Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Az öngyilkos amnézia
  2012-06-12 07:38:22, kedd
 
   
  Anna gyermekei apai nagyanyjuknál nyaraltak éppen. Ilyenkor nem tudott mit kezdeni magával, nem szeretett egyedül sétálgatni a gyűlölt városban a primitív lakosság szemének, megjegyzéseinek kitéve magát.

Kinn tombolt a júliusi nyár, s ő végig gondolta életét. Miért ennyire tehetetlen, miért nem tud örülni az évszakoknak még mindig a válása után tíz évvel sem? Honnan ez a szorongás, a lemondás, miért nem tud felszabadult lenni, boldogan járni a természetet? Mások is élnek egyedül, s egészen jól megbirkóznak a magánnyal. Igen, magányos csak fiatal ember lehet, az idősebbek a magányt áldásnak tekintik már jobban. Szüksége lett volna egy ölelő karra, a biztonságérzetre, a szeretetre, melyet születése óta senkitől sem kapott meg, sőt azok bántották, alázták a legjobban, akiknek védeniük kellett volna. A nagybetűs szerelem? Ábránd, főleg ebben a füstös, szürke városban. Azt írták neki, nála a szerelem nagybetűvel íródik.
A nőgyógyász, aki megműtötte pár hónapja, felkiáltott, amikor meglátta:
- Maga mit keres ebben a városban, itt tönkre fog menni! Itt nem talál majd magának férjet!

Mennyien óvták, védték, tanácsolták, költözzön el innen jó messzire, de ereje fogytán volt, nem tudott többet küzdeni az életért, a gyerekei eltartásáért. Minden energiáját gyermekkorától ez őrölte fel, mindig többet dolgozott a kelleténél a legkevesebb fizetésért, mert azt mondták, mikor szóba hozta a kevés fizetését, az emberek nem pénzért dolgoznak.

Elutazott az anyjához, akinek szerencsétlenségét köszönhette, születése pillanatától ijesztgette és nem volt képes csak ideges mozdulatokra, később tettlegességre hosszú haja kibontásakor is. Mennyi félelmet raktározott magában! Mindig reménykedett abban, hogy egyszer közelebb kerülnek egymáshoz, az anyja idővel bölcsebbé válik, de örök gyerek maradt, rosszindulatú, pletykás gyerek infantilis vékony hanggal.

- Minek jöttél ide? - kérdezte az anyja.

Anna sarkon fordult és elindult az állomásra. Nem tudta kivel eltölteni ezt a két hét nyári szabadságot, pedig ott volt a jó levegő, a folyók és a strand a közelben, még sincs társa az életben.
Az anyja odaadott előtte 100 db Kemadrinról receptet, hogy váltsa ki Anna a nagyvárosban, de azt nem mondta, hogyan fogja a tulajdonosnak visszajuttatni.
Anna összeszorult szívvel érkezett haza a tégla lakásba, melynek szobáit már fel tudta újítani, az előszoba és a fürdőszoba várat magára, azokba a helyiségekbe nem is szívesen lépett be, nem tükrözték bensőjét. Nagyon nagy hatással voltak rá a színek. A sötétbarna tapétája az előszobának rossz hatással volt rá, kicsinyítette és sötétítette is a helyiséget. Kedvenc rózsaszín nyári kosztümjét viselte és csinos magas sarkú nyári szandált. Összemosódott az idő, olyan volt, mintha álomvilágba került volna. Így ment el a gyógyszertárba kiváltani a gyógyszert, melyet letett a konyhai étkező asztalra. Még két nap és megérkeznek a gyerekek!

A hippi Józsi megígérte, elmennek sétálni, de mindig későn jelentkezett. Ő a negyedik emeleten lakik. Kigyulladt a kvarclámpa magától az asztalon, így ismerkedett meg vele. Nem tudta, hol kell a villanyórát a folyosón lekapcsolni. Időnként beszélgettek, amikor összetalálkoztak, mint kiderült, egy évben születtek.
Félt a cigányoktól Anna, megtanult félni ebben a városban. Kergette egy cigány férfi az utcán ajánlatával, hogy menjen el vele vacsorázni, miközben azt mondogatta:
- Mire vágsz fel, Neked semmid nincs, nekem meg saját butikom, hatalmas házam van!
Annának furcsa volt a primitív réteg tegezése, ő önözéssel beszélt, megtartva a három lépés távolságot mindenkitől.
Kiült a bérház elé a földszintes Erzsike nénivel beszélgetni fehér mini tenisz ruhájában és akkor arra jött a cigány férfi. Megtudta, Anna hol lakik.

Nem sokkal később csengettek, Anna kirántotta az ajtót, mondani akarta, hogy egyszer Józsi betartotta a szavát, amikor meglátta a hármas csapatot. Az őt kergető cigány férfi állt ott két társával, s mikor Anna be akarta zárni az ajtót, betette a lábát az ajtórésbe.
- Mire vágsz fel? Most vetetted el tőlem a gyereket, most meg nem engedsz be? - harsogott a cigány diadalmas megszégyenítése.

Éppen jött Jutka, aki jogi egyetemre járt taxis élettársával, s akkor Anna be tudta még gyorsan csukni az ajtót, de többé nem merészkedett ki az utcára.

Másnap ugyanebben az álomvilág-szerű állapotban összeírt cetlijével ment a piacra bevásárolni húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket, süteményhez valókat. Nem is érte fel ésszel, hogy a gyerekei éltetik, az adja az erőt hosszú évek óta, hogy van kinek főznie, sütnie, van ki után takarítania, vagyis rájuk telepedett teljesen, ez is a kihasználás egyik módja, mint utólag rájött. Szüksége volt rájuk, nem tudott nélkülük élni, ők jelentették neki a mindent, beleértve a sétákat, kirándulásokat is. Nélkülük egy lépést sem tudott megtenni.

Lepakolta a kosarakat a földre, leült megpihenni a konyhai kárpitozott székre, melyet annyira szeretett szép sárga-barna csíkos huzata miatt. Reggel ment el a piacra, s már este nyolc óra van, még mindig nem volt ereje kipakolni, vagy nem volt akaratereje, ez így helyesebb. Mi bénította meg? Mi történt vele, hogy csak egy helyben ül és bámul maga elé?

Odament a tükörhöz, belepillantott. Meglátta csillogó zöld szemeit, illetve ezt akarta látni, de helyette lemondóan szomorú tekintetet észlelt.
Odaült a székre egy pohár vízzel és tizesével szedni kezdte be a Kemadrint.
Mikor az utolsó tíz darabot bevette, megnézte magát ismét a tükörben, szomorú szemei átváltottak, nem észlelt, csak hatalmasra tágult pupillákat. Ekkor felment Józsihoz szédelegve a negyedik emeletre és becsengetett.
Visszatámolygott, le akart ülni, de beesett az asztal alá és elveszítette az eszméletét.

Józsi szerencsére otthon volt, s amikor Annát meglátta az asztal alatt, egy szempillantás alatt megőszült a haja. Hívta a mentőket, de hiába kereste az orvost akkor is, később is, a főorvos azt válaszolta neki:
- Csavargónak nem nyilatkozom!

Anna gyomrát kimosták. Hallotta, hogy egy hahotázó nagyszájú nővér csúfolta, hogy ennek teljesen üres a gyomra. Azután bevitték az intenzív osztályra, infúzióra tették. Ott Anna felemelte a paplant és olvasni kezdett róla, ujjaival követte a láthatatlan sorokat.
- Ne beszéljen ilyen idétlen hangon!- hangzott a parancs a feje felől.
A csőtől a hangja eltorzult, de Anna nem is volt tisztában azzal, hogy olvas, hangosan. Milyen könyv lehetett az, senki sem tudhatja.

Egy pszichiátert hívtak hozzá, aki közölte, nem elmebeteg, ugyanis a Kemadrint azoknak szokták felírni. Egy ősz hajú orvos volt, akinek az arca ismerős volt valahonnan.

Napok múlva kivitték egy négyágyas kórterembe. Egy kislány vezette, ő tusolta le, mert Anna nem látott sokáig a szemeire. A gyereklány gyógyszert vett be, mert a falujában erkölcstelennek híresztelték.

Megjöttek a gyerekek. Ez volt az a pillanat, amikor elvált lélekben a két gyerek tőle örökre, addig a kiszolgálójuk, csodálójuk volt, hárman alkottak egy zárt egységet. Anna úgy érezte, egy hatalom megfosztotta őt a gyerekei szeretetétől.
Megjött a volt férje, aki ismét lemondott róluk, mint ahogyan tette azt születésük óta, odaszólt az éppen látogatóba jött Józsihoz:
- Magára hagyom a gyerekeket!
Azzal, mint aki jól végezte dolgát, elutazott. Anna teljesen összetört, álom-szerűségéből, abból az érzetből, hogy másik világot él, többé nem tudott szabadulni. Valami összetört a szeme nézésével együtt, véget értek családi évei, gyerekeinek egy ilyen kiszolgáltatottan védtelen anya mellett kell felnőniük.
Örök vád önmaga iránt, ami kísérte, de tehetetlenül sodródott egy labirintusba jutva, ahol egy Ariadné fonálba kapaszkodva járt, szüksége lett volna szellemi, vagy másféle vezetőkre, neki, aki mindig két lábbal a földön állt. Úgy érezte, kisiklott az élete, méltánytalan helyzetbe, körülmények közé került. A piacra menés óta kísértő amnéziája immár állandósult. Másféle emberekkel ismerkedett, másfelé tartott élete vonata.
A dohányzóban egy festményt látott. Csontvázas fej és lábak voltak rajta méreggel és alkohollal. Ijesztő látvány volt. Megkérdezte egy hang:
- Mit szól a festményhez?
- Beteg ember festhette - felelte Anna.
- Én voltam az! - hangzott a válasz.

Onnantól Sanyi jelentette neki a kapaszkodót a kórházi tartózkodása idején, bár tudta, súlyos, általa eddig ismeretlen homály alatt lévő betegségben szenved.

A főorvosnő éjjelente befektette az intenzívre a haldoklók közé, esténként megmotozták, nincs-e a zsebében csokoládé, majd reggel inzulinnal kómázták állítólagos depressziója ellen. Anna soha nem fogyasztott csokoládét, nem értette megalázását. Sok érthetetlen esettel állt szemben már eddig is, de hogy az egészségügy, akire rá akarta bízni az életét ilyen módszerekhez folyamodik, ez már túllépett minden határt, de most sem, mint eddig egyszer sem tudott kiállni határozottan saját maga mellett.

Reggelente a sokk után Sanyi hozta neki a kakaót és a kalácsot. Először gondoskodott róla valaki életében, ő elfogadta a beteg ember közeledését.

Minden változik, állandó sodrásban a világ, de miért változik az ember hátrányára? Miért nem maradhat olyan, amilyen volt, akinek a szava is törvényt jelent? Miért kell a benső törvényekkel ellenszegülni tettekkel, méltánytalan helyzetek elfogadásával? Ezek mind lealacsonyítják az embert, megváltoztatják az életvitelt.

Anna öngyilkossága amnéziás állapotban egy útjelző volt, mutatta tette, melynek végrehajtásával nem volt tudatában, hogy nem jó jövő felé tette meg első lépéseit, bár szépsége és fiatalsága külső szemlélő előtt tökéletessé tette, de benső kételyei, határozatlansága, önmaga megvédésének képtelensége elindította a lefelé vezető utat.

2012. június 7.


 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: összetalálkoztak, visszatámolygott, biztonságérzetre, határozatlansága, végrehajtásával, lealacsonyítják, megváltoztatják, megjegyzéseinek, megszégyenítése, erkölcstelennek, belepillantott, kirándulásokat, visszajuttatni, gyógyszertárba, tettlegességre, gyermekkorától, kiszolgálójuk, öngyilkossága, elfogadásával, ellenszegülni, szempillantás, nagyanyjuknál, összemosódott, kicsinyítette, rosszindulatú, tulajdonosnak, szerűségéből, tehetetlenül, reménykedett, pszichiátert, gondoskodott, tartózkodása, depressziója, mozdulatokra, eltartásáért, pillanatától, gyűlölt városban, primitív lakosság, júliusi nyár, válása után, magányt áldásnak, ölelő karra, nagybetűs szerelem, szerelem nagybetűvel, gyerekei eltartásáért, legkevesebb fizetésért, kevés fizetését, anyja idővel, anyja odaadott, tulajdonosnak visszajuttatni, tégla lakásba, fürdőszoba várat, Kohut Katalin, Onnantól Sanyi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.22. 17:52 EU-bizottság: Románia adós, Bulgária jól halad az igazságügyi reform végreh...
10.22. 17:52 A legkisebb kiterjedésű volt az ózonlyuk 1982 óta
10.22. 17:52 Európai Bizottság: Horvátország teljesítette a schengeni csatlakozás feltét...
10.22. 17:42 Négyszáz magyar és szlovák cég vett részt a vállalkozás-ösztönző projektben
10.22. 17:42 Brexit - Az Európai Bizottság Brexit-ügyi munkacsoportot hoz létre Barnier ...
10.22. 17:32 Magyar sportmászó nyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot
10.22. 17:32 Idősek kifosztóit ítélték börtönre Zalaegerszegen
10.22. 17:32 Drezdában mutatják be a Proton Színház A jég című produkcióját
10.22. 17:32 Jimmy Carter volt amerikai elnököt kórházban ápolják
10.22. 17:32 Ismét a Google a legerősebb márka Magyarországon
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
- 2019.október 20-án vasárnap ...  Radnóti Miklós - Erdő  Nő őszi levelekkel  Forgalom.....  Véres vízesés.....  Őszirózsák  Szèp napot kívánok  Vízcseppes fehér virágok  Az emberiség addig él, míg cél...  Kiváló hétvégét  Zöld gyémánt.......  Nem élhetünk nélküle  Aranyos Ervin - Úgy döntöttem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rózsaszín rózsák  Ferenc pápa üzenete a 2019. év...  Kellemes délutánt kívánok!  Rózsaszín rózsa  Facebookon kaptam  Őszi termések  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őszi kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát gyerekek  Facebookon kaptam  A nagy fogásra várva......  Szép őszi kép  Facebookon kaptam  Dezső Virág Emberek...  Ferenc pápa üzenete a 2019. év...  Kellemes kikapcsolódást  Napi bölcselet  Szép estét  Facebookon kaptam  A nagy fogásra várva......  Szenvedés  Rózsák  Eljön a perc, hogy nincs értel...  Katona Bálint: Maradék idő ver...  A papnál  Szèp napot és hetet kíván...  2019. október 20-án dr. Székel...  Jó éjszakát gyerekek  Gerberák  Aranyosi Ervin: Teli a Hold...  Virágos szép napot , hetet  A Fénytest aktiválásának 34 je...  Katona Bálint: Maradék idő ver...  Esti mosoly ......  Őszi kép  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Őszi levelek  Őszi csokor  Ferenc pápa a missziók világna...  Kiváló hétvégét  Facebookon kaptam  Mit tegyél a negatív érzelmekk...  Őszi kép  Facebookon kaptam  Szép őszi napot  Édesanyám 65 évesen Dédi :) 19...  Facebookon kaptam  Kislány kutyusokkal  Jó éjszakát gyerekek  Ha megdobnak kővel  Szép család.......  Jászapáti - Kétszáznyolcadik n...  Dezső Virág Emberek...  Őszirózsák  Édesanyám 65 évesen Dédi :) 19...  Facebookon kaptam  Szép őszi napot  Facebookon kaptam Krisztina...  A tele töltött üveg  1956-os Emlékhét  Facebookon kaptam  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Vörös rózsa  Boldog IV. Károly 10.21  Facebookon kaptam  Kalapos nő a kedvencével  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Véres vízesés.....  Egy szép álom  Őszi kép  Harmónia......  B. Szabó Károly: Réveteg  Nő fejdísszel  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Facebookon kaptam  Napi bölcselet  Vörös rózsa  Aranyosi Ervin: Teli a Hold...  John Webszter idézet  Radnóti Miklós - Erdő  Nem élhetünk nélküle  Hideg kéz - hideg láb 
Bejegyzés Címkék
gyűlölt városban, primitív lakosság, júliusi nyár, válása után, magányt áldásnak, ölelő karra, nagybetűs szerelem, szerelem nagybetűvel, gyerekei eltartásáért, legkevesebb fizetésért, kevés fizetését, anyja idővel, anyja odaadott, tulajdonosnak visszajuttatni, tégla lakásba, fürdőszoba várat, sötétbarna tapétája, előszobának rossz, gyógyszertárba kiváltani, konyhai étkező, hippi Józsi, negyedik emeleten, kvarclámpa magától, folyosón lekapcsolni, évben születtek, cigányoktól Anna, cigány férfi, utcán ajánlatával, primitív réteg, három lépés, földszintes Erzsike, hármas csapatot, cigány diadalmas, álomvilág-szerű állapotban, piacra bevásárolni, gyerekei éltetik, erőt hosszú, kihasználás egyik, konyhai kárpitozott, pohár vízzel, negyedik emeletre, asztal alatt, szempillantás alatt, orvost akkor, hahotázó nagyszájú, intenzív osztályra, láthatatlan sorokat, feje felől, hangja eltorzult, pszichiátert hívtak, arca ismerős, négyágyas kórterembe, kislány vezette, gyereklány gyógyszert, falujában erkölcstelennek, zárt egységet, hatalom megfosztotta, gyerekei szeretetétől, volt férje, éppen látogatóba, szeme nézésével, ilyen kiszolgáltatottan, labirintusba jutva, földön állt, piacra menés, festményt látott, kórházi tartózkodása, főorvosnő éjjelente, haldoklók közé, zsebében csokoládé, életét ilyen, sokk után, beteg ember, ember hátrányára, benső törvényekkel, útjelző volt, lefelé vezető, összetalálkoztak, visszatámolygott, biztonságérzetre, határozatlansága, végrehajtásával, lealacsonyítják, megváltoztatják, megjegyzéseinek, megszégyenítése, erkölcstelennek, belepillantott, kirándulásokat, visszajuttatni, gyógyszertárba, tettlegességre, gyermekkorától, kiszolgálójuk, öngyilkossága, elfogadásával, ellenszegülni, szempillantás, nagyanyjuknál, összemosódott, kicsinyítette, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 49 db bejegyzés
Összes: 6920 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 326
  • e Hét: 1097
  • e Hónap: 8707
  • e Év: 114418
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.