Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Júniusi zöldségfélék
  2017-06-20 16:40:55, kedd
 
   
  Ezeknek a zöldségeknek van itt a szezonja júniusban


Ha kimegyünk júniusban a piacra, mik azok a finomságok, amiket most keressünk, mert most van itt a szezonjuk?

Ezeket a zöldségeket együk most minél többet nyersen. Ez egy rövid leírás arról, melyik zöldség miért olyan egészséges.

Tedd változatossá az étkezésed, ezzel a sokféle egészséges zöldséggel.

Spenót
spenót
A spenót Ázsiából származik. Nagyon sok vasat tartalmaz, és a benne található vas jobban megfelel a szervezetnek, mint a vörös húsokban található. Rengeteg klorofill van még benne és gazdag rostokban is. Ezenfelül sok benne az antioxidáns is, ami a legjobb harcos az öregedés és a rák ellen.

A spenót jelentős mennyiségű A- és C-vitamint is tartalmaz, és napi egy nagy marék spenótlevélben annyi K-vitamin van, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy a csontok erősek maradjanak. A spenót gazdag még a szervezet számára nélkülözhetetlen magnéziumban is. A spenótot ajánlott nyersen, salátában vagy zöld turmixban fogyasztani.

Sóska
sóska
A sóska Európában és Észak-Ázsiában őshonos gyógynövény. A sóska gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban, nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, valamint gazdag még káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban is. Főzéskor a sóskát leggyakrabban szósz vagy leves formájában szokták elkészíteni, de a zsenge, friss sóskaleveleket salátákba is keverhetjük vagy csináljunk belőle zöld turmixot. Savanykás, a citromhoz hasonló az íze, ezért édes gyümölcsökkel kombináljuk a zöld turmixban.

fejes saláta
Fejes saláta
Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényeinknek. A saláta gyűjtőnév alá tartozó zöldségfélék közül ez a legkedveltebb. Tápértéke magas, C-vitamint, de sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat is tartalmaz. Ízanyagai, jó hatással vannak a gyomor működésére, ritkán főzelék készítésére is felhasználjuk.

Madársaláta
madársaláta
Vadon termő tagjai a Kaukázus vidékén, Kis-Ázsiában éppúgy őshonosak, mint a Budai hegyekben. Természetes lelőhelyein már kora tavasszal megjelennek az első példányok. Másik neve épp ezért mezeisaláta. Európa sok országában ismerik ezt a saláta fajtát, szénhidrát és kalória tartalma magasabb, mint a fejes salátáé. Tartalmaz B1-, B2-, C-vitamint, sok ásványi sót, főleg meszet, és foszfort.

Endívia
endívia
Több fajtája is ismert, kerek, erősen fodrozott, csipkézett leveléről lehet felismerni. A levélnyél és az erezet meglehetősen húsos. Íze hasonló a fejéssalátáéhoz, kissé kesernyés. Sok ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, C-vitamint és A-vitamint is tartalmaz. A levelek összekötésével, vagy takarással halványítják. Az endívia íze enyhén kesernyés, viszont halványítva teljesen elveszíti keserű ízét. Sokféleképpen fogyasztható, de a friss zöldség elkészítése nagyon hasonlatos a fejes salátáéhoz. Olaszországban, Franciaországban a háziasszonyok közkedvelt alapanyaga, főzeléket és salátát készítenek belőle.

Mizuna
mizuna
A mizuna más néven mustárspenót vagy sárkányfogó saláta. A káposztafélék családjához tartozik Kínában és Japánban előszeretettel fogyasztják. Neve japánul azt jelenti vízi zöld. Rendkívül egészséges salátaféle, enyhén mustáros ízű leveleit fogyasztjuk. Immunerősítő hatású, rost- és vitamintartalma ingen magas. Ízkarakterisztikája miatt igen meghatározó, leginkább a borsos, tormás, mustáros ételekhez illik, de salátának is jó.

vörös cikória
Vörös cikória, radiccio
A cikória a saláta őse. A radicchiot (radikkiót) leginkább salátakeverékekből ismerjük, de egyre gyakrabban lehet egészben is kapni. Íze kesernyés, mint a cikóriáé, ami az emésztés elősegítése szempontjából hasznos. Jelentős vitaminforrás, jól segíti az emésztést, ásványi sókban gazdag. Tartalmaz még karotint, C-vitamint, meszet és foszfort. Hűvös helyen hetekig is tárolható, bár C-vitamin tartalma elvész. Nyersen salátába, esetleg grillezve fogyasztható.

rukkola
Rukkola
A rukkola a káposztafélék rokona, a Földközi-tenger térségéből származik. Nagyon egészséges zöldség, segíti az emésztést, ezért ajánlott nehéz ételek mellé fogyasztani. Levelei a gyermekláncfűre emlékeztetnek, karakteres íze pedig a mustárhoz és a tormához hasonlít. Kiváló saláta alapanyag.

Jégsaláta
jégsaláta
A jégsaláta a fejes saláták egyik változata. Tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű salátafajta, mely igen magas víztartalommal rendelkezik. Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei több napon át frissek, ropogósak maradnak. Magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, valamint kiemelkedően magas vastartalommal rendelkezik. Rendkívül magas rosttartalma miatt kitűnő hatással van az emésztésre is.

Mángold
mángold
Több ezer éves növény, Ázsiából származik a görögök és a rómaiak is átvették, így jutott el Európába. A mángold egyesíti magában többféle egészséges zöldségféle, például a spenót, a sárgarépa, a spárga értékes összetevőit: gazdag A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Sok benne az antioxidáns is. A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel, főzve vagy pedig nyersen salátának is fogyasztható.

Bordáskel
bordáskel
Elkészítési módja és kinézete nagyon hasonló a mángoldhoz. A bordáskel is Ázsiából származik, de főleg Kínában és Japán fogyasztják, nem annyira terjedt el még felénk. A kínai konyha szerves része, levest, főzeléket és még konzervet is készítenek belőle. Levelét és a levél nyelét is lehet fogyasztani. Rendkívül gazdag C- és K-vitaminban, számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Levele kitűnő kiegészítő ízt ad a káposztasalátáknak, Kínában savanyúságot is készítenek belőle.

Petrezselyemzöld
petrezselyem
Illóolajat, karotint, C-, és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára nagyon előnyös, ezért főleg télen használjuk bőségesen. A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. A petrezselyem zöldjét frissen és szárított állapotban is használjuk. Ilyenkor a már majdnem elkészült, de inkább a készételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamin tartalmát is elveszíti főzés közben.

Kapor
kapor
A kapor itthon is jól ismert fűszernövény, kevesen tudják viszont, hogy a népi gyógyászat fontos gyógynövénye is. Eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol még a mai napig vadon is megterem. A nyers kapor tele van antioxidánsokkal, rengeteg C-vitamin van benne. Tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Jelentős antimikrobás hatása van és erősíti az immunrendszert. Baktériumellenes hatása ugyanis vetekedik a fokhagymáéval. A konyhában, mint fűszernövényt igencsak sokféle étel ízesítésére használható.

Lestyán
lestyán
A lestyán a zellerfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. A növény ázsiai eredetű. Nagy gyógyhatással bír, vízhajtó, emésztésserkentő, gyomorégésnél, puffadásnál is jó szolgálatot tesz. Erősíti szervezetünket, teája enyhíti a légúti megbetegedések panaszait. Ehhez két teáskanálnyi összeaprított lestyán gyökeret kell leforrázni ¼ liter vízzel és azonnal leszűrni. Több helyen alkalmazhatjuk: pl. a konyhában levele és gyökere leveseknek, salátáknak, zöldséges, hús- és halételeknek pikáns ízt ad. Intenzív aromája miatt óvatosan bánjunk vele.

Zöldbab
zöldbab
A zöldbab, népies nevén a paszuly vagy a fuszulyka, a hüvelyesek családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős a rosttartalma is. A zöldbab elkészíthető főzeléknek, salátának, levesnek, de mélyhűtésre és konzerválásra is alkalmasak.

Kínai kel
kínai kel
Kínában és Japánban csaknem kétezer év óta ismert és termesztett növény, a kínai konyha szerves része. Táplálkozási értéke jelentős, mert nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, háromszor annyit, mint a fejes káposzta. Sok C-vitamint, ásványi sókat, karotint is tartalmaz. Fehérjéje könnyen emészthető. Káposztaféle, ezért éppen úgy, mint például a fejes káposztát, salátáknak, hidegtálakba, főzeléknek, rántva, rakva, tésztára egyaránt kitűnő.

Fejes káposzta
fejeskáposzta
A fejes káposzta az egyik legrégebben ismert és termesztett zöldségféle. Ma a legelterjedtebb zöldségfélék közé tartozik. A káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban, de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns. Gazdag rostokban, az ásványianyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. A káposzta igen változatos módon felhasználható, hiszen nemcsak friss saláta, hanem párolva köretként, kolbásszal, hússal, rizzsel kombinálva egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság és leves is készíthető belőle.

Lilakáposzta
lilakáposzta
A lilakáposzta vagy más néven vöröskáposzta Kis-Ázsiból származik, de mára már a magyar konyhában is nagyon elterjedt zöldség. A lilakáposzta nagy előnye, hogy egész évben tárolható veremben, pincében, viszont C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken. A legjobb, mint minden zöldség esetében, ha nyersen fogyasztjuk például salátába. A lilakáposzta ugyanis nagyon jó ásványi anyag és vitamin forrás, található benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C- és U-vitamin, hihetetlenül erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladást, és mindenféle gyomor- és emésztési problémára is jó hatással van. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolja a vérrögök képződését. A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.

Kelkáposzta
kelkáposzta
A kelkáposzta a fejes káposzta közeli rokona. A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, fontos ásványi sók, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma adják. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, kalciumtartalma pedig a csontokat erősíti. A zsenge tavaszi kelkáposztából kitűnő saláták készíthetőek, tehetjük zöld turmixba is, de levesbe és főzeléknek is kiváló.

Karfiol
karfiol
Közel-Keletről származik, de nálunk is nagyon népszerűvé vált. A karfiol leginkább a káposztafélékkel áll rokonságban, vitaminokban gazdag. A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal. Ráadásul még mélyhűtés hatására sem veszíti el a vitamintartalmát. B-vitaminokban is gazdag, a B12-vitaminon kívül az összes fajtáját tartalmazza. Erősíti az immunrendszert és az idegrendszert is. Ásványi anyagok is bőven megtalálhatóak benne, a kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is. Akár nyersen is fogyasztható salátákban, de számos módon elkészíthető: rántva, rakottan, levesben, fasírtban, a burgonyapüré részeként, vagy ma divatos rizs helyettesítőként, karfiolrizsként.

Tarlórépa
tarlórépa
A Földközi-tenger vidékéről származik. Káposztaféle, sokáig népeledel volt. Európa északi országaiban fontos takarmánynövény, egyes fajtáit azonban étkezésre is felhasználják. Hazánkban csupán szórványosan terjedt el. C-, A-, B1-, B2-, PP-vitamint, ezenkívül ásványi anyagokat is tartalmaz. Csípős, mustáros íze nagyon karakteres. Készíthető belőle főzelék, kiránthatjuk, salátának vagy savanyúságnak is jó.

Brokkoli
brokkoli
Közeli rokona a karfiolnak, sok A- és C-vitamint tartalmaz, de jelentős a tiamin, riboflavin, niacin, kalcium, és vastartalma is. Főleg C-vitamin, folsav, és béta-karotin forrás, fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. A brokkolit sokféleképpen használhatjuk és mélyhűtésre is alkalmas. Kukta fazékban készítve megóvhatjuk a bennlévő vitaminokat. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

Zöldborsó (cukorborsó)
zöldborsó
A vitaminok közül B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz, de nem csak vitaminokban gazdag, hanem fehérje értéke és szénhidrát tartalma is jelentős. Kalória értéke megközelíti a burgonyáét, fehérje tartalma pedig kb. háromszor annyi. A zsenge, friss cukorborsó a gyerekek kedvence. Az egészséges, friss borsó hüvely, a belső rétegének eltávolítása után ehető, a borsólevesben is nagyon jól használhatjuk. Használhatjuk leves, főzelék, párolva saláták és rizses ételekhez is. Mélyhűtésre és konzerválásra is kiváló.

Hónapos retek
hónapos retek
Magas C-vitamintartalma miatt a téli vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Csípős íze és illata a hagymával rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. Mérsékelten fogyasztva, vitamindús, az emésztést elősegítő, étvágygerjesztő, vesetisztító hatású. Nyersen használjuk, sózva vajas-, zsíros kenyérre, saláták alkotórésze, de az ételek díszítésére is kiváló.

Új feketeretek
feketeretek
A fekete retek Ázsia területéről származik, közelebbi rokonai a mustár, repce, káposzta és egyéb retek fajták. Fekete héj és fehér hús jellemzi. A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Különösen gazdag C-vitaminban, de jelentős mennyiségű B1-, B2-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint is tartalmaz. Nyersen főleg salátába és szendvicsbe fogyasztjuk.

karalábé
Karalábé
Észak-Európából származik és a káposztafélék családjába tartozik. Magas C-vitamin tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Meszet és foszfort is tartalmaz. Nem savanyítható, és konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető. A karalábé magas vitamintartalma miatt méregtelenítő hatású.A zsenge karalábé nyersen a legfinomabb.

Gumós kömény
édeskömény
A gumós kömény vagy gúmós édeskömény az édeskömény közeli rokona, amit a magjáért termesztenek. A Földközi-tengeri népek, és különösen a francia, és az olasz konyha közkedvelt zöldségféléje. Ásványi anyagokban, mint kalcium, vas, magnézium, és foszfor közepesen gazdag. Nem kiemelkedő mennyiségben, de tartalmaz B1, B2, PP,C és A vitamint. Levesek, saláták, köretek nagyszerű alapanyaga. Különösen a halhoz harmonizál az íze.

Újburgonya
újburgonya
Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, kalória tartalma 1/3-a a kenyérének. C-vitamint tartalmaz, amely a tárolás során csökken. Könnyen emészthető és más zöldségekkel ellentétben jól, és sokáig eltartható. Nagyon sokféleképpen használhatjuk, leves, főzelék, olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült-, és főtt tészták alkotórésze.

Új cékla
cékla
Régóta ismert salátanövény. B1-, és B2-vitamint, meszet és foszfort is tartalmaz és vastartalma jelentős. A cékla jó az állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában, mert magas kálium és magnézium tartalma is. A cékla ezenfelül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz. Ezenfelül pedig erős antioxidánsként is működik. A legkedveltebb fajták azok, amelyek szép színükkel hívják fel magukra a figyelmet. Teljesen beérett állapotában, hűvös, sötét, párás helyen hónapokig eltartható. Nyersen, lereszelve salátába, vagy megfőzve is fogyaszthatjuk. A cékla levét kipréselhetjük és gyümölcsökkel vegyítve finom italt készíthetünk belőle. Kevesen tudják, de a cékla levele is fogyasztható, például zöld turmixba kiváló.

Csicsóka
csicsóka
A csicsóka vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz bőven, megtalálható benne a C-, a B1- és B2-vitamin, a béta-karotin, valamint a kalcium, kálium, foszfor, cink és magnézium is, rostokban is igen gazdag. A legtöbb zöldségről elmondható, hogy értékes tápanyagokban gazdag, de a csicsóka igazi csodazöldség: úgy laktat, hogy közben nem hizlal, mint a burgonya, elfogyasztása után vércukorszintünk nem ugrik meg hirtelen, mert fokozatosan szívódik fel. Használhatjuk köretként, salátába, levesbe is.

Új sárgarépa
sárgarépa
Nagyon fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. Elsősorban levesek ízesítésére, hidegkonyhai, konzervipari, készítmények, de bébiételek is készíthetőek belőle. A nálunk termesztett fajták 7 mg karotint, de szénhidrát, B-vitamin, és kevesebb C-vitamint is tartalmaz. Nyersen fogyasztva, főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. A rövid tenyészidejű fajták, friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták, vermelve, homokba rakva jól tárolhatók. Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, de nagyon sok ételkülönlegesség, ízesítője, vagy díszítője is lehet.

Spárga
spárga
A spárga a liliomfélék családjába tartozik, a zsenge hajtásait fogyasztjuk, amiket sípoknak nevezünk. A spárga jótékony hatásaira már az ókorban is felfigyeltek, nemcsak, mint finom és egészséges ételként, hanem gyógyító hatású növényként elsősorban fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használták. Az idők folyamán feledésbe merült, azonban újabban újra fontos részét képezi a világ konyháinak. A spárga magas tápanyag tartalommal bír, nagyon gazdag K-, C-, A-, E-, B-vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Ezen kívül még számos más nyomelem és ásványi anyag is megtalálható benne, többek között magnézium, cink és vas. Párolva vagy sütve köreként vagy levesnek szoktuk fogyasztani.

Uborka
uborka
Az uborka a 4. leggyakrabban termesztett zöldség a világon. De nem csak nagyon közkedvelt és sokszínű, hanem nagyon egészséges is. Mivel kiváló lúgosító és gyulladásgátló, serkenti az emésztést. Legfontosabb összetevőit, a héja és a magja tartalmazza, éppen ezért, hacsak nem viaszolt, az uborkát inkább ne hámozzuk meg és fogyasszuk inkább nyersen. Az uborka különleges tulajdonsága, hogy rengeteg vizet tartalmaz. Gazdag K-, és C-vitaminban, valamint káliumban. Vasból, magnéziumból, foszforból és B-6-vitaminból is nagyobb mennyiséget vihetünk be a szervezetünkbe az uborka fogyasztásával. Az uborkát nyersen salátába fogyasszuk, de savanyú és kovászos uborkát sem kell senkinek bemutatni.

Paradicsom
paradicsom
A paradicsom nemcsak a piros színével kelleti magát, de nagyon sok belső értéke is van. Az aztékok gyógynövényként használták. Elterjedése a spanyol hódítóknak köszönhető, akik a burgonyával együtt hozták be Európába. Az évszázadokon át tartó nemesítése következtében jelenleg mintegy 2500 paradicsomfajta létezik, a világ szinte minden konyhájában használják. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül a C-vitamint, de még 11-12-féle vitamin található benne, közöttük a A-, B1-, B2-vitamin is. Használhatjuk nyersen, gyümölcsként, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős.

Snidling vagy metélőhagyma
snidling
A metélőhagymát ételek fűszerezésére használjuk. A metélőhagyma illóolajai - főként a mustárolaj - jótékony hatást gyakorolnak a légutak és az emésztőrendszer nyálkahártyájára. A benne lévő ásványi anyagok, mint például a szívbarát kálium, a csonterősítő kalcium, a vas, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitamin, fontos tápanyagforrássá teszik. Lehetőleg minél frissebben fogyasszuk, mert hosszabb tárolás alatt elveszti hatóanyagai erejét. Nagyon jó szolgálatot tesz a kora tavaszi, vitaminszegény időszakban. Igazán csak frissen, nyersen élvezetes, használhatjuk minden olyan ételbe, amelybe hagymát tennénk, például salátába, egyszerűen vajas kenyérre szórva.

Újhagyma
újhagyma
Az újhagyma a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött kis teljesen. Hozzájárul az egészség megőrzéséhez, mert segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, légúti megbetegedések ellen is nagyon jó. B1-, B2-, C-vitamin és nikotinsav, vas, jód, kálium, foszfor, szelén, kalcium és cink található benne.

Vöröshagyma
vöröshagyma
Nagyon sok fajtája van, de a nálunk és az egész világon is híres "makói" vöröshagyma, kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt. Illóolajat, B- és C-vitamint is tartalmaz. Baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére kiváló. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Hosszú ideig tárolható, így egész évben elérhető.

Lilahagyma
lilahagyma
A lilahagyma világszerte népszerű zöldség. Sokan nem is gondolnák, mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, és emellett még baktérium- és vírusölő hatású illóolajokban is gazdag, ezért jól alkalmazható fertőzés, influenza, és más gyulladással járó betegség esetén. A lilahagyma ugyanis igazi C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lilahagyma szintén kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet. Természetesen nyersen tartalmazza a legtöbb tápanyagot.

Új fokhagyma
fokhagyma
Különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik, egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. Szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az allilszulfid adja. A modern orvostudomány igazolta érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását. Felhasználható levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, saláták, kolbászáruk készítéséhez.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: nélkülözhetetlen, vércukorszintünk, teljesítményének, tápanyagforrássá, emésztésserkentő, baktériumellenes, helyettesítőként, élelmiszernövény, franciaországban, petrezselyemzöld, káposztafélékkel, nyálkahártyájára, regenerációjában, vitamintartalmát, antioxidánsokkal, antioxidánsként, antibakteriális, fogyókúrázóknak, vitamintartalma, paradicsomfajta, étvágygerjesztő, fejéssalátáéhoz, vizelethajtásra, antibiotikumnak, gyógynövényként, bélfertőtlenítő, karfiolrizsként, érelmeszesedést, emésztőrendszer, takarmánynövény, vércukorszintet, kalciumtartalma, legelterjedtebb, daganatmegelőző, tulajdonítottak, gyermekláncfűre, szezonja júniusban, zöldségeket együk, rövid leírás, sokféle egészséges, spenót Ázsiából, benne található, vörös húsokban, legjobb harcos, spenót jelentős, nagy marék, csontok erősek, spenót gazdag, szervezet számára, spenótot ajánlott, sóska Európában, sóska gazdag, Tartalmaz B1-, Őshazája Mexikó, Főleg C-vitamin, Magas C-vitamintartalma, Magas C-vitamin, Gazdag K-,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Márai Sándor tollából  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Kertem  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Bársony székben  Facebookon kaptam Krisztina b...  Emlékezz  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A sorsod  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Esterházy Péterre emlékezünk  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Pitypang szökőkút  Sík Sándor - Ha jő a perc  Horváth Szilvia tollából  Vito Giaquinto gondolata  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  IGEN így  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Különleges  Van néhány kérdés, amin gondol...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Alvó cica  Sorsunk miatt...  Mindig lesz olyan  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Paul David Tripp Április 15  Csend  Otthon  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  Az ember  Vannak emberek  Walter Chrysler mondta  Jó éjszakát  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  képre írva  Ismeretlen: Ikarusz monda  Anyámról való emlékek  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Töröld le  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Martin Buber, A haszidim meséi  képre írva  Megígért békesség  Paul David Tripp Április 13  Pitypang szökőkút  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  képre írva  Otthon  Egyszerű  "Ez egy csoda"  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Töröld le  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Egy barátság története 
Bejegyzés Címkék
szezonja júniusban, zöldségeket együk, rövid leírás, sokféle egészséges, spenót Ázsiából, benne található, vörös húsokban, legjobb harcos, spenót jelentős, nagy marék, csontok erősek, spenót gazdag, szervezet számára, spenótot ajánlott, sóska Európában, sóska gazdag, sóskát leggyakrabban, citromhoz hasonló, zöld turmixban, legrégebben termesztett, saláta gyűjtőnév, gyomor működésére, első példányok, saláta fajtát, fejes salátáé, erezet meglehetősen, levelek összekötésével, friss zöldség, fejes salátáéhoz, háziasszonyok közkedvelt, káposztafélék családjához, emésztés elősegítése, káposztafélék rokona, gyermekláncfűre emlékeztetnek, tormához hasonlít, fejes saláták, mángold egyesíti, spárga értékes, mángold enyhén, levelet egyaránt, kínai konyha, levél nyelét, petrezselyem zöldje, petrezselyem zöldjét, készételhez adjuk, kapor itthon, népi gyógyászat, nyers kapor, zellerfélék családjába, növény ázsiai, légúti megbetegedések, konyhában levele, paszuly vagy, hüvelyesek családjába, borsó vagy, indiánok ősidők, zöldbab viszonylag, fogyókúrázók étrendjében, zöldbabban ugyanakkor, zöldbab elkészíthető, fejes káposzta, fejes káposztát, egyik legrégebben, legelterjedtebb zöldségfélék, káposzta nagyon, zöld levelekben, ásványianyagok közül, kalcium mennyisége, káposztában lévő, káposzta igen, lilakáposzta vagy, magyar konyhában, lilakáposzta nagy, tárolás során, lilakáposzta ugyanis, sejtek védelmében, agyvérzés kockázatát, vérrögök képződését, káposzta növeli, jóllakottság érzetét, benne levő, emészthető rostok, csontokat erősíti, zsenge tavaszi, karfiol leginkább, káposztafélék közül, karfiol rendelkezik, legmagasabb C-vitamin, összes fajtáját, burgonyapüré részeként, rákmegelőző étrendben, brokkolit sokféleképpen, bennlévő vitaminokat, vitaminok közül, gyerekek kedvence, belső rétegének, téli vitaminban, hagymával rokon, emésztést elősegítő, ételek díszítésére, fekete retek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1587
  • e Hét: 6725
  • e Hónap: 13108
  • e Év: 134981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.