Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A cékla nyersen fogyasztva csökkenti a vérnyomást
  2020-12-06 21:30:46, vasárnap
 
 



Egy pohár céklalével gyorsan és hatékonyan csökkenthető a vérnyomás. Artériás hipertóniában szenvedő betegek már napi két pohár céklalével meglehetősen pozitív hatást érhetnek el.

A Hypertension szaklapban megjelent kutatásból kiderül, hogy 250 ml céklalé elfogyasztása 10 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomás értéket. Adatok szerint a cékla leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik hatása. A Londoni Egyetem kutatói évek óta vizsgálják a cékla vérnyomáscsökkentő hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy a cékla nitráttartalma a vérerek kitágítása révén elősegíti a véráramlást. Angina pectorisban szenvedő betegek (mely a koszorúér betegségek egyik fajtája) nagy része nitráttartalmú gyógyszereket szed a tünetek enyhítésére.

A nitrát természetes módon van jelen a talajban, ahonnan a zöldségek a növekedésük elősegítése érdekében a gyökereiken keresztül felszívják. Dr. Amrita Ahluwalia elmondta, meglepődve tapasztalták, milyen kevés nitrátra volt szükség ilyen jelentős hatás eléréséhez.

,,Azt reméljük, hogy a magas nitráttartalmú növények, például a zöld leveles zöldségek és a cékla étrendi arányának növelésével olyan életmódbeli megközelítést alakíthatunk ki, amelyet mindenki könnyen alkalmazhat szív- és érrendszeri egészségének javítása érdekében. " - nyilatkozta Dr. Ahluwalia. A céklalevet ivók meglepődésének megelőzése végett még hozzátette, hogy a vizelet rózsaszínűre színeződhet.

De mi az oka annak, hogy ilyen jó hatással van a magas vérnyomásra a céklalé?
Tudósok szerint ennek két oka is van: az egyik, hogy a vöröses-lilás színű zöldségben lévő nitrátot a test nitrogén-oxiddá alakítja, ami kitágítja a vénákat és segít abban, hogy a vér szabadabban, akadály nélkül haladhasson az erekben. Ezenkívül megtalálható a céklában a betalain nevű vegyület, ami antioxidáns tulajdonságai miatt hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

A cékla a vérnyomás őre
Téli időszakban a cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrás.A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású. Sok kalciumot, vasat, foszfort, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Fontos antioxidáns-forrás, B9-vitamin tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe, méregteleníti a szervezetet, segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, megakadályozza a gyomorrák kialakulását és támogatja a máj működését is.

Gátolja a rákos sejtek szaporodását, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak ajánlott.

A színek hatása szervezetünkre
A vörös szín az élet színe, stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést, biztonságérzetet ad. A vörös színű ételek fogyasztása segíthet energiaszintünk helyreállításában. Kifejezetten ajánlott alacsony energiaszint, valamint vérszegénység esetén.

A céklalé a színe révén vérképző funkcióval rendelkezik. Azonban nem a vörös festékanyag, a betanin teszi a céklát olyan értékessé, hanem sokkal inkább a céklában lévő B-vitamin, folsav és a vas, amelyek a vérképzésben részt vesznek. Vashiány esetén ezért gyakran fogyasszunk céklát. Ajánlatos C-vitaminban gazdag ételekkel és italokkal együtt fogyasztani, hogy a vas jobban felszívódhasson.

Legjobb, ha a céklát léként fogyasztod, azonban a változatosság kedvéért gyümölcsökkel, zöldségekkel is feldobhatod a céklalevet! A zellerben pl. rengeteg C-vitamin van, hű társ a fogyókúrában, és kiváló idegerősítő. Az alma láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott, míg a répa csökkenti a rák kockázatát, ezenkívül védi a szemet és a gyomrot.

Fogyaszthatjuk nyers formában céklasalátaként is, mivel főzéskor nagyon sok tápanyag megy veszendőbe.

A cékla sok oxálsavat tartalmaz, amely vesekő képződéséhez vezethet, ezért aki hajlamos a vesekőre, az csak kis mennyiségekben fogyasszon céklát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: biztonságérzetet, felszívódhasson, céklasalátaként, következtetésre, energiaszintünk, meglepődésének, megakadályozza, szervezetünkre, mennyiségekben, nitráttartalma, nitráttartalmú, fogyaszthatjuk, gyümölcsökkel, méregteleníti, vérszegénység, elfogyasztása, változatosság, tulajdonságai, hipertóniában, megelőzésében, egyensúlyának, hozzájárulhat, idegrendszert, megközelítést, gyógyszereket, tapasztalták, zöldségekkel, fogyókúrában, energiaszint, szaporodását, ásványianyag, köszönhetően, vizelethajtó, kialakulását, legfontosabb, vérképzésben, pohár céklalével, vérnyomás értéket, cékla leve, következtetésre jutottak, cékla nitráttartalma, vérerek kitágítása, koszorúér betegségek, tünetek enyhítésére, nitrát természetes, növekedésük elősegítése, gyökereiken keresztül, magas nitráttartalmú, zöld leveles, cékla étrendi, céklalevet ivók, vizelet rózsaszínűre, Londoni Egyetem, Amrita Ahluwalia, Ajánlatos C-vitaminban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Popper Péter szavai  Bounty krémes  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Akik bántanak téged  Tanuld meg ezt a versemet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  A televizió nem a kultúrát kép...  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szívem tiéd  Png férfi  Nem tudhatod  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Mindig jusson idő nevetni  Még csak most kezdődik a nap  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png férfi  Egy bizonyos határt  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akik bántanak téged  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Annuska bar...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Örülök, hogy látlak!  Png telefon  Png ház  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szívem  Bertolt Brecht -től idézet  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Akarat  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem tiéd  A sors  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Mindig jusson idő nevetni  s immár én is felragyogva, ért...  Nem tudhatod 
Bejegyzés Címkék
pohár céklalével, vérnyomás értéket, cékla leve, következtetésre jutottak, cékla nitráttartalma, vérerek kitágítása, koszorúér betegségek, tünetek enyhítésére, nitrát természetes, növekedésük elősegítése, gyökereiken keresztül, magas nitráttartalmú, zöld leveles, cékla étrendi, céklalevet ivók, vizelet rózsaszínűre, magas vérnyomásra, vöröses-lilás színű, test nitrogén-oxiddá, betalain nevű, egyik legfontosabb, cékla vitamin-, vérképző szerepe, gyomorrák kialakulását, rákos sejtek, daganatos betegségek, színek hatása, vörös szín, élet színe, vörös színű, színe révén, vörös festékanyag, betanin teszi, céklát olyan, céklában lévő, vérképzésben részt, céklát léként, változatosság kedvéért, répa csökkenti, biztonságérzetet, felszívódhasson, céklasalátaként, következtetésre, energiaszintünk, meglepődésének, megakadályozza, szervezetünkre, mennyiségekben, nitráttartalma, nitráttartalmú, fogyaszthatjuk, gyümölcsökkel, méregteleníti, vérszegénység, elfogyasztása, változatosság, tulajdonságai, hipertóniában, megelőzésében, egyensúlyának, hozzájárulhat, idegrendszert, megközelítést, gyógyszereket, tapasztalták, zöldségekkel, fogyókúrában, energiaszint, szaporodását, ásványianyag, köszönhetően, vizelethajtó, kialakulását, legfontosabb, vérképzésben, egészségének, rózsaszínűre, kifejezetten, megtalálható, szervezetünk, alakíthatunk, meglehetősen, képződéséhez, hypertension, csökkenthető, enyhítésére, természetes, feldobhatod, növekedésük, szabadabban, idegerősítő, véráramlást, vérnyomásra, pectorisban, álmatlanság, elősegítése, gyökereiken, érrendszeri, fogyasszunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2846
  • e Hét: 11628
  • e Hónap: 43114
  • e Év: 247815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.