Regisztráció  Belépés
morzsimama.blog.xfree.hu
"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre, ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél." (Victor Hugo) Petrecz Jánosné
1954.03.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fánkok
  2011-02-22 13:00:04, kedd
 
   
  Farsangi, szalagos, csöröge, rózsa és forgács fánk-Süsd meg!
A farsang jellegzetes étele, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Voltak vidékek, ahol azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. Ismert a szalagos változata, ez az eredeti farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk, más néven csöröge, és a cseh fánk, más néven talkedli vagy kőttes fánk, csak hogy néhányat említsünk.

Farsangi fánk

Hozzávalók:

38 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 tojássárgája, 7 dkg vaj, 8-9 evőkanál tej, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál rum, negyed citrom reszelt héja, csipetnyi só, olaj, vaníliás cukor, barackíz.

Elkészítése:

Az élesztőből a cukorral, kevés liszttel és négy evőkanál langyos tejjel kovászt készítünk. A tál közepére - amelyben a fánk készül - tesszük a kovászt, köréje a lisztet. Betakarjuk, és langyos helyre tesszük, amíg megkel. A tojás sárgákat a sóval elkeverjük, és a liszthez öntjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, valamint a maradék felforralt, kihűtött tejet. Addig verjük, amíg hólyagos nem lesz (ilyenkor már elválik a kanáltól), majd betakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Végül lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki. Ezt követően letakarjuk, és hagyjuk tovább kelni, majd kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük (először fedő alatt, majd a megfordítás után már fedő nélkül). A fánkokról az olajat szalvéta segítségével leitatjuk, majd meghintjük vaníliás cukorral, és barackízzel kínáljuk.

Csörögefánk

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 tojássárgája, 17,5 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 citrom héja, negyed teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só.

Elkészítése:

A lisztet egy munkalapra szitáljuk, majd beledolgozzuk a meglágyított vajat, a tojás sárgákat, a porcukrot, a tejet, a citromhéjat, a sót és a szódabikarbónát. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kinyújtjuk a tésztát. Csíkokra vágjuk és kis fodrokat tekerünk belőlük. Forró olajban hirtelen kisütjük, leitatjuk róluk a zsiradékot, és megszórjuk cukorral, vagy leöntjük mézzel.

Mogyorós fánk karamellöntettel

Hozzávalók:

10 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 dl víz, 3-4 tojás, csipet só, csipet porcukor, sütéshez olaj, 10 dkg csokoládé, 5 dkg pörkölt, aprított mogyoró. A karamellöntethez: 15 dkg kristálycukor, víz.

Elkészítése:

Égetett vagy népiesen forrázott tésztát készítünk (ebből a tésztából van a csokifánk, az éclair-, a képviselő- és az igen kedvelt tolófánk is). Az olajat, vizet, csipet sót, cukrot egy lábasban feltesszük forrni. Ha gyöngyözve forr, egy mozdulattal hozzáöntjük a lisztet. Addig hevítjük ezt a masszát, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojásokat, így egy nagyon sűrű burgonyapüréhez hasonló állagú tésztát kapunk. Vigyázat, ha nagyok a tojások, 3 is elegendő. Ezt a tésztát csillagcsővel habzsákból nyomjuk a forró olajba, melyben szép pirosra sütjük a fánkokat. A tolófánkunk sokkal formásabb, esztétikusabb lesz, ha zsírpapírra formázzuk a tésztát, és így tesszük az olajba. A jól lecsepegtetett fánkokat olvasztott csokoládéba, mogyoróba, díszítő szórócukorba mártjuk. Így az egyszerű tésztából is hangulatos, ünnepi süteményt varázsolhatunk. Különlegessé tehetjük süteményünket azzal is, ha karamellöntettel tálaljuk. A kristálycukrot aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve kevés vízzel öntetsűrűségűre felfőzzük.

Berlini fánk borsodóval

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 tojás, csipet só, 1 mokkáskanál cukor, 25 dkg durvára vágott mandula, vaníliás porcukor.

Elkészítése:

A vajat kis fazékba tesszük, és egy deci hideg vizet öntünk rá. Egy csipet sóval, 1 kávéskanál cukorral ízesítve felforraljuk, majd csomómentesen belekeverjük a lisztet. Folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a massza elválik az edény falától. Akkor levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Egyenként belekeverünk 3 nyers tojást. A masszából kézzel vagy habzsákból diónyi golyókat formázunk, és durvára vágott mandulában mindegyiket meghempergetjük. A mandulás fánkocskákat felforrósított olajban kisütjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk, és borsodóval kínáljuk. (-cp-)

ÍZ-TIPP

A fánk tésztáját mérsékelt láng fölött folyamatosan kevergessük egészen addig, míg olyan sűrű lesz, hogy elválik az edény falától.

Olcsó cseh fánk

Hozzávalók: 40 dkg sima liszt, 2 dkg élesztő, tej szükség szerint, só.

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk, és langyos tejjel nem túl lágy, de nem is kemény, ruganyos tésztát készítünk belőle. Meleg helyen kelni hagyjuk, majd lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Egy nagyobb pohárral vagy tésztaszúróval kerekeket szaggatunk belőle, és hagyjuk még egy kicsit a kilisztezett tepsin kelni. Előmelegített sütőben megsütjük.

CUKRÁSZ

forrás: www. ujszo.com
 
 
2 komment , kategória:  Étel receptek  
Címkék: karamellöntettel, karamellöntethez, meghempergetjük, öntetsűrűségűre, burgonyapüréhez, tulajdonítottak, szódabikarbónát, összedolgozzuk, felforrósított, kristálycukrot, belemorzsoljuk, lecsepegtetett, szódabikarbóna, varázsolhatunk, tésztaszúróval, beledolgozzuk, csomómentesen, süteményünket, esztétikusabb, csillagcsővel, előmelegített, kristálycukor, belekeverjük, folyamatosan, kilisztezett, meglágyított, szórócukorba, gyúródeszkán, aranysárgára, különlegessé, tojássárgája, hozzávalókat, felforraljuk, fánkocskákat, kiszaggatjuk, vastagságúra, farsang jellegzetes, szalagos változata, eredeti farsangi, cseh fánk, fánk készül, tojás sárgákat, sóval elkeverjük, liszthez öntjük, olvasztott vajat, maradék felforralt, megfordítás után, olajat szalvéta, munkalapra szitáljuk, meglágyított vajat, igen kedvelt, lábasban feltesszük,
Ősz Dánielné (#1)   2011-02-22 13:19:24
Drága Rózsika!
Biztos nagyon finomak ezek a fánkok,szinte olvaás közben érzem az izét.
Nálunk havazás van,de nem marad meg,nincs hideg.Kivánok szép délutánt,puszillak,Marikal









Kaja59 (#2)   2011-02-22 16:06:41
Szia Kedves Rózsika.
"Ha szíveddel nézed a világot,
Lelked majd adja a fényt.
A láthatatlant meglátod,
Ha tiszta szívvel élsz."
Csodás napot és sikeres új hetet kívánok!
Puszi:Klára




































Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
08.12. 16:52 Netajahu: Teljes tűzszünetet követelünk a Hamásztól
08.12. 16:52 Teljes útlezárás az M0-ás autóúton
08.12. 16:51 A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei
08.12. 16:21 Nyíltvízi úszó Eb - Rasovszky Kristóf uralta a fájdalmat
08.12. 16:05 Strandröplabda ob - Aranyérmes a Hajós, Stréli és a Lutter, Szombathelyi pá...
08.12. 15:37 Nyíltvízi úszó Eb - Rasovszky Kristóf 25 kilométeren is aranyérmes
08.12. 15:37 Lavrov: Moszkva a vele szemben barátságtalan országokkal is kész a kapcsola...
08.12. 15:26 Baleset miatt torlódik az M7-es forgalma Kőszárhegynél a főváros felé
08.12. 15:03 A tornász Balázs Krisztián ezüstérmes a junior Eb-n
08.12. 14:32 Öthatalmi egyezmény született a Kaszpi-tenger jogi státusáról
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 69 ?
Visszautasítanál-e 9 MILLIÁRD FORINT vagyonértékű ÖRÖKSÉGET, ha csak azt tudnád: nem teherm...
Hol lehet kapni kontyfésűt, ami a blogon van?
Szerinted hány kisvasútra lenne még szüksége Orbánisztánnak?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  pár sor...  Augusztus nyárutója  Mosolygó Szűzanya ünnepe Oslib...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Manyákné, Kati szép képe  A Barátság  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Facebookon kaptam  Képes idézetek  Felhívás öntözésre  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát!  Afrika 10 leglátogatottabb vár...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az est dallama...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  12 híres modell akkor és most  Marcsitól ...  12 híres modell akkor és most  Szép, új hetet Mindenkinek!  Jó reggelt  Hogy visszatérsz csak egy álom...  Szép hetet  Nagy szerelem  2018. augusztus 13., hétfői N...  Gyöngy/Szemek  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Jelenleg nem vagyok elérhető..  Facebookon kaptam  Augusztus nyárutója  Szép estét kívánok mindenkinek...  Helló Augusztus!  Indonézia, CUNAMI - 2004  Lelki barát  pár sor...  Facebookon kaptam  Bulit szervezhetünk, de az iga...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Facebookon kaptam  Augusztus 13. Jó reggelt!  Egészségben eltöltendő hetet!  Száztíz év után lesz ismét euc...  Szeretet fény  Augusztus 13. Jó reggelt!  Kérünk téged Urunk...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Bogár Lilla: Álmomban sokszor....  Hideg őszibarackleves kávéhabb...  jJó éjszakát,szép álmokat!  Facebookon kaptam  Bízzál az Úrban és jót cseleke...  Nagy szerelem  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Szomjas kislány  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Már nem  Jolie Taylor: ORSZÁGOM, SZÉP ...  Képes idézetek  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Hideg őszibarackleves kávéhabb...  Már nem  Székely Miatyánk  Facebookon kaptam  Élet  Belém nyilallt  2018. augusztus 13., hétfői N...  minden...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyári éj  Wass Albert: Nagyapám tanítása  Marcsitól ...  ***Csodálatos kép***  Már nem  Univerzumunk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ***Csodálatos kép***  Felhívás öntözésre  Esti -ídézetes  A "Vezérlő csodaszarvas" legen...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Tandari Éva - Légy hű !  Az éjszaka angyala  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Spurgeon: Mielőtt és mialatt k...  Hideg őszibarackleves kávéhabb...  Szentmise 2018 aug. 12 Évközi...  Csodás estét kívánok!!!  Sajat szerkesztesu GIF-kepek..... 
Bejegyzés Címkék
farsang jellegzetes, szalagos változata, eredeti farsangi, cseh fánk, fánk készül, tojás sárgákat, sóval elkeverjük, liszthez öntjük, olvasztott vajat, maradék felforralt, megfordítás után, olajat szalvéta, munkalapra szitáljuk, meglágyított vajat, igen kedvelt, lábasban feltesszük, mozdulattal hozzáöntjük, edény falától, tűzről levéve, nagyon sűrű, tésztát csillagcsővel, forró olajba, tolófánkunk sokkal, egyszerű tésztából, kristálycukrot aranysárgára, deci hideg, csipet sóval, massza elválik, masszából kézzel, mandulás fánkocskákat, fánk tésztáját, lisztbe belemorzsoljuk, nagyobb pohárral, kilisztezett tepsin, karamellöntettel, karamellöntethez, meghempergetjük, öntetsűrűségűre, burgonyapüréhez, tulajdonítottak, szódabikarbónát, összedolgozzuk, felforrósított, kristálycukrot, belemorzsoljuk, lecsepegtetett, szódabikarbóna, varázsolhatunk, tésztaszúróval, beledolgozzuk, csomómentesen, süteményünket, esztétikusabb, csillagcsővel, előmelegített, kristálycukor, belekeverjük, folyamatosan, kilisztezett, meglágyított, szórócukorba, gyúródeszkán, aranysárgára, különlegessé, tojássárgája, hozzávalókat, felforraljuk, fánkocskákat, kiszaggatjuk, vastagságúra, segítségével, belekeverünk, elkészítése, csokoládéba, megfordítás, zsírpapírra, jellegzetes, mozdulattal, tolófánkunk, citromhéjat, kevergessük, forgácsfánk, hozzáöntjük, mokkáskanál, porcukorral, mindegyiket, csörögefánk, barackízzel, olvasztott, gyöngyözve, letakarjuk, feltesszük, élesztőből, hozzávalók, , ,
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 36006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 589
  • e Hét: 2701
  • e Hónap: 9119
  • e Év: 365509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.