Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A füredi Anna-bál "Lelkemben áll a boldog Anna bál
  2020-07-26 07:57:59, vasárnap
 
   
  A füredi Anna-bál

"Lelkemben áll a boldog Annabál,
Örvénylő vágyak táncoló csapatja."/Juhász Gyula/

A Szentgyörgyi Horváth Fülöp János (1777-1841) rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Krisztina tiszteletére, aki 1805. július 15-én született Baján, öt keresztnevet is kapott, de ezek között nem volt az Anna. A hagyomány szerint Krisztina ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, eleméri és ittebei Kiss Ernő huszár főhadnaggyal. A fürdőszezonban azonban több bált is rendeztek, ezek egyike volt csupán az Anna-napi bál, és egyáltalán nem tudjuk biztosan, hogy valóban 1825-ben lett volna az első, és az is csak feltételezés, hogy a fiatalok épp ezen a napon ismerkedtek volna meg. Esküvőjük 1826. május 18-án volt Répceszentgyörgyön, ám az ifjú feleség 1827. február 7-én Pesten elhunyt. Az özvegy férj később az altábornagyi rangig jutott, 1849-ben egyike volt az aradi vértanúknak. Mivel nem nősült újra, felesége az elterjedt hiedelemmel ellentétben 1849-ben nem mehetett el Aradra, hogy hazacsempéssze férje holttestét.
A 19. században ez a bál volt a legkedveltebb az arisztokraták körében és számos híresség vett részt rajta, mint Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza is. Az Anna-bálokat több-kevesebb rendszerességgel tartották meg, de nem minden évben. 1862-ben választottak először bálkirálynőt Kozma Irma személyében.

,,Augustus 11-én vett bucsut fürdőnktől Kozma Irma kisasszony, ki az Annavigalom aranyalmáját, mint öt szótöbbséggel megválasztatott estkirályné-ja, magával viszi Erdélyhonba. Az aranyalma átadásakor, a tizenkét tagból állott küldöttség a következő s a választók által aláiratott emlékiratot nyujtotta át Kozma Irma urhölgynek:

Királyhágón tul a bérczes hegyek
Ormának ős hazája szült téged
Zsengébb korodban is mily szép lélek-
Magyar sziv lakja kebled és érzet.
Az ős magyar kelmék fedék kebled.

Igéző voltál bájos honleány! -
Ragyogtál mint az estkirálynéja, -
Megillet e csekélykis adomány -
Atéd(!) legyen Erisnek almája."
A B-Füredi vendégkoszoru nevében:
Ábrányi Aurél m. k
Bánffy Pál báró m. k.
Ballaghi Mór m. k
Bay Sándor m. k"

(Balaton-Füredi Napló.1862.aug.14.12.sz.

Érdekes Anna-báli tudósítások,visszaemlékezések olvashatóak a Füredi História - 2010. július X.évf. 2.számában:(a szerk.)
http://www.historia-bfured.hu/files/FH_025a.pdf...



Az Anna-bálok mítosza

A 19. századi füredi Anna-bál emléke a köztudatban is úgy él, mint egy hazafias szellemtől áthatott rendezvény, ahol a magyar ruha és a magyar tánc kizárólagossága dívik: "Így ment évről évre az elnyomatás első esztendeiben, a Bach-korszakban, és később is. Tüntető bálok voltak ezek, hangos sírva-vigadó nótázásokkal." Bárhogy nézzük is, igencsak ordas közhelynek fest a fenti mondat. Nem véletlenül. Ha ugyanis szemezgetünk az Anna-bálok 1825-től datálható múltjában, sokkal színesebb és árnyaltabb kép bontakozik ki előttünk.
A legenda szerint a nemrég felújított Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Anna (vagy Anna Krisztina) névnapi bálja volt az első Anna-bál. Jól hangzó történet ez, csupán ott sántít, hogy a leányzó neve egyszerűen "csak" Krisztina volt. Az ellenben tény, hogy a későbbi aradi vértanú, eleméri és ittebei Kiss Ernő altábornagy feleségül vette Krisztinát, akit állítólag ezen a bálon ismert meg.
Ha viszont a később altábornagyné nem Anna volt, hanem Krisztina, akkor miért Anna-bál és miért nem Krisztina-bál? Azért, mert a bál az Anna-naphoz kötődött, de nem a házi kisasszony tiszteletére, hanem egész más okból. Anna-bálok ugyanis nem csak Füreden voltak (bár idővel kétségkívül ez lett a leghíresebb), hanem más fürdőhelyeken is. Az Anna-bál valójában — bármilyen meglepően hangzik ma már — a főidény záró bálja volt, és az augusztus a 19. század elején, derekán már utóidénynek számított.
De mi a helyzet a magyar zenével, a magyar ruhával és a sírva vigadó, hazájukért tüntető hazafiakkal? Szerencsére 1841-ből az akkor Füreden édesanyjával nyaraló Slachta Etelka soproni leányzó igen részletesen leírta az azévi Anna-bálon történteket. Nem csoda, hogy így tett, Etelka a fürdőn akkor megismert későbbi férjével, Szekrényessy Józseffel igen élénk flörtbe bocsátkozva kokettált.
Lássunk egy párbeszédet pár nappal a bál előtt: "Szerdán Szekrényessy mondá, Annára nem marad, kell néki engem kerülni. Éppen tánc után sétáltunk, Szekrényessy fel vala hevülve, s egy déclaration követé a másikat. Használám a pillanatot: "Annára hogyan állunk?" "Hogyan állunk? Hát úgy, hogy én Önt szívem mélyéből imádom!" — mond ő. ,,De én azt kérdem," — mondám mosolyogva, kitérve — "hogyan állunk Annára?" ,,Hja, Annára?! Én azt nem hallottam volt — s így e tévedésből Önnek azt mondám, mit érzek, mi szívemet nyomá, e tévedésből Ön mindent tud!" Szekrényessy ma mondá: "Anyja sokkal inkább kedvez nékem; annak inkább kegyében állok, mint Önében." "Csak azt ne higgye!" — mondám belevágva — "Akkor igen csalatkozik; bizonyossá tehetem Önt, hogy igen téved. Csakhogy én nem mutatok többet, mintsem érzek!"
Ezek után Etelkát — akit pedig igazán nem lehet hazafiatlansággal vádolni, hiszen minden nemzeti kezdeményezést buzgón pártolt, főleg, ha Széchenyi István grófnak is köze volt hozzá, írt irodalmi lapokba stb. — mi izgatta? Nem valamiféle hazafias tüntetés, hanem ez: "Ki lesz Anna-báli cotillontáncosom?"
Cottilon, tehát nem csárdás! A táncok leírására pedig igencsak érdemes figyelmet fordítani: "Első keringő vala. Valóban, ülésre sem jutottam. Derra majdnem kizárólag velem: Kupricz rendesen minden második tourt. Polkában sokat két ulánusunkkal s Schmerzinggel — azonban a két Rónayt egy atyjukról tudósító, vagy inkább haldoklását hírlelő sürgöny hívá el már délelőtt. Hogy roppant és roppant sokat táncoltam, nem is említem. Első francaise-t Szekrényessyvel előtáncoltam. Ma már sok kosarat osztottam, mind két francaise-ba,s cotillonban is. Végre megérkezett a cotillon."

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:
https://mult-kor.hu/20100723_az_annabalok_mitosza



Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. A település centrumában álló, copf-stílusú épület, amelyet 1798-ban építtetett a Szentgyörgyi Horváth család, nemcsak az akkori társasági élet központja volt, hanem egyfajta szellemi alkotóműhely is, ahol a század elején kibontakozó reformkor nagyjai időről időre összegyűltek Az egykoron neves személyiségeket - Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel

Juhász Gyula: Annabál

"Lelkemben áll a boldog Annabál,
Örvénylő vágyak táncoló csapatja.
Ma nincs enyészet, mélabú, halál,
Ma zászlaját a mámor fölragadja
S a szív, vert életem haló patakja
Ma megdagad száz zsongó látomással
S a szerelem mély tengerébe áthal."

https://www.arcanum.hu/.../juhasz-g.../1912-16AB2/annabal-16B38/

A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be az Anna-báli keringővel, Huszka Jenő utolsó szerzeményével együtt. Ennek a dallamai 1962 óta csendülnek fel. A bálon részt vevő nők sorszámozott herendi porcelánszívet kapnak, amelyek mindegyike egyedi, s minden évben más
A hölgyek közül választja ki a szakmai zsűri a legszebb tizenötöt, majd e 15-ös csoportból választják meg a bál résztvevői.A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, két udvarhölgyéé pedig egy-egy herendi váza Rotschild és Apponyi díszítéssel.
A bál előtti napon rendezik meg a balatoni szívhalászatot, amelynek résztvevői kihalászhatják a tóból jövendőbelijük nevét. E kedves szokásról már Vörösmarty Mihály és Krúdy Gyula is megemlékezett. Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett első táncpartnere másnap a bálon. A lányok az 1891-ben épült Kelén gőzös fedélzetén ülnek, s a szíveket merítőhálóval foghatják ki.
A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városban, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői díszes hintón, lovas huszárok kíséretében indulnak sétakocsikázásra.

Anna-bál Balatonfüred
https://www.youtube.com/watch?v=yoAoOfP6La4

Az utóbbi években Balatonfüred egész hetes fesztiválokat szervezett az Anna-bál köré.
2019-ben négy napra Balatonfüredre költözött a Magyar Állami Operaház, hiszen az Anna fesztiválon több alkalommal is műsort adott az intézmény. Népszerű kórusok léptek fel az operaház énekkarával, ismét volt operagála a Gyógy téren és hagyományosan az Anna-bál nyitótáncait is az operaház balettművészei adták. A péntek esti operagálán ezúttal Verdi művei csendültek fel.

Balatonfüredre költözött a Magyar Állami Operaház
https://www.youtube.com/watch?v=gXiJGMoliDY


IDÉN : 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a bál elmaradt, mert a rendezők nem tudták volna a korábbi színvonalon lebonyolítani az eseményt.

Forrás: Wikipédia,Múlt-kor történelmi magazin,Cultura, Arcanum,
You Tube, Füredi História



(Szerk.: Rencsisovszky Katalin)

Illusztráció: "Annavigalmi emlékül"

Forrás: Füredi História: Anna-báli tudósítások és visszaemlékezések a 19-20.századból.



 
 
0 komment , kategória:  Balatonfüred  
Címkék: rendszerességgel, sétakocsikázásra, cotillontáncosom, megválasztatott, szekrényessyvel, személyiségeket, kizárólagossága, balettművészei, balatonfüredre, kihalászhatják, jövendőbelijük, szívhalászatot, hazacsempéssze, fürdőszezonban, szerzeményével, porcelánszívet, kezdeményezést, hagyományosan, fürdőhelyeken, altábornagyné, estkirálynéja, legkedveltebb, megemlékezett, balatonfüredi, arisztokraták, fesztiválokat, rencsisovszky, vendégkoszoru, schmerzinggel, szótöbbséggel, lebonyolítani, merítőhálóval, bálkirálynőt, szekrényessy, balatonfüred, szívecskéket, füredi Anna-bál, boldog Annabál, füredi Horváth-házban, első Anna-bált, hagyomány szerint, bálon ismerkedett, fürdőszezonban azonban, napon ismerkedtek, ifjú feleség, özvegy férj, altábornagyi rangig, aradi vértanúknak, elterjedt hiedelemmel, arisztokraták körében, aranyalma átadásakor, tizenkét tagból, Juhász Gyula, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János, Kiss Ernő, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza, Kozma Irma, Ábrányi Aurél, Bánffy Pál, Ballaghi Mór, Balaton-Füredi Napló, Érdekes Anna-báli, Füredi História, Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Anna, Anna Krisztina, Slachta Etelka, Szekrényessy Józseffel, Szerdán Szekrényessy, Széchenyi István, Szentgyörgyi Horváth, Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát, Anna Grand Hotel, Magyar Állami Operaház, Huszka Jenő, Krúdy Gyula, Anna-bál Balatonfüred, Rencsisovszky Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leereszkedés és olvadás  Karinthy Frigyes: Almafa  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Rács mögé  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Rács mögé  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Ne hagyd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hibáztam már  Jó éjszakát  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Sir Andrew Lloyd Webber  Sonka vásár  Graffiti bölcsesség  Esti kép  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szeretetről  Paul David Tripp Március 26  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Válaszok a halál után  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Esti képek  Öröknek hinni . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Az izmaink nem csak testmozgás...  képre írva  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Alvó cica  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  képre írva  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  A nagy természet  Játékos kis cicák  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Húsvéti üdvözlet !  Kövesd a vezetőt  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Nem jár  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
füredi Anna-bál, boldog Annabál, füredi Horváth-házban, első Anna-bált, hagyomány szerint, bálon ismerkedett, fürdőszezonban azonban, napon ismerkedtek, ifjú feleség, özvegy férj, altábornagyi rangig, aradi vértanúknak, elterjedt hiedelemmel, arisztokraták körében, aranyalma átadásakor, tizenkét tagból, választók által, bérczes hegyek, hazafias szellemtől, magyar ruha, magyar tánc, elnyomatás első, fenti mondat, legenda szerint, nemrég felújított, első Anna-bál, leányzó neve, ellenben tény, későbbi aradi, bálon ismert, később altábornagyné, házi kisasszony, főidény záró, magyar zenével, magyar ruhával, sírva vigadó, akkor Füreden, azévi Anna-bálon, fürdőn akkor, déclaration követé, táncok leírására, atyjukról tudósító, teljes cikk, alábbi linkre, bálkirálynőt 1862, nemzeti öntudat, település centrumában, akkori társasági, század elején, egykoron neves, színhely előbb, felújított egykori, mámor fölragadja, szerelem mély, dallamai 1962, bálon részt, hölgyek közül, szakmai zsűri, legszebb tizenötöt, bálkirálynő jutalma, aranyalma mellett, balatoni szívhalászatot, tóból jövendőbelijük, tóra ladikokkal, hullámok közé, szívek közül, neve szerepelt, lett első, 1891-ben épült, szíveket merítőhálóval, bált követő, utóbbi években, operaház énekkarával, operaház balettművészei, péntek esti, korábbi színvonalon, rendszerességgel, sétakocsikázásra, cotillontáncosom, megválasztatott, szekrényessyvel, személyiségeket, kizárólagossága, balettművészei, balatonfüredre, kihalászhatják, jövendőbelijük, szívhalászatot, hazacsempéssze, fürdőszezonban, szerzeményével, porcelánszívet, kezdeményezést, hagyományosan, fürdőhelyeken, altábornagyné, estkirálynéja, legkedveltebb, megemlékezett, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 136
  • e Hét: 7820
  • e Hónap: 33699
  • e Év: 223334
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.