Belépés
bongyi53.blog.xfree.hu
Higgy, remélj, szeress, hogy boldog ember lehess! Magyar Istvánné
1953.03.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mogyorófa álma
  2008-09-28 03:24:30, vasárnap
 
   
  Szabó Gitta

A mogyorófa álma


Áll a mezőn, magányosan egy öreg mogyorófa. Még csemetekorában, törzse kettévált, s mintha ikrek lennének, úgy nőttek tovább. Majd az idő múlásával, hogy a fa szét ne hasadjon, a törzs részek egybefonódtak, mint a lián indái összekapaszkodtak.
Ha most valaki nézné, szemei, elé tárulna az öreg mozdulatlan fa szíve, lelke.
Régebben, míg ifjabb volt, a törzsek, alkotta szívben, vígan játszott a napsugár, és madarak fészkei díszítették, melyekben fiókák tátogatták hatalmasra nyitott csőrüket.
De ma már, elszáradt gallyaival űz csúnya tréfát a tavaszi szellő úrfi. Próbálkozik minél többet letörni.
- Incselkedj csak! - gondolta magában a fa. - Majd meglepődsz, ha még maradék nedveimből újra kifakadnak rügyeim, és friss vesszők serkennek!
A szél után esni kezdett a langyos tavaszi eső. Nyomában a faágak nedvesen csillogtak, és bódító illat lengte be az egész tájat. A szél már hiába igyekezett tördelni a gallyakat. Azok magukba szívták az éltető vizet, és úgy hajladoztak, mint újkorukban.
A mogyorófa boldogan nyújtózott az ég felé.
- De jól jött ez a kis segítség! - sóhajtotta.
Megrázta magát, és a már zöld fűpázsitra hulló esőcseppekben a Nap fénye megtört, és csodálatos szivárványt hozott létre.
- De szép! - sóhajtott megint a fa. - Érzem, itt a tavasz! Érzem, tagjaimban a kikeletet! Érzem, amint az erőm visszatér! De, jaj! Olyan magányos vagyok! - és nagyon szomorú lett megint a mogyorófa.
Messze-távol, ahol az ég a földdel érintkezik, ott a látóhatárnál fényesen ragyogott a Nap. Onnét a messziből világította meg a párás levegőt, és csalogatta elő a szépséges szivárványt. Az öreg mogyorófa is szeretett volna ismét a Nap kegyeibe férkőzni, ezért integetni kezdett a Napnak.
- Szervusz Nap! De rég simogattál, melengettél!
A Nap, mintha értette volna a fa gondolatát, melegségével elárasztotta az egész mezőt, ott is, ahol a fa állt. Megszárította az esőtől nedves tájat, majd egy hirtelen gondolattól vezérelve átvilágította a fa szívét, onnét is kiszárítva a maradék nedvességet. A fán a gyönyör hulláma futott végig. Még gyökerei is beleborzongtak.
Ágai végén pedig kipattant az első rügy, majd hamarosan nagy zöld bimbók lepték be, és hosszan csüngő csoportos barkák hintáztak friss vesszein.
- De gyönyörűek az ágaim! - ujjongott a mogyorófa. Ám, még mindig nem volt igazán boldog. Szeretett volna hasznos lenni. Vágyta, hogy a madarak ismét rátaláljanak.
- Méhek, gyertek! - kiáltotta. - Vigyétek hírét az út túloldalára is, hogy élek, még erős vagyok, és várom a madarakat! Még tudom őket ringatni!
A méhek körbedongták a fát. A sárgásbarna barkákból összegyűjtötték a virágport, és vidáman zümmögve, tovaröppentek.
És a fa várt! Várt, és várt! Szép leveleket is növesztett, mire vidáman trillázva megjelent az első pacsirta. És a fa szíve nagyot dobbant!
-Végre!
A pacsirta csőrében egy kicsinyke szalmaszállal közeledett felé, majd megpihent a törzsek biztonságában. Édes terhét letette, s tovarepült. De nem maradt sokáig távol...

Az anya szeme könnybe lábadt, mire idáig ért a mesélésben. Gyermeke csodálkozva nézett rá.
- Mamika! Miért sírsz?
- Csak, olyan megható ez a mese! - válaszolta megnyugtatva kicsinyét, de közben arra gondolt, Ő az a magányos mogyorófa. De vajon az ő vágyai is teljesülnek, vagy csak vágyak maradnak!? Szíve nagyot dobbant, amikor távoli kedvesére gondolt, aki, ha beszélgetni tudott vele, fényt és reményt vitt sivár életébe...

 
 
0 komment , kategória:  Kedves mesék  
Címkék: összegyűjtötték, beleborzongtak, csemetekorában, esőcseppekben, megszárította, átvilágította, szalmaszállal, biztonságában, egybefonódtak, tovaröppentek, látóhatárnál, melegségével, elárasztotta, megnyugtatva, körbedongták, rátaláljanak, hajladoztak, sárgásbarna, túloldalára, gondolattól, világította, próbálkozik, szivárványt, díszítették, melengettél, mozdulatlan, nedvességet, teljesülnek, csodálkozva, beszélgetni, gallyaival, csalogatta, érintkezik, tátogatták, magányosan, kiszárítva, mogyorófa álma, öreg mogyorófa, törzs részek, lián indái, öreg mozdulatlan, tavaszi szellő, szél után, langyos tavaszi, faágak nedvesen, egész tájat, éltető vizet, mogyorófa boldogan, erőm visszatér, földdel érintkezik, látóhatárnál fényesen, messziből világította, Szabó Gitta, Szervusz Nap,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  A nagyhét eseményei  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Haja van  Vérnyomáscsökkentés  Szép estét kedves látogatóimna...  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Alvó baby  Alvó baby  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Esti képek  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Alvó baby  Virágvasárnap a húsvét előtti  Kövesd a vezetőt  Esti Ima !  Sonka vásár  Amikor még kicsi voltál...  képre írva  Devecsery László - Húsvét  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Sir Andrew Lloyd Webber  Esti kép  Alvó kutya  Jó éjszakát  A pálma a győzelem és a diadal...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  Soli Deo gloria  Inkább ad  Facebookon kaptam Krisztinától  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó kutya  virágvasárnap  Odaadja  képre írva  Virágvasárnap a húsvét előtti  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A szeretetről  Várnai Zseni - Éveim  Esti kép  Nem jár  Sadhguru idézet  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A szeretetről  Sir Andrew Lloyd Webber  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Nem jár  Facebookon kaptam  Apu 
Bejegyzés Címkék
mogyorófa álma, öreg mogyorófa, törzs részek, lián indái, öreg mozdulatlan, tavaszi szellő, szél után, langyos tavaszi, faágak nedvesen, egész tájat, éltető vizet, mogyorófa boldogan, erőm visszatér, földdel érintkezik, látóhatárnál fényesen, messziből világította, párás levegőt, szépséges szivárványt, egész mezőt, esőtől nedves, hirtelen gondolattól, maradék nedvességet, gyönyör hulláma, első rügy, madarak ismét, méhek körbedongták, sárgásbarna barkákból, első pacsirta, pacsirta csőrében, kicsinyke szalmaszállal, törzsek biztonságában, anya szeme, összegyűjtötték, beleborzongtak, csemetekorában, esőcseppekben, megszárította, átvilágította, szalmaszállal, biztonságában, egybefonódtak, tovaröppentek, látóhatárnál, melegségével, elárasztotta, megnyugtatva, körbedongták, rátaláljanak, hajladoztak, sárgásbarna, túloldalára, gondolattól, világította, próbálkozik, szivárványt, díszítették, melengettél, mozdulatlan, nedvességet, teljesülnek, csodálkozva, beszélgetni, gallyaival, csalogatta, érintkezik, tátogatták, magányosan, kiszárítva, válaszolta, gondolatát, incselkedj, simogattál, tagjaimban, nyújtózott, újkorukban, igyekezett, csillogtak, sóhajtotta, kifakadnak, meglepődsz, csodálatos, fűpázsitra, nedveimből, mesélésben, hatalmasra, tovarepült, közeledett, gyönyörűek, növesztett, madarakat, kikeletet, mogyorófa, visszatér, hamarosan, szépséges, kiáltotta, messziből, kicsinyke, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2526 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 268
  • e Hónap: 1134
  • e Év: 13473
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.