Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amarántról érdemes tudni
  2019-01-08 22:45:18, kedd
 
 



Amaranth értékes, mert könnyen felszívódik az emberi testben és az állatokban is . Az amarántban a legfontosabb aminosav-lizin tartalom 3-szor nagyobb, mint a búzaban. De a legfontosabb dolog - az amaránt jelentős mennyiségű, jó minőségű, kiegyensúlyozott fehérjét vannak .

Amarant Bush - egy egész zöld gyógyszertár; a zöldnek a radionuklidok a testből történő kiürítése miatt igen nagy jelentősége van. Ez a növény segíti a vizelet inkontinenciát a gyermekeknél, az urogenitális rendszer gyulladásos folyamatait, anémiát, vitaminhiányt, cukorbetegséget, elhízást, neurózist, atherosclerosisot és más betegségeket. A szemcsékből kivont olaj szinte minden mutatóban felülmúlja az elvárásokat. A közelmúltban az amaránt népszerűsége az amarántolajban lévő szkvalén miatt növekedett, ezt előtte a mélytengeri cápák májából állították elő .
Forrás : Link

Más forrás szerint :
A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelőtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az ősi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fő táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. A Kolumbusz előtti időkben az ázsiai eredetű gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, rizs) ismeretlenek voltak az amerikai kontinensen. A kukoricához, paprikához hasonlóan az Amaránt is a törökök közvetítésével jutott Európába, valószínűleg a hódoltsági Magyarországon keresztül. Feledésbe merült, bár néha dísznövényként fel-felbukkan. Pulykaorr, östör és egyéb neveken ismeretesek. Az Amaranthus nemzetség neve görög eredetű, jelentése ,,nem hervadó". A neve találó, mert ezek a növények jól bírják a szárazságot, és a hőséget, virágzatuk sokáig díszlik, nehezen hervad.

A magjuk az élelmiszerként használható része. A mag lencse-alakú, igen picike, kb. 1 mm-es. Ebből a picike magból akár 3 méteres növény fejlődhet, többszázezer magot teremve. Ezzel az Amaránt rekorder!

Csak harmadannyi vízre van szüksége, mint a kukoricának, jól hasznosítja az erős napfényt. Különösen homoktalajokon mutatkozik előnye.

Kis biogazdaságokban érdemes termelni, vegyszer és műtrágya nélkül termelhető, gépi erőt nem igényel, csak sok kézi munkát.

A mag 13-18 % fehérjét tartalmaz, többet, mint gabonáink. A magban a lizintartalom a A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelőtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az ősi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fő táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. A Kolumbusz előtti időkben az ázsiai eredetű gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, rizs) ismeretlenek voltak az amerikai kontinensen. A kukoricához, paprikához hasonlóan az Amaránt is a törökök közvetítésével jutott Európába, valószínûleg a hódoltsági Magyarországon keresztül. Feledésbe merült, bár néha dísznövényként fel-felbukkan. Pulykaorr, östör és egyéb neveken ismeretesek. Az Amaranthus nemzetség neve görög eredetű, jelentése ,,nem hervadó". A neve találó, mert ezek a növények jól bírják a szárazságot, és a hőséget, virágzatuk sokáig díszlik, nehezen hervad.

A magjuk az élelmiszerként használható része. A mag lencse-alakú, igen picike, kb. 1 mm-es. Ebből a picike magból akár 3 méteres növény fejlődhet, több százezer magot teremve. Ezzel az Amaránt rekorder!

Csak harmadannyi vízre van szüksége, mint a kukoricának, jól hasznosítja az erős napfényt. Különösen homoktalajokon mutatkozik előnye.

Kis biogazdaságokban érdemes termelni, vegyszer és műtrágya nélkül termelhető, gépi erőt nem igényel, csak sok kézi munkát.

A mag 13-18 % fehérjét tartalmaz, többet, mint gabonáink. A magban a lizintartalom a legjelentősebb, aminosav összetétele megközelíti az optimális arányokat. Jelentős a mag olajtartalma is, fajtól függően 6-9 % lehet. Linolsavat, olajsavat, palmitinsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Az olajának 76 %-a telítetlen! Emiatt főleg a szív- érrendszeri betegeknek, májbetegeknek orvosság! Ötször annyi vasat tartalmaz, mint a búzaliszt. A szokásos őrléssel készült amaránt-lisztben pedig 10x több vas, 7x több kalcium és 4x több cink található, mint a búzalisztben. Érdekessége, hogy a magban C-vitamin is van, ami a magokra nem jellemző. Jelentős E-vitamin tartalma.

Hogyan készíthetjük el?
Kását főzhetünk a magból. Használható levesbetétként. Csíráztatható. Az enyhén pirított mag igen kellemes ízű, tésztákba keverhető. Pattogtatható, mint a kukorica, csak picinysége miatt óvatosan kell vele bánni, hamar megég. A pattogtatott magot is keverhetjük müzlikbe, tésztákba. Íze a sült gesztenyéhez hasonló.

Magja őrölhető. Csíra lisztet, teljes őrlésű, vagy hagyományos lisztet lehet készíteni belőle. A liszt mindenre használható, amire a gabonalisztek, kivéve a kelt tészta, annak csak keverékben alkalmas, általában 1:4 arányban keverik búzaliszttel. Lisztérzékenyek is ehetik, mert nem tartalmaz glutént.

Aminosav összetétele megközelíti az optimális arányokat. Jelentős a mag olajtartalma is, fajtól függően 6-9 % lehet. Linolsavat, olajsavat, palmitinsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Az olajának 76 %-a telítetlen! Emiatt főleg a szív- érrendszeri betegeknek, májbetegeknek orvosság! Ötször annyi vasat tartalmaz, mint a búzaliszt. A szokásos őrléssel készült amaránt-lisztben pedig 10x több vas, 7x több kalcium és 4x több cink található, mint a búzalisztben. Érdekessége, hogy a magban C-vitamin is van, ami a magokra nem jellemző. Jelentős E-vitamin tartalma.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: kiegyensúlyozott, biogazdaságokban, lisztérzékenyek, cukorbetegséget, dísznövényként, magyarországon, közvetítésével, inkontinenciát, élelmiszerként, homoktalajokon, legjelentősebb, táplálékforrás, amarántolajban, levesbetétként, vitaminhiányt, csíráztatható, májbetegeknek, gabonalisztek, palmitinsavat, radionuklidok, lizintartalom, háziasították, pattogtatható, készíthetjük, közelmúltban, búzalisztben, olajtartalma, népszerűsége, gesztenyéhez, ismeretlenek, urogenitális, valószínűleg, mennyiségben, pattogtatott, gyermekeknél, betegségeket, emberi testben, legfontosabb aminosav-lizin, legfontosabb dolog, amaránt jelentős, egész zöld, testből történő, növény segíti, vizelet inkontinenciát, urogenitális rendszer, szemcsékből kivont, amaránt népszerűsége, amarántolajban lévő, mélytengeri cápák, nemes amaránt, kukorica mellett, egyik fõ, Amarant Bush, Jelentős E-vitamin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó nap volt  Dóró Sándor: Embernek maradni  Anyák napjára  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  különleges  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  39 ígéret  Anyámról való emlékek  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Kertem  Szívek  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Eduardo Sacheri gondolata  Dóró Sándor: Embernek maradni  Esterházy Péterre emlékezünk  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Csend  Jó éjszakát  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyák napjára  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Alvó kislány  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  jó reggelt  Egyszerű  Paul David Tripp Április 14  Paul Éluard - És egy mosoly  Horváth Szilvia tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Horváth Szilvia tollából  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Bársony székben  Nagy és kis csodák  James Allen  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta 
Bejegyzés Címkék
emberi testben, legfontosabb aminosav-lizin, legfontosabb dolog, amaránt jelentős, egész zöld, testből történő, növény segíti, vizelet inkontinenciát, urogenitális rendszer, szemcsékből kivont, amaránt népszerűsége, amarántolajban lévő, mélytengeri cápák, nemes amaránt, kukorica mellett, egyik f&#245, ázsiai eredetű, amerikai kontinensen, törökök közvetítésével, hódoltsági Magyarországon, neve találó, élelmiszerként használható, picike magból, erős napfényt, optimális arányokat, szív- érrendszeri, szokásos őrléssel, magban C-vitamin, enyhén pirított, pattogtatott magot, sült gesztenyéhez, liszt mindenre, kelt tészta, kiegyensúlyozott, biogazdaságokban, lisztérzékenyek, cukorbetegséget, dísznövényként, magyarországon, közvetítésével, inkontinenciát, élelmiszerként, homoktalajokon, legjelentősebb, táplálékforrás, amarántolajban, levesbetétként, vitaminhiányt, csíráztatható, májbetegeknek, gabonalisztek, palmitinsavat, radionuklidok, lizintartalom, háziasították, pattogtatható, készíthetjük, közelmúltban, búzalisztben, olajtartalma, népszerűsége, gesztenyéhez, ismeretlenek, urogenitális, valószínűleg, mennyiségben, pattogtatott, gyermekeknél, betegségeket, búzaliszttel, gyógyszertár, többszázezer, legfontosabb, gabonafélék, hasznosítja, keverhetjük, kukoricának, elvárásokat, megközelíti, kukoricához, összetétele, kontinensen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1835
  • e Hét: 11949
  • e Hónap: 25698
  • e Év: 230399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.