Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tallóztam
  2018-03-27 07:53:44, kedd
 
   
 
Mindenkinek a Húsvét szó hallatán a sonka és a sok-sok finomság jut eszébe, azonban kevesen ismerik azokat a trükköket, amivel a sonkát kell elkészíteni.

Természetesen egy sonka íze függ annak minőségétől is, de nagyon sokat befolyásol rajta a főzési módszer is! Lássuk mire kell figyelnünk, ha isteni húsvéti sonkát szeretnénk készíteni!

legalább egy nappal a fogyasztás előtt főzzük meg, különben nem fogjuk tudni szépen szeletelni

mossuk meg a sonkát, majd legalább egy éjszakára áztassuk be, így kiázik belőle a fölösleges só, és a kiszáradt rostok szépen megszívják magukat, könnyebb lesz megfőzni.

áztatás előtt a bőrt, és az alatta levő zsírréteget vagdaljuk be

a levet, amiben áztatjuk, ízesíthetjük fokhagymával, fehérborral

ne főzzük kuktába, hiszen itt a zsírréteg hamar kiolvad, és rágóssá válik a hús. Inkább szánjunk rá több időt: annyi óráig kell főzni, ahány kilós a sonka.

a fövő vízbe tehetünk hagymát, borsot és babérlevelet is. Hagyjuk, hogy a saját levében hűljön ki, majd csak azután szűrjük le. A levet felhasználhatjuk majd paszulyleves főzéséhez is.

Ettől jó a sonka:

1. A hagyományos módon pácolt sonkában csak nátrium-nitrát (E251) és nátrium-nitrit (E250) lehet. A nitrát biztosítja a hús jellegzetes pácolt ízét, és gondoskodik arról, hogy minél tovább elálljon.

2. Nem tartalmaz hozzáadott szénhidrátot

3. Az előírásnak megfelelően a sonka 7% sót, és max. 25% páclét tartalmazhat, a szalonna vastagsága pedig 2 cm lehet

4. Az a sonka, ami olcsóbb, valószínű sokkal kisebb arányban tartalmaz húsfehérjét

5. A hagyományos nyers füstölt sonkát soha ne tartsuk a hűtőszekrényben

6. A nyers sonkát lassú tűzön főzzük, annyi órát, ahány kilós

7. A megfelelő főzés idő elpusztítja az esetleges baktériumokat

8. A főtt füstöt sonkát, a kötözött sonkát, gépsonkát fogyasztás előtt hűtőben tároljuk, és nem kell megfőzni Kósa Ákos fontosnak tartja, hogy a sonkát úgy főzzük, mintha egy jó levest készítenénk.
Íme hogy készül a jó házi sonka:

Melyik sonkafajtát válasszuk?

A parasztsonka csontos bőr, vagy a lapocka szárazon párolva. Hat hónapig eltartható, hiszen több hónapig érlelik, majd füstölik is. Ezt vásároljunk termelőtől, ha hagyományos ízekre vágyunk.

A hagyományosan érlelt sonka egy hónapig áll el, néhány héten keresztül érlelik, és hideg füsttel több órán keresztül füstölik.

Gyorsan pácolt nyers sonka-konyhasót és nitritet tartalmaz, egy hónapig eláll.

Gyorsan párolt főtt sonka-egy hónapig őrzi meg szavatosságát.

Szerző: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: felhasználhatjuk, hűtőszekrényben, természetesen, szavatosságát, hagyományosan, baktériumokat, ízesíthetjük, parasztsonka, tartalmazhat, szénhidrátot, paszulyleves, babérlevelet, fokhagymával, elkészíteni, fehérborral, minőségétől, sonkafajtát, hagyományos, jellegzetes, megfelelően, készítenénk, elpusztítja, vásároljunk, gondoskodik, zsírréteget, húsfehérjét, mindenkinek, vastagsága, szeretnénk, fölösleges, szeletelni, termelőtől, fogyasztás, eltartható, megszívják, figyelnünk, sok-sok finomság, sonkát kell, főzési módszer, fogyasztás előtt, éjszakára áztassuk, kiszáradt rostok, alatta levő, zsírréteg hamar, fövő vízbe, saját levében, levet felhasználhatjuk, hagyományos módon, nitrát biztosítja, előírásnak megfelelően, szalonna vastagsága, hagyományos nyers, Kósa Ákos,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.11. 14:03 Magyar Levente a FAZ-ban: abszurd vádakkal támadják Magyarországot
12.11. 14:03 Az ukránok csaknem kétharmada negatívan viszonyul a hadiállapot bevezetéséh...
12.11. 14:03 Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik a "rabszolgatörvény" elfogadása esetén
12.11. 13:57 DK: a túlórák növelik a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát
12.11. 13:56 Kreml: Putyinnak lehetett Stasi-igazolványa
12.11. 13:56 Krónika 5. rész (bizottsági jelentések vitái)
12.11. 13:43 Szijjártó Péter: Párizs és Berlin számíthat Budapestre a Nyugat-Balkán fegy...
12.11. 13:37 Az ófehértói lett Magyarország legrendezettebb vasútállomása
12.11. 13:37 Illegális bevándorlás - Az EP megszavazta a humanitárius vízum bevezetését ...
12.11. 13:36 Rövidpályás úszó-vb - Hosszú Katinka aranyérmes 400 méter vegyesen
Tudjátok ?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
Mennyi ideig élhet egy benti macska?
Mennyire káros a szervezetre a dohányzás?
Milyen sorozatokat lenne érdemes néznem?
még több kérdés
Blog Címkék
***Csodálatos kép***  Boldog Miklós és Mikulás napot...  Facebookon kaptam  Alkonyban  Az emberség okkultizmus?  Harmonia.......  Angyal világában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Advent  Kutya az ablakban  Tél  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Harmonia.......  Jókai Mór : Mit hozott a Mikul...  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép írások  Facebookon kaptam  Donászi Magda: Télapó ünnepén  Szép estét  Áldás  Gyertya láng  Kalapács alá kerül az 5101/1....  Lángot gyújtasz a szélviharban  JaDe csodálatos Mikulása  Egy ember...  Facebookon kaptam  Sorelválasztók karácsonyra PNG  Tél  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zelk Zoltán: Télapó és a hóemb...  Télapó és Tél anyó  Nem hiába  Horváth M. Zsuzsanna: Télapó v...  Hűtőszekrény  Lángot gyújtasz a szélviharban  Télapó  ***Csodálatos kép***  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép napot!  Ablakban hagyta az ajándékot a...  Aranyosi Ervin: Mit hozott a ...  Télapó  Kellemes hétvégét  Enneagram - Hatos Archetípus S...  Mikulás lány  Szép téli estét, jó éjszakát k...  Boldog Mikulás-napot kívánok M...  Ezért van az ünnep  Boldog Télapó várást  Menj oda, hol fázik a szeretet...  Távirat  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Lángot gyújtasz a szélviharban  Szép írások  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét  Süti télapóra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Mikulás,mikulás...  Gyurkovics Tibor: Vers a Miku...  Lobogó tűz  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Télapócska - ...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kellemes hétvégét  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Advent  ***Csodálatos kép***  Tehenes vicc  2018. December 6., csütörtöki ...  Kutya télapó sapkában  Facebookon kaptam  Na mit hozott a Mikulás?  Kellemes hétvégét  Az emberség okkultizmus?  Öreg télapó  Szép napot csütörkön  Jó reggelt  Facebookon kaptam  December, csak a szeretetről s...  Mikulás  Villámok játékában  Télapó és Tél anyó  Veress Miklós: Mese a Mikulásr...  Kellemes hétvégét  Szép írások  Tizenhatodik nap  Karácsonyi áldás  Mikulás  Mikulás lány 
Bejegyzés Címkék
sok-sok finomság, sonkát kell, főzési módszer, fogyasztás előtt, éjszakára áztassuk, kiszáradt rostok, alatta levő, zsírréteg hamar, fövő vízbe, saját levében, levet felhasználhatjuk, hagyományos módon, nitrát biztosítja, előírásnak megfelelően, szalonna vastagsága, hagyományos nyers, nyers sonkát, megfelelő főzés, esetleges baktériumokat, főtt füstöt, kötözött sonkát, parasztsonka csontos, lapocka szárazon, hagyományosan érlelt, hónapig eláll, felhasználhatjuk, hűtőszekrényben, természetesen, szavatosságát, hagyományosan, baktériumokat, ízesíthetjük, parasztsonka, tartalmazhat, szénhidrátot, paszulyleves, babérlevelet, fokhagymával, elkészíteni, fehérborral, minőségétől, sonkafajtát, hagyományos, jellegzetes, megfelelően, készítenénk, elpusztítja, vásároljunk, gondoskodik, zsírréteget, húsfehérjét, mindenkinek, vastagsága, szeretnénk, fölösleges, szeletelni, termelőtől, fogyasztás, eltartható, megszívják, figyelnünk, befolyásol, előírásnak, biztosítja, hozzáadott, tartalmaz, trükköket, keresztül, gépsonkát, kiszáradt, valószínű, megfelelő, készíteni, főzéséhez, vagdaljuk, éjszakára, tudasfaja, zsírréteg, fontosnak, esetleges, konyhasót, válasszuk, tehetünk, tároljuk, elálljon, áztassuk, áztatjuk, megfőzni, könnyebb, szárazon, szánjunk, kötözött, arányban, különben, , ,
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1446 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 518
  • e Hét: 3524
  • e Hónap: 14207
  • e Év: 1536226
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.