Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ahogy a szarvas kívánkozik...
  2020-05-14 20:58:15, csütörtök
 
  Ahogy a szarvas kívánkozik...a közös istentisztelet utáni sóvárgás
Dr. Joseph A. Pipa

Múlt héten írtam pár gondolatot, arról amit megértettem Isten munkájára nézve a jelenlegi krízis helyzetben, és ajánlottam néhány válasz utat. Jelen cikkemben egy dologba szeretnék mélyebbre ásni: a közösségi Istentisztelet hiányának kihívásai. Miután hallottuk és válaszoltunk az oroszlán ordítására, most a sóvárgó szarvashoz kell hasonlítsunk.

A 42. Zsoltár 2-3-ig terjedő verseiben így ír a zsoltáros: "Amint a szarvas kívánkozik a folyóvízhez, úgy vágyik utánad a lelkem, Istenem! Isten után szomjazik lelkem, mikor mehetek el, hogy megjelenjek színe előtt?" Milyen valóság volt a zsoltár író életében, e mögött a hasonlat mögött? Dávid száműzetésben volt, Saul elől bujkált a pusztaságban, megfosztva a közösségi Istentisztelet lehetőségétől.

Bujdosása során Dávid sok fájdalmas nehézséget tapasztalt meg: halálos fenyegetést, árulást olyanoktól akiken segített, rágalmazást és vádakat, hogy Isten valójában elhagyta őt. Itt, a 42-ik zsoltárban, kifejezi mindezek melett a legnehezebb megpróbáltatást: a közös istentisztelet hiányát.

Lelkének sóvárgását a közösség után, a szarvas hasonlattal írja le, ahogy egy kutyáktól üldözött szarvas epekedik folyóvíz után. A 63. Zsoltár második versében is használ ilyen hasonlatot: "Ó, Isten, te vagy az én Istenem! Téged keres, téged szomjaz a lelkem, utánad sóvárog testem, mint a kiszáradt, elepedt föld, amelynek nincs vize."

Dávid az üldözések alatt is kapcsolatban volt Istennel. Imádkozott, verseket írt, énekelt. El volt zárva azonban az összegyülekezéstől, ahol Isten különös módon találkozik az ő népével. És e miatt, az Istentisztelettől való elkülönítés miatt, Dávid lelke szomjazott. Amit Dávid tapasztalhatott a közös Istentisztelet során, az mind árnyék és jelkép volt csupán. Mennyivel erősebb kellene akkor legyen a mi hiányérzetünk? Hiszen mi már az újszövetség egyházaként, Jézus Urunk feltámadásának dicsőséges fényében imádjuk Istent.

Talán régebb mikor olvastad a 42. Zsoltárt, azt gondoltad, hogy Dávid szavai kissé eltúlozzák a helyzetet. De most, hogy te is meg vagy fosztva a közösség adta áldásoktól, sokkal inkább együtt érezhetsz Dávid sóvárgásával. Szomjazik-e a lelked? Érzel-e lelki éhséget? Érzékelsz-e Istentől és az ő népétől való elszakadást? Habár hallgatunk közvetítéseket, olvasunk és együtt imádkozunk azokkal akikkel otthon vagyunk, mégis marad egy űr az életünkben.

Tanultál róla, hogy a közös imádat a keresztyének legnagyobb kiváltsága és áldása? James Bannerman így írja le a tranzakciót, ami akkor történik, mikor a hívők közösen Isten jelenlétében vannak: "A közös istentisztelet nem más mint az a mód és út, amelyben a bűnösök, egyesülve egy gyülekezetben, engedélyt nyernek az Istennel való érintkezésre, és helyes valamint hasznos módon fenntarthatják a Vele való kapcsolatukat, és nap mint nap elfogadható módon, közösségben járulnak Eléje.

David Clarkson a "Közös Istentisztelet előnye az egyéni imádattal szemben" című prédikációjában 12 okot sorol fel, hogy bemutassa a közösségi Istentisztelet fontosságát: 1. A közös imádatban Isten neve jobban megdicsőül, mint az egyéni során. 2. Isten jelenléte sokkal nagyobb mértékben van ott a közös istentiszteletben, mint az egyéniben. 3. Isten sokkal jobban kijelenti magát a közös Istentisztelet folyamán. 4. Több a lelki haszon is a közös imádat során, mint az egyéni istentiszteletben. 5. A közös Istentisztelet építőbb. 6. A közösség nagyobb védelmet nyújt a hitehagyás ellen. 7. Isten az ő legnagyobb munkáit a közösségben lévőkön végzi el. 8. A közös Istentiszteletben a menny előízét érezhetjük. 9. Isten nevezetes szolgái is a közösségi istentiszteletet részesítették először előnyben az egyénivel szemben. 10. A közös Istentisztelet a legjobb mód arra hogy kegyelmet nyerjünk és elkerüljük, megelőzzük a legnagyobb ítéletet. 11. Jézus drága vére különösen a nyilvános Istentisztelethez kapcsolódik* . 12. Isten ígéretei is legfőképp a közösségre érvényesek, arra nézve adta őket.

Bannerman így részletezi ezeket az áldásokat:

"Az Istentisztelet minden eleme, amire hivatkoztunk, a közösségi rendelet része, nem személyre szabott, a hívők közösségéhez együttesen tartozik, nem pedig egyénileg. A kegyelem eszközeiként közösségben kell élvezni őket, nem külön külön minden keresztyén, hanem egymással kapcsolatban a gyülekezetben... természetesen nem lehetetlen vagy törvénytelen egyénileg használni őket, de nem fejtik olyan hatásukat és nem lesz olyan kegyelemben gazdag eredménye, mint amikor közösségben élünk velük... Röviden a szertartások (Istentisztelet elemei?) egyénileg használva csak fél áldást eredményeznek, még akkor is ha keresztényként élünk velük...Az Istentisztelet minden eleme sajátos és hangsúlyos módon az Egyházhoz tartozik, és Krisztus Lelke és jelenléte teszi azokat hatékonnyá, mivel az Ő eszközei amelyekkel felépíti és megerősíti a hívők közösségét, bizonyos módon és mértékben ismeretlen az egyéni és magán-istentisztelet esetén."

Ahogy Dávid tapasztalatból tanulta meg, a közösségi Istentisztelet kiváltságát, ugyanúgy kellene nekünk is. Hogy segítsek értékelni a közösség kiváltságait, ajánlom, hogy vedd fontolóra az alábbi négy tanácsot.

Először is a közösségtől való elszakítás az életedben, annak nagyobbra értékelését munkálja benned. Ideje, hogy ne vedd természetesnek. Kiálts így a zsoltárossal együtt: "Örvendezem, amikor azt mondják nekem: Menjünk el az ÚR házába!" ( Zsolt. 122:2) Vagy: "Mert jobb egy nap a te udvaraidban, mint ezer másutt. Inkább akarok az én Istenem házának a küszöbén ülni, mint a gonosz sátrában lakni!" (Zsolt. 84:11)

Másodszor, aktuális bűnként megvallanod az Istentisztelethez való fölényes hozzáállásodat? Hagytad, hogy emberek, vagy dolgok távol tartsanak az Isten népével való összegyülekezéstől? Már csak formálisan tartottál Istentiszteletet, nem őszintén, hitből, felkészült szívvel?

Harmadszor, a gyülekezeti rendtartás vezetői magyarázattal szolgáhatnának, arra nézve, hogy miért nincs esti, délutáni alkalom a gyülekezetekben? Miért fosztod meg Isten népét a plusz áldástól? A közösségi Istentisztelet során Krisztus áll a középen és szól hozzánk. (Zsolt. 22:25, Zsolt, 40:9-10, Jel. 2:1) Micsoda kiváltság az Ő jelenlétében összegyűlve csodálni az Ő szeretetét!

Negyedszer, ti, akik szándékosan elhanyagoljátok a második alkalmakat, valljátok meg világiasságotokat és bánjátok meg! Hogyan töltitek el az Úr napját? Mit árul el lelki egézségetekről , az hogy lelki szomjúságotok kielégíthető napi egy korttyal? Nem akartok többet Krisztusból és az Ő áldásaiból? Sokan, az elmúlt jó pár hét izoláltsága során belemerültek a film nézésbe, mások pedig bele feledkeztek a sportesemények fogyasztásába. Ezek közül az emberek közül, hányan sajnálnak Istentől a jobb időkben, egyetlen órát hetente?

Isten ebben az időszakban megfosztott a közösség előnyeitől, hogy elbíráljuk kiértékeljük a hozzáállásunkat a közös Istentisztelethez. Azért imádkozom, hogy a COVID19 járvány egyik haszna az legyen, hogy megújuljon az elköteleződésünk Isten dicsősége és az a jó iránt amit az Ő tisztelése, imádata jelent.

Bárcsak ebben a közösség hiányban vágyakozna a lelkünk az élő Istent imádni együtt a gyülekezetben, mint ahogy a menekülő szarvas kívánkozik a folyó víz után.

* " Viszont az evangélium közösségben való hirdetése és a szövetség pecsétjének kezelése, szükségszerűen Krisztus halálán alapszik. Mint hogy ezek a képviselői és a szerzeményei is egyben, ennek a drága vérnek, ahogy Krisztus öröksége nyilvánvalóvá lett; a szemeink előtt feszíttetett meg, ugyanúgy ezek az előnyei is egyben az Ő halálának, és ajándékai a győztes Krisztusnak.
(...) Mennyire értékesek ezek az istentisztelethez kapcsolodó eszközök (rendeletek), melyek eme drága vér árán váltak előnyeinkké és Krisztus dicsőséges győzelmének ajándékaivá!"
David Clarkson: David Clarkson munkái (The Works of David Clarkson) 3. Fejezet,
Az 1696-os újrakiadása (Edinburgh: The Banner of Truth Trust, 1988) 3:196
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: elköteleződésünk, istentiszteletet, megpróbáltatást, hozzáállásunkat, elhanyagoljátok, gyülekezetekben, tapasztalhatott, prédikációjában, istentisztelet, szolgáhatnának, hozzáállásodat, természetesnek, fenntarthatják, sportesemények, egézségetekről, közvetítéseket, keresztényként, feltámadásának, szükségszerűen, tapasztalatból, természetesen, szomjúságotok, fogyasztásába, részesítették, hiányérzetünk, gyülekezetben, lehetőségétől, eredményeznek, száműzetésben, kapcsolatukat, magyarázattal, nyilvánvalóvá, kiértékeljük, válaszoltunk, sóvárgásával, zsoltárossal, szarvas kívánkozik…, közös istentisztelet, jelenlegi krízis, dologba szeretnék, közösségi Istentisztelet, oroszlán ordítására, sóvárgó szarvashoz, szarvas kívánkozik, hasonlat mögött, 42-ik zsoltárban, legnehezebb megpróbáltatást, közösség után, szarvas hasonlattal, kutyáktól üldözött, üldözések alatt, közös Istentisztelet, Joseph, Amit Dávid, Jézus Urunk, Érzékelsz-e Istentől, James Bannerman, David Clarkson, Közös Istentisztelet, Krisztus Lelke, Ahogy Dávid, Truth Trust,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívet megérintő . . .  üdvözöllek!  Alvó kutya  képre írva  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  képre írva  Táplálékok a máj egészségének ...  Nem jár  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Nagyhétfő:  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Facebookon kaptam  A nagy természet  A csend aranyat ért  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  A máj egészségének javítása te...  Sonka vásár  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Boldogság  Sárkány  Az izmaink nem csak testmozgás...  Az út  Sadhguru idézet  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  A nagy természet  Esti kép  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  képre írva  Reményik Sándor: Itt most virá...  Alvó kutya  Kövesd a vezetőt  Maci az északi fény alatt  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Most - segíts meg Mária ,  Alvó baby  Apu  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Haja van  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Apu  Alvó baby 
Bejegyzés Címkék
szarvas kívánkozik&#8230, közös istentisztelet, jelenlegi krízis, dologba szeretnék, közösségi Istentisztelet, oroszlán ordítására, sóvárgó szarvashoz, szarvas kívánkozik, hasonlat mögött, 42-ik zsoltárban, legnehezebb megpróbáltatást, közösség után, szarvas hasonlattal, kutyáktól üldözött, üldözések alatt, közös Istentisztelet, mind árnyék, újszövetség egyházaként, közösség adta, közös imádat, keresztyének legnagyobb, hívők közösen, egyéni imádattal, közös imádatban, egyéni során, közös istentiszteletben, lelki haszon, egyéni istentiszteletben, közösség nagyobb, hitehagyás ellen, közösségben lévőkön, közös Istentiszteletben, menny előízét, közösségi istentiszteletet, egyénivel szemben, legnagyobb ítéletet, nyilvános Istentisztelethez, közösségre érvényesek, közösségi rendelet, hívők közösségéhez, kegyelem eszközeiként, hívők közösségét, közösség kiváltságait, alábbi négy, közösségtől való, zsoltárossal együtt, küszöbén ülni, gonosz sátrában, gyülekezeti rendtartás, plusz áldástól, második alkalmakat, hogy lelki, film nézésbe, sportesemények fogyasztásába, emberek közül, jobb időkben, időszakban megfosztott, közösség előnyeitől, közös Istentisztelethez, elköteleződésünk Isten, közösség hiányban, menekülő szarvas, evangélium közösségben, szövetség pecsétjének, drága vérnek, szemeink előtt, győztes Krisztusnak, istentisztelethez kapcsolodó, 1696-os újrakiadása, elköteleződésünk, istentiszteletet, megpróbáltatást, hozzáállásunkat, elhanyagoljátok, gyülekezetekben, tapasztalhatott, prédikációjában, istentisztelet, szolgáhatnának, hozzáállásodat, természetesnek, fenntarthatják, sportesemények, egézségetekről, közvetítéseket, keresztényként, feltámadásának, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 337
  • e Hét: 4843
  • e Hónap: 66512
  • e Év: 185604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.