|
2019-07-11 09:14:33, csütörtök
|
|
|
|
|
|
5 dolog, amiért a sárgabarack a legjobb gyümölcs
A lédús és édes sárgabarack a nyár igazi sztárja. Imádjuk a fáról szedve, imádjuk lekvárban, süteményben, smoothie-ban és joghurtban is. Még jó, hogy egy szuperegészséges gyümölcsről van szó
Antioxidáns
C-vitamin-tartalma igen magas. Ez azért is jó hír, mert a C-vitamin egy természetes antioxidáns, ami hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, és még a bőr öregedését is késlelteti.
Béta-karotin
A sárgabarack az A-vitamin probiotikumát, a béta-karotint tartalmazza. Két-három szem már fedezi a napi A-vitamin-szükségletünket. Ennek pedig rengeteg jótékony hatása van: segíti a látás és az immunrendszer egészségének megőrzését, és serkenti a máj méregtelenítő működését. De a bőr, a fogak és a csontrendszer is meghálálják.
Víztartalom
Rendkívül magas víztartalma miatt (kb 85 százalék) hidratál és méregtelenít. A sok víz miatt ráadásul a kalória is igencsak kevés benne, így az egyik legjobb fogyókúrás gyümölcsként tarthatjuk számon.
Rostok
Rosttartalma újabb ok arra, hogy beillesszük étrendünkbe a sárgabarackot. A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is.
A magas rosttartalmú élelmiszerek azért okoznak teltségérzetet, mert vizet vonnak magukhoz, megdagadnak a bélrendszerben, ezáltal lassabban haladnak keresztül az emésztőrendszeren, lassabban szívódnak fel, így hosszabb időn keresztül dolgozik a szervezet. A kutatások azt mutatják, hogy a rostdús étrendet követő emberek nagyobb valószínűséggel őrzik meg az egészséges testsúlyt, mint azok, akik nem ilyen étrenden élnek.
Ásványi anyagok
Az ásványi anyagok közül főleg kálium található benne, ami elősegíti az egészséges emésztést, erősíti a csontokat, és a vérnyomásra is jó hatással van.
Sárgabarack lekvár készítése :
Lekvárt a legtöbb gyümölcsből lehet főzni, a nagy klasszikus azonban mégiscsak a baracklekvár. A nyáron érő sárgabarack zamatát frissen is élvezheted, gondolva azonban a gyümölcstelen téli hónapokra, érdemes ilyenkor üvegbe is zárni egy keveset. Körülbelül hét kiló barackra lesz szükséged ahhoz, hogy 10 darab 500 ml-es üvegnyi baracklekvárt kapj, de ha sok ez a mennyiség, bátran csökkentsd az adagot, de az arányokra figyelj. Az előbb említett mennyiséghez - ízlés szerint - 1000-1500 g cukor szükséges. (Bár van, aki cukor nélkül is készít lekvárt.)
A megmosott gyümölcsöket tedd pár percre forró vízbe, mert így könnyebben jön majd le a héjuk. Miután meghámoztad, kimagoztad és felnégyelted a barackokat, tedd őket egy olyan magas falú fazékba, amelyben kényelmesen tudsz majd főzni. Ha az adagolásnál egy kicsit ferdén tartod a lábost, különveheted a gyümölöcshúst és a levet is. Utóbbi szörpként elfogyasztható, mert nem szükséges a lekvárhoz.
Sárgabarack lekvár kérot, akkor a főzést megelőzően kell ráöntened a gyümölcsdarabokra. Sokan úgy gondolják, hogy a tartósítás és az ízesítés miatt kell csak a hozzáadott cukor, vagy éppen a fruktóz. De a gyümölcsök többsége enged magából annyit, hogy a lekvár cukor nélkül is elég édes legyen. Az a mennyiségtől függ, hogy a pépes, krémes főzetet meddig kell a tűzön hagyni, a folyamatos kevergetés azonban nagyon fontos, nem szabad engedni, hogy leégjen. Állagának ellenőrzéséhez érdemes egy kicsit kiszedni belőle egy tálba, pár percig állni hagyni, majd pedig megkóstolni. Nagymamáink ugyan nem éltek ezzel a lehetőséggel, de ha nem főnek szét teljesen a gyümölcsök, ma már botmixerrel tovább lehet pépesíteni rajtuk.
Ha elérte a kívánt állagot a gyümölcsfőzet, steril, kifőzött üvegekbe kell tölteni. Érdemes teljesen teletölteni az üvegeket, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük. A nagyi ilyenkor adta hozzá a szalicilt, ma már azonban egészségkárosító hatásai miatt ezt egyáltalán nem ajánlják. Kompromisszumos megoldás a szalicilt két celofánréteg közé tenni, mert így nem ér hozzá az ételhez. Tartósítószer híján azonban a lekvárt a felbontástól számított jó egy héten belül el kell fogyasztani.
Az üvegcsékre tehát szorosan befőzési fóliát, celofánt kell tenni, majd pedig rájuk tekerni a szintén steril tetőket. Pár percre ajánlott fejjel lefelé állítani az üvegeket, majd pedig újságpapírba csomagolni őket. A lekvárokat ezután helyezd egy meleg takarókkal, párnákkal bélelt kosárba, hogy minél lassabban hűljenek le. Két-három nap múlva, amikor már teljesen kihűltek, ki lehet szedni a száraz dunsztból. Az elkészült lekvárok ezután akár évekig is elállnának a kamrában, ha csak nem fogynának el addig.
Baracklekváros rácsos süti
A tésztához való 50 dkg finomlisztet, 20 dkg kristálycukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, 25 dkg margarint, 1 csomag sütőport és 2 tojást tedd egy nagy tálba. Az összegyúrt tésztát 2/3-1/3 arányban oszd ketté. A nagyobb tésztát lapítsd fél centi vastagra, és tedd egy kikent, kilisztezett tepsibe. Miután elegyengetted, kend be a házi lekvároddal.
A kisebb tésztát is fél centisre nyújtsd. Vágd kisujjnyi csíkokra és rácsozd be vele a tészta tetejét, majd felvert tojással kend be. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 percig süsd.
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
Címkék: egészségkárosító, szuperegészséges, valószínűséggel, kompromisszumos, szükségletünket, ellenőrzéséhez, baracklekváros, teltségérzetet, elfogyasztható, bélrendszerben, szívbetegségek, kristálycukrot, székrekedésnek, csontrendszer, probiotikumát, gyümölcstelen, sárgabarackot, méregtelenítő, csökkentheted, immunrendszer, baracklekvárt, gyümölcsfőzet, elegyengetted, előmelegített, gyümölöcshúst, tartósítószer, finomlisztet, újságpapírba, méregtelenít, egészségének, kilisztezett, egészségéhez, baracklekvár, gyümölcsöket, gyümölcsként, rosttartalma, legjobb gyümölcs, nyár igazi, fáról szedve, szuperegészséges gyümölcsről, természetes antioxidáns, immunrendszer egészségéhez, béta-karotint tartalmazza, immunrendszer egészségének, egyik legjobb, rostdús táplálkozás, egészséges emésztés, megfelelő anyagcsere, szívbetegségek kockázatát, magas rosttartalmú, rostdús étrendet, egészséges testsúlyt,
|
|
|
|
legjobb gyümölcs, nyár igazi, fáról szedve, szuperegészséges gyümölcsről, természetes antioxidáns, immunrendszer egészségéhez, béta-karotint tartalmazza, immunrendszer egészségének, egyik legjobb, rostdús táplálkozás, egészséges emésztés, megfelelő anyagcsere, szívbetegségek kockázatát, magas rosttartalmú, rostdús étrendet, egészséges testsúlyt, ásványi anyagok, egészséges emésztést, legtöbb gyümölcsből, nagy klasszikus, gyümölcstelen téli, arányokra figyelj, előbb említett, megmosott gyümölcsöket, olyan magas, kicsit ferdén, főzést megelőzően, ízesítés miatt, hozzáadott cukor, gyümölcsök többsége, lekvár cukor, tűzön hagyni, folyamatos kevergetés, kicsit kiszedni, kívánt állagot, nagyi ilyenkor, felbontástól számított, héten belül, üvegcsékre tehát, szintén steril, lekvárokat ezután, meleg takarókkal, száraz dunsztból, elkészült lekvárok, tésztához való, nagy tálba, összegyúrt tésztát, nagyobb tésztát, házi lekvároddal, kisebb tésztát, tészta tetejét, egészségkárosító, szuperegészséges, valószínűséggel, kompromisszumos, szükségletünket, ellenőrzéséhez, baracklekváros, teltségérzetet, elfogyasztható, bélrendszerben, szívbetegségek, kristálycukrot, székrekedésnek, csontrendszer, probiotikumát, gyümölcstelen, sárgabarackot, méregtelenítő, csökkentheted, immunrendszer, baracklekvárt, gyümölcsfőzet, elegyengetted, előmelegített, gyümölöcshúst, tartósítószer, finomlisztet, újságpapírba, méregtelenít, egészségének, kilisztezett, egészségéhez, baracklekvár, gyümölcsöket, gyümölcsként, rosttartalma, lehetőséggel, rosttartalmú, élelmiszerek, különveheted, celofánréteg, felbontástól, mennyiséghez, mennyiségtől, felnégyelted, sárgabarack, gyümölcsről, fogyasztasz, adagolásnál, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1097
- e Hét: 8781
- e Hónap: 34660
- e Év: 224295
|
|
|