Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kurkuma gyógyhatásai
  2019-07-20 23:09:39, szombat
 
 



A kurkuma gyógyító tulajdonságait, a tradicionális indiai és kínai gyógyászat már az ősidőkben felfedezte. A kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Akkoriban, az indiai ayurvédikus gyógyászat szerint sebgyógyításra, vértisztításra és gyomorbántalmakra használták.

Hatóanyaga a kurkumin, ennek tulajdonítható a legtöbb csodálatos élettani hatása - ilyenek többek között: a gyulladáscsökkentő hatás, a szív- és érrendszer és a máj védelme, vírus-, baktérium- és gombaölő hatása, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében, valamint a prosztatarák megelőzésében végzett fontos szerepe, vagy a meglévő melanoma sejtek elpusztítása. A kurkumin tulajdonképpen egy antioxidáns hatású anyag, a polifenolok családjába tartozik és természetes formájában a kurkumában található, melyet sok növény eredetű anyaggal ellentétben a szervezet könnyen hasznosítja. Az eddigi vizsgálatok alapján a fűszert és annak származékait nem csak rettegett betegségek kezelésére, hanem azok olcsó és egyszerű megelőzésére is fel lehet használni s mivel több molekuláris reakciót is befolyásol, hatásos lehet a rákellenes terápiában is mivel a rosszindulatú sejtek csak lassan válnak ellenállóvá vele szemben, és csak több mutáció árán képesek legyőzni a vegyület többirányból érkező támadását.

Rendszeres fogyasztása esetén regenerálja a májsejteket és csökkenti a magas koleszterin szintet. Külsőleg is alkalmazható, kevés vízzel pépessé keverve vérzés, gyulladás, izomláz, viszketés esetén kenjük rá a problémás bőrfelületre. Tisztító hatása miatt a kozmetikusok is előszeretettel használják bőrgyulladás és zsíros arcbőr kezelésére. A Journal Of Nutrition folyóirat beszámolója szerint, a kurkumának a fogyókúrázók alapvető fűszerének kellene lennie, mivel hatóanyagainak köszönhetően mintegy elfojtja a zsírsejtek növekedését.

Serkenti a véráramlást, méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával megelőzhető az epekőképződés, fokozza az anyatej-kiválasztást, ciszta és menstruációs fájdalom esetén is alkalmazzák. Magyarországon a legtöbb élelmiszerüzletből beszerezhető, az ételek ízesítésekor érdemes bátrabban használni, mivel számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik.

Manapság számtalan tudományos publikáció is kifejtette érdeklődését, sőt kutatási eredményeit is a kurkuminnal kapcsolatban. Igy a továbbiakban a több száz publikációból csupán egy néhányat szeretnék megemlíteni.

Az első említés a szakirodalomban 1970-ig nyúlik vissza, amikor is indiai kutatók arról számoltak be, hogy a kurkumin patkányokban csökkentette a vér koleszterin-szintjét. A kurkumával folytatott kísérleteket pedig a kilencvenes években a Genentech egykori kutatója vezetésével Bharat Aggarwal-al kezdték el újra. Aggarwal észre vette, hogy ha a bizonyos (TNF) tumor ellenes molekulák megfelelő helyen szabadulnak fel - képesek a ráksejtek elpusztítására, viszont ha a véráramba kerülve mindenfelé szétoszlanak, akkor akár a rák kialakulását is elindíthatják. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás- és a sejtosztódás szabályozásában vesznek részt.

Agrawal felismerte a gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás közötti kapcsolatot és 1989-ben a texasi egyetemen olyan vegyületek után kezdett el kutatni, amelyek gyulladáscsökkentő és tumorellenes hatással is bírnak. Tudván azt hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, úgy döntött, kipróbálja ezt a fűszernövényt. ,,Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát, és rászórtuk a sejtekre" - emlékszik vissza Agrawal. ,,Nem hittünk a szemünknek: teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását!". Ezt követően egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a különböző ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint, mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák, a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén, vagy vastagbélrák és Alzheimer-kór megelőzésére is. A klinikai vizsgálatok egyenlőre még váratnak magukra, mivel egy új gyógyszer bevezetése előtt alapvető fontosságú az ideális dózis megállapítása, ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer sikeréért.

Kurkuminnal a petefészekrák ellen

a Journal of Ovarian Research folyóiratban közzétett tanulmányból az derült ki, hogy a kurkuminnal előkezelt petefészekrák-sejtek érzékenyebben reagáltak a kemoterápiára és a sugárkezelésre. Ezért Dr. Subhash Chauhan és Dr. Meena Jaggi, a Sanford Kutatóintézet és a Dél-Dakota Egyetem kutatóival arra jöttek rá, hogy a nagyon kicsi (100 nanométernél kisebb) átmérőjű nanorészecskék segítségével még jobb hatást lehet elérni.

"A daganatos terápia hatékonyságának javítására és a toxikus hatások mérséklésére jó módszer a növényi vegyületek, például a kurkumin segítségével végzett érzékenyítés" - mondták el a szerzők. "A kurkumin azonban rosszul szívódik fel, ez gátat szab hatékonyságának. Kifejlesztettünk egy nanorészecske-rendszert, a Nano-CUR-t, hogy növeljük a hozzáférhetőséget, továbbá a kurkumin daganatos sejtekbe történő bejutását."

A kutatók a nanorészecske-rendszert terápiarezisztens petefészekrák-sejteken tesztelték és elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az előkezelés segítségével csökkenthető a kemoterápiás ciszplatin, továbbá a besugárzás daganatnövekedést gátló dózisa. "A nanorészecske-mediált kurkuminbevitel tovább javítja majd az érzékenyítést és a terápiás lehetőségeket" - magyarázta Chauhan. "Ez egy olyan új módszer, amelyet mind a pre-klinikai állatkísérletes modellekben, mind a jövőbeni klinikai vizsgálatokban alkalmazni lehet majd."

Fogyókúra kurkuminnal
Egy neves táplálkozással kapcsolatos folyóirat, a Journal of Nutrition nemrégiben a kurkuma újonnan felfedezett hatásáról számol be. Ennek alapján úgy tűnik, a kurkuma az elhízás ellenszereként is segítségünkre lehet, mégpedig azért, mert képes elfojtani a zsírsejtek növekedését.
Az súlygyarapodás a zsírsejtek növekedésének köszönhető, ez viszont nem következhet be anélkül, hogy új vérerek ne keletkeznének - ezt a folyamatot hívjuk angiogenesisnek, olvasható a kurkumával kapcsolatos tanulmányban. A megfigyelések szerint a kurkumin elnyomja a zsírsejtek vérellátását. Így aztán megfelelő ellenszere lehet az elhízásnak, jól jön fogyókúra esetén.

A kurkumin "zsírsejt sorvasztó" hatását egereken bizonyították, melyeket magas zsírtartalmú diétán tartottak a kutatók. Megfigyelhető volt, hogy a naponta testsúlykilógramonként 500 milligramm kurkumint kapó egerek vérkoleszterin szintje jelentősen alacsonyabb volt, és a zsírsejtek hajszálereinek denzitása. Így vérerek gyengébb fejlődésének köszönhetően összességében gyengébben gyarapodtak a kurkumával etetett egerek zsírsejtjei.
Emellett arra is felfigyeltek, hogy az ilyen egerek májában is kevesebb zsírsavat találtak.

Kurkumával a Candida fertőzés ellen

A Journal of Antimicrobial Chemotherapy (Antimikrobiális Kemoterápia c. folyóirat) szerint a kurkuma hasznos lehet a Candida fertőzés megszüntetésében. A Linus Pauling Intézetben végzett kutatás azt is kimutatta, hogy a kurkuma alkalmas vastagbélrák gyógyítására is. A Candida fertőzést a vékonybélben elszaporodott gombák okozzák. A fertőzés haspuffadást, emésztési zavarokat és különböző krónikus megbetegedéseket idéz elő. Kutatók kimutatták, hogy a kurkumin gombaölő hatással rendelkezik, így igen hatásos a Candida és más gombás fertőzések ellen.

Brazíliában a Centro de Engenharias Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén kutatómunkákat végeztek a kurkumával és a Candidával kapcsolatban. A kutatásokat laboratóriumokban irányították, ahol sejteket teszteltek. A tanulmány kimutatta, hogy a kurkuma sokkal hatásosabb gombaölő, mint a flukonazol gyógyszer. Megfigyelték, hogy a kurkuma meggátolja a Candida összenövését. A végbélrákkal kapcsolatban végzett kutatás eredményeként azt állapították meg, hogy a szájon át történő kurkuma fogyasztása jó hatással van a rákra, de még további kutatásokra van szükség.

A kurkuma vírus- és gombaölő hatását olyan betegségeknél is alkalmazzák, mint pl. a kelés, a különböző staphylococcus fertőzések, és a nehezen gyógyítható MRSA vírus.

Állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy egy kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után - közölték amerikai kutatók.

A mostani kutatásban Paul Lapchak, a Cedar-Sinai orvosi központ munkatársa csoportjával azt vizsgálta, segíti-e a vegyület az idegsejteket ellátó útvonalak helyreállítását szélütés után. Mint elmondta, amikor a szert a szélütést követő egy órán belül megkapták a kísérletben szereplő nyulak, kevésbé romlottak a motoros funkciók. Ez az időtartam az ember esetében három órát jelent. A hibrid vegyület - melynek jele CNB-001 - átlép az agy-vér gáton, gyorsan szétoszlik az agyban, ahol azután az idegsejtek túlélésében szerepet játszó, kritikusan fontos folyamatokat moderálja.

Lapchak eredményeiket az Amerikai Szívtársaság (AHA) nemzetközi stroke-konferenciáján ismertette.

A grazi orvosi egyetem kutatói Dr. Michael Trauner professzor vezetésével egereken tesztelték a kurkumin gyógyító hatását, amelyben houstoni kutatók is közreműködtek. A szakemberek elsősorban azt vizsgálták, milyen hatást fejt ki a kurkumin valamilyen genetikai hiba vagy autoimmun betegség következtében kialakult máj-, epehólyag- és epevezeték-gyulladás gyógyításában. A kutatás során krónikus májgyulladásban szenvedő egereket etettek több héten át kurkuminos ételekkel, majd megvizsgálták az állatok szövet- és vérmintáit. Az elemzett mintákat összehasonlították normál táplálékon tartott egerekből nyert mintákkal, és az elemzésekből kiderült, hogy a kurkumin jelentősen csökkentette az epevezeték elzáródását és az epében lévő gyulladást, valamint mérsékelte a májsejtek károsodását is.

,,A kutatás eredményei nagyon biztatóak. Bár a vizsgálatok még gyerekcipőben járnak, azt már most biztosan állíthatom, hogy a kurkumin képes csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat" - összegezte a vizsgálatokat a kutatás vezetője, Michael Trauner professzor. A kurkumin mindemellett a krónikus, előrehaladott májkárosodás gyógyításában is segíthet, amelyet egyébként legtöbbször csak májátültetéssel lehet kezelni.

Gyógyhatása: Sebfertőtlenítés, emésztésserkentő, belső élősködők, a máj védelme, ízületi betegségek, a szív védelme. Forrázata emésztésserkentő, és a szív egészségi állapotát javító, enyhíti az ízületi gyulladást. Fertőző hasmenés ellen is alkalmas. Kisebb sebek kezelésére a seb kimosása után is használható.

Kurkuma ellenjavallat: Szokatlanul nagy mennyiségben hasmenést okoz! Vérrögképződést gátló hatása miatt véralvadásgátló gyógyszer mellett nem szabad használni!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: hasnyálmirigyrák, kifejlesztettünk, sebfertőtlenítés, emésztésserkentő, megbetegedéseket, megszüntetésében, hatékonyságának, véralvadásgátló, májgyulladásban, vérrögképződést, antimikrobiális, regenerálódását, állatkísérletes, szabályozásában, angiogenesisnek, szakirodalomban, májátültetéssel, állatkísérletek, kurkuminbevitel, szétvándorlását, helyreállítását, nanorészecskék, hatóanyagainak, vizsgálatokban, táplálkozással, ellenszereként, súlygyarapodás, mikrobiológiai, kutatómunkákat, hajszálereinek, konferenciáján, vérkoleszterin, tulajdonképpen, előszeretettel, fogyasztásával, szabályozatlan, kurkuma gyógyító, tradicionális indiai, ősidőkben felfedezte, kurkuma mint, indiai ayurvédikus, legtöbb csodálatos, ízületi gyulladások, prosztatarák megelőzésében, meglévő melanoma, kurkumin tulajdonképpen, antioxidáns hatású, polifenolok családjába, kurkumában található, szervezet könnyen, eddigi vizsgálatok, rákellenes terápiában, Journal Of Nutrition, Bharat Aggarwal-al, Ovarian Research, Ezért Dr, Subhash Chauhan, Meena Jaggi, Sanford Kutatóintézet, Dél-Dakota Egyetem, Antimicrobial Chemotherapy, Antimikrobiális Kemoterápia, Linus Pauling Intézetben, Engenharias Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén, Paul Lapchak, Amerikai Szívtársaság, Michael Trauner,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Csend  A felvilágosodás...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Krisztinától  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Egyszerű  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Különleges  Tanmese  Facebookon kaptam  39 ígéret  Bornyi Veronika haiku verse  Anyák napjára  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Hogyan válunk hűségesekké?  Szeretem ujjad karcsuságait,  Alvó kislány  A sorsod  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  40 felett  Szép álmokat!  Egy gondolat  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egyszerű  Müller Péter tollából  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Krisztinától  Borzasztó  Hamvas Béla  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jázmin  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ma van a magyar költészet napj...  Egy tavasz  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jó nap volt  James Allen  Egy gondolat  Dóró Sándor: Embernek maradni  Otthon  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Csend  Paul David Tripp Április 12  Sík Sándor - Ha jő a perc  Nem kell hozzá fürdőruhás  Vito Giaquinto gondolata  Otthon  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  Otthon  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Mindent de mindent visszakap  Emlékezz  Mindent de mindent visszakap  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Vidámság  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Egy barátság története  Facebookon kaptam Krisztinától  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  A pitypang legendája  Sok ember olyan, mint a kaméle... 
Bejegyzés Címkék
kurkuma gyógyító, tradicionális indiai, ősidőkben felfedezte, kurkuma mint, indiai ayurvédikus, legtöbb csodálatos, ízületi gyulladások, prosztatarák megelőzésében, meglévő melanoma, kurkumin tulajdonképpen, antioxidáns hatású, polifenolok családjába, kurkumában található, szervezet könnyen, eddigi vizsgálatok, rákellenes terápiában, rosszindulatú sejtek, vegyület többirányból, magas koleszterin, problémás bőrfelületre, fogyókúrázók alapvető, zsírsejtek növekedését, ételek ízesítésekor, kurkuminnal kapcsolatban, több száz, néhányat szeretnék, első említés, szakirodalomban 1970-ig, kurkumin patkányokban, kurkumával folytatott, kilencvenes években, ráksejtek elpusztítására, véráramba kerülve, fontos fehérjét, sejtosztódás szabályozásában, szabályozatlan sejtosztódás, texasi egyetemen, ajurvédikus gyógyászat, általa aktivált, kurkumin gátolja, különböző ráksejtek, csontvelőrák egyik, mielóma esetén, klinikai vizsgálatok, ideális dózis, fűszer sikeréért, petefészekrák ellen, kurkuminnal előkezelt, nagyon kicsi, daganatos terápia, toxikus hatások, növényi vegyületek, kurkumin segítségével, kurkumin azonban, kurkumin daganatos, előkezelés segítségével, kemoterápiás ciszplatin, besugárzás daganatnövekedést, terápiás lehetőségeket, pre-klinikai állatkísérletes, jövőbeni klinikai, neves táplálkozással, kurkuma újonnan, elhízás ellenszereként, zsírsejtek növekedésének, folyamatot hívjuk, kurkumával kapcsolatos, megfigyelések szerint, kurkumin elnyomja, zsírsejtek vérellátását, zsírsejtek hajszálereinek, kurkumával etetett, ilyen egerek, kurkuma hasznos, kurkuma alkalmas, vékonybélben elszaporodott, fertőzés haspuffadást, kurkumin gombaölő, kutatásokat laboratóriumokban, tanulmány kimutatta, kurkuma sokkal, flukonazol gyógyszer, kurkuma meggátolja, végbélrákkal kapcsolatban, kurkuma vírus-, különböző staphylococcus, nehezen gyógyítható, kurkumából kivont, agysejtek regenerálódását, mostani kutatásban, idegsejteket ellátó, szélütést követő, órán belül, kísérletben szereplő, motoros funkciók, ember esetében, hibrid vegyület, agy-vér gáton, idegsejtek túlélésében, grazi orvosi, kurkumin gyógyító, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 11041
  • e Hónap: 24790
  • e Év: 229491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.