Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kapor...
  2014-05-18 16:41:24, vasárnap
 
   
 


Kapor - természetes inzulin

A kapor (Anethum graveolns L.) közismert gyógy- és fűszernövény.

Népies elnevezései: fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű.

Gyógyászati felhasználása;
A Földközi-tenger környékén élő ókori népek általánosan használták gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen. Teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású.
Magjából teát főzve gyors és kellemes ellenszere a csuklásnak.
A világoszöld illóolaj a zöld növény 0,3-0,5%-át, míg a termés 2,4-4%-át teszi ki. Az illóolaj fő komponense a d-karvon, d-limonén, dillapiol és fellandrén. Termésében ezenkívül 15-20% zsírolaj, fehérje is található. Az illóolaj mennyisége termőhelytől és időjárási tényezőktől is függ. Friss növényben a legtöbb aromaanyag virágzás után, zöld termés állapotban található.
Konyhai felhasználása;
Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használjuk. Zöld virágos részét (Anethi folium) nyersen és szárazon morzsolva, magját (Anethi fructus) egészben és darálva is fogyasztjuk. Átható aromáját illóolajok adják.
A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, kapros-túrós palacsinta. Használják levesek, főzelékek, saláták, egyes hal, gombaételek, körözöttek, mártások, túró ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható.
Gyakran használják fűszeres ecetekben és páclevekben, likőrökhöz. A friss zöld kapor az erdélyi ordás-palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen. Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik. Több étel frissen vágott kaporral meghintve (pl. székelygulyás) különösen ízes lesz.
A kapormártás, illetve -leves nálunk kedvelt csemege. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló.
Fűszerezésre, ízesítésre felhasználja a konzerv-, a cukor-, a likőripar, de megtalálható az illatszeripar készítményeiben is.
Az élelmiszeriparban főleg tisztított illóolaját használják.
A száraz növény csokrokban is tárolhatjuk.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kapor_%28n%C3%B6v%C3%A9nyfaj%29


Mi található a kaporban;
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.
Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van.

Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok.
A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz.
A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.
A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4.
(A termésben zsírolaj és fehérje is található.)
Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6 - és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav).
Hogy mennyi a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.
A kapor szervezetre gyakorolt hatásai;
Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van.
Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.
Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is.
Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti.
Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából.
Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is.
Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes.
A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít.
A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához.
Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák.
Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!
Vércukorszint-csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását.
Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.
A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.
Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében.
A kapor fogyasztása egész évben szükséges
A kapor Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt rendszeresen fogyasztjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz és öntetként.

*A friss kapor javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.
A téli időszakban nem jutunk friss kaporhoz, éppen ezért kézenfekvő a szárított kaporkészítmény. A kapor szárazanyagtartalma 7-8 százalék, tehát 10 dkg kapornak 7-8 g szárítmány felel meg.
Ez a mennyiség 10-12 db tabletta vagy kapszula.
A kapor a szárításra nagyon kényes dolog, mert az illóanyagok, amelyek nagyon fontos összetevői a növénynek, már 50-60 fok körül elpárolognak.
A szárított zöldségként kapható nem javasolható, mert azt 75-90 fokon szárítják. Európában már több országban készítenek 100 százalékos kaportablettát, amiben csak a tiszta kapor van, kötőanyagmentesen. Ez azért fontos, mert a kötőanyagok sokszor több kárt okoznak, mint hasznot.
Az egészségtudatos vásárlók ma már szinte minden táplálék kiegészítőből a kötőanyagmenteset keresik. Ma már Magyarországon is érdemes körülnézni és keresni a 100%-os kaportablettát a gyógynövény - és bioboltokban. Aki a tablettát nem tudja lenyelni, az szétrághatja vagy poríthatja, hiszen nincs benne más, csak a tiszta kapor.
forrás:
http://legjobb.network.hu/blog/legjobb-klub-blogja/kapor-a-termeszetes-inzulin
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: emésztőrendszert, tulajdonságaival, elképzelhetetlen, elraktározódását, népgyógyászatban, vizelethajtóként, koleszterinszint, baktériumellenes, összetevőjeként, fogínygyulladás, kaporkészítmény, paraszimpatikus, egészségtudatos, készítményeiben, elengedhetetlen, cukorszintjének, antibakteriális, gyomorpanaszok, megakadályozza, húsgombócokhoz, megerősítésére, megtelepedését, csigaételekhez, idegrendszerre, elszaporodását, káliumtartalma, előszeretettel, csökkentésében, étvágytalanság, kaportablettát, magyarországon, fogyasztásakor, felhasználása, vércukorszint, fűszernövénye, elfogyasztott, világoszöld illóolaj, zöld növény, illóolaj mennyisége, legtöbb aromaanyag, leveleket frissen, magyar konyha, kovászos uborka, túrós lepény, savanyú káposzta, friss zöld, erdélyi ordás-palacsinta, tökfőzelékhez szinte, véres hurkát, frissen szedett, illatszeripar készítményeiben, élelmiszeriparban főleg,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  képre írva  Nárcisz  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép álmokat!  Esti Ima !  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Március 26  Sok ember olyan,  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  képre írva  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Minden kedves látogatómnak sze...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Nem jár  Sadhguru idézet  A haj állapotának javítása egy...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Odaadja  Facebookon kaptam  Inkább ad  Aki belekortyol  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Humor is meg nem is szerinted?  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam Krisztinától  A haj állapotának javítása egy...  Alvó baby  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A pálma a győzelem és a diadal...  Boldog virágvasárnapot minden...  A jó kedv a világon  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  üdvözöllek!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Nagy Feró megmondta?  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Heltai Jenő: Március  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Rács mögé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  képre írva  Vérnyomáscsökkentés  Idővel az ember megérti, hogy ...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Ne hagyd  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagy Feró megmondta?  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Karinthy Frigyes: Almafa  képre írva  Esti képek  A nagyhét eseményei  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Paul David Tripp Március 27 
Bejegyzés Címkék
világoszöld illóolaj, zöld növény, illóolaj mennyisége, legtöbb aromaanyag, leveleket frissen, magyar konyha, kovászos uborka, túrós lepény, savanyú káposzta, friss zöld, erdélyi ordás-palacsinta, tökfőzelékhez szinte, véres hurkát, frissen szedett, illatszeripar készítményeiben, élelmiszeriparban főleg, száraz növény, nyersen fogyasztott, növény tartalmaz, immunrendszer fejlődéséhez, agyvérzés megelőzésénél, növény illóolajának, flavonoidok közül, kvercetin több, növényben körülbelül, termésben zsírolaj, növény illóolaj-tartalma, időjárási tényezőktől, legtöbb aromaanyagot, virágzás után, termésből nyert, gyökérzeten kívül, növény minden, kapor szervezetre, emésztőrendszert támadó, hasmenést okozó, káros kórokozók, kapor vetekedik, fokhagyma erős, növény apiol, paraszimpatikus idegrendszerre, merevedési reflexet, magas vérnyomást, szívizom vérellátása, szájban megtelepedő, húgyúti betegségeket, kapor meggátolja, húgyutak egészségének, renyhe menstruáció, hatása miatt, vanádiumnak köszönheti, inzulin termelődését, zsír elraktározódását, elfogyasztott szénhidrát, vanádium túladagolása, kapor néhány, kapor fogyasztása, kapor Európában, téli időszakban, szárított kaporkészítmény, mennyiség 10-12, szárításra nagyon, szárított zöldségként, tiszta kapor, kötőanyagok sokszor, egészségtudatos vásárlók, kötőanyagmenteset keresik, 100%-os kaportablettát, szétrághatja vagy, emésztőrendszert, tulajdonságaival, elképzelhetetlen, elraktározódását, népgyógyászatban, vizelethajtóként, koleszterinszint, baktériumellenes, összetevőjeként, fogínygyulladás, kaporkészítmény, paraszimpatikus, egészségtudatos, készítményeiben, elengedhetetlen, cukorszintjének, antibakteriális, gyomorpanaszok, megakadályozza, húsgombócokhoz, megerősítésére, megtelepedését, csigaételekhez, idegrendszerre, elszaporodását, káliumtartalma, előszeretettel, csökkentésében, étvágytalanság, kaportablettát, magyarországon, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5
  • e Hét: 202
  • e Hónap: 587
  • e Év: 5929
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.