Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szeretetnyelvről
  2021-01-10 23:27:43, vasárnap
 
  Milyen szeretetnyelvet beszélsz? És vajon a párod, a gyermeked, a legjobb barátod milyen szeretetnyelvet beszél?

A szeretetnyelv az a mód, ahogyan kifejezzük és megéljük a szeretetet.

Az öt szeretetnyelv egy pár- és pszichoterápiai fogalom, ami Gary Chapman amerikai párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó nevéhez fűződik.

Chapman szerint minden embernek van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak rá az összes többinél.

Az emberek ösztönös és természetes módon a saját a szeretetnyelvükön igyekeznek kimutatni és megkapni a számukra szükséges szeretetet.

A kapcsolati és párkapcsolati problémák egyik oka éppen abból adódik, hogy ha a felek eltérő szeretetnyelvet beszélnek (és nem ismerik/értik a másik nyelvét), akkor folyamatosan elbeszélnek egymás mellett. Mindketten buzgón töltögetik a saját szeretet-üzemanyagukat a társukba, ám az mégsem érzi kellően szeretve magát. Először mindketten csodálkoznak, majd csalódnak és panaszkodnak, hogy miért nem működik a kapcsolat.

Ahhoz, hogy szeretetünk valóban célba érjen, érdemes kölcsönösen megismernünk a hozzánk közelálló, fontos személyek (családtagok, barátok) szeretetnyelvét, vagyis azt, hogy milyen szeretet-üzemanyaggal működnek és megtanulnunk aszerint adni nekik a szeretetet.

=============
Az öt szeretetnyelv:
===============

Chapman A szerelem pszichológiája című könyvében 5 szeretetnyelvet határoz meg: az Elismerő szavak, a Minőségi idő, az Ajándékozás, a Szívességek és a Testi érintés.

Nézzük ezeket egy kicsit részletesebben: melyik mit takar!

Elismerő szavak
Ha az elismerő szavak nyelvét beszéled, akkor leginkább a dicséretre, a szóbeli megerősítésre, az elismerő, bátorító, törődő, kedves szavakra vagy fogékony. Szereted az őszinte bókokat vagy ha a társad elmondja, hogy milyen büszke rád, vagy ha egy számodra képességedet vagy érdeklődésedet méltatja. Érzékeny vagy a hangsúlyra és a közlésmódra is.

Minőségi idő
Ha a minőségi idő, az igazi együttlét a szeretetnyelved, akkor a rád irányuló figyelemből érzed leginkább, hogy a társad igazán szeret.

A minőségi idő lehet egy beszélgetés, egy közös program, együtt megélt élmények. Ezek az igazi együtt-töltött percek attól válnak olyan értékessé, hogy soha nem hozhatók vissza, viszont elmélyítik és megerősítik az egymáshoz tartozás érzését.

Ajándékozás
Ha az ajándékozás a szeretetnyelved, azok szívesen leped meg szeretteidet vásárolt vagy saját készítésű apróságokkal (csoki, virág, kabala, kisgyermekek esetében egy saját kis rajzocska). Ezek sokszor inkább jelképes, mint nagy értékű dolgok.

Az ajándék a szeretet tárgyiasult, kézzel fogható, vizuális szimbóluma; a megbecsülés jele. Hiszen azáltal, hogy társunk a meglepetés elkészítésébe, beszerzésébe, utánajárásába időt és energiát fektetett, addig is ránk gondolt, közvetett módon velünk foglalkozott. Ráadásul az ilyen szeretetbizonyítékokban, az is jó, hogy bármikor elővehetők és másoknak is megmutathatók.

Szívességek, Figyelmességek
A szívességek olyan cselekedetek, önként vállalt pluszfeladatok, amelyekkel megkönnyítjük a másik ember életét; vagy annak kényelmét, jólétét vagy valami alól való mentesítését szolgálják.

Ha ez a szeretetnyelved, akkor örömmel fogadod, ha a társ megtesz neked vagy elvégez helyetted olyan dolgokat, amelyek tervezést, időt és fáradságot igényelnek. P.l: főzés, mosás, vasalás, bevásárlás, megtankolja az autódat, elkészíti a kedvenc ételedet stb.

Testi kontaktus
A Testi kontaktusba beletartozik az érintés, a kézfogás, a hátba veregetés, az ölelés, a simogatás, babusgatás, cirógatás, a puszi/csók és pároknál a szexuális együttlét.

Ha ez az elsődleges szeretetnyelved, akkor számodra különösen fontos a társ fizikai jelenléte és közelsége. Igazi -bújós típus vagy. Szívesen és gyakran érinted meg a másikat, akár társaságban is, és te is örömmel fogadod az érintést.
Forrás : Szabó Szilvia grafológus hírlevele .
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: szeretetnyelved, pszichoterápiai, szeretetnyelvet, szeretetnyelvét, szeretetnyelve, pszichológiája, érdeklődésedet, részletesebben, pluszfeladatok, figyelmességek, megerősítésre, megmutathatók, szeretetnyelv, elkészítésébe, párkapcsolati, utánajárásába, üzemanyagukat, megkönnyítjük, folyamatosan, cselekedetek, beszerzésébe, megtanulnunk, megismernünk, foglalkozott, üzemanyaggal, apróságokkal, beletartozik, panaszkodnak, mentesítését, csodálkoznak, kisgyermekek, képességedet, szeretteidet, kontaktusba, szeretetünk, elbeszélnek, legjobb barátod, másodlagos szeretetnyelve, összes többinél, emberek ösztönös, szeretetnyelvükön igyekeznek, számukra szükséges, felek eltérő, másik nyelvét, mégsem érzi, hozzánk közelálló, szerelem pszichológiája, kicsit részletesebben, elismerő szavak, szóbeli megerősítésre, őszinte bókokat, társad elmondja, Gary Chapman, Chapman, Szabó Szilvia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Nem jár  üdvözöllek!  képre írva  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Haja van  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Rács mögé  Paul David Tripp Március 26  Szép estét  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét  Facebookon kaptam  Levél lány  képre írva  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Játékos kis cicák  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Nem jár  Alvó kisfiú  Nem hazudnak  Hibáztam már  Ratkós beszületései a szereplő...  2004-es kivégzés után  Paul David Tripp Március 26  A jó kedv a világon  Levél lány  Jó éjszakát  Játékos kis cicák  Nem látom őket  Alvó cica  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Szép estét  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  J. Donald Walters  A tavasz nem csak önmagában sz...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam Krisztinától  Odaadja  Amikor még kicsi voltál...  Válaszok a halál után  Soli Deo gloria  képre írva  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Vérnyomáscsökkentés  A haj állapotának javítása egy...  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Devecsery László - Húsvét  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
legjobb barátod, másodlagos szeretetnyelve, összes többinél, emberek ösztönös, szeretetnyelvükön igyekeznek, számukra szükséges, felek eltérő, másik nyelvét, mégsem érzi, hozzánk közelálló, szerelem pszichológiája, kicsit részletesebben, elismerő szavak, szóbeli megerősítésre, őszinte bókokat, társad elmondja, számodra képességedet, igazi együttlét, társad igazán, közös program, igazi együtt-töltött, egymáshoz tartozás, szeretet tárgyiasult, megbecsülés jele, meglepetés elkészítésébe, szívességek olyan, másik ember, társ megtesz, kedvenc ételedet, hátba veregetés, szexuális együttlét, elsődleges szeretetnyelved, társ fizikai, szeretetnyelved, pszichoterápiai, szeretetnyelvet, szeretetnyelvét, szeretetnyelve, pszichológiája, érdeklődésedet, részletesebben, pluszfeladatok, figyelmességek, megerősítésre, megmutathatók, szeretetnyelv, elkészítésébe, párkapcsolati, utánajárásába, üzemanyagukat, megkönnyítjük, folyamatosan, cselekedetek, beszerzésébe, megtanulnunk, megismernünk, foglalkozott, üzemanyaggal, apróságokkal, beletartozik, panaszkodnak, mentesítését, csodálkoznak, kisgyermekek, képességedet, szeretteidet, kontaktusba, szeretetünk, elbeszélnek, kölcsönösen, közlésmódra, szívességek, ajándékozás, tárgyiasult, megbecsülés, megerősítik, megtankolja, természetes, figyelemből, beszélgetés, családtagok, társaságban, amelyekkel, mindketten, szeretetet, elmélyítik, töltögetik, bevásárlás, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1223
  • e Hét: 6464
  • e Hónap: 26326
  • e Év: 202201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.