Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tippek krónikus betegeknek - életvitelükhöz
  2020-10-10 23:19:13, szombat
 
  A krónikus betegeket sokféle panasz kínozhatja. Érezhetik magukat gyengének, az ízületeik mozgása korlátozott lehet, csökkenhet az állóképességük, de a légzésükkel is gondok lehetnek. Ma már van mód arra, hogy ezek a betegek megtanulják, hogyan küzdhetik le a fáradtságot, amely miatt nem tudják tökéletesen ellátni a napi feladataikat. Ennek egyik módja a ,,munkaegyszerűsítési" technika, a másik pedig az ,,energiatakarékosság".

Az első dolog, amit meg kell a krónikus betegeknek tanulni, hogyan osszák be az idejüket. Hatékonyan úgy lehet az időt beosztani, ha előre terveznek és napirendet készítenek saját maguk számára. A napirendet úgy érdemes elkészíteni, hogy a beteg először a nehezebben elvégzendő feladatokra koncentrál, majd következhetnek az egyszerűbb tevékenységek. Ha otthon van, vagyis nem kell munkába mennie, akkor ne érezze magát nyomás alatt, nem kell rohanni, hiszen bőven van ideje a tevékenységek elvégzésére.

Ha például orvoshoz kell mennie, akkor mindig kérjen időpontot - háziorvosnál is lehet -, ezzel elkerülheti a reggeli kapkodást, amely a tünetek felerősödéséhez vezethet. Ha időpontra érkezik, akkor nem kell sietnie, ráér szép komótosan készülődni.

Ha otthonról dolgozik, nem mindig a legkényelmesebb megoldás a legjobb az Ön számára. Lehet, hogy csábító lehet a puha kanapén üldögélni, de onnan nehézkes lehet a felállás, így ehelyett egy kartámlás, keményebb széket válasszon ülőalkalmatosságnak. Bármilyen ülőtevékenységet is végez otthon, fontos, hogy minden a keze ügyében legyen - erre a párját, vagy a családtagjait is megkérheti -, így annál kevesebbet kell hajolni, görnyedni. A nehéz tárgyakat ne emelje, hanem tolja maga előtt és ne végezzen megerőltető mozgásokat.

Állítson fel fontossági sorrendet a tennivalók között, és amivel nehezen birkózik meg, hárítsa azt másokra. Bizonyára a családtagjai is meg fogják érteni, hogy nem lustaságból nem végez el egy-egy otthoni feladatot. Ezzel is csökkentheti a krónikus betegsége miatt kialakult tüneteket.

Most néhány olyan ötlet, tanács következik, amelyekkel energiát takaríthat meg, ezzel is csökkentve a kialakult fáradtságot és fájdalmat. Ha hajat mos, sminkel vagy borotválkozik, ezt a fürdőszobai mosdókagylónál ülve is megteheti. Fürdés közben használjon egy hosszúnyelű kefét, amellyel a hátát és a lábait is meg tudja mosni. Ha nehezen megy a fürdés utáni törülközés, akkor húzzon fürdőköpenyt és hagyja, hogy a teste magától száradjon meg. A zuhanyzóba állítson egy műanyag széket és ezen ülve zuhanyozzon, így sokkal kényelmesebb, mintha 10-15 percig egyfolytában állnia kellene. Válasszon rövid frizurát, amelyet könnyebb rendben tartani. Használjon emelt WC-ülőkét és biztonsági korlátot.

Az öltözködéshez is akad néhány hasznos tanács. Öltözködés előtt rakjon ki először minden ruhát, így csak egyszer kell a szekrényhez mennie. Öltözködjön ülve, melyet először alulról kezdjen el, mert ez vesz el több energiát tőlünk. Vegye fel az alsóneműt és a nadrágot, húzza fel azokat a térdéig, majd álljon fel és vegye fel azokat rendesen, így csak egyszer kell majd felállnia. Válasszon bő ruhákat, mert ezeket könnyebb felvenni. Ha fáj egy végtagja vagy nagyon gyenge, akkor először azt bújtassa bele az adott ruhába, és amikor levetkőzik, először mindig az egészséges karjáról vagy lábáról húzza le a ruhaneműt.

A konyhában mindig úgy pakoljon a konyhaszekrényben, hogy derékmagasságban legyenek a gyakran használt edények és eszközök, és azokat, amelyeket csak nagyon ritkán használ, a nehezebben hozzáférhető helyekre is elteheti. Ha valamire gyakran van szüksége, azt a konyhapulton is kint hagyhatja. Ha az étkezőben étkezik, akkor a konyhából egy kis kerekes kocsin is beguríthatja az ételeket oda, így nem kell fölöslegesen cipekedni. Főzzön és süssön könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: ülőtevékenységet, derékmagasságban, legkényelmesebb, felerősödéséhez, mosdókagylónál, következhetnek, állóképességük, tevékenységek, családtagjait, borotválkozik, öltözködéshez, fölöslegesen, kényelmesebb, konyhapulton, csökkentheti, egyfolytában, beguríthatja, feladataikat, fürdőköpenyt, hozzáférhető, elkészíthető, háziorvosnál, családtagjai, fáradtságot, lustaságból, feladatokra, hosszúnyelű, elkészíteni, tökéletesen, megerőltető, megtanulják, elvégzésére, légzésükkel, korlátozott, öltözködjön, szekrényhez, krónikus betegeket, ízületeik mozgása, betegek megtanulják, napi feladataikat, másik pedig, első dolog, krónikus betegeknek, időt beosztani, beteg először, nehezebben elvégzendő, egyszerűbb tevékenységek, tevékenységek elvégzésére, reggeli kapkodást, tünetek felerősödéséhez, legkényelmesebb megoldás, puha kanapén,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Őrizkednünk kell...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Elköszönt  Éretlen vers  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png virág  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zilahy Lajos gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Png fotel  Még csak most kezdődik a nap  Szabolcska Mihály – Ákác...  Egy lelki imádság  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Png kislány  Garai Gábor - Takarítás  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Krisztinától  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Idő  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem tudhatod  Alvó cicák  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Kövesd a cowboyt!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép napot kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 21  Adakozás  Az igazi szeretetért rendszeri...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Mai harmónia kártyám  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
krónikus betegeket, ízületeik mozgása, betegek megtanulják, napi feladataikat, másik pedig, első dolog, krónikus betegeknek, időt beosztani, beteg először, nehezebben elvégzendő, egyszerűbb tevékenységek, tevékenységek elvégzésére, reggeli kapkodást, tünetek felerősödéséhez, legkényelmesebb megoldás, puha kanapén, keze ügyében, nehéz tárgyakat, tennivalók között, krónikus betegsége, kialakult fáradtságot, fürdőszobai mosdókagylónál, hosszúnyelű kefét, fürdés utáni, teste magától, zuhanyzóba állítson, műanyag széket, szekrényhez mennie, végtagja vagy, adott ruhába, egészséges karjáról, konyhában mindig, gyakran használt, nehezebben hozzáférhető, étkezőben étkezik, ülőtevékenységet, derékmagasságban, legkényelmesebb, felerősödéséhez, mosdókagylónál, következhetnek, állóképességük, tevékenységek, családtagjait, borotválkozik, öltözködéshez, fölöslegesen, kényelmesebb, konyhapulton, csökkentheti, egyfolytában, beguríthatja, feladataikat, fürdőköpenyt, hozzáférhető, elkészíthető, háziorvosnál, családtagjai, fáradtságot, lustaságból, feladatokra, hosszúnyelű, elkészíteni, tökéletesen, megerőltető, megtanulják, elvégzésére, légzésükkel, korlátozott, öltözködjön, szekrényhez, fürdőszobai, elkerülheti, zuhanyozzon, napirendet, koncentrál, készítenek, betegeknek, törülközés, egészséges, zuhanyzóba, készülődni, hatékonyan, öltözködés, fontossági, kevesebbet, mozgásokat, megkérheti, elvégzendő, egyszerűbb, használjon, nehezebben, levetkőzik, biztonsági, tennivalók, takaríthat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1909
  • e Hét: 4047
  • e Hónap: 35533
  • e Év: 240234
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.