Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az örökség Van egy különös, különleges ország Európában
  2019-08-19 07:51:08, hétfő
 
   
 

Az örökség

Van egy különös, különleges ország Európában, amely többek között abban is egyedülálló, hogy államalapító királya nevét - az iránta érzett hálából és tiszteletből - huszonegy település viseli.

Faggyas Sándor

2019. AUGUSZTUS 19. HÉTFŐ. 4:30

Ezek a települések ma már három országban fekszenek, mert száz éve egy ostoba, gonosz, igazságtalan nagyhatalmi diktátum szétszakította az államalapító király országát, amelynek több mint ezeregyszáz éve e tájon őshonos népe napjainkban nyolc államba szétszórva él. Ez a nép azonban tudja, mert megtanulta őseitől - és megtanítja utódait -, hogy ehhez a földhöz ,,minden szent nevet egy ezredév csatolt". Egyúttal érzi, hiszi és vallja, hogy bár száz éve szétszakították és halálra ítélték, mégis összetartozik, mert ,,az országnál mélyebb a magyarság", ahogy egy erdélyi költő írta erről a különös, különleges népről.

Ennek az összetartozásnak számos szép és követendő példáját adta és adja ma is a magyarság. Ezek sorába tartozik, hogy a magyar honfoglalás millecentenáriumi évében Magyarország, Erdély és Felvidék huszonegy települése megalapította a Szent Király Szövetséget, és minden év augusztusában összegyűlnek megünnepelni névadójukat, Szent Istvánt.

Egy hete az erdélyi, Maros megyei Székelyszentistván faluban - mely nevét régi, Szent István tiszteletére épült katolikus templomáról kapta, de református temploma kertjében is ott áll a szent király mellszobra - már huszonharmadik alkalommal ünnepeltek együtt a szövetség tagjai.

A magyar Országgyűlés elnöke a találkozó fővédnökeként hangsúlyozta, az előző nemzedékek bebizonyították, hogy sem külső, sem belső ellenség nem tudja úgy lesújtani a magyar hazát és nemzetet, hogy azt Szent István örökségének őrzői ne tudnák újra magasba emelni. Az ünnepség egyik egyházi szónoka István király művét Jézus Krisztus fundamentumletevéséhez hasonlította, másikuk pedig arra intett, hogy akkor maradhat meg népünk, ha Isten igéje a zsinórmértékünk, és minden döntésünket aszerint hozzuk meg.

Hogy milyen méltósággal bírt Szent István, azt a legtömörebben első magyar nyelvű életrajzának szerzője, az ismeretlen karthauzi szerzetes fogalmazta meg a mohácsi vész idején: ,,Istentül adatott nemes királyság, dicséretes apostolság, doktorság. Ó, bizonyával nagy isteni ajándék, kinek ilyen és ennyi malaszt engedtetik." Vagyis István egy személyben volt államalapító király, egyházalapító apostol és a keresztény műveltséget megalapozó, népét új rendre tanító doktor.

Jó négyszáz évvel később Hóman Bálint így méltatta első királyunkat: ,,Szent István lelke a magyar öntudat,

a krisztusi hit, a nyugati szellem felbonthatatlan szintézise Személyében teljes harmóniában forrott össze a keleti pogány fejedelem és a nyugati keresztény király alakja; államszervező munkásságát keresztény értékeszmék irányították, de ugyanakkor ősi hagyományok szelleme hatotta át." S hogy mennyire tisztelte és szerette őt a magyar nép, azt a katolikusok által századok óta énekelt Szent István-himnusz is bizonyítja: ,,Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga! / Ki voltál valaha országunk istápja! / Hol vagy István király? Téged magyar kíván, / Gyászos öltözetben teelőtted sírván."

Ma azonban nem sírunk, inkább nevetünk, hisz Szent István napja talán a legbensőségesebb, legderűsebb ünnepünk. Olyan nap, amit mindenki úgy ünnepelt, mintha a saját neve napját ülné, írta anno Krúdy. Az országnak, az egész magyarságnak ma ismét van oka felszabadultan, emelt fővel és szívvel örülni, és a négy pihenőnapon nem csak kikapcsolódni lehet, hanem bekapcsolódni a nemzet egyetemes búcsújába, s egymásnak azt kívánjuk:

Isten éltessen, Magyarország!


 
 
0 komment , kategória:  Aug.20  
Címkék: legbensőségesebb, összetartozásnak, felbonthatatlan, bebizonyították, szétszakították, zsinórmértékünk, felszabadultan, szétszakította, huszonharmadik, kikapcsolódni, megalapította, bekapcsolódni, augusztusában, összetartozik, államszervező, legtömörebben, fővédnökeként, egyházalapító, magyarságnak, államalapító, megünnepelni, igazságtalan, életrajzának, hasonlította, országgyűlés, irányították, hangsúlyozta, összegyűlnek, tiszteletére, magyarország, tiszteletből, értékeszmék, munkásságát, szövetséget, hagyományok, napjainkban, iránta érzett, államalapító király, földhöz „, ezredév csatolt”, országnál mélyebb, erdélyi költő, összetartozásnak számos, magyar honfoglalás, szent király, szövetség tagjai, magyar Országgyűlés, találkozó fővédnökeként, előző nemzedékek, magyar hazát, ünnepség egyik, legtömörebben első, Faggyas Sándor, Szent Király Szövetséget, Szent Istvánt, Szent István, Jézus Krisztus, Vagyis István, Hóman Bálint, Szent István-himnusz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Mindent de mindent visszakap  Vannak emberek  Robert Merle tollából  Különleges  Paul Éluard - És egy mosoly  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Csend  Dóró Sándor: Embernek maradni  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Tanmese  Paul David Tripp Április 13  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  James Allen  Reményik Sándor: Pierrot &...  Paul David Tripp Április 15  Tanácsok egy pszichológustól  Vito Giaquinto gondolata  Mindig lesz olyan  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Vannak emberek  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  József Attila - Kopogtatás nél...  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Anyámról való emlékek  A hagyma antibakteriális hatás...  Walter Chrysler mondta  Hogyan válunk hűségesekké?  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  különleges  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Szép estét kedves látogatóimna...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  képre írva  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Robert Merle tollából  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Robin Wight pitypang szobra  Önmaga ellenére  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Van néhány kérdés, amin gondol...  Ott van  különleges  Facebookon kaptam  képre írva  Ma van a magyar költészet napj...  Tanácsok egy pszichológustól  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Jan Twardowski - Siessünk  Walter Chrysler mondta 
Bejegyzés Címkék
iránta érzett, államalapító király, földhöz &#8222, ezredév csatolt&#8221, országnál mélyebb, erdélyi költő, összetartozásnak számos, magyar honfoglalás, szent király, szövetség tagjai, magyar Országgyűlés, találkozó fővédnökeként, előző nemzedékek, magyar hazát, ünnepség egyik, legtömörebben első, ismeretlen karthauzi, mohácsi vész, személyben volt, keresztény műveltséget, magyar öntudat, nyugati szellem, keleti pogány, nyugati keresztény, katolikusok által, saját neve, egész magyarságnak, négy pihenőnapon, nemzet egyetemes, legbensőségesebb, összetartozásnak, felbonthatatlan, bebizonyították, szétszakították, zsinórmértékünk, felszabadultan, szétszakította, huszonharmadik, kikapcsolódni, megalapította, bekapcsolódni, augusztusában, összetartozik, államszervező, legtömörebben, fővédnökeként, egyházalapító, magyarságnak, államalapító, megünnepelni, igazságtalan, életrajzának, hasonlította, országgyűlés, irányították, hangsúlyozta, összegyűlnek, tiszteletére, magyarország, tiszteletből, értékeszmék, munkásságát, szövetséget, hagyományok, napjainkban, legderűsebb, katolikusok, pihenőnapon, honfoglalás, templomáról, örökségének, döntésünket, méltósággal, műveltséget, királyunkat, harmóniában, személyében, egyedülálló, ezeregyszáz, névadójukat, nagyhatalmi, települések, szintézise, mellszobra, ünnepeltek, megalapozó, megtanítja, nemzedékek, református, öltözetben, különleges, bizonyítja, ugyanakkor, települése, keresztény, alkalommal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4268
  • e Hét: 16352
  • e Hónap: 35325
  • e Év: 264262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.