|
2019-03-01 11:44:43, péntek
|
|
|
|
|
|
A máknak régi hagyománya van a magyar konyhában, magját nagyanyáink régóta használták úgy a mindennapi táplálkozásukban, mint gyógyászati célokra is. A népbetegségnek számító csontritkulás megelőzésére kifejezetten ajánlott a rendszeres fogyasztása. A csontok épüléséhez kalciumra van szükség. A mák nyolcszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, ráadásul a mákban ideális mennyiségben megtalálható a kalcium felszívódásához szükséges foszfor és magnézium is.
Milyen fontos anyagokat tartalmaz?
Tápanyagokban igen gazdag, nagy mennyiségű (csontépítő) kálciumot (968 mg/100g), foszfort (800 mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15mg/100g), káliumot és magnéziumot (506 mg/100g) tartalmaz. Ezenkívül értékes telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz. Vitaminok közül pedig B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamin és niacin található benne. Elsősorban mint élelmiszert termesztik, de "mellékterméke" a mákgubó is rendkívül fontos, mert a gyógyszeripar kiemelkedő alapanyaga. Ez többféle ópiumalkaloidát tartalmaz, amelyek közül talán a morfin és a kodein a legismertebbek. A gubóval ellentétben a mák fogyasztása teljesen ártalmatlan.
Miért fogyasszunk mákot?
- Lassítja az öregedési folyamatokat
- Megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Csontritkulás esetében az őrölt mákkal együtt szedjük K2 és D3 vitamint is.
- Elősegíti a magas vérnyomás csökkenését.
- A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása.
- Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát.
- Szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt.
- Növeli a szellemi teljesítőképességet
- Gyorsítja a sebgyógyulást.
- Olcsó és természetes táplálékkiegészítő, viszont azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) alatt fejti ki gyógyító hatását.
- A máknak nyugtató hatása van, így pozitívan hat az idegrendszerre.
- A bélfal tisztításában is segítségünkre lehet, kíméletesen kisepri a bélfalra tapadt lerakódásokat.
Hogyan fogyasszuk terápiás céllal?
A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesítjük, befőttes üvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.
Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál darált mákot keverünk, és megisszuk. 50 éves kor után tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet ezentúl ezt a "gyógyszert" jó lenne szedni életünk végéig, vigyázva hogy a megadott adagot ne lépjük túl.
Figyelem!
Ne mákolajat fogyasszunk, hanem darált mákot mivel a mákolajban az omega 3-6 aránya nem megfelelő, ezért tartós, nagy mennyiségű fogyasztása akár gyulladást is okozhat. |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
Címkék: táplálkozásukban, frontváltozásnál, ópiumalkaloidát, felszívódásához, legismertebbek, idegrendszerre, népbetegségnek, összekeverjük, csontritkulás, csontszövetek, gyógyszeripar, tápanyagokban, palmitinsavat, mellékterméke, lerakódásokat, tisztításában, segítségünkre, sebgyógyulást, mechanizmusát, zsírsavakban, kétnaponként, normalizálja, gyógyszernek, folyamatokat, mennyiségben, megelőzésére, megtalálható, kifejezetten, állapotától, természetes, megszünteti, magnéziumot, fogyasztunk, kialakulása, fogyasszunk, megelőzhető, máknak régi, magyar konyhában, mindennapi táplálkozásukban, népbetegségnek számító, rendszeres fogyasztása, csontok épüléséhez, mákban ideális, kalcium felszívódásához, gyógyszeripar kiemelkedő, gubóval ellentétben, öregedési folyamatokat, őrölt mákkal, magas vérnyomás, telítetlen zsírsav, szervezet védekező, lábban keletkező,
|
|
|
|
máknak régi, magyar konyhában, mindennapi táplálkozásukban, népbetegségnek számító, rendszeres fogyasztása, csontok épüléséhez, mákban ideális, kalcium felszívódásához, gyógyszeripar kiemelkedő, gubóval ellentétben, öregedési folyamatokat, őrölt mákkal, magas vérnyomás, telítetlen zsírsav, szervezet védekező, lábban keletkező, máknak nyugtató, bélfal tisztításában, bélfalra tapadt, ledarált mákot, hűtőbe tároljuk, első hónapokban, szervezet állapotától, púpozott evőkanál, megadott adagot, táplálkozásukban, frontváltozásnál, ópiumalkaloidát, felszívódásához, legismertebbek, idegrendszerre, népbetegségnek, összekeverjük, csontritkulás, csontszövetek, gyógyszeripar, tápanyagokban, palmitinsavat, mellékterméke, lerakódásokat, tisztításában, segítségünkre, sebgyógyulást, mechanizmusát, zsírsavakban, kétnaponként, normalizálja, gyógyszernek, folyamatokat, mennyiségben, megelőzésére, megtalálható, kifejezetten, állapotától, természetes, megszünteti, magnéziumot, fogyasztunk, kialakulása, fogyasszunk, megelőzhető, összetétele, kíméletesen, ártalmatlan, fogyasztása, koleszterin, csökkenését, ellentétben, evőkanállal, élelmiszert, nagyanyáink, gyógyászati, gyógyszert, használták, csontépítő, leépülését, mennyiségű, kiemelkedő, linolsavat, telítetlen, fogyasszuk, alapanyaga, gyulladást, hónapokban, megállítja, termesztik, mákolajban, rendszeres, hagyománya, elsősorban, épüléséhez, mindennapi, olajsavat, szervezet, pozitívan, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4254
- e Hét: 14368
- e Hónap: 28117
- e Év: 232818
|
|
|