenség bűntette
145. § 2. t. háború idején elkövetett hűtlenség bűntette.

***
Végezetül arra kérek mindenki, hogy aki ezzel az írásal egyetért és leközli, legyenszíves teljes egészében tegye, és jelezzen vissza erről. Köszönöm szépen. LK
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felhasználásával, megvalósulásához, igénybevételével, megállapításához, szabadságvesztés, függetlenségének, magatartásaival, előkészületének, rendeltetésével, megvalósítására, állambiztonsága, elgondolkoztató, veszélyességére, kötelezettségét, veszélyeztetési, fenntartásának, kétoldalúságot, szerződésekben, függetlenségén, sértetlenségét, jogirodalomban, felfegyverzett, egyeztethetően, függetlenségét, visszaélésével, kinyilvánított, kialakulásának, hazaáruláséhoz, megbízatásához, velelmezhetően, veszélyhelyzet, megbízatásával, tevékenykedik, irányításában, meghatározott, állampolgárok, jelenleg hatályos, hazaárulás jogi, célzat irányával, ország függetlenségén, külső önállóságot, területi épség, állami főhatalom, nemzetközi szerződésekben, ezen belül, ország között, ország alkotmányos, törvényi tényállás, magyar állampolgár, külföldi kormánnyal, elkövető szóban, magatartás meghiúsul, Magyar Köztársaság,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Margaretta csokor  Facebookon kaptam  Kedves TVN.Hu  Szeresd, aki vagy  Rási András - Nem mindegy Nem ...  Facebookon kaptam  Kínzó szegénység  Facebookon kaptam  Naplemente  Mélyül az út  2. nagyböjti hét csütörtök 03....  Esti kép  Facebookon kaptam  Goethite ásvány  Rózsafüzér Szent Rita tisztele...  "Kalapot fel!" Praktikus szemp...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Natúr réz  Esti kép  Rási András - Nem mindegy Nem ...  Facebookon kaptam  Örömmel kell várni, ami jön  Szeresd, aki vagy  Esti kép  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Tavasz illatú március  Tandari Éva: Annyit érek én ....  Facebookon kaptam  Ha egy férfi vonzónak talál  Mélyül az út  Tihanyi kálvária domb  Kedves TVN.Hu  Orchidea  " A nő"  Madárvilág......  Az a régi világ  A nő a gyötrelem és szenvedés  6278 az új fertőzött  Átjár a Fény  Az inaktív életmód veszélyes i...  Facebookon kaptam  Natúr kén  Tavaszi üdvözlet  Facebookon kaptam  A polifenolok segítenek az egé...  Kellemes teázást  Szépségreceptek nem csak nőkne...  Facebookon kaptam  " A nő"  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  6278 az új fertőzött  Facebookon kaptam  TVN.hu  Mai harmónia kártyám  Világító torony  Naplemente  Vészi Endre - Március  Cica sapkában  A tavasz nem csak önmagában sz...  TVN.hu  Facebookon kaptam  Ha egy férfi vonzónak talál  Csak úgy...  Naplemente  Levegő után, a fényre van a le...  A néma vászonra álmodom ...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  A polifenolok segítenek az egé...  Szépségreceptek nem csak nőkne...  Margaretta csokor  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kirándultunk  Nem igaz  Kedves TVN.Hu  Köszöntelek kedves szép márciu...  Hidas Antal Március Forrongó m...  Kellemes teázást  Natúr kén  Kobaltos kalcit  Pirárgájrita ásvány  Karácsony  A tavasz nem csak önmagában sz...  Éljünk erős akarattal . . .  Az utolsóelőtti napon  Csendes léptek  Ledől a templom  Naplemente  Orchidea  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Őrségváltás  Mesés almatorta .......  Jöjj tavasz! Várunk!  Ha egy férfi vonzónak talál  Facebookon kaptam  Éljünk erős akarattal . . .  A nőnapi rendezvényeken  Boldog Meszlényi Zoltán 03.04 
Bejegyzés Címkék
jelenleg hatályos, hazaárulás jogi, célzat irányával, ország függetlenségén, külső önállóságot, területi épség, állami főhatalom, nemzetközi szerződésekben, ezen belül, ország között, ország alkotmányos, törvényi tényállás, magyar állampolgár, külföldi kormánnyal, elkövető szóban, magatartás meghiúsul, kapcsolat létrejött, cselekmény kísérlete, kapcsolat fenntartása, külföldi kormány, kapcsolat folyamatos, elkövetési magatartás, tényállás mulasztással, külföldi szervezet, külföldi szervezeten, magyar állam, nyíltan vagy, állam érdekeivel, ország területén, említett érdekeket, állam területén, irányításában külföldi, hazaárulás alanya, kettős állampolgár, hazaárulás csak, elkövetőnek tisztában, tanúsított magatartás, következményt kívánja, bűncselekmény alapesete, cselekménynek alkalmasnak, bűncselekmény befejezett, megjelölt magatartások, cselekmény fokozott, bűncselekmény minősítő, személyes bizalmon, állam biztonságát, igénybevétel pedig, belföldön állomásozókra, bűncselekmény megnevezése, bűncselekmény jogi, elkövetési magatartások, hazaárulás elkövetési, elkövető részéről, állam elleni, elkövetési móddal, elkövető állami, kapcsolat hivatalos, jogszerű kapcsolat, hűtlenség veszélyeztetési, hivatalos megbízatással, bűncselekmény alanyi, hűtlenséget csak, megvalósulásához célzat, visszaélés nyomán, kapcsolat felvételének, elkövető előre, veszélyhelyzet kialakulásának, hazaárulás minősített, hűtlenség tehát, eshetőleges szándékkal, háború idején, törvényhozó szigorúbban, írásal egyetért, felhasználásával, megvalósulásához, igénybevételével, megállapításához, szabadságvesztés, függetlenségének, magatartásaival, előkészületének, rendeltetésével, megvalósítására, állambiztonsága, elgondolkoztató, veszélyességére, kötelezettségét, veszélyeztetési, fenntartásának, kétoldalúságot, szerződésekben, függetlenségén, sértetlenségét, jogirodalomban, felfegyverzett, , ,
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 72
  • e Hét: 872
  • e Hónap: 707
  • e Év: 31112
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.