Regisztráció  Belépés
szajot.blog.xfree.hu
A Nap adja az árnyékot is. Szabó József
1937.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Palicsi-tó
  2006-10-17 20:41:55, kedd
 
   
  A tó, a tó! az eleven poézis,
fölötte az ég -- s összefoly a két víz
egymásbaolvad --

írta Kosztolányi Dezső a Palicsi-tóról szóló egyik szép versében, s valahányszor a tó partján jártam, mindig kerestem azt a pontot, ahonnan a költő a tó vizét az éggel összefolyni látta. Nem találtam meg, csak a távoli part körvonalai képezte vékony vonalat láttam valahányszor, ha a messzeségbe révedt a tekintetem. Most már tudom: a költők másképpen látnak, mint azok, akikben nem munkálkodnak költői ihletésű erők. Gyerekkoromban a vízparton üldögélve jöttem rá erre, s vallom, hogy a költők én-világukban másként dolgozzák fel, majd láttatják velünk a valóságot. Ezért költészet az, amit írnak.

A Palicsi-tó költőket, festőket ihlető volt mindig.

Az is marad.

Számunkra pedig csak némi megnyugvást, pihenést jelent, netán, ha kis fantáziával rendelkezünk, akkor képzelődésre késztető. Képzelődtem gyakran én is, miközben köztem és a távoli part között sirályok csaptak le a vízre, s emeltek ki halat; vagy vitorlások, billegő csónakok oldalát nyaldosva csobogott, habzott a víz.

Mindig szerettem volna hajóra szállni, ami végül megadatott. Szomszédunkban, a nővérénél, Rózsi néninél lakott egy ideig Gyelmis István. Szenvedélyes vitorlázó volt. Általa kerültem révbe: a klubba tagnak, és lettem hajósinas. Amikor vízre szálltunk vele, utasítása szerint tettem a dolgomat, s közben elsajátítottam a vitorlázással járó tudnivalókat, amit később vizsgán kellett bizonyítani.

Történt egyszer, hogy egyik társammal ketten szálltunk hajóval a vízre. Jó szélben a tó déli partjához vitorláztunk. Visszakanyarodtunk már, amikor beborult az ég és hirtelen nagy vihar kerekedett. Erősen fújt a szél, zuhogott az eső, sűrűn villámlott és dörgött. A villámlástól mindig nagyon féltem, ekkor attól tartottam, hogy netán az árbocot célozza meg egy istennyila. A vitorlákat leengedtük, s minden erőfeszítésünkkel a nádas, a part felé irányítottuk a hajót. A nagy hullámok ebben még a segítségünkre is voltak. A nádnál kikötöttünk és kiszálltunk, hogy földet érjünk, de vastag iszapba merültünk. �--rök valóságnak tűnt, amíg a nádon át -- az iszapból egymást kirángatva -- partot értünk. Bekéredzkedtünk a közeli szállásra, hogy ott várjuk be a vihar végét. Amikor végre elcsendesedett, a nádrengetegen keresztül kellett újra áttörnünk a hajóig. Minthogy elült a szél, kénytelenek voltunk evezni a kikötőig, ahol izgatottan vártak bennünket a társaink, akik egész idő alatt távcsőn figyeltek bennünket, hogy miként birkózunk meg az elemi erőkkel. Vízre szállni, hogy értünk jöjjenek segíteni, az ítéletidőben nem vállalkozhattak.

Nemcsak vitorláztam akkoriban, hanem kajakoztam is. Szívesen barangoltam egyedül a tavon. Mindig kijelöltem magamnak egy távoli célpontot, és oda eveztem. A meteorológiai állomás közelében egyszer megtámadott egy darázs. Elhessegetni nem mertem, nehogy még vadabbul zümmögjön körülöttem. Hiába gyorsítottam az evezést, nem menekültem meg tőle. Nem maradt más hátra, oldalra billentem a kajakkal. Mire felbukkantam a vízből, eltűnt a darázs, én pedig úszva magam előtt toltam a kajakot a félszigethez, hogy kiöntsem belőle a vizet és visszaevezhessek.

Sokat csónakáztam akkoriban. Apám ugyanis egy nyáron át csónakos volt. Rendszeresen vittem neki az ebédet, és amíg elfogyasztotta, én helyettesítettem. Ha nem volt, aki akkor csónakot váltott ki, s volt egy szabad csónak, akkor a kikötő és a női fürdő közelében eveztem. Nehézkesen mozgó csónakok voltak ezek, össze sem lehetett hasonlítani Bénis Simon bácsi csónakjával, amit az ügyes kezű Balázs Laci bácsi tartott karban. Bármikor igénybe vehettem Bénis bácsi vízi járművét, amikor nálunk nyaralt, és nem volt szándékában evezni. A gurulóüléses csónakkal könnyebb és gyorsabb volt haladni, mint a deszkapados csónakkal.

A fürdőigazgatóság tulajdonában levő motoros csónakkal is bejártam a tavat, persze csak utasként. Egyszer Lichneckert Józseffel a déli partoknál levő halászcsárdáig mentünk. Amikor fél óra múlva vissza akartunk jönni, nem gyújtott a motor. Többször próbálkozott, s közben a vízbe esett arany pecsétgyűrűje. Azonnal utána ugrott, a talpával tapogatta az iszapot, de a gyűrű nem került elő. (Amikor az 1970-es években lecsapolták a tavat, eszembe jutott, vajon megtalálhatta-e valaki az ékszert?) Végül többszöri próbálkozás után sikerült a motort elindítani és visszatérni.

Egy nyáron át voltam hajósinas a közismert Miszter hajóján, amellyel a közönséget sétahajóztatta a tavon.

Miszter érdekes és jellegzetes alakja volt a fürdőhelynek. Csak kevesen tudták a valódi nevét. Amikor a fürdőigazgatóság vízre eresztette a sárkányfejű hajót, Misztert bízta meg a kapitányi teendőkkel, s néhányan mi, palicsi gyerekek képeztük a legénységet. Nyugodt természetű, sokat olvasott, bölcs, de kissé bogaras ember volt Miszter. És végtelenül jószívű. A horgászás volt a hobbija. A kifogott halat azonban többnyire ismerősöknek ajándékozta.

Soha nem vonzott a tó nyújtotta lehetőség a horgászásra, de egyszer mégis megpróbálkoztam vele. Miszter rábeszélésére. A félszigeten dobtam vízbe a tőle kapott horgot. Gyorsan lemerült. Siettem kiemelni. Egy használt cipőt fogtam ki. Miszter nyilván azt gondolta, hogy ez elkeserített és biztatott, hogy próbálkozzam meg újra.

-- Add csak ide, majd én bedobom, te meg hozd ide a merítőhálót.

Aztán átadta a botot. A toll azonnal jelezte, hogy ,,fogás van". Miszter gyorsan a merítőhálóért nyúlt.

-- Látod, mégis sikerült! -- mondta örömtől sugárzó arccal.

Elég nagy hal került a partra.

Később jöttem rá, hogy Miszter akasztotta rá, hogy örömet szerezzen nekem. (Dr. Kinka Ferenc néhány évvel ezelőtt idézte fel Miszter feledhetetlen alakját, Palicsról szóló egyik írásában. A többi között azt írta, hogy ő is csak tíz évvel korábban, 1986-ban tudta meg, hogy Misztert valódi nevén Ságics Ferencnek hívták, Csantavéren született 1901. november 5-én, 1923-ban került szülőfalujából Palicsra, 1967-ben a szabadkai aggok házának a lakója volt és 1971. január 6-án hunyt el.)

A horgászás iránt később sem mutattam érdeklődést.

Fürdeni többnyire a női fürdőbe, olykor a férfistrandra jártam, de mindig délután. Amikor apám kabinosként dolgozott, az ajtóban ülő pénztáros szó nélkül beengedett. Hatalmas fejeseket, de főképpen hasasokat ugráltunk a víz közepén levő pihenőről. Rendszerint az utolsók között hagytuk el a fürdőt, már alkonyatban.

Nemcsak nyáron, télen is jó szórakozást nyújtott a tó. A nagyobb fiúk, köztük a Ladócki és az Erdélyi testvérek, és mások árnyékában mi, kisebbek sürögtünk-forogtunk, csúszkáltunk, koptattuk a cipő talpát, vagy a magunk összetákolt korcsolyával próbálkoztunk a jégen. Kevesünknek adatott meg ugyanis, hogy valódi korcsolyája legyen. Jobbára bukdácsolásból, esésből és kelésből állt ez a szórakozás, de jó és szép volt. Estefelé kipirosodott arccal és farkaséhesen mentünk haza.

S másnap kezdődött minden elölről.

A vidám és a gondtalan gyerekkort jelentette számomra a tó, amely időnként áldozatokat is szedett. Nem volt év, hogy ne fulladt volna valaki a vízbe. Láttam a női fürdőben azt a tragikus esetet, amikor egy fiú fogadásból a tetőről fejest ugrott a félméteres vízbe. A nyakát szegte.

Sokkal később az évszázad akciójának nevezett tómentést drukkoltam végig. Amikor tehettem, kimentem a tópartra, hogy lássam, Szöllősi Gyula, volt gimnáziumi tanárom irányításával miként haladnak a munkálatokkal. Furcsa volt látni a kiszáradt tó medrét. Akkoriban született ez a vers:

A kiszáradt tó
medrében járok,
melyet kettészel
széles, mély árok.
Nincs a víz, helyén
a repedezett
iszap az egykori
lábnyomokat --
az enyémet is! --
emlékként őrzi.
Nem tükröződik
vissza a kék ég,
nem dagad hajó
fehér vitorlája.
Mindent elvitt a
csatornán át a víz.
> Mi megmaradt utána,
a keserű szájíz.


Ez azonban már nem gyerekkori emlék.

(Megjelent: Palics és Környéke, 2000. június)

 
 
0 komment , kategória:  Memorandum  
Címkék: fürdőigazgatóság, visszaevezhessek, helyettesítettem, vállalkozhattak, bekéredzkedtünk, megpróbálkoztam, elfogyasztotta, bukdácsolásból, halászcsárdáig, elcsendesedett, szülőfalujából, sétahajóztatta, szomszédunkban, elsajátítottam, gyerekkoromban, meteorológiai, irányításával, segítségünkre, próbálkoztunk, rábeszélésére, munkálatokkal, vitorlázással, feledhetetlen, megtalálhatta, nádrengetegen, pecsétgyűrűje, merítőhálóért, férfistrandra, egymásbaolvad, valahányszor, ítéletidőben, kipirosodott, tudnivalókat, vitorláztunk, szenvedélyes, képzelődésre, eleven poézis, éggel összefolyni, távoli part, messzeségbe révedt, költők másképpen, vízparton üldögélve, költők én-világukban, ideig Gyelmis, klubba tagnak, vitorlázással járó, villámlástól mindig, árbocot célozza, vitorlákat leengedtük, part felé, nagy hullámok, nádnál kikötöttünk, Kosztolányi Dezső, Gyelmis István, Bénis Simon, Balázs Laci, Egyszer Lichneckert Józseffel, Kinka Ferenc, Ságics Ferencnek, Szöllősi Gyula,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Parmezános tepsis krumpli
Sajtos,sonkás buci
Kemencés harcsa egészben
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
még több recept
Véleményezd!
12.15. 20:31 Jégkorong Erste Liga - Hosszabbításban nyert a Csíkszereda
12.15. 20:31 A Fidesz-székház előtt tüntetett a Jobbik
12.15. 20:21 Férfi vízilabda ob I - Egy gólt engedélyezett a Szolnok
12.15. 20:21 Szociológus: negyedik éve csökken a szegénység mértéke Magyarországon
12.15. 20:00 Férfi kosárlabda NB I - Otthon nyert a DEAC
12.15. 19:51 Férfi kézilabda NB I - Dabason nyert a Komló
12.15. 19:50 Fáklyás megemlékezést tartott a Fidelitas az üldözött keresztényekért
12.15. 19:40 Phjongcshang 2018 - Szakértő: precedens értékű az oroszok eltiltása
12.15. 19:31 Ukrán jegybankelnök: Kijev nem teljesítette az IMF hitelfeltételeit
12.15. 19:31 Rövidpályás úszó Eb - Hosszú Katinka már négy aranynál tart Koppenhágában
Tudjátok ?
Melyik szigetelés a hatékonyabb?
Miért akarják megváltoztatni egy ima szövegét?
Meddig mehet el egy müfordito ?
Létezik a földön olyan lakatlan sziget ami nincs semelyik ország tulajdonában?
Ki mondta, negyedik kérdés ?
még több kérdés
Blog Címkék
A nebrai korong  Titkok  2008-ban írta a Jánossomorjai ...  Babits Mihály  Egyre gyakoribb  Fejes István: A természetben.  Hiába szólítlak...  Az ember lelke lát.  Ludi Delfino  H. Czékmány Ilona festménye  "Hű az, aki elhív erre titeket...  Ludi Delfino  Képek  Ma vagy hátralévő életedben a ...  Belépett a hungarikumok előszo...  Kata......SZERETETTEL  2017. december 9., szombati Na...  Tóth Árpád - Ó, ezek a…  Az antiküthérai szerkezet  Pintér Béla - Homokba írva  Művészetről  Hegedűs Gábor  Ludi Delfino  Enigmák : A kongresszusi képvi...  Ludi Delfino  Karácsonyi álom----Vilhelem Ma...  Képes idézetek  Juhász Gyula: Karácsony felé  Szép napot mindenkinek!  Tóth Árpád - Miért kelsz újra&...  Jó a szerelés ??  A nevem HIT  A vidámságnak megvan az ereje ...  Ivánffy Tamás: A tejúton  Adventi gondolatok  Tóth Árpád - A rab  Ma vagy hátralévő életedben a ...  A vidámságnak megvan az ereje ...  2017. december 9., szombati Na...  Téli vers  Ludi Delfino  Máté 2:2  Szép gondolatok...  Képes idézetek  Advent második gyertyája  Az Úr legyen veletek - békés e...  Képes idézetek  Ma vagy hátralévő életedben a ...  Ludi Delfino  Amikor a szeretet uralkodik  Kata......SZERETETTEL  Kata......SZERETETTEL  Ludi Delfino  Istenről sose feledkezz el!  Reggeli gondolat Bagdy Emőkétő...  Hableány  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Ma vagy hátralévő életedben a ...  karácsony  Szép gondolatok...  karácsony  H. Czékmány Ilona festménye  "Hű az, aki elhív erre titeket...  Haldokló jegesmedve a globális...  Ludi Delfino  Reggeli gondolat Bagdy Emőkétő...  Ős-idők óta  Kolumbán Jenő  Vannak csendek, mikor a perce...  Mai kép 119  Légy hát hálás mindenért, amit...  Advent 2  Ahogy itt  A vidámságnak megvan az ereje ...  Így áldjon meg téged a jóságos...  Összefoglaló Varga Domokos Gyö...  Művészetről  Wass Albert: Nagyapám tanítása  Ne feledd!  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Hableány  Hihetetlen: SZÍRIUSZI FÖLDÖNKÍ...  Ludi Delfino  Babits Mihály  Ma vagy hátralévő életedben a ...  Advent második angyala  Lesznai Anna  Nyilas Samu: Fény és homály.  Advent második gyertyája...  Simonyi Imre  Hihetetlen: SZÍRIUSZI FÖLDÖNKÍ...  Kata......SZERETETTEL  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Bornemisza Attila: Karácsonyi ...  Hunyady István: Félnek a fák.  Ha a lelked fázik  Wass Albert: Nagyapám tanítása 
Bejegyzés Címkék
eleven poézis, éggel összefolyni, távoli part, messzeségbe révedt, költők másképpen, vízparton üldögélve, költők én-világukban, ideig Gyelmis, klubba tagnak, vitorlázással járó, villámlástól mindig, árbocot célozza, vitorlákat leengedtük, part felé, nagy hullámok, nádnál kikötöttünk, iszapból egymást, közeli szállásra, vihar végét, nádrengetegen keresztül, elemi erőkkel, távoli célpontot, meteorológiai állomás, szabad csónak, ügyes kezű, gurulóüléses csónakkal, deszkapados csónakkal, fürdőigazgatóság tulajdonában, déli partoknál, vízbe esett, talpával tapogatta, 1970-es években, motort elindítani, közismert Miszter, közönséget sétahajóztatta, valódi nevét, fürdőigazgatóság vízre, sárkányfejű hajót, kapitányi teendőkkel, horgászás volt, kifogott halat, félszigeten dobtam, tőle kapott, használt cipőt, toll azonnal, merítőhálóért nyúlt, többi között, szabadkai aggok, lakója volt, horgászás iránt, férfistrandra jártam, utolsók között, nagyobb fiúk, cipő talpát, magunk összetákolt, gondtalan gyerekkort, tragikus esetet, tetőről fejest, félméteres vízbe, nyakát szegte, évszázad akciójának, keserű szájíz, fürdőigazgatóság, visszaevezhessek, helyettesítettem, vállalkozhattak, bekéredzkedtünk, megpróbálkoztam, elfogyasztotta, bukdácsolásból, halászcsárdáig, elcsendesedett, szülőfalujából, sétahajóztatta, szomszédunkban, elsajátítottam, gyerekkoromban, meteorológiai, irányításával, segítségünkre, próbálkoztunk, rábeszélésére, munkálatokkal, vitorlázással, feledhetetlen, megtalálhatta, nádrengetegen, pecsétgyűrűje, merítőhálóért, férfistrandra, egymásbaolvad, valahányszor, ítéletidőben, kipirosodott, tudnivalókat, vitorláztunk, szenvedélyes, képzelődésre, rendelkezünk, munkálkodnak, , ,
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 40 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 103
  • e Hónap: 243
  • e Év: 4478
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.