Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyógyító ételek : Lestyános kacsa
  2016-12-17 16:02:59, szombat
 
 



Ebből a kellemes fűszer- és gyógynövényből készíthet egy nagyon ízletes karácsonyi ételt is. Ilyen lehet például a lestyános kacsa.

A lestyános kacsa hozzávalói:

1 nagyobb pecsenyekacsa és máj
2 csokor lestyán
ízlés szerint só és bors
1 nagyobb fej hagyma
két zsemle
egy kevés tej
10 dkg csirkemellsonka
1 nyers és 1 főtt tojás
zöldségek ízlés szerint (borsó, répa, brokkoli stb.)
0,5-1 kg apró szemű burgonya
egy kevés olívaolaj
Elkészítése:

Az alaposan megtisztított és megmosott kacsa belsejét dörzsölje be lestyánnal, a külsejét pedig egy kevés sóval, majd készítse el a kacsához a tölteléket. Egy serpenyőben enyhén pirítson meg egy nagyobb fej felkockázott hagymát, majd adja hozzá a megmosott és felaprított kacsamájat. Pirítsa együtt a hagymát és a májat, majd húzza le a tűzről. Egy műanyag tálba aprítson fel két zsemlét, amelyet előzőleg tejben megáztatott. Adja hozzá a hagymás májat. Tegyen a tálba 10 dkg csirkemellsonkát, egy nyers tojást, egy főtt tojást, és a megfőtt zöldségeket. Ízesítse sóval, borssal és lestyánnal, majd alaposan gyúrja össze a hozzávalókat. Töltse meg ezzel a töltelékkel a kacsa belsejét, majd tegye azt egy sütőfóliába. Helyezze a tepsit előmelegített sütőbe. Amikor kezd a kacsahús pirulni, akkor vegye ki óvatosan a fóliából és süsse a szárnyast ropogósra.

Készíthet mellé köretnek lestyános apróburgonyát. Mossa meg az apró szemű burgonyákat, majd tegye azokat egy vízzel teli edénybe és tegye fel főni a tűzhelyre. Amikor kezd főni a víz, akkor adjon hozzá sót és lestyánt. Amikor a burgonyák megpuhultak, szűrje le. Egy serpenyőben melegítsen egy kevés olívaolajat. Pirítsa meg a serpenyőben a burgonyákat, amikor majdnem kész, akkor adjon hozzá friss, felaprított lestyánt. Pirítsa még a zöldséget további egy percig, majd vegye le a tűzről a serpenyőt.

Amennyiben a kacshús mellé már nem szeretne burgonyát is fogyasztani, akkor készítsen mellé egy könnyű salátát, amelybe szintén használhat némi lestyánt.

A lestyán (Levisticum officinale) az ernyősvirágzatúak családjába tartozik. Hazánkban a középkorban vált közkedveltté ez a gyógy- és fűszernövény. A növény gyökeréből főzetet készítettek, amellyel az emésztést serkentették és köhögést is csillapítottak vele. A levelekből borogatást készítettek, amelyet aztán fejfájás ellen alkalmaztak. Ma is népszerű fűszernek számít a lestyán, de likőröket és egyéb italokat is készítenek belőle. A növény leveleivel leveseket, párolt húsokat és zöldségeket ízesíthetünk. Mivel a növény szára is fűszeres illatú és ízű, így ezt is felhasználhatjuk levesek, zöldségételek és saláták ízesítésére. A lestyánmagokkal salátákat, sajtokat, burgonyás és paradicsomos ételeket fűszerezhetünk. Népiesen nevezik még levestikomnak, löböstöknek, levestökömnek, lóstyának, lecsihannak és leustyannak.

A lestyán akár a kétméteres magasságot is elérheti. Nyeles levelei és sárga színű, ernyős virágzata van. Virágait júniusban és júliusban hozza. A gyógynövény hatóanyagai a növényi savak, a kumarinszármazékok és az illóolaj.

A lestyánt ma is használhatjuk emésztés serkentésére, vizelethajtásra és görcsoldásra, de rendszeres fogyasztásával a vesekőképződést is megelőzhetjük. Vízhajtásra készíthetünk ebből a gyógynövényből teát. Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi szárított, összeaprított lestyángyökeret, majd öntse le két deciliternyi forró vízzel. Hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Étkezések között fogyasszon lestyánteát. Naponta 3-4 csészényit is megihat belőle.

Ha valaki túl sok alkoholt fogyaszt vagy túl sokat dohányzott, akkor gyakran kell szembenéznie gyomorpanaszokkal. Ha a fájdalmakat szeretné megszüntetni és méregteleníteni szeretné a szervezetét, akkor erre alkalmas a lestyánból készített tea. De túl gyakran nem szabad ezt a módszert alkalmazni.

A lestyánt nem lehet használni ödéma esetén, amelyet szívelégtelenség, vesegyulladás vagy veseelégtelenség vált ki.

Karácsonykor meglephetjük vacsoravendégeinket lestyánból készült itókával, amely az étvágyat is meghozza. Hogyan készítsük? Egy befőttesüvegbe szórjon bele öt dekagramm alaposan megőrölt lestyánmagot, majd öntsön a lestyánmagokra fél liter, nem túl aromás alkoholt. Tegye az üveget hűvös helyre legalább három hétig, majd szűrje le. Hogyan készítsen belőle vendégváró italt? Töltsön egy pohárba egy deciliternyi lestyános itókát, majd tegyen a pohárba egy-két jégkockát. A pohár szélét díszítse egy limekarikával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: csirkemellsonkát, veseelégtelenség, felhasználhatjuk, szívelégtelenség, csirkemellsonka, vesekőképződést, vizelethajtásra, lestyánmagokkal, méregteleníteni, lestyángyökeret, befőttesüvegbe, fogyasztásával, gyógynövényből, fűszerezhetünk, lestyánmagokra, csillapítottak, összeaprított, használhatjuk, megtisztított, zöldségételek, levestökömnek, levestikomnak, apróburgonyát, előmelegített, vesegyulladás, pecsenyekacsa, limekarikával, megelőzhetjük, deciliternyi, közkedveltté, karácsonykor, paradicsomos, készíthetünk, serkentésére, fűszernövény, megszüntetni, kellemes fűszer-, nagyon ízletes, lestyános kacsa, kevés olívaolaj, alaposan megtisztított, külsejét pedig, kevés sóval, serpenyőben enyhén, műanyag tálba, hagymás májat, nyers tojást, főtt tojást, megfőtt zöldségeket, kacsa belsejét, tepsit előmelegített, kacsahús pirulni,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  képre írva  A szeretetről  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Nagy Feró megmondta?  A pálma a győzelem és a diadal...  Nárcisz  Humor is meg nem is szerinted?  Öröknek hinni . . .  Húsvéti üdvözlet !  A máj egészségét biztosító és ...  Táplálékok a máj egészségének ...  Levél lány  Esti Ima !  Táplálékok a máj egészségének ...  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Játékos kis cicák  A tavasz nem csak önmagában sz...  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Sir Andrew Lloyd Webber  Heltai Jenő: Március  Reményik Sándor: Itt most virá...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Szép álmokat!  Boldogság  Szép estét kedves látogatóimna...  Sir Andrew Lloyd Webber  Játékos kis cicák  Táplálékok a máj egészségének ...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Szép estét  Alvó kutya  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  képre írva  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Játékos kis cicák  Apu  Nagyhétfő:  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Rács mögé  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  A nagy természet  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei 
Bejegyzés Címkék
kellemes fűszer-, nagyon ízletes, lestyános kacsa, kevés olívaolaj, alaposan megtisztított, külsejét pedig, kevés sóval, serpenyőben enyhén, műanyag tálba, hagymás májat, nyers tojást, főtt tojást, megfőtt zöldségeket, kacsa belsejét, tepsit előmelegített, kacsahús pirulni, szárnyast ropogósra, apró szemű, vízzel teli, burgonyák megpuhultak, serpenyőben melegítsen, kevés olívaolajat, zöldséget további, kacshús mellé, könnyű salátát, ernyősvirágzatúak családjába, középkorban vált, növény gyökeréből, emésztést serkentették, levelekből borogatást, növény leveleivel, növény szára, lestyánmagokkal salátákat, lestyán akár, kétméteres magasságot, gyógynövény hatóanyagai, növényi savak, gyógynövényből teát, teáskanálnyi szárított, fájdalmakat szeretné, lestyánból készített, módszert alkalmazni, befőttesüvegbe szórjon, üveget hűvös, deciliternyi lestyános, pohárba egy-két, pohár szélét, csirkemellsonkát, veseelégtelenség, felhasználhatjuk, szívelégtelenség, csirkemellsonka, vesekőképződést, vizelethajtásra, lestyánmagokkal, méregteleníteni, lestyángyökeret, befőttesüvegbe, fogyasztásával, gyógynövényből, fűszerezhetünk, lestyánmagokra, csillapítottak, összeaprított, használhatjuk, megtisztított, zöldségételek, levestökömnek, levestikomnak, apróburgonyát, előmelegített, vesegyulladás, pecsenyekacsa, limekarikával, megelőzhetjük, deciliternyi, közkedveltté, karácsonykor, paradicsomos, készíthetünk, serkentésére, fűszernövény, megszüntetni, serkentették, felkockázott, hozzávalókat, teáskanálnyi, lestyánmagot, görcsoldásra, ízesíthetünk, meglephetjük, szembenéznie, fájdalmakat, megpuhultak, gyógynövény, ízesítésére, serpenyőben, felaprított, zöldségeket, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 6168
  • e Hónap: 26030
  • e Év: 201905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.