Belépés
blueocean.blog.xfree.hu
Egyetlen egy dologban hiszek:a szeretet erejében! Pető Melinda
1964.08.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Haiku.
  2006-06-28 23:48:12, szerda
 
  Haiku


- a pillanat költészete -


A régi Japánban gyakori dolog volt, hogy szerzetesek, szamurájok, kereskedők időnként összeültek egy közös versírásra. Ezt a társasági költészetet eleinte pusztán időtöltésként művelték, de idővel a lélek nemesítésének útjává (dó) fejlődött, akárcsak az íjászat, a kertrendezés, a kardvívás, vagy a kalligráfia."Fordulj a fenyőhöz, ha többet akarsz tudni a fenyőről, és menj a bambuszhoz, ha a bambuszról akarsz tanulni. eközben el kell hagynod önző magadba feledkezésedet, különben csak ráerőszakolod magad a vers tárgyára, és nem tanulsz tőle.
A vers akkor születik magától, ha te és a tárgy eggyé váltok, és ha elég mélyen belemerülsz a tárgyba ahhoz, hogy megláss benne egyfajta rejtett derengést.
Akármennyire ékesszóló legyen is a versed, ha az érzés, amelyből fakad, nem természetes - vagyis te és a tárgy különállóak vagytok - akkor költészeted nem valódi, csupán sajátos utánzat.
Ne a mesterek lábnyomát kövessétek, hanem azt amit ők is kutattak!"

(Macuo Basó - a haiku nagymestere)A haiku több mint versforma: önálló műfaj. Szülőhazájában csak azokat az 5-7-5-ös sorképletű verseket nevezik így, amelyek a természet ábrázolásán keresztül mély filozófiai, lélektani tartalmat sugallnak. A tréfás, alkalmi bökverseket (szenrjú), vagy az élet utolsó pillanatában írt búcsúverseket (dzsiszei), bár a versformájuk azonos, mégsem nevezik haikunak.
A műfaj máig legnagyobbnak tartott mestere Macuo Basó (1644-1694). Nem ő találta fel a haikut, de ő emelte az önművelés útjává (dó) az eredetileg pusztán időtöltésként művelt versfaragást.
Út lehet minden olyan tevékenység, amelynek gyakorlása csiszolja a személyiséget, tisztítja az elmét és az érzelmeket. Az útként művelt versírás előfeltétele nem a zsenialitás, hanem a gyakorlás, amelynek során a hadzsin ('a haiku művelője') akkor képes egyre jobb verseket írni, ha nemcsak a haikut, de saját személyiségét is faragja, alakítja, ennek révén pedig egyre közelebb jut a bölcsességhez.
Basó például negyvenéves koráig állítólag nem volt több egy rutinos költőnél. Érett haikuköltészete az után bontakozott ki, hogy az 1682-es edói tűzvészben elveszítette minden földi vagyonát, és élete végéig tartó vándorútra kelt. Ő volt az első hadzsin, aki életformává tette a versírást, illetve a versíráson keresztül talált magára.
A haiku művelője gyakorolja a kitartó, éber figyelmet (zansin), hogy rátalálhasson a haikupillanatra: arra a látványra, amelyet érdemes 17 szótagos versbe foglalni. A témakiválasztás után (a klasszikus haikuk esetében ez többnyire természeti látvány vagy jelenség) pedig gyakorolja az elmélyülést, vagyis a lényeg megragadásának képességét. Ha közvetlen kapcsolatba lépett a látvány lényegével, akkor képes a személyes élményt átadható tapasztalattá alakítani; olyan verssé, amely még évszázadok múlva is friss és életerős lesz:Meghajoltatok
az első hó súlyára,
nárciszlevelek.

(Macuo Basó)

Ez a belső folyamat - ami tulajdonképpen egy szellemi gyakorlat - teszi a haikuírást valódi kihívássá, a személyiségfejlesztés eszközévé. A haiku megalkotásához szükséges belső munkát megtapasztalva válik világossá, hogy miért mondta Basó egyik tanítványának a következőket:"Aki egész életében ír három-négy-öt valódi verset, az már haikuköltő. Aki pedig eljut tízig, mester."De mitől valódi egy haiku? Basó szerint attól, hogy visszhangot kelt az olvasóban: továbbrezeg benne, amikor "kicsomagolja" a pillanatba sűrített látványt. A legjobb haikuk átlépik az időt, és akár többszáz év és több földrésznyi távolság ellenére is beszédesek:Fenséges a csend!
Sziklákat átitató
tücsökcirpelés.

(Macuo Basó)

A haiku költői erejének másik forrása a személytelenség. A közvetlen tanítás és az "én kiírása" távol áll a klasszikus haikuköltészet eszményétől. Az igazán sikerült darabokban a szerző "névtelen", háttérben marad, személyisége pedig áttetszővé válik, szinte csak csatornaként szolgál ahhoz, hogy papírra kerüljön a vers, amelyet valójában a Természet írt.
Basó két dolgot hangsúlyoz a mesteri szint eléréséhez: a költőnek egyrészt hűségesnek kell lennie a Szépséghez (fuga no makoto), vagyis témában és stílusban méltónak kell lennie a haiku műfajához. Másrészt pedig arra kell törekednie, hogy a mulandó, konkrét témán keresztül (rjúkó) felvillantsa, sugallja a múlhatatlant azt a rejtélyes középpontot, amely a változó felszín mögött van (fueki). Ennek egyik legszebb példája az az ismert japán haiku, amely egy templom bronzharangjának és a rajta szendergő lepkének az ellentétét emeli ki.
A klasszikus haiku a zen-buddhizmus esztétikai alapelvei szerint épül fel. Ezek közül az egyik legfontosabb a szono mama ('éppen ilyen') elve: a tárgy megragadása, pontosabban "felmutatása" a maga valóságában, szépítés, díszítgetés nélkül:Vihar közelít.
Már a csigaházon is
átfütyül a szél.

(Macuo Basó)

A következő elv a "nagy" megragadása a "kicsin" keresztül. Ha pl. a téli hidegek kegyetlenségéről szól a haiku, akkor elég felmutatni egy verebet, amely nem tud inni a befagyott tócsából. Ez a japán verselés és tusfestészet technikájára egyaránt jellemző johaku, az 'üresen hagyott tér' elve. Részletezésre, kommentárra nincs elegendő hely 17 szótagban. A tömör utalás, a sűrítés és a kihagyás, a sejtetés sokkal inkább megfelel a haiku természetének:Itt van hát az ősz�
Nem jut már egy tányérnyi
rizskására sem.

(Macuo Basó)

Éppen terjedelembeli korlátok miatt számos dolog kimondatlanul marad, a haikuban sok részlet a hiányával van jelen. Ezért is tartják pontszerű versnek, amelynek ereje centripetális, vagyis magához vonz az olvasó képzeletéből minden le nem írt, ki nem mondott részletet - ahogyan sokszor a tusfestmények is épp a fehéren hagyott felületekkel mondják a legtöbbet.
Az évszázadok során kialakult négy közelítésmód, ill. lelkiállapot, amellyel a hadzsin megragadhatja a látvány lényegét. A szabi-típusú haikuk a dolgok magára hagyatottságát, egyedülvalóságát emelik ki. Jellemző példája ennek a típusnak Basó verse:Varjú vert tanyát
elkorhadt, aszott ágon
őszi éjszakán.

(Macuo Basó)

A vabi-típusba tartozók mindig valami köznapi dolgon keresztül ismerik fel az egyetemest, a törvényszerűt, például egy fatörzs függőlegességében a kitartást és szilárdságot, vagy egy virágszirom fehérségében a tisztaságot:Fehér krizantém.
Bimbódhoz a legkisebb
porszem sem érhet.

(Macuo Basó)

Az avare-típusba tartozó haikuk a lények és dolgok szükségszerű elmúlásáról, ill. az elmúlás nemes elfogadásáról szólnak; a klasszikus japán haikuk esetében többnyire a szirom- és levélhullásról:Kámforfa-harmat
könnycseppenként hullik a
bíborszegfűkre.

(Macuo Basó)

A legritkább típus a júgen, ezek a versek a természet szó szerint káprázatos pillanatait örökítik meg, például egy hulló sziromnak látszó lepkét:Lehullott szirom
repül vissza az ágra?
Csak egy lepke volt.

(Macuo Basó)

Természetesen minden esztétikai alapelvnél fontosabb a haiku megéltsége és hitelessége, a téma megragadásáért kifejtett szellemi erőfeszítés. Erre utal Basó legkedvesebb mondása is, amelyet tanítványaira hagyott:

"Ne a mesterek lábnyomát kövessétek, hanem azt, amit ők is kutattak!"Benits Péter
Benits Péter fent idézett tanulmánya az Új Akropolisz Kulturális Egyesület Szélbe kitett lámpás c. haikukötetének utószavaként látott napvilágot. Ebből, az egyesület haikuköltő-versenyeinek anyagából készült kötetből válogattunk össze néhány költeményt. Külön csokorba gyűjtöttük az azonos témában született alkotásokat (a költőviadal résztvevői ugyanis mindig adott fénykép ihletésében vetik papírra műveiket), hogy még inkább elgyönyörködhessünk és gondolkozhassunk feldolgozások, és ihletőjük, a világ sokszínű csodáján.

Az éj borongó
képei a patak hűs
vizén úsznak el.

Apró fodrot vet
a pocsolyavíz tükre.
Veréb ivott ott.


Sirály üldögél
őszi, sivár tó tükrén
egész délután.


Csak kacsalábak
vetnek fodrot a vízen.
Ősz, kihalt tó.A gyöngyharmatban
benne az egész világ.
Röpke álomkép.Cseresznyefaág,
hajnali virágodat
csípdesi a dér.


Bár kapaszkodik
még, de már sorsára vár
a letört faág.


Dermesztő tél vár.
Fogd erősen az ágat,
cseresznyevirág.Csend, szüret után.
A sárgálló tőkéken
egy-két szem csupán.


Erdei fonál:
ezüstösen csillogó,
fényes pókháló.

Kis fapagoda,
bodzabokor tövében:
pók hajléka lett.

Hajnali erdő.
Léptem nyomán elszakad
minden pókháló.
Fecske kardívű
szárnya hasít az égbe.
Nem sérti: repül.

Kutyaugatás
s köd ül meg az alkonyon.
Avart égetnek.

Utam véget ér.
Szélbe kitett lámpások,
nem mások vagyunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bronzharangjának, könnycseppenként, gondolkozhassunk, kegyetlenségéről, egyedülvalóságát, gyöngyharmatban, haikupillanatra, személytelenség, témakiválasztás, cseresznyevirág, haikuköltészete, megragadásának, bíborszegfűkre, tücsökcirpelés, nárciszlevelek, megalkotásához, tulajdonképpen, haikuköltészet, szülőhazájában, haikukötetének, cseresznyefaág, feledkezésedet, megragadásáért, terjedelembeli, megtapasztalva, levélhullásról, hagyatottságát, részletezésre, természetének, legnagyobbnak, centripetális, elfogadásáról, természetesen, búcsúverseket, megragadhatja, ráerőszakolod, pillanat költészete, régi Japánban, közös versírásra, társasági költészetet, lélek nemesítésének, bambuszról akarsz, vers tárgyára, vers akkor, tárgy eggyé, tárgyba ahhoz, tárgy különállóak, mesterek lábnyomát, haiku nagymestere, haiku több, 5-7-5-ös sorképletű, természet ábrázolásán, Macuo Basó, Benits Péter, Akropolisz Kulturális Egyesület Szélbe,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.17. 23:02 Férfi kézilabda-vb - Vladan Matics: a szerencse nagyon hiányzik
01.17. 22:52 Trump törölné az amerikai házelnök külföldi útjait a kormányleállás miatt
01.17. 22:42 Feloldották a teljes útlezárást az M1-esen Budapest felé
01.17. 22:42 Az amerikai képviselőház az orosz Ruszal cég elleni szankciók érvényben tar...
01.17. 22:22 Férfi kézilabda-vb - A magyar válogatott vereséggel zárta a csoportkört
01.17. 22:12 Férfi kézilabda vb - Nyertek a dánok
01.17. 21:52 Semjén: a Fidesz-KDNP az Európai Unió legsikeresebb politikai konstrukciója
01.17. 21:12 Eloltották a lángoló kamiont az M1-esen
01.17. 21:12 Trump a védelmi kiadások emelését ígérte és prioritásnak nevezte az új raké...
01.17. 20:42 Asztalitenisz World Tour - Póta meccslabdáról kapott ki, Madarász és Majoro...
Tudjátok ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
még több kérdés
Blog Címkék
Újszülötteket keresztelt Feren...  Jegyzet - póráz az örök kérdés...  Jegyzet - póráz az örök kérdés...  Zöld pillangók  Kellemes napot és hetet kíváno...  Anyai szeretet........  Mikor leszünk a leggazdagabbak...  Gyönyörű estét, jó éjszakát  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szép reggelt Hétfő!  Dúsgazdag koldusok  Női gyors korcsolya E.B. 2019.  Dobszay Péter: „A zenész...  Kovács Józsi  Png rózsa  Jegyzet - póráz az örök kérdés...  Téli keret  Szemrád Nándor: A földi teremt...  Fájdalom  A jónőségnek semmi köze ahoz  Png virág  Facebookon kaptam  Kovács Józsi  Január 13 Veronika napja  Png hörcsög  Facebookon kaptam  Szép estét  56-os életrajzi lexikon -G-  Szèp francia kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Cukorbetegség, lúgosítás  Png nő  A Vasháromszög-akció  Lazán  Téves elgondolás  Kellemes kávézást  Végh Mária  Ülök csendben  Zöld pillangók  Jó reggelt , szép napot  Jankovich Ferenc: A tél nyugal...  Facebookon kaptam  Gyümölcsös  Málna fagyi  Szép új hetet  Éva - kellemes hetet képe  Levelek között  Szenvedés  Ne feledd a kezet  Szemrád Nándor: A földi teremt...  ooOoo  Gerberák  Facebookon kaptam  Őszi képek  Facebookon kaptam  Aki, nem táncol, -  Szenvedés  Png virág  Fagyott hullám az Antarktiszon...  Paluska Jánosné: Farsangi tü...  Barátságos ló  ***Csodálatos Téli kép***  2019.01. 13. Jézus megkereszte...  Png kislány  Kovács Józsi  Havas állatok  Hit  Egyetlenegy  Szép reggelt Hétfő!  De hová tŰnik el a pénz?  Barátok  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Fehér liliom  Próbaidős fügefák  Anya  A szeretet...  Jankovich Ferenc: A tél nyugal...  Kevin Costner  Gárdonyi Géza idézetek  Vietnám - Háborús filmek marat...  Vénusz vs. Mars  Szemrád Nándor: A földi teremt...  Szép délutánt kívánok.......  Spirituális keresőként  Mindennél jobban szeresd a csö...  Őszruhás hölgy  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Havas állatok  Ifjúsági Világtalálkozó - Szék...  Kellemes délutánt !  Szenvedés  Gyors korcsolya E.B. 2019.- Ma...  Esernyő alatt  De hová tŰnik el a pénz?  Jó reggelt , szép napot  Csinos nők - sorra  Estharang Thomas Moore Az est... 
Bejegyzés Címkék
pillanat költészete, régi Japánban, közös versírásra, társasági költészetet, lélek nemesítésének, bambuszról akarsz, vers tárgyára, vers akkor, tárgy eggyé, tárgyba ahhoz, tárgy különállóak, mesterek lábnyomát, haiku nagymestere, haiku több, 5-7-5-ös sorképletű, természet ábrázolásán, élet utolsó, versformájuk azonos, műfaj máig, önművelés útjává, eredetileg pusztán, útként művelt, haiku művelője, rutinos költőnél, után bontakozott, 1682-es edói, első hadzsin, versíráson keresztül, témakiválasztás után, klasszikus haikuk, lényeg megragadásának, látvány lényegével, személyes élményt, belső folyamat, szellemi gyakorlat, haikuírást valódi, haiku megalkotásához, pillanatba sűrített, legjobb haikuk, haiku költői, közvetlen tanítás, klasszikus haikuköltészet, igazán sikerült, mesteri szint, költőnek egyrészt, haiku műfajához, rejtélyes középpontot, változó felszín, templom bronzharangjának, rajta szendergő, ellentétét emeli, klasszikus haiku, zen-buddhizmus esztétikai, egyik legfontosabb, szono mama, tárgy megragadása, maga valóságában, téli hidegek, befagyott tócsából, japán verselés, tömör utalás, sejtetés sokkal, haiku természetének, olvasó képzeletéből, fehéren hagyott, évszázadok során, hadzsin megragadhatja, látvány lényegét, szabi-típusú haikuk, dolgok magára, típusnak Basó, vabi-típusba tartozók, fatörzs függőlegességében, virágszirom fehérségében, avare-típusba tartozó, elmúlás nemes, klasszikus japán, legritkább típus, hulló sziromnak, lepke volt, haiku megéltsége, téma megragadásáért, azonos témában, költőviadal résztvevői, világ sokszínű, pocsolyavíz tükre, egész világ, letört faág, sárgálló tőkéken, bronzharangjának, könnycseppenként, gondolkozhassunk, kegyetlenségéről, egyedülvalóságát, gyöngyharmatban, haikupillanatra, személytelenség, témakiválasztás, cseresznyevirág, haikuköltészete, megragadásának, , ,
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1424 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7
  • e Hét: 296
  • e Hónap: 715
  • e Év: 715
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.