Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bálint vagy Valentin?
  2015-02-13 19:00:18, péntek
 
 





BÁLINT VAGY VALENTIN




Hazánkban Bálint napját manapság egyre többen csak Valentin napként emlegetik. Ezen a napon - amelyet még világszerte a szerelmesek napjának is neveznek - megajándékozzák szeretteiket az emberek. Magyarországi népszerüsége alig 19 esztendőre tekint vissza. Természetesen a Valentin napnak is mint minden ilyen jellegű ünnepnek megvannak a követői és az ellenzői is.

Február 14. Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte levelezőlapokkal, virágokkal, édességgel és apró ajándékokkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. Szent Valentin (Szent Bálint) ünnepe 496-tól szerepel a naptárban, de mai formájában szerelmesek napjaként Magyarországon csak 1990-től ünneplik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar néphitben nem volt e nap korábban is ünnep. Igaz, másféle.

A szerelmesek napjának őrületére, néhány éve még legyintettünk, de aztán egyre kevésbé tudtuk magunkat távol tartani Szent Valentin szenvedélyétől, akit keresztény hite miatt üldözött Claudius császár. Börtönbe vetette, ahol beleszeretett őrzője vak lányába, kinek látását sikerült vissza adnia. Hitét nem tudták megtörni, ezért halál várt rá. Szerelmétől nem búcsúzhatott el, egy lapra ennyit írt: a te Valentinod. Emlékére az angolszász területeken Valentin napján képeslapokkal, titkos levélkékkel köszöntik egymást a szerelmesek.

A Valentin-nap hallatán azonnal és megmásíthatatlanul egy bizonyos kép kezd cikázni a gondolatim között: fröccsentett, "minőségi" műanyagból formázott, cuki székletbarna mackók negédes vigyorral ölelnek közre egy lehetetlenpiros, recésszélű, aránytalanul nagy szívecskét. Körülötte lüktetve fel-feltűnő felirat: love, meg true és forever. Majd amikor az izgalom a tetőfokára hágott, és az érzelmek kellőképpen túlcsordultak, jöhetnek a lassan szállingózó, csillogó konfettik is. És az idei legnehezebb kérdés: vajon meg tudom-e majd állni ezek után, hogy meglepjem a nejemet egy ilyen csodával?

Február tizennegyedike, itt van hát a nap, amire karácsony óta egyre fokozódó izgalommal készülnek a trafikosok és a virágárusok. A nap, amikor minden, ezidáig eladhatatlan giccses széptermék értékkel lesz felruházva, és a "merszí" eladási lista számai soha nem látott magasságokba törnek. A telefonvonalak füstölnek a sok szerelmes sms-től, és ezen a napon minden szívecskés feltöltés minimum dupla lájkot ér.

De vajon tényleg erről szól február 14-e? Tényleg az ész nélküli pénzköltés és a profit a Valentin-nap lényege? És hol marad a szerelem? Pedig milyen csodálatos és megismételhetetlenül gyönyörű dolog a szerelem! Kiirthatatlan nyomokkal formázza az ember lelkét, személyiségét! Még, ha csak egy rövid megálló is az életben ez a végtelen, már-már szélsőséges érzés, a jelentősége akkor is örökre szól. Ha belegondolok, valóban megérdemel egy saját napot a 365-ből!

A "profitorientált", habos-babos Valentin-nap az 1800-as évek hozománya. Nagy-Britanniában a 17. században ugrott meg a népszerűsége, az amerikaik körében pedig az 1700-as évektől terjedt el a kézírásos "valentine"-ek ajándékozásának szokása. 1840-től Esther A. Howland "jóvoltából" indult útjára a Valentin-napi lapok tömegszériás gyártása. Németországban a II. világháború után terjedt el az a szokás, miszerint a szerelmesek virággal köszöntik egymást.

Ez a fajta megközelítés a magyarországi köztudatba a rendszerváltás idejében került be nyugatról. Pedig szép magyar ünnepeink között, mint Bálint-nap, igen régről ismert, már a középkori naptárakban, misekönyvekben is fellelhető volt. Ez idő tájt Bálint a legkedveltebb keresztnevek közé tartozott, és a magyar népkörben számos hiedelem, valamint liturgikus hagyomány fűződött alakjához.


Bálint vagy Valentin?




Kinek hogy...

A magyar néphagyomány szerint Bálint napja, a Valentin nap csak egy amerikai szokás majmolása, egy ránk erőltetett nap. És egy giccsparádé is.

Minden évben ki kell hát birnunk. Nem szeretnék ünneprontó lenni, ezért elnézést kérek azoktól, akiknek más a véleménye.

Mert nem csak ezen a napon kell szeretnünk egymást!







A szerelem a legnagyobb betegség, hiszen amíg minden más nyavalya egy embert dönt ágynak, a szerelem alapból kettőt.

,,Ha a csókok esőcseppek, tengert küldök neked. Ha az ölelések falevelek, erdőt küldök. Ha a szerelem örök, az örökkévalóságot küldöm neked."

,,Szívem szíveddel együtt dobban, nem szerethet nálam senki jobban, olyan vagy nekem, mint egy édes virág! Többet érsz nekem, mint az egész világ"

Ilyen vagy ehhez hasonló nyáltengerben úszkáló sms-ket, üzeneteket kaphatunk a nyugatról érkezett giccsparádé napján.

Gondolom, mindenki tudja, hogy mire gondolok... aki nem, annak egy kicsit segítek: "I love you" feliratú plüss szív, elcsépelt zenélős teddy maci(k)... nos, vajon mit ünneplünk ilyenkor? Hát persze, hogy azt a hamis, illúziókba ringató, buta vigaszt nyújtó ünnepet, amit Valentin napnak nevezünk.

Valóban szerelemről, érzékiségről, meghittségről beszélhetünk? Közhely, de viccesen akár azt is lehetne mondani, hogy a szerelem a legnagyobb betegség, hiszen amíg minden más nyavalya egy embert dönt ágynak, a szerelem alapból kettőt.

Vagy inkább már az ingerküszöbünket is súroló kegytárgyakról? Biztosan mindenki találkozott már bazinagy ,,szeretlek" feliratú babarózsaszín szívekkel vagy épp csókolózó egerekkel, tehenekkel, nyulakkal, jegesmedvékkel jégbe karcolt jókívánságainkkal. Hm? Hányinger! Mondjuk, ki bátran: ez mind a gagyizmus filozófiája.

A témára visszakanyarodva: kell ez nekünk? Kedves Hölgyem! Uram! Őszintén! A szívecskés boxer, a szives lufcsi, plüss macika, no és a tűzpiros szexi csipkés bugyi jelképezi mindazt, amit érzünk? Valóban egy nap létezik minderre? Arra, hogy apró ajándékkal lepjük meg a számunkra fontos személyeket? Arra, hogy akár tárgyak nélkül fejezzük ki hálánkat és köszönetünket a Másik felé? Arra, hogy viselkedésünkkel, lényünkkel és minden megnyilvánulásunkkal a tiszteletet és szeretetet sugalljuk? Arra, hogy megbecsüljük a Másikat? Arra, hogy örömöt szerezzünk szeretteinknek? S végül, de nem utolsósorban arra, hogy szavakkal vagy azok nélkül is kifejezzük, mennyire fontosak számunkra?

Nem hiszem...







Bálint vagy Valentin - Napi Poén

- Drágám, nem köszöntöttél fel Valentin napon.
- Miért, ki vagy te?!







Máté Péter-Egyszer véget ér...

Link



A Valentin-nap története

Link



Nem ünneprontásként - de tény!

- Tudod, mi lesz február 14-én?
- Persze, Valentin nap!
- Szerintem meg Drezda bombázásának 71. évfordulója. Egy várost romboltak porig az amerikaiak 1945 február 14-én!!! Egy város semmisült meg teljesen! Nők, gyermekek, és idősek! Nekik azon a napon Valentin az égő poklot jelentette! Rájuk is fogunk emlékezni majd...? - vagy szépen elfelejtünk mindent...? Ne feledjük SOHA!!!














 
 
0 komment , kategória:  Névnap- szülinap  
Címkék: viselkedésünkkel, levelezőlapokkal, visszakanyarodva, ingerküszöbünket, megajándékozzák, profitorientált, ajándékozásának, örökkévalóságot, lehetetlenpiros, ünneprontásként, jegesmedvékkel, rendszerváltás, tizennegyedike, kegytárgyakról, szeretteinknek, németországban, misekönyvekben, magyarországon, szenvedélyétől, telefonvonalak, meghittségről, köszönetünket, természetesen, beleszeretett, túlcsordultak, legyintettünk, nyáltengerben, személyiségét, képeslapokkal, kiirthatatlan, magyarországi, babarózsaszín, legkedveltebb, búcsúzhatott, keresztnevek, székletbarna, szerelmesek napjának, szerelmesek ünnepe, emberek világszerte, magyar néphitben, lapra ennyit, angolszász területeken, gondolatim között, tetőfokára hágott, érzelmek kellőképpen, lassan szállingózó, idei legnehezebb, ilyen csodával, telefonvonalak füstölnek, napon minden, ember lelkét, rövid megálló, BÁLINT VAGY VALENTIN, Hazánkban Bálint, Szent Valentin, Szent Bálint, Esther, Kedves Hölgyem, Napi Poén, Máté Péter-Egyszer,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Ágai Ágnes – Csendélet  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Alázat  Neked tudnod kell  Nem tudhatod  Szívem tiéd  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png telefon  Akarat  Akarat  Png csokor  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Németh László tollából  Akarat  A másik dolog,  Png fotel  Varga János Veniam - Fontos sz...  s immár én is felragyogva, ért...  Egy bizonyos határt  Nem tudhatod  Fekete István - Akác  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy hatékony szolga  Soha ne kedvezz...  Akarat  Kaffka_Margit  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Bounty krémes  Varga János Veniam - Fontos sz...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Egy hatékony szolga  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Adakozás  Png nő  Varga János Veniam - Fontos sz...  képre írva  Fekete-erdő desszert  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Png kutya  Tavaszi kép  Hogy lehet megtartani  Popper Péter szavai  képre írva  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Png férfi  Jó éjszakát  Adakozás  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png csokor  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Elköszönt  Nem számIt  A Megváltó szolgálatában  Bounty krémes  Mai harmónia kártyám  A sors  Próbálj meg ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Németh László tollából 
Bejegyzés Címkék
szerelmesek napjának, szerelmesek ünnepe, emberek világszerte, magyar néphitben, lapra ennyit, angolszász területeken, gondolatim között, tetőfokára hágott, érzelmek kellőképpen, lassan szállingózó, idei legnehezebb, ilyen csodával, telefonvonalak füstölnek, napon minden, ember lelkét, rövid megálló, jelentősége akkor, saját napot, 1800-as évek, amerikaik körében, 1700-as évektől, szerelmesek virággal, fajta megközelítés, magyarországi köztudatba, rendszerváltás idejében, középkori naptárakban, legkedveltebb keresztnevek, magyar népkörben, magyar néphagyomány, amerikai szokás, ránk erőltetett, napon kell, legnagyobb betegség, embert dönt, szerelem alapból, csókok esőcseppek, ölelések falevelek, szerelem örök, örökkévalóságot küldöm, édes virág, egész világ, nyugatról érkezett, kicsit segítek, gagyizmus filozófiája, témára visszakanyarodva, szívecskés boxer, szives lufcsi, tűzpiros szexi, számunkra fontos, várost romboltak, amerikaiak 1945, város semmisült, napon Valentin, viselkedésünkkel, levelezőlapokkal, visszakanyarodva, ingerküszöbünket, megajándékozzák, profitorientált, ajándékozásának, örökkévalóságot, lehetetlenpiros, ünneprontásként, jegesmedvékkel, rendszerváltás, tizennegyedike, kegytárgyakról, szeretteinknek, németországban, misekönyvekben, magyarországon, szenvedélyétől, telefonvonalak, meghittségről, köszönetünket, természetesen, beleszeretett, túlcsordultak, legyintettünk, nyáltengerben, személyiségét, képeslapokkal, kiirthatatlan, magyarországi, babarózsaszín, legkedveltebb, búcsúzhatott, keresztnevek, székletbarna, magasságokba, eladhatatlan, érzékiségről, fröccsentett, belegondolok, megbecsüljük, szeretteiket, köszöntöttél, megközelítés, ajándékokkal, aránytalanul, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14095
  • e Hónap: 53916
  • e Év: 231791
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.