Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért olyan veszélyes az oxidatív stressz?
  2020-09-21 21:36:48, hétfő
 
  Az oxidatív stressz azt jelenti, hogy a káros hatású szabad gyökök rombolást hajtanak végre a szervezetben, mivel nincs, vagy csak kevés az antioxidánsok szintje, amelyek védelmet jelenthetnének a szövetek és sejtek károsodásával szemben.

Kutatások igazolják és bizonyítják, hogy a hosszú távon jelenlévő oxidatív stressz nem csupán az öregedési folyamatokat gyorsíthatja fel, de nagy szerepet játszik a krónikus betegségek kialakulásában is. Milyen krónikus betegségeket idézhet elő? Ilyen a rákos megbetegedés, a cukorbetegség vagy éppen a szívbetegség.

Az oxidatív stressz - mint a szervezetben végbemenő negatív folyamat - akkor alakulhat ki, ha megborul a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya.

Az emberi szervezet is termel szabad gyököket bizonyos metabolikus folyamatok során. Azonban a sejtek az antioxidánsok termelésében is aktívan részt vesznek azért, hogy a káros hatású szabad gyököket semlegesítsék.

Számos tényező hozzájárulhat a szabad gyökök és az oxidatív stressz elhatalmasodásához. Ezek a következők lehetnek: diéta, környezeti tényezők, légszennyezettség, dohányzás, gyógyszerek, sugárzás stb.

Az oxidatív stressz következtében gyulladás alakulhat ki a szervezetben. Az immunrendszer megpróbál harcolni a fertőzésekkel szemben és mindent megtesz annak érdekében, hogy kijavítsa a szervezetben keletkezett hibákat.

Az oxidatív stressz felgyorsítja az öregedési folyamatokat, illetve más betegségek kialakulásához is aktívan hozzájárulhat.

A szabad gyökök reaktív oxigénfajták, amelyek kialakulásában több tényező is részt vehet, mint például a dohányfüst vagy a növényvédő szerek. Az antioxidánsok pedig olyan anyagok, amelyek vagy megszüntetik, vagy semlegesítik ezeket a káros hatású szabad gyököket. Az antioxidánsok védelmet jelentenek a szervezet számára az oxidatív stresszel szemben. Ilyen antioxidáns vitaminok az A-, a C- és az E-vitaminok.

Nagyon jó antioxidánsnak számít a glutation, de a friss zöldségek és gyümölcsök is, amelyek antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

A hosszú ideig fennálló oxidatív stressz károsítja a fehérjéket, a sejteket, a szöveteket és a DNS-t is. Az oxidatív stressz lehet az oka a krónikus gyulladás kialakulásának, de számlájára írhatók a következő betegségek is: rák, cukorbetegség, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, szív- és érrendszeri betegségek, krónikusfáradtság-szindróma, asztma, meddőség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: antioxidánsokat, jelenthetnének, kialakulásában, kialakulásához, antioxidánsnak, kialakulásának, antioxidánsok, cukorbetegség, károsodásával, semlegesítsék, hozzájárulhat, fertőzésekkel, következtében, immunrendszer, felgyorsítja, betegségeket, folyamatokat, oxigénfajták, semlegesítik, szervezetben, gyorsíthatja, megbetegedés, termelésében, szívbetegség, megszüntetik, tartalmaznak, érrendszeri, bizonyítják, metabolikus, antioxidáns, gyógyszerek, keletkezett, vitaminokat, betegségek, fehérjéket, szöveteket, oxidatív stressz, káros hatású, antioxidánsok szintje, hosszú távon, öregedési folyamatokat, krónikus betegségek, rákos megbetegedés, cukorbetegség vagy, szervezetben végbemenő, szabad gyökök, antioxidánsok egyensúlya, emberi szervezet, antioxidánsok termelésében, következők lehetnek, immunrendszer megpróbál, fertőzésekkel szemben,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig jusson idő nevetni  Png telefon  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Szívem tiéd  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kellemes délutánt kívánok  Elköszönt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Minden harmadik...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A kételkedés kezelése  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Akarat  Németh László tollából  Alázat  Nagyon különös  Szép estét  Png ház  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Png virág  Mindig jusson idő nevetni  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Gonosz démon-álarc  Esti kép  Szép napot kívánok  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Erdőn  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szívem  Irgalom és ítélet  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A boldog családok mind hasonló...  Szívem tiéd  Szép napot kívánok  Png lepke  Alázat  Albert Einstein gondolata  Szép álmokat!  Kellemes délutánt kívánok  Nem számIt  Csak a fogyatkozás látható  Kerüld el az evangélium örömén...  Sose bánj semmit  Szép estét  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogy lehet megtartani  Nevem  Png lepke  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nagyi telefonál  A sors  Tanuld meg ezt a versemet  Jó éjszakát  Nem számIt 
Bejegyzés Címkék
oxidatív stressz, káros hatású, antioxidánsok szintje, hosszú távon, öregedési folyamatokat, krónikus betegségek, rákos megbetegedés, cukorbetegség vagy, szervezetben végbemenő, szabad gyökök, antioxidánsok egyensúlya, emberi szervezet, antioxidánsok termelésében, következők lehetnek, immunrendszer megpróbál, fertőzésekkel szemben, szervezetben keletkezett, dohányfüst vagy, növényvédő szerek, antioxidánsok pedig, antioxidánsok védelmet, szervezet számára, oxidatív stresszel, friss zöldségek, hosszú ideig, krónikus gyulladás, következő betegségek, antioxidánsokat, jelenthetnének, kialakulásában, kialakulásához, antioxidánsnak, kialakulásának, antioxidánsok, cukorbetegség, károsodásával, semlegesítsék, hozzájárulhat, fertőzésekkel, következtében, immunrendszer, felgyorsítja, betegségeket, folyamatokat, oxigénfajták, semlegesítik, szervezetben, gyorsíthatja, megbetegedés, termelésében, szívbetegség, megszüntetik, tartalmaznak, érrendszeri, bizonyítják, metabolikus, antioxidáns, gyógyszerek, keletkezett, vitaminokat, betegségek, fehérjéket, szöveteket, számlájára, dohányfüst, környezeti, következők, folyamatok, növényvédő, egyensúlya, gyümölcsök, jelentenek, gyulladás, alakulhat, szindróma, alzheimer, parkinson, szervezet, dohányzás, stresszel, károsítja, vitaminok, zöldségek, glutation, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 468
  • e Hét: 5313
  • e Hónap: 36799
  • e Év: 241500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.