Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Természetes védekezés gombák és baktériumok ellen a teafa ol
  2021-01-16 23:29:56, szombat
 
  Az 1770-es években James Cook kapitány és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál őslakosok a fa leveleiből teát, illetve fűszeres söritalt készítettek. A levelek főzetét a tea helyettesítésére használták, ezért a növényt az angolok teafának (tea tree-nek) nevezték el.

A teafa nemzetség mintegy 150 tagja - kevés kivételtől eltekintve - Délkelet-Ázsiában fordul elő, néhányuk Ausztráliában és a Csendes-óceán szigetein él.

Girbe-gurba törzsű fák vagy bokorfák, gyakran lehajló ágakkal. Virágaik az ágak végén fejecskében vagy füzérben nyílnak, a porzók feltűnőek, hosszan kiállnak. Örökzöld, lándzsás leveleik erősen aromás illatúak. A virágok olyan gazdagon nyílnak a vesszők teljes hosszában, hogy elfedik az apró, tűszerű, hamvaszöld leveleket. Törzsüket vastag, papírszerű, foszló kéreg borítja, emiatt jól átvészelik az erdőtüzeket. Mocsarakban, sós talajú tengerparti területeken nőnek, és gyakran alkotnak tiszta állományt.

Jellemző a növényre, hogy a magtok évekig a bokron marad, és csak akkor nyílik fel, ha nagy meleg éri vagy bozóttűz üt ki. A növény olyan gyors növekedésű, hogy ha kivágják, a tönkből egy-másfél év alatt új érett fa lesz.

Kedveli a laza, jó vízáteresztő képességű talajt, amely meszet is tartalmazhat. Nehéz, kötött földben megáll a gyökérzet növekedése. Elegendő két-három évenként átültetni úgy, hogy a földlabda egyben maradjon, mert vékony gyökerei könnyen letörnek. Meleg nyári napokon bőségesen kell öntözni, télen viszont csak fukaron, havonta egy-két alkalommal. Mivel délszaki növény, mínusz 5 fok alatti hőmérsékleten elpusztul. Erénye, hogy nincs kártevője, nem kell permetezni.

Illatos virágairól méhek sokasága gyűjti a nektárt. A levelekben lévő éterikus olajat a kozmetikai ipar dolgozza fel.

Az őslakosok a teafát gyógyászati célra is használták, belsőleg és külsőleg egyaránt. Légzőszervi bántalmakat (meghűlés, köhögés, orrdugulás, láz), izomfájdalmakat, bőrbetegségeket, szemproblémákat, illetve emésztőszervi betegségeket kezeltek vele.

A teafaolaj a teafa leveleiből vízgőz-desztillációjával készült esszencia. Az egyik legismertebb illóolaj, felhasználási lehetősége szinte végtelen. A feldolgozás során a víz állagához hasonló, áttetszően tiszta és a világos sárga közötti színű olajat nyernek, melynek rendkívüli fertőtlenítő hatása van. 70 kg növényi anyagból 1 kg illóolaj készül.

Ausztráliában gyógyszerként tartják számon. Fő terápiás tulajdonságai: gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzésgátló, hegesítő, köptető, immunrendszert serkentő, stimuláló.

A teafaolaj története
A teafaolajjal kapcsolatos klinikai kísérleteket az 1920-as években egy sydney-i vegyész kezdte meg, és az eredmények messze felülmúlták a várakozásokat. Emiatt a II. világháború idején az ausztrál és a brit katonák sebeinek kezelésére - természetes antibiotikumként, antiszeptikumként - használták, mégpedig igen jó eredménnyel. 1940-ben a penicillin megjelenése csaknem kiszorította a gyógyítás területéről, majd az 1970-es években újra az érdeklődés központjába került.

A teafaolajat a '80-as évek elején kezdték a nőgyógyászatban is alkalmazni. Használata különösen a vagina gombás fertőzése (candida albicans) és gyulladása (trichomonas vaginalis) esetében sikeres.

Széleskörű alkalmazása az olaj két egymással szorosan összefüggő tulajdonságán alapul.

1. Elpusztítja a betegséget terjesztő mikroorganizmusokat, baktériumokat és a gombát.

2. Fenti hatásával egyidejűleg pozitívan befolyásolja az ember immunrendszerét, azaz a szervezet védekezőképességét az egészséget fenyegető kórokozókkal szemben.

Az utóbbi évtizedekben a leveléből nyert illóolajokat már az európai fitoterápiában és kozmetológiában is széles körben használják.

A modern fitoterápiában a teafaolajat

antimikrobális,

immunerősítő,

köptető,

hurutoldó,

váladékoldó,

gyulladáscsökkentő és egyéb hatásai miatt

bőrfertőzésekben (pl. akne, lábgombásodás),

légúti megbetegedésekben (pl. orrmelléküreg-gyulladás),

a szájüreg gyulladásos folyamataiban (fogíny- és szájnyálkahártya-gyulladás, szájpenész),

gyomor- és bélfertőzésekben, emésztési zavarokban (fokozott bélgázképződés, gyomor- és alhasi görcsök),

a hüvely gombás fertőzéseiben (candidiasis), valamint

húgyúti fertőzések kezelésében alkalmazzák.

Részben önmagában, részben kombinációs készítmények (inhaláló-szerek, légzéskönnyítő mellkasi kenőcsök, reuma kenőcsök, bedörzsölő-szerek, tinktúrák, oldatok, kapszulák, kúpok) alkotórészeként.

A teafaolaj nemcsak gomba-, baktérium- és vírusölő tulajdonsága miatt kedvelt, hanem azt is igen nagyra becsülik, hogy nem károsítja sem a szöveteket, sem a nyálkahártyát, hígítás nélkül is használható. Sőt, jótékony hatással van a sejtek fejlődésére, megújulására. Enyhén zsibbasztó, ezért fájdalomcsillapító hatású is, mely kiváló a sebek gyógyításánál.

A teafaolaj hasznos tulajdonságai és alkalmazhatósága

Általános fertőtlenítőszer, elpusztítja nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de még a vírusokat is.

Gombás fertőzések (hüvelygombára, lábgombára, húgyúti fertőzések), fekélyek, gyulladások gyógyszere (szájfekély, fogínygyulladás, fogfájás).

Bőrbetegségekre, leégésre, pattanásokra, vágásokra, sebekre, rovarcsípésre, pikkelysömörre.

Légúti betegségek tüneteit enyhíti: asztma, hörghurut, megfázás, köhögés, fülfájás, torokfájás, mandula-, és gégegyulladás. Oldja a nyálkát, kihajtja a váladékokat.

Erősíti a szervezet ellenálló képességét, megnyugtat, erőt ad, segíti a logikus gondolkodást és a koncentrálóképességet.

Intelmek a teafaolaj használatával kapcsolatban!
Kemoterápia alatt TILOS az alkalmazása!
A szem környékét kerülni kell alkalmazásánál!
Gyermekeknél MINDIG hígítva kell használni!

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: alkalmazhatósága, bőrfertőzésekben, szájnyálkahártya, bélfertőzésekben, helyettesítésére, fertőtlenítőszer, antibiotikumként, nőgyógyászatban, alkotórészeként, izomfájdalmakat, immunrendszerét, kozmetológiában, bőrbetegségeket, bőrbetegségekre, szemproblémákat, fogínygyulladás, pikkelysömörre, immunrendszert, légzéskönnyítő, bélgázképződés, alkalmazásánál, fitoterápiában, antimikrobális, baktériumokat, lábgombásodás, hüvelygombára, várakozásokat, rovarcsípésre, tulajdonságai, emésztőszervi, felhasználási, gyógyításánál, gégegyulladás, fertőzéseiben, fertőzésgátló, hőmérsékleten, 1770-es években, ausztrál őslakosok, levelek főzetét, angolok teafának, teafa nemzetség, ágak végén, porzók feltűnőek, virágok olyan, vesszők teljes, magtok évekig, bokron marad, növény olyan, tönkből egy-másfél, gyökérzet növekedése, földlabda egyben, levelekben lévő, James Cook, Gyermekeknél MINDIG,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos gondolata  Mindent de mindent visszakap  Egy barátság története  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Egy barátság története  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Alvó cicák  A felvilágosodás...  Ady Endre - Mindegy átka  ajándék, mellyel meglepem  Jánosházy György: Fogd a kezem  A pitypang legendája  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  IGEN így  A pitypang legendája  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  képre írva  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Egy párkányon  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Egy gondolat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Robin Wight pitypang szobra  Szép estét  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Jan Twardowski - Siessünk  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ady Endre - Mindegy átka  Sík Sándor - Ha jő a perc  Egy gondolat  Szívek  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Megígért békesség  Vannak emberek  Különleges  Szívek  "Ez egy csoda"  Martin Buber, A haszidim meséi  képre írva  Nevelőszülőkhöz adták,  Latinovits Zoltán tollából  Paul David Tripp Április 14  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Paul David Tripp Április 12  különleges  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Borzasztó  Latinovits Zoltán tollából  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Alvó cicák  Különleges 
Bejegyzés Címkék
1770-es években, ausztrál őslakosok, levelek főzetét, angolok teafának, teafa nemzetség, ágak végén, porzók feltűnőek, virágok olyan, vesszők teljes, magtok évekig, bokron marad, növény olyan, tönkből egy-másfél, gyökérzet növekedése, földlabda egyben, levelekben lévő, kozmetikai ipar, teafát gyógyászati, teafa leveleiből, egyik legismertebb, feldolgozás során, világos sárga, teafaolaj története, teafaolajjal kapcsolatos, 1920-as években, sydney-i vegyész, eredmények messze, brit katonák, penicillin megjelenése, gyógyítás területéről, 1970-es években, érdeklődés központjába, vagina gombás, betegséget terjesztő, ember immunrendszerét, egészséget fenyegető, utóbbi évtizedekben, leveléből nyert, európai fitoterápiában, modern fitoterápiában, szájüreg gyulladásos, hüvely gombás, teafaolaj nemcsak, sejtek fejlődésére, sebek gyógyításánál, teafaolaj hasznos, szervezet ellenálló, logikus gondolkodást, teafaolaj használatával, szem környékét, alkalmazhatósága, bőrfertőzésekben, szájnyálkahártya, bélfertőzésekben, helyettesítésére, fertőtlenítőszer, antibiotikumként, nőgyógyászatban, alkotórészeként, izomfájdalmakat, immunrendszerét, kozmetológiában, bőrbetegségeket, bőrbetegségekre, szemproblémákat, fogínygyulladás, pikkelysömörre, immunrendszert, légzéskönnyítő, bélgázképződés, alkalmazásánál, fitoterápiában, antimikrobális, baktériumokat, lábgombásodás, hüvelygombára, várakozásokat, rovarcsípésre, tulajdonságai, emésztőszervi, felhasználási, gyógyításánál, gégegyulladás, fertőzéseiben, fertőzésgátló, hőmérsékleten, gyógyszerként, orrmelléküreg, tulajdonságán, ausztráliában, folyamataiban, nyálkahártyát, használatával, készítmények, tartalmazhat, kapcsolatban, vízáteresztő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1512
  • e Hét: 15880
  • e Hónap: 29629
  • e Év: 234330
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.