Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erősíti a csontokat és a bélfalat a mángold
  2021-01-15 23:21:46, péntek
 
 



A mángold, az egyik legértékesebb zöldségek közé tartozik annak ellenére, hogy sokan nem is ismerik, nincsenek tisztában értékeivel. Vastag fehér, lila vagy piros levélnyele, húsos levele miatt igazán dekoratív zöldségféle. Egészséges, finom és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.

Hazánkban nem találkozhatunk gyakran sem a piacokon, sem a zöldségeseknél a mángolddal.

A mángold a cékla legközelebbi rokona. Íze a spenóthoz hasonló, de a répafélékhez tartozik.

Leveléből és szárából is ízletes ételeket készíthetünk. Olaszos tésztákhoz a leveleket párolva, a spenóthoz hasonlóan pároljuk, olíva olajjal, fokhagymával ízesítjük. Főzeléket is készíthetünk belőle, ugyanúgy, mint a spenótból. A szárakat sokan eldobják, pedig a spárgához hasonlóan lehet köretnek főzni, párolni.

A mángoldnak két fajtája ismert: száras - melynek húsos szára és kisebb levele, valamint a leveles - melynek nagy széles húsos levelei vannak.

A leveles fajta felhasználása a spenótéhoz hasonló - salátába ill. főzve krumplival. Elég néhány percig lobogó vízben főzni. Felhasználható (nyersen) töltött káposztához hasonlóan különbözi töltelékkel.

A hosszú vastag húsos szárakat spárgához hasonlóan főzhetjük ill. süthetjük (különböző öntettel, szósszal kiegészítve).

Fűszerezése: citrom, olívaolaj, petrezselyem, fokhagyma, bors, alma- ill. balzsamecet, tejfölös-, joghurtos öntet.

A Földközi-tenger vidékén már az időszámítás előtti V. században ismerték és fogyasztották. A mediterrán konyha kedvelt köret étele.

Kiemelkedő A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E- és K-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Megtalálható benne a réz, kalcium, triptofan (esszenciális aminosav), valamint a protein is.

Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, valamint biotint (H-vitamin).

Kutatók állatkísérletekkel igazolták, hogy magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt hatásos a mángold fogyasztása az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében, csökkenti a kreatin és karbamid szintet, védi ez által a cukorbetegek veséjét.

A fiatalok és a változó korban lévő nők számára fontos lenne minél gyakrabban fogyasztani magas K-vitamin tartalma miatt. Napi egy-egy adag mángold elfogyasztásával már sokat tettünk csontjaink egészségéért.

A mángold másik nagyon jelentős ásványi anyaga a magnézium, ami segíti az idegrendszer és az izmok működését azzal, hogy a kalcium tevékenységét szabályozza. Azzal, hogy a magnézium megakadályozza a kalcium idegsejtekhez történő szabad áramlását, nyugodt, ellazult állapotban tudja tartani az idegrendszert, a vérereket és az izomzatot is.

Ha táplálkozásunkkal túl kevés magnézium jut szervezetünkbe, akkor a kalcium szabadon áramlik az idegsejtekhez, így az túl aktív lesz, túl sok üzenetet küld. Magas vérnyomást, migrént, fejfájást és izomgörcsöket is okozhat a kevés magnézium.

A mángold sok A-vitamint, béta-karotint tartalmaz. Mindkettő nagyon fontos a szem egészségének megőrzéséhez, szerepet játszanak a szürkehályog megelőzésében.

A béta-karotin és más karotinszármazékok is csökkentik a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A Kansas Állami Egyetem kutatója, Richard Baybutt azt állítja, hogy az A-vitaminban gazdag étkezés megvédheti a dohányosokat és a passzív dohányosokat a tüdőrák kialakulásától.

Baybutt felfedezte, hogy a cigarettafüstben lévő egyik rákkeltő anyag, a benzopyrin A-vitamin-hiányt okoz. Állatkísérleteivel bebizonyította, hogy ez az állítás megfordítva is igaz, vagyis az A-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti ennek a káros anyagnak rossz hatását, valamint a tüdőrák kialakulásának kockázatát

A mángold sok C-vitamint tartalmaz, amely eredményes harcos a szabadgyökök sejtkárosító, és fájdalmas gyulladáskeltő hatásával szemben.

A szabadgyökök a koleszterint oxidálják, amely így rátapad az érfalra. A lerakódásoktól beszűkölt ér szívinfarktust, agyi katasztrófát okozhat. Mivel a C-vitamin nagyon jól közömbösíti a szabadgyököket, meg tudja akadályozni az oxidációs folyamatot és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

A káliumban gazdag mángold szabályozza a vérnyomást és a szívműködést.

A vas biztosítja a szervezet oxigénellátottságát, támogatja az immunrendszert, energiával látja el a szervezetet. A vas és a fehérje együtt építi fel az oxigén szállításához nélkülözhetetlen hemoglobint.

Az E-vitamin a szervezetben semlegesíti a szabadgyököket, megvédi a sejteket. Az E-vitamin jelentős gyulladásellenes hatású. Fontos szerepet játszik a vastagbélrák kockázatának csökkentésében, enyhíti a változókori panaszokat.

A zsírsavak szintézisében is szerepet játszik, ami fontos az idegrendszer egészségéhez.

A mángold riboflavin és B6-vitamin tartalma is nagyon előnyös számunkra.

A riboflavin részt vesz abban a folyamatban, amely az egyik legfontosabb antioxidánst állítja elő, a glutathione-t. A B6-vitamin megfelelő hasznosulásához is nélkülözhetetlen. A B6-vitamin a veszélyes, érfalakat károsító molekulát átalakítja hasznos aminosavvá. Riboflavin nélkül azonban ez nem lenne lehetséges. Mivel a mángold B6 vitamint és riboflavint is tartalmaz, ezért nagyon fontos szerepet kaphat táplálkozásunkban.

Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai
lassítja az öregedést,

bélrenyheség, valamint aranyér ellen hatásos, karbantartja a bélflórát, segíti az immunrendszert,

a benne található cellulóz megköti a vizet, és ezzel együtt a méreganyagokat és zsírokat,

karbantartja a test valamennyi nyálkahártyáját, erősíti a fogakat és a csontokat, vérképző,

a benne található betain aminosav segíti a máj és az epe tisztulását,

ha mángoldot fogyasztunk nem leszünk gyorsan éhesek, mint az egyszerű szénhidrátoktól (pl. fehérliszt termékek, édességek),

táplálják az idegrendszert.

Személyenként napi 150-200 gr ajánlott. Az ettől nagyobb mennyiség cellulóz tartalma miatt meggátolhatja bizonyos ásványok felszívódását.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: nélkülözhetetlen, elfogyasztásával, cigarettafüstben, gyulladásellenes, emésztőrendszeri, hasznosulásához, nyálkahártyáját, szénhidrátoktól, szervezetünkbe, bebizonyította, immunrendszert, megakadályozza, szívinfarktust, felhasználható, lerakódásoktól, szabadgyököket, tulajdonságait, méreganyagokat, kialakulásának, csökkentésében, zöldségeseknél, találkozhatunk, gyulladáskeltő, kialakulásától, megelőzésében, izomgörcsöket, fogyasztották, személyenként, egészségünkre, idegrendszert, immunrendszer, szintézisében, felhasználása, idegsejtekhez, meggátolhatja, legértékesebb, egyik legértékesebb, rebarbara tulajdonságait, cékla legközelebbi, spenóthoz hasonló, répafélékhez tartozik, leveleket párolva, spenóthoz hasonlóan, szárakat sokan, spárgához hasonlóan, leveles –, leveles fajta, spenótéhoz hasonló, hosszú vastag, időszámítás előtti, mediterrán konyha, mángold fogyasztása, Kiemelkedő A-, Kansas Állami Egyetem, Richard Baybutt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Rejtő Jenő versei  Jó éjszakát  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Evan Esar tollából  Síró nő  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Szép estét  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Esti kép  Rejtő Jenő versei  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Törött csészék  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Szép Álmokat  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Könnyáztatta asszonysorsok  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Jó éjszakát  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Az élet  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Jó éjszakát  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Hernádkak  Törött csészék  Rochefoucauld - a bölcs  Alvó baby  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amikor még rangja volt...  Mélységes szomorúsággal  Nagy László - Szerelem emléke  Ibolya  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Atyám !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Rochefoucauld - a bölcs  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kezdet  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Ibolya  Aztán itt van egy másik szerep...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Szép estét  Nem kell ide békemenet  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes... 
Bejegyzés Címkék
egyik legértékesebb, rebarbara tulajdonságait, cékla legközelebbi, spenóthoz hasonló, répafélékhez tartozik, leveleket párolva, spenóthoz hasonlóan, szárakat sokan, spárgához hasonlóan, leveles &#8211, leveles fajta, spenótéhoz hasonló, hosszú vastag, időszámítás előtti, mediterrán konyha, mángold fogyasztása, emésztőrendszeri daganatok, cukorbetegek veséjét, változó korban, mángold másik, izmok működését, kalcium tevékenységét, magnézium megakadályozza, kalcium idegsejtekhez, kalcium szabadon, kevés magnézium, szem egészségének, szürkehályog megelőzésében, bőrrák kialakulásának, passzív dohányosokat, tüdőrák kialakulásától, cigarettafüstben lévő, benzopyrin A-vitamin-hiányt, állítás megfordítva, káros anyagnak, tüdőrák kialakulásának, szabadgyökök sejtkárosító, koleszterint oxidálják, lerakódásoktól beszűkölt, oxidációs folyamatot, immunrendszer megfelelő, káliumban gazdag, fehérje együtt, oxigén szállításához, szervezetben semlegesíti, vastagbélrák kockázatának, változókori panaszokat, zsírsavak szintézisében, idegrendszer egészségéhez, mángold riboflavin, riboflavin részt, egyik legfontosabb, benne található, test valamennyi, egyszerű szénhidrátoktól, ettől nagyobb, nélkülözhetetlen, elfogyasztásával, cigarettafüstben, gyulladásellenes, emésztőrendszeri, hasznosulásához, nyálkahártyáját, szénhidrátoktól, szervezetünkbe, bebizonyította, immunrendszert, megakadályozza, szívinfarktust, felhasználható, lerakódásoktól, szabadgyököket, tulajdonságait, méreganyagokat, kialakulásának, csökkentésében, zöldségeseknél, találkozhatunk, gyulladáskeltő, kialakulásától, megelőzésében, izomgörcsöket, fogyasztották, személyenként, egészségünkre, idegrendszert, immunrendszer, szintézisében, felhasználása, idegsejtekhez, meggátolhatja, legértékesebb, szállításához, tevékenységét, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 699
  • e Hét: 4277
  • e Hónap: 24139
  • e Év: 200014
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.