|
2020-09-02 19:21:28, szerda
|
|
|
A szőlő ősi kultúrnövényünk, az ókori időtől fogva a civilizáció jelképévé vált, nem beszélve a belőle készült borról. Jóllehet főleg érlelt nedű formájában kortyoljuk a legnagyobb mennyiségben, sokféleképpen felhasználható, értékes gyümölcsről van szó.
A szőlő rengeteg káliumot és szelént, vasat, rezet, mangánt és K-vitamint tartalmaz. Levében, héjában és magjában is számos antioxidáns vegyület található, amely megakadályozza a “köznyelv szerinti" rossz koleszterin oxidációját, ennek köszönhetően véd az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a stroke ellen.
A szőlőt magas cukortartalma miatt nem ajánlják a fogyni vágyóknak. Nagy kár, mert kúraszerűen, önmagában fogyasztva hatásosnak bizonyult túlsúly esetében is. Bogyója frissen a legértékesebb. Jó tudni, hogy a vörös vagy kékszőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér, így élettanilag hasznosabb.
Szőlőlé, must, bor
A szőlő terméséből készíthetünk leveseket, mártásokat, illetve salátákat. A frissen préselt szőlőlé, a must, az összes jótékony vegyületet tartalmazza, mint a bor, csak éppen alkohol nincsen benne. Sajnos pasztörizálás során a legtöbb élettanilag hasznos anyag elvész belőle. A mustot azonban tormával is lehet tartósítani, mégpedig 100 liter forralatlan mustra 1 kg reszelt tormát számítunk, és üvegballonokba öntve légmentesen lezárjuk. A torma mustársavtartalma megakadályozza a szeszes erjedés beindulását. Az így kezelt mustot gondosan le kell kisebb palackokba fejteni, és fogyasztás előtt szellőztetni, szakszóval dekantálni kell, hogy a torma csípőssége elillanjon. Kísérletezhetünk arányosan kisebb mennyiséggel is.
Link
A mustot sok helyen beforralják, és mustmézet (pekmez, török eredetű szó) készítenek belőle. Előállítása mára szinte teljesen elfeledett technológiává vált, pedig rendkívül ízletes, természetes édesítőszer.
A zöldszüret terméke
Az ínyenckonyha alapanyagának számít a verjus (kiejtése: verzsü, zöld lé), mely a zöldszüretkor leeső, éretlen szőlőfürtökből préseléssel nyert sűrű lé. Citromlé helyett, főleg salátaöntetek ízesítéséhez használhatjuk.
A szőlő levelét is felhasználhatjuk, különböző töltelékekkel megtöltve, majd kifőzve igazi különlegességnek számít.
Mazsola és kozmetikumok
A magnélküli szőlőből készül a mazsola, melynek több fajtája ismert és kedvelt csemege. A szőlő magjából szőlőmagolajat sajtolnak, mely bár nagyon értékes hatóanyagokat, köztük antioxidánsokat, bioflavonokat tartalmaz, mégis csak mértékkel használjuk. Ennek az az oka, hogy az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya erősen az utóbbi felé mozdul el, így csak súlyosbítanánk az amúgy is fennálló helytelen arányokat. Magas E-vitamin-tartalma és antioxidáns hatása miatt viszont igen jótékony alapanyag a kozmetikában. Testápoló olajoknak kiváló vivőanyaga, tetszés szerinti illóolajokkal keverve rendkívül kellemes házi kozmetikumot állíthatunk elő belőle.
forrás:
eDosszié
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: felhasználhatjuk, különlegességnek, kísérletezhetünk, antioxidánsokat, kultúrnövényünk, megakadályozza, felhasználható, szőlőmagolajat, szőlőfürtökből, érelmeszesedés, üvegballonokba, súlyosbítanánk, illóolajokkal, cukortartalma, zöldszüretkor, szívinfarktus, salátaöntetek, sokféleképpen, töltelékekkel, alapanyagának, pasztörizálás, használhatjuk, hatóanyagokat, bioflavonokat, technológiává, legértékesebb, ízesítéséhez, ínyenckonyha, köszönhetően, szellőztetni, kozmetikumok, mennyiséggel, kozmetikában, készíthetünk, antioxidánst, kozmetikumot, ókori időtől, civilizáció jelképévé, belőle készült, legnagyobb mennyiségben, szőlő rengeteg, stroke ellen, szőlőt magas, fogyni vágyóknak, vörös vagy, szőlő terméséből, frissen préselt, összes jótékony, legtöbb élettanilag, mustot azonban, torma mustársavtartalma, szeszes erjedés, Magas E-vitamin-tartalma,
|
|
|
|
ókori időtől, civilizáció jelképévé, belőle készült, legnagyobb mennyiségben, szőlő rengeteg, stroke ellen, szőlőt magas, fogyni vágyóknak, vörös vagy, szőlő terméséből, frissen préselt, összes jótékony, legtöbb élettanilag, mustot azonban, torma mustársavtartalma, szeszes erjedés, torma csípőssége, zöldszüret terméke, ínyenckonyha alapanyagának, zöldszüretkor leeső, szőlő levelét, magnélküli szőlőből, szőlő magjából, omega-6 zsírsavak, utóbbi felé, felhasználhatjuk, különlegességnek, kísérletezhetünk, antioxidánsokat, kultúrnövényünk, megakadályozza, felhasználható, szőlőmagolajat, szőlőfürtökből, érelmeszesedés, üvegballonokba, súlyosbítanánk, illóolajokkal, cukortartalma, zöldszüretkor, szívinfarktus, salátaöntetek, sokféleképpen, töltelékekkel, alapanyagának, pasztörizálás, használhatjuk, hatóanyagokat, bioflavonokat, technológiává, legértékesebb, ízesítéséhez, ínyenckonyha, köszönhetően, szellőztetni, kozmetikumok, mennyiséggel, kozmetikában, készíthetünk, antioxidánst, kozmetikumot, mennyiségben, civilizáció, tartalmazza, állíthatunk, koleszterin, élettanilag, előállítása, préseléssel, beforralják, oxidációját, antioxidáns, édesítőszer, kúraszerűen, légmentesen, gyümölcsről, természetes, beindulását, tartósítani, forralatlan, hatásosnak, használjuk, terméséből, hasznosabb, készítenek, kortyoljuk, formájában, palackokba, magnélküli, elillanjon, vegyületet, csípőssége, legnagyobb, elfeledett, mártásokat, fogyasztva, vivőanyaga, fogyasztás, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
1 db bejegyzés |
Összes: |
361 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 279
- e Hét: 666
- e Hónap: 2594
- e Év: 8610
|
|
|