Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A valeriána gyógyhatásairól
  2020-11-29 22:41:47, vasárnap
 
 


A valeriánát vagy ismertebb nevén macskagyökeret nemcsak a cicák szerethetik: kiváló segítség alvási nehézségek esetén, de persze nemcsak erre jó!

A valeriána (Valeriana) vagy macskagyökér több, mint 2 ezer éve használatos az emberek körében.

Már az ókori görögök is alkalmazták - szorongáscsökkentésre, alvás elősegítésére, fájdalomcsillapításra, sőt emésztésserkentőként is. A középkorban különösen népszerű volt, szinte minden gyógyító főzetbe belerakták. Az indián telepesek a sebekre por formájában alkalmazták a gyökeret. A 17. században egy neves angol herbalista, Nicholas Culperer köhögésre is ajánlotta.

A gyógynövény a mácsonyavirágúak rendjébe és a loncfélék családjába tartozik. Közel 250 faja létezik: ezek közül Európában 20 él, hazánkban pedig négy. Az orvosi macskagyökér vagy Valeriana Officinalis Európában és Nyugat-Ázsiában érzi magát a legjobban. A nyirkos talajt szereti és leginkább a 2000 m tengerszint feletti magasságot. Lágyszárú, évelő növény, mely akár 1,5 méter magasra is megnő, virágai fehérek vagy rózsaszínek, májusban és júliusban virágzik. Ám nem ernyős virágában van ennek a gyógynövénynek a titka, hanem a gyökerében.

A macskagyökér elnevezés onnan származik, hogy a gyógynövény barna gyöktörzsének jellegzetes illata vonzza a macskákat: izgató hatással van rájuk, szívesen dörgölőznek a növényhez, valóságos kábulatot, sőt, idővel függést idéz elő náluk. A gyökeret a macskák el is fogyasztják, az emberek számára azonban a növény igen kellemetlen szagú.

A valeriána növényt a természetgyógyászatban gyökere miatt használják: valerénsavat tartalmaz. A gyógynövény illóolaja piridin-származék, mely bizonyos rovarok számára feromon.

A macskagyökér kivonatában levő valerénsavak olyan enzimeket képesek befolyásolni és gátolni, melyek szerepet játszanak a gamma-amino-vajsav lebontásában. A gamma-aminovajsav koncentráció növekedése általános szeditációt okoz a központi idegrendszerben, vagyis közepes mértékű és enyhe alvászavar esetén hatékony. A kutatók arra is rájöttek, hogy az állatkísérletekben a macskagyökér kivonatanyagai központi tompító hatással bírtak, izomrelaxálóként működtek.

Hogyan hat a valeriána?
A macskagyökérnek van néhány igen jótékony tulajdonsága. Az ember gyorsabban elalszik a hatására. Javítja az alvás minőségét is. Idővel egyre hatékonyabb lesz, tehát rövidtávon célszerű minden este alkalmazni. A leghatásosabb álmot hozó szernek tartják.

A valeriána gyökér nyugtató, feszültségoldó hatású. Használják fejfájás, álmatlanság, izomgörcs, szívidegesség, ingerlékenység, bélirritáció esetén is. Enyhe görcsoldó. Külsőleg alkalmazva sebekre, fekélyekre és ekcémára is gyógyír. Májbetegeknek alkalmazása nem ajánlott!

A valeriána hatóanyagai számos gyógyszer alapját képezik, használják a macskagyökér kivonatait gyógytea, gyógyító fürdő, tinktúra formában is. Komlóval együtt alkalmazva is hatékony.

A valeriána gyógyhatását a szakemberek a gyógyszereknél biztonságosabbnak tartják - a következtetésre összehasonlító kísérletek után jutottak. Ha ugyanis valaki gyógyszert szed, hozzászoktathatja szervezetét, és egyre nagyobb adagokra szorul, majd pedig, ha leteszi a gyógyszert, elvonásai tünetektől szenvedhet. A macskagyökér fogyasztása ugyanakkor nem okoz függést és nem jár elvonási tünetekkel sem, ha elhagyjuk.

Fontos viszont tudni, hogy a valeriána hatása összeadódik más gyógyszerekkel és az alkohollal, ha együtt alkalmazzuk őket. Ne használjuk tehát más altatókkal. Alacsony dózisban kezdjük alkalmazni, majd növelhetjük az adagot pár nap után. Biztonságosnak tekinthető 4-6 hétig tartó alkalmazásnál.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: mácsonyavirágúak, izomrelaxálóként, idegrendszerben, következtetésre, macskagyökérnek, gyógyszereknél, összehasonlító, gyógyszerekkel, feszültségoldó, biztonságosnak, macskagyökeret, ingerlékenység, kivonatanyagai, gyógynövénynek, elősegítésére, gyöktörzsének, szívidegesség, leghatásosabb, májbetegeknek, alkalmazásnál, macskagyökér, bélirritáció, befolyásolni, gyógyhatását, tulajdonsága, valerénsavak, koncentráció, lebontásában, valerénsavat, hatékonyabb, alkalmazták, alkalmazzuk, összeadódik, szerethetik, hatóanyagai, rózsaszínek, valeriánát vagy, cicák szerethetik, emberek körében, ókori görögök, középkorban különösen, indián telepesek, neves angol, mácsonyavirágúak rendjébe, loncfélék családjába, orvosi macskagyökér, nyirkos talajt, macskagyökér elnevezés, gyógynövény barna, emberek számára, növény igen, valeriána növényt, Nicholas Culperer, Valeriana Officinalis Európában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy tavasz  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Vidámság  Előfordul, hogy  "Ez egy csoda"  Ady Endre - Mindegy átka  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Töröld le  Facebookon kaptam  Tanmese  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Tanácsok egy pszichológustól  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Müller Péter tollából  Szép estét kedves látogatóimn...  képre írva  Otthon  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Szép estét  Megígért békesség  Facebookon kaptam Krisztinától  Sorsunk miatt...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jó éjszakát  Szeretem ujjad karcsuságait,  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó cicák  Magamnak  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Különleges  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Isten hűségének mértéke  Vannak emberek  József Attila - Kopogtatás nél...  "Ez egy csoda"  Jan Twardowski - Siessünk  Azért kaptad  Magamnak  Megígért békesség  Jó nap volt  Paul Éluard - És egy mosoly  Nevelőszülőkhöz adták,  Jó nap volt 
Bejegyzés Címkék
valeriánát vagy, cicák szerethetik, emberek körében, ókori görögök, középkorban különösen, indián telepesek, neves angol, mácsonyavirágúak rendjébe, loncfélék családjába, orvosi macskagyökér, nyirkos talajt, macskagyökér elnevezés, gyógynövény barna, emberek számára, növény igen, valeriána növényt, gyógynövény illóolaja, macskagyökér kivonatában, gamma-aminovajsav koncentráció, központi idegrendszerben, kutatók arra, macskagyökér kivonatanyagai, ember gyorsabban, alvás minőségét, leghatásosabb álmot, valeriána gyökér, valeriána hatóanyagai, macskagyökér kivonatait, valeriána gyógyhatását, gyógyszereknél biztonságosabbnak, következtetésre összehasonlító, macskagyökér fogyasztása, valeriána hatása, mácsonyavirágúak, izomrelaxálóként, idegrendszerben, következtetésre, macskagyökérnek, gyógyszereknél, összehasonlító, gyógyszerekkel, feszültségoldó, biztonságosnak, macskagyökeret, ingerlékenység, kivonatanyagai, gyógynövénynek, elősegítésére, gyöktörzsének, szívidegesség, leghatásosabb, májbetegeknek, alkalmazásnál, macskagyökér, bélirritáció, befolyásolni, gyógyhatását, tulajdonsága, valerénsavak, koncentráció, lebontásában, valerénsavat, hatékonyabb, alkalmazták, alkalmazzuk, összeadódik, szerethetik, hatóanyagai, rózsaszínek, officinalis, gyógynövény, tengerszint, alkalmazása, álmatlanság, szakemberek, szeditációt, szervezetét, középkorban, fogyasztása, kivonatában, aminovajsav, fogyasztják, dörgölőznek, kellemetlen, használatos, növelhetjük, jellegzetes, használják, alkalmazva, valeriánát, fekélyekre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3404
  • e Hét: 9760
  • e Hónap: 23509
  • e Év: 228210
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.