Regisztráció  Belépés
szajot.blog.xfree.hu
A Nap adja az árnyékot is. Szabó József
1937.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Palicsi-tó
  2006-10-17 20:41:55, kedd
 
   
  A tó, a tó! az eleven poézis,
fölötte az ég -- s összefoly a két víz
egymásbaolvad --

írta Kosztolányi Dezső a Palicsi-tóról szóló egyik szép versében, s valahányszor a tó partján jártam, mindig kerestem azt a pontot, ahonnan a költő a tó vizét az éggel összefolyni látta. Nem találtam meg, csak a távoli part körvonalai képezte vékony vonalat láttam valahányszor, ha a messzeségbe révedt a tekintetem. Most már tudom: a költők másképpen látnak, mint azok, akikben nem munkálkodnak költői ihletésű erők. Gyerekkoromban a vízparton üldögélve jöttem rá erre, s vallom, hogy a költők én-világukban másként dolgozzák fel, majd láttatják velünk a valóságot. Ezért költészet az, amit írnak.

A Palicsi-tó költőket, festőket ihlető volt mindig.

Az is marad.

Számunkra pedig csak némi megnyugvást, pihenést jelent, netán, ha kis fantáziával rendelkezünk, akkor képzelődésre késztető. Képzelődtem gyakran én is, miközben köztem és a távoli part között sirályok csaptak le a vízre, s emeltek ki halat; vagy vitorlások, billegő csónakok oldalát nyaldosva csobogott, habzott a víz.

Mindig szerettem volna hajóra szállni, ami végül megadatott. Szomszédunkban, a nővérénél, Rózsi néninél lakott egy ideig Gyelmis István. Szenvedélyes vitorlázó volt. Általa kerültem révbe: a klubba tagnak, és lettem hajósinas. Amikor vízre szálltunk vele, utasítása szerint tettem a dolgomat, s közben elsajátítottam a vitorlázással járó tudnivalókat, amit később vizsgán kellett bizonyítani.

Történt egyszer, hogy egyik társammal ketten szálltunk hajóval a vízre. Jó szélben a tó déli partjához vitorláztunk. Visszakanyarodtunk már, amikor beborult az ég és hirtelen nagy vihar kerekedett. Erősen fújt a szél, zuhogott az eső, sűrűn villámlott és dörgött. A villámlástól mindig nagyon féltem, ekkor attól tartottam, hogy netán az árbocot célozza meg egy istennyila. A vitorlákat leengedtük, s minden erőfeszítésünkkel a nádas, a part felé irányítottuk a hajót. A nagy hullámok ebben még a segítségünkre is voltak. A nádnál kikötöttünk és kiszálltunk, hogy földet érjünk, de vastag iszapba merültünk. �--rök valóságnak tűnt, amíg a nádon át -- az iszapból egymást kirángatva -- partot értünk. Bekéredzkedtünk a közeli szállásra, hogy ott várjuk be a vihar végét. Amikor végre elcsendesedett, a nádrengetegen keresztül kellett újra áttörnünk a hajóig. Minthogy elült a szél, kénytelenek voltunk evezni a kikötőig, ahol izgatottan vártak bennünket a társaink, akik egész idő alatt távcsőn figyeltek bennünket, hogy miként birkózunk meg az elemi erőkkel. Vízre szállni, hogy értünk jöjjenek segíteni, az ítéletidőben nem vállalkozhattak.

Nemcsak vitorláztam akkoriban, hanem kajakoztam is. Szívesen barangoltam egyedül a tavon. Mindig kijelöltem magamnak egy távoli célpontot, és oda eveztem. A meteorológiai állomás közelében egyszer megtámadott egy darázs. Elhessegetni nem mertem, nehogy még vadabbul zümmögjön körülöttem. Hiába gyorsítottam az evezést, nem menekültem meg tőle. Nem maradt más hátra, oldalra billentem a kajakkal. Mire felbukkantam a vízből, eltűnt a darázs, én pedig úszva magam előtt toltam a kajakot a félszigethez, hogy kiöntsem belőle a vizet és visszaevezhessek.

Sokat csónakáztam akkoriban. Apám ugyanis egy nyáron át csónakos volt. Rendszeresen vittem neki az ebédet, és amíg elfogyasztotta, én helyettesítettem. Ha nem volt, aki akkor csónakot váltott ki, s volt egy szabad csónak, akkor a kikötő és a női fürdő közelében eveztem. Nehézkesen mozgó csónakok voltak ezek, össze sem lehetett hasonlítani Bénis Simon bácsi csónakjával, amit az ügyes kezű Balázs Laci bácsi tartott karban. Bármikor igénybe vehettem Bénis bácsi vízi járművét, amikor nálunk nyaralt, és nem volt szándékában evezni. A gurulóüléses csónakkal könnyebb és gyorsabb volt haladni, mint a deszkapados csónakkal.

A fürdőigazgatóság tulajdonában levő motoros csónakkal is bejártam a tavat, persze csak utasként. Egyszer Lichneckert Józseffel a déli partoknál levő halászcsárdáig mentünk. Amikor fél óra múlva vissza akartunk jönni, nem gyújtott a motor. Többször próbálkozott, s közben a vízbe esett arany pecsétgyűrűje. Azonnal utána ugrott, a talpával tapogatta az iszapot, de a gyűrű nem került elő. (Amikor az 1970-es években lecsapolták a tavat, eszembe jutott, vajon megtalálhatta-e valaki az ékszert?) Végül többszöri próbálkozás után sikerült a motort elindítani és visszatérni.

Egy nyáron át voltam hajósinas a közismert Miszter hajóján, amellyel a közönséget sétahajóztatta a tavon.

Miszter érdekes és jellegzetes alakja volt a fürdőhelynek. Csak kevesen tudták a valódi nevét. Amikor a fürdőigazgatóság vízre eresztette a sárkányfejű hajót, Misztert bízta meg a kapitányi teendőkkel, s néhányan mi, palicsi gyerekek képeztük a legénységet. Nyugodt természetű, sokat olvasott, bölcs, de kissé bogaras ember volt Miszter. És végtelenül jószívű. A horgászás volt a hobbija. A kifogott halat azonban többnyire ismerősöknek ajándékozta.

Soha nem vonzott a tó nyújtotta lehetőség a horgászásra, de egyszer mégis megpróbálkoztam vele. Miszter rábeszélésére. A félszigeten dobtam vízbe a tőle kapott horgot. Gyorsan lemerült. Siettem kiemelni. Egy használt cipőt fogtam ki. Miszter nyilván azt gondolta, hogy ez elkeserített és biztatott, hogy próbálkozzam meg újra.

-- Add csak ide, majd én bedobom, te meg hozd ide a merítőhálót.

Aztán átadta a botot. A toll azonnal jelezte, hogy ,,fogás van". Miszter gyorsan a merítőhálóért nyúlt.

-- Látod, mégis sikerült! -- mondta örömtől sugárzó arccal.

Elég nagy hal került a partra.

Később jöttem rá, hogy Miszter akasztotta rá, hogy örömet szerezzen nekem. (Dr. Kinka Ferenc néhány évvel ezelőtt idézte fel Miszter feledhetetlen alakját, Palicsról szóló egyik írásában. A többi között azt írta, hogy ő is csak tíz évvel korábban, 1986-ban tudta meg, hogy Misztert valódi nevén Ságics Ferencnek hívták, Csantavéren született 1901. november 5-én, 1923-ban került szülőfalujából Palicsra, 1967-ben a szabadkai aggok házának a lakója volt és 1971. január 6-án hunyt el.)

A horgászás iránt később sem mutattam érdeklődést.

Fürdeni többnyire a női fürdőbe, olykor a férfistrandra jártam, de mindig délután. Amikor apám kabinosként dolgozott, az ajtóban ülő pénztáros szó nélkül beengedett. Hatalmas fejeseket, de főképpen hasasokat ugráltunk a víz közepén levő pihenőről. Rendszerint az utolsók között hagytuk el a fürdőt, már alkonyatban.

Nemcsak nyáron, télen is jó szórakozást nyújtott a tó. A nagyobb fiúk, köztük a Ladócki és az Erdélyi testvérek, és mások árnyékában mi, kisebbek sürögtünk-forogtunk, csúszkáltunk, koptattuk a cipő talpát, vagy a magunk összetákolt korcsolyával próbálkoztunk a jégen. Kevesünknek adatott meg ugyanis, hogy valódi korcsolyája legyen. Jobbára bukdácsolásból, esésből és kelésből állt ez a szórakozás, de jó és szép volt. Estefelé kipirosodott arccal és farkaséhesen mentünk haza.

S másnap kezdődött minden elölről.

A vidám és a gondtalan gyerekkort jelentette számomra a tó, amely időnként áldozatokat is szedett. Nem volt év, hogy ne fulladt volna valaki a vízbe. Láttam a női fürdőben azt a tragikus esetet, amikor egy fiú fogadásból a tetőről fejest ugrott a félméteres vízbe. A nyakát szegte.

Sokkal később az évszázad akciójának nevezett tómentést drukkoltam végig. Amikor tehettem, kimentem a tópartra, hogy lássam, Szöllősi Gyula, volt gimnáziumi tanárom irányításával miként haladnak a munkálatokkal. Furcsa volt látni a kiszáradt tó medrét. Akkoriban született ez a vers:

A kiszáradt tó
medrében járok,
melyet kettészel
széles, mély árok.
Nincs a víz, helyén
a repedezett
iszap az egykori
lábnyomokat --
az enyémet is! --
emlékként őrzi.
Nem tükröződik
vissza a kék ég,
nem dagad hajó
fehér vitorlája.
Mindent elvitt a
csatornán át a víz.
> Mi megmaradt utána,
a keserű szájíz.


Ez azonban már nem gyerekkori emlék.

(Megjelent: Palics és Környéke, 2000. június)

 
 
0 komment , kategória:  Memorandum  
Címkék: fürdőigazgatóság, visszaevezhessek, helyettesítettem, vállalkozhattak, bekéredzkedtünk, megpróbálkoztam, elfogyasztotta, bukdácsolásból, halászcsárdáig, elcsendesedett, szülőfalujából, sétahajóztatta, szomszédunkban, elsajátítottam, gyerekkoromban, meteorológiai, irányításával, segítségünkre, próbálkoztunk, rábeszélésére, munkálatokkal, vitorlázással, feledhetetlen, megtalálhatta, nádrengetegen, pecsétgyűrűje, merítőhálóért, férfistrandra, egymásbaolvad, valahányszor, ítéletidőben, kipirosodott, tudnivalókat, vitorláztunk, szenvedélyes, képzelődésre, eleven poézis, éggel összefolyni, távoli part, messzeségbe révedt, költők másképpen, vízparton üldögélve, költők én-világukban, ideig Gyelmis, klubba tagnak, vitorlázással járó, villámlástól mindig, árbocot célozza, vitorlákat leengedtük, part felé, nagy hullámok, nádnál kikötöttünk, Kosztolányi Dezső, Gyelmis István, Bénis Simon, Balázs Laci, Egyszer Lichneckert Józseffel, Kinka Ferenc, Ságics Ferencnek, Szöllősi Gyula,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Parmezános tepsis krumpli
Sajtos,sonkás buci
Kemencés harcsa egészben
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
még több recept
Véleményezd!
10.19. 14:43 Elhunyt Danielle Darrieux francia színésznő
10.19. 14:43 Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából kiállítás nyílt az MNG-be...
10.19. 14:43 Fidesz: a DK és az MSZP Gyurcsány szennyesét mossa
10.19. 14:34 Illegális bevándorlás - Orbán: Olaszországot kell segíteni abban, hogy megv...
10.19. 14:34 Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány a Kühne + Nagel Ma...
10.19. 14:33 UEFA Futsal Cup - Ismét összekerült az olasz Luparense csapatával a Rába ET...
10.19. 14:33 Fidesz: kétségbeesett szocialista terelés folyik
10.19. 14:23 Uniós bíróság: a magyar gépjárműadó nem összeegyeztethető a Törökországgal ...
10.19. 14:23 Tudose: jelenleg Románia az unió leggyorsabban növekvő gazdasága
10.19. 14:13 NFM: erősíteni kell Magyarország tranzitszerepét
Tudjátok ?
Van elég stadionunk ?
Fejtetű ellen mit lehet tenni? Serkéket hogyan lehet hatékonyan leszedni?
Hogyan lehet beállitani a Wiko tipusú androidos telefont, hogy a számitógép felismerje?
A régebbivel meg lehet-e újúlni?
Van olyan, hogy fingás-szimulátor játék?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes új hetet  Gondolatok...  Mert az Úr igazságos...  Ahogy múlik az idő  Love !  A mi örömünkre vannak...  Szép napot, kellemes hetet kív...  Hétfő  Bornemisza Attila versét szav...  Karácsonyi karének  Ősz  Várok...  Szép őszi estét  Ősz  Boldogságszirmok...  Ludi Delfino  Tarka hervadás leng a parkon  Váratlan szerelem...  Szép őszi estét  Ahogy múlik az idő  Kopogtat az ősz!  Színpompás őszi tarkaság  Szép gondolatok...  napi cic  A Nyár szépségeiből jó lenne v...  Egy kis humor  Zsong az ősz...  Napi evangélium  Szép őszi estét  Az élet útjára tanítasz engem....  Kata......SZERETETTEL  Októberi szokás...  Szép gondolatok...  Szép új hetet  Ludi Delfino  Ősz van  Képes idézetek  Szép romantikus kép !  Katrienne üdvözlete  Csokonay Vitéz Mihály: A fársá...  Jézus áldása kisérjen utadon!  Az avokádóról  120 érmet nyertek utánpótlás ú...  nő virággal  Nincs Cím  Ludi Delfino  Ősszel az erdőben  Képes idézetek  Az igazak életére gondja van a...  reggeli friss kávé  Két őszi vers  Cica az ablakban  Jézus sebzett szive  Délutáni kivánság  Szép gondolatok...  Kata......SZERETETTEL  Hétfő  Képes idézetek  Ludi Delfino  Szép gondolatok...  jó éjszakát - édes szellem  Október 16.  Rivaldafény  Jézus érkezése a fényből  A Nyár szépségeiből jó lenne v...  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Csodás őszi napsütést  Szép gondolatok...  Délutáni kivánság  Egy szem  Őszi kép  Őszül az erdő...  Váratlan szerelem...  Jézus, a világ Megváltója  Szép gondolatok...  Ősz van  Szép új hetet  2017. szeptember 24. szentmise  Este  Nő őszi levelekkel  Ludi Delfino  Képes idézetek  Őszi kép  Horváth Ilon: Jövőnkre várva  2017. szeptember 24. szentmise  Mert az Úr igazságos...  Korai tanítás  Kata......SZERETETTEL  Őszül az erdő...  Kellemes új hetet  Tóth János Janus: Jégruhás hár...  Képes idézetek  Ludi Delfino  Október 16.  Szép gondolatok...  Köszönöm !  Kopogtat az ősz!  Októberi szokás...  Jézus, a világ Megváltója 
Bejegyzés Címkék
eleven poézis, éggel összefolyni, távoli part, messzeségbe révedt, költők másképpen, vízparton üldögélve, költők én-világukban, ideig Gyelmis, klubba tagnak, vitorlázással járó, villámlástól mindig, árbocot célozza, vitorlákat leengedtük, part felé, nagy hullámok, nádnál kikötöttünk, iszapból egymást, közeli szállásra, vihar végét, nádrengetegen keresztül, elemi erőkkel, távoli célpontot, meteorológiai állomás, szabad csónak, ügyes kezű, gurulóüléses csónakkal, deszkapados csónakkal, fürdőigazgatóság tulajdonában, déli partoknál, vízbe esett, talpával tapogatta, 1970-es években, motort elindítani, közismert Miszter, közönséget sétahajóztatta, valódi nevét, fürdőigazgatóság vízre, sárkányfejű hajót, kapitányi teendőkkel, horgászás volt, kifogott halat, félszigeten dobtam, tőle kapott, használt cipőt, toll azonnal, merítőhálóért nyúlt, többi között, szabadkai aggok, lakója volt, horgászás iránt, férfistrandra jártam, utolsók között, nagyobb fiúk, cipő talpát, magunk összetákolt, gondtalan gyerekkort, tragikus esetet, tetőről fejest, félméteres vízbe, nyakát szegte, évszázad akciójának, keserű szájíz, fürdőigazgatóság, visszaevezhessek, helyettesítettem, vállalkozhattak, bekéredzkedtünk, megpróbálkoztam, elfogyasztotta, bukdácsolásból, halászcsárdáig, elcsendesedett, szülőfalujából, sétahajóztatta, szomszédunkban, elsajátítottam, gyerekkoromban, meteorológiai, irányításával, segítségünkre, próbálkoztunk, rábeszélésére, munkálatokkal, vitorlázással, feledhetetlen, megtalálhatta, nádrengetegen, pecsétgyűrűje, merítőhálóért, férfistrandra, egymásbaolvad, valahányszor, ítéletidőben, kipirosodott, tudnivalókat, vitorláztunk, szenvedélyes, képzelődésre, rendelkezünk, munkálkodnak, , ,
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 40 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8
  • e Hét: 88
  • e Hónap: 304
  • e Év: 3553
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.