Regisztráció  Belépés
cilamami.blog.xfree.hu
A lélek varázslatos gyógyítója a szép szó. /Szokratész/ Polyák Miklósné
1951.06.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Augusztus Rómában
  2011-02-20 17:55:36, vasárnap
 
   
  Ottlik Géza: AUGUSZTUS RÓMÁBAN

1947-benFélbeszakítottam Czakó Pali történetét. Faképnél hagytam mindenestől, az Új Nemzedék szerkesztőségében, egy csütörtöki napon, ezerkilencszáz harminchárom január tizenkilencedikén, fél egy tájt, amikor olvastam kinyomtatva Tószt Tibor cikkében, hogy meghalt. Pedig nem halt meg.

Mielőtt elhagytam volna a szerkesztőséget, mégis rászántam magam, hogy telefonáljak Bossányiéknak. Laci vette fel a kagylót, és mindjárt a szavamba vágott

- Igen, igen. Tudunk mindent. Kint voltam nála a Gyáli úton. Nem kell operálni !

- A Gyáli úton?

- A helyőrségi kórházba vitték át reggel.

Átszaladt a golyó a tüdőcsúcsán, és nincs szó életveszélyről. Öt perccel később a Szabadság tér sarkán az ott ácsorgó Tószttal találkoztam.

- Te - mondom neki -, hát nem halt meg a barátom, a Czakó Pá1. És nem is a Rókusban van.

- Mi? - Tószt a túlsó oldal felé nézegetett. - Kicsoda?

- Hát akiről azt írtad, hogy a Gellért-szobornál.. .

- Itt van Fifi - mondta az újságíró, s egy pillanatra felém fordult. - Hát nem halt meg?

- Nem - mondtam.

- Nem baj ! - legyintett Tószt, aztán beült a kis piros automobilba a vezető mellé, akí csakugyan a híres színésznő volt. Mindent rosszul hittem. Az igaz volt, hagy Fifi Tószt kedvese, s az nem volt igaz, amit elhittem, hogy Mallarmé a kedvenc költője.

Nem baj ? Hát Czakónak csakugyan nem baj, hogy nem halt meg, gondoltam a Szabadság tér sarkán; nagyjából azonban ebben is tévedtem.,,Az volt a baj, hogy akkor életben maradtam", mondta Czakó tizennégy évvel később Rómában, egy kiskocsmában a Tiberisen túl, ahol az élete történetét mesélte nekem esténként. Csak fél figyelemmel hallgattam, amit fecseg; ezt tudta, nem bánta. fratlan megegyezésféle volt ez köztűnk, így szoktuk, húsz-huszonöt éve. Ha kiderült olykor, hogy egyáltalán nem figyeltem oda, készséggel megismételte a mondókáját. Nagy nyár volt, naponta újabb hő rekord, az újságok főcímében mindig, Fahrenheitban. Iszogattuk a filléres, jó, száraz frascatit. Estére se h'tílt le a levegő. A hold óriási volt. Pár napja kaptam meg Júlia halálhírét. De két-három hete, amikor itt újra találkoztam a lánnyal, akibe tizennyolc évesen szerelmes voltam, és

az enyém left végül Rómában (hogy a heves boldogság szinte rázta a testemet-lelkemet, fájt), á már haldoklott otthon. Éjszakánként. Mialatt mi itt kamaszszerelemben öleltük egymást reggelig az ágyban. Egy regényt kezdtem írni, s már hét oldalam megvolt, a katonaiskoláról, ahol Czakó osztálytársam volt. Ültem hát vele esténként.

- Hogy mit mondasz? - néztem fel rá. - Hogy Ágnes miatt?

Imádták egymást Bossányi Ágnessel. A kislány, még iskolás akkor, tele volt bájjal, humorral, okossággal, jókedvvel, s mindnyájan irigyeltük Palitól, de hiába. Csüngött a fiún. ~ vette fel a telefont anon a januári estén, szerdán, amikor náluk bridzseztünk.

- Ágnes hangja a telefonban akkor, tudod.

Czakó itt apácák ingyen szállásán lakott. Nekem tágas, szép szobám volt a Via Giulián, meg egy ösztöndíjfélém hozzá hat hónapra. Czakóról sokan azt tartották, hogy nem buts gyerek, de nagy szamár. Tényleges tüzérkapitány volt. Csinált nagy szamárságokat. A háború vége felé egyszer sündisznóállásba ment át az ütegével, már magyar földön, és keletre-nyugatra, mindkét szembenálló hadviselő fél ellen, tartani tudta tizenegy napon át. Megúszták élve. (,,Ki a szamár, én vagy te?" A tüzérei imádták.) Nem tudtam, nem valami hasonló elgondolása van-e abban is, amit itt most Ágnes hangjáról magyaráz nekem.

- Meg kell értened, na! Vártam tőle valamit, és akkor hirtelen rájöttem, hogy hiába. Valami hülye józanság ráeszméltetett.

- Ágnes hangjában? (Mi is hallottuk, mit felelgetett ott a telefonban. Csak egy-két szót, ,,Persze" ,,Dehogynem" - ,,Jó, siessen!" - ,,De, nagyon" ilyesmit. ,,Feljön Pali?" - kérdeztük tőle. ,,Ühüm, egy óra múlva" - ,,No jó, három pikket mondtam" ,;Passz" - Czakó nem jött fel egy óra múlva, sem később.) - Mi volt Ágnes hangjában? - kérdeztem újra.

- Józanság. Az, hogy ő nem az enyém, sosem is lesz, hanem saját magáé. Kijózanított.

- Hisz őrült szerelmes volt beléd. - Kellett a fenének a szerelme.

- Hát mit vártál tőle?

Czakó ezt nem tudta megmondani, s el is hallgatott. Kiitta a borát, aztán töltött a két pohárba. Nehézkesen markolta meg a tölcsérszájú palackot, mint aki egy fejszét fog a kezébe. A körme piszkos volt, töredezett, ujja végei szétlapultak a rakodómunkától, amit napközben végzett. Itt megint abba fogom hagyni a történetét, pedig egy közös barátunk hírt hozott róla újabb húsz-egynéhány év múlva: hogy egy írországi kolostorban él, szerzetes left. Rögtön eszembe jutott, hogy egyszer Rómában együtt láttunk két csuhás, fapapucsos angol ferences barátot, a tartózkodási engedélyek hivatalában, hihetetlen eleganciával és belső nyugalommal üldögélni, türelmetlenség nélkül órákon át az előszobában.

Sok megkezdett történetet abbahagytam életemben. Elhagytam a hőseimet, hősnőimet. Velem is sok történet abbamaradt az életemben. Elhagytak, akiket szerettem. Júlia halála lámpalázassá tett - finoman káprázott a szemem, kalandossá, regényessé vált a világ velem. De ez csupán a valóság fejvesztett menekülése, gyors, rendezetlen visszavonulása volt, egy kamufláló lidércfüggöny mögé. Védekezés az emberben. Az emlékezés aztán megmutatja, hogy a halálában nincs, nem volt ott semmi regényes-izgalmas azokban a napokban, csak űr. Üresség, hiány, szakadás. Csalt a káprázat.

A szűk, járda nélküli trasteverei utcácskán időnként átfurakodott egy-egy teherautó. Ilyenkor a szüntelen dudálása elől nagy lármával húzódtak vissza a falhoz, vagy az ajtajukba, az utcára kirakodva vacsorázgató családok, székestől, asztalostól, amíg el nem haladt a gépkocsi, persze csak lépésben. Aztán rakodtak vissza sorra, végig az utcán.

Czakó nem tudta megmondani, hogy mit várt Bossányi Ágnestől. Mindenki kiváltságosnak hiszi az éle tét, gondoltam, amiben igaza is van mindenkinek. Azt hiszem, azt várta tőle, hogy szeresse.

Hogy szeresse őt istenigazában, anélkül hogy akarná, fenntartás nélkül, önzés nélkül, anélkül, hogy ura lenne önmagának. Hogy őt szeresse és senki mást; mert ez azt bizonyítaná neki, hogy valahol mélyen jobbnak kell lennie önmagánál, annál a Czakó Palinál, akiről tud; valósággá tenné a benne lappangó jót és kiváltságosat, amiben bizakodik. Aztán meghallotta a hangjából, ami ugyanolyan volt, mint máskor, meghallotta a telefonon át, hogy mindez hiú ábránd, ami egyszerre elszakadt benne, és kijózanodott egy pillanatra. Gondoltam.

- Marhaság - mondtam neki.

Egy újabb, szélesebb kamionszörnyeteg elől most nekünk is fel kellett állnunk és egy percre az asztalkánkkal együtt a falhoz szorulnunk.

- Magas a vérnyomásom - mondta Czakó. - Marhaság.

Az alacsonyan járó telihold nagy volt. S amilyennek odahaza még sohasem láttam, gigászi lampion : úgy Iógott fölöttünk, mint egy túlméretezett narancsvörös kerti papíros-lámpa.

- Az volt a baj, hogy akkor életben maradtam. - Marhaság.

A macskák, porontyok, vacsorázók, az utcában levő bottiglieriák, gelateriák, pasticceriák sorra tértek ki a döccenésekkel haladó gépkocsi monstrum elől, szüntelen dudálása lassan elveszett az esti zsivajban. Abbahagytam a regényt a hetedik oldalnál. Még folytathatom egyszer, gondoltam. Ahogy a kölyökszerelmünket a nagy intervallummal is folytatni tudtuk. Ezt azért köszönöm, köszönöm. De hiába, gondoltam, Júliát nem lehet folytatni majd egyszer később. Soha többé? Vajon?

Minden megszakad, félbe marad, tépné ki magát belőlünk. Hát fordítsd el a fejedet. Forduljunk el. Amikor a valóság széttépi folytonosságodat, iszonyattal és elborzadva fordítsd el tekintetedet a nagy Hermite bátorságával. De a Gianicolo fölött csak a valószínűtlen augusztusi hold nézett vissza rád. Nézte közönyösen Rómát - az újat, meg a réginek gyér, szétszórt kis csonk maradék köveit a kisarjadt fűben ott túl a Garibaldi-hídon, amit látott épülni annak idején -, nézett bennünket, nézte tovább a világot, iszonyat, unalom és várakozás nélkül.

/forrás:Internet/
 
 
0 komment , kategória:  Novellák  
Címkék: sündisznóállásba, kamionszörnyeteg, folytonosságodat, félbeszakítottam, szerkesztőséget, katonaiskoláról, életveszélyről, visszavonulása, türelmetlenség, ezerkilencszáz, intervallummal, ráeszméltetett, rakodómunkától, megegyezésféle, ösztöndíjfélém, kiváltságosnak, bottiglieriák, osztálytársam, lidércfüggöny, istenigazában, bossányiéknak, döccenésekkel, valószínűtlen, szamárságokat, fahrenheitban, túlméretezett, asztalkánkkal, tüzérkapitány, kiváltságosat, telefonáljak, eleganciával, éjszakánként, narancsvörös, tölcsérszájú, pasticceriák, tekintetedet, csütörtöki napon, szavamba vágott, helyőrségi kórházba, túlsó oldal, pillanatra felém, vezető mellé, híres színésznő, igaz volt, kedvenc költője, élete történetét, újságok főcímében, hold óriási, enyém left, heves boldogság, regényt kezdtem, telefont anon, Augusztus Rómában, Ottlik Géza, AUGUSZTUS RÓMÁBAN, Félbeszakítottam Czakó Pali, Tószt Tibor, Czakó Pá1, Fifi Tószt, Hogy Ágnes, Bossányi Ágnessel, Feljön Pali, Bossányi Ágnestől, Czakó Palinál,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
08.18. 12:03 Augusztus 20. - Megnyílt a Magyar ízek utcája
08.18. 11:59 A taxist és az utasát is előállították a rendőrök
08.18. 11:59 Cincinnati tenisztorna - Babosék párosa a negyeddöntőben búcsúzott
08.18. 11:58 Kulturális maratonnal emlékeznek Szigetvár hőseire a helyi fúvósok
08.18. 11:57 Augusztus 20. - Budapest több kerületében forgalomkorlátozások lesznek
08.18. 11:57 Hitelminősítés - Leminősítette Törökországot a Standard & Poor's és a Moody...
08.18. 11:57 Hitelminősítés - Megerősítette pozitív kilátással a magyar államadós-besoro...
08.18. 11:57 Hitelminősítés - MNB: a Fitch augusztusban, az S&P jövő év elején minősíthe...
08.18. 11:56 Cincinnati tenisztorna - Babosék párosa negyeddöntős
08.18. 11:56 Hitelminősítés - Elemzők: csalódást keltő a felminősítés elmaradása
Tudjátok ?
Hát nem szégyön, amikor a személyi testőrnek is le köll vennie a cipőjét a hindu szent hely...
Találkoztál-e már kisüléssel a szökőkútnál?
Mi a megfejtés nr. 69 ?
Visszautasítanál-e 9 MILLIÁRD FORINT vagyonértékű ÖRÖKSÉGET, ha csak azt tudnád: nem teherm...
Hol lehet kapni kontyfésűt, ami a blogon van?
még több kérdés
Blog Címkék
Igazi szeretet  ***Csodálatos kép***  Csodálatos kép !  Ha az ember  Ludi Delfino  Áldott szép nyári napot kíváno...  Facebookon kaptam  Jó reggelt !  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Amikor  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Kedves látogatóm Gitti  Ferenc pápa: Isten a teljes em...  Ha az ember  Atyámfiai, amik csak igazak, a...  Szent Mise a Boldogságos Szűz ...  Napraforgók  Illyés Gyula  Poesis  Donald Zolan képe  Cseh Tamás: Somogy megye kellő...  Jó reggelt , szép napot  Augusztus 17. Péntek  Ludi Delfino  Kellemes délutáni időtöltést  Facebookon kaptam  Szent Mise a Boldogságos Szűz ...  Kékvirág  Zápor után  Sárosi Árpád :Felhők  Facebookon kaptam  takaritas...  Facebookon kaptam  Szép álmokat, jó éjszakát  Poesis  Zápor után  Csodálatos kép !  Talán úgy kellene élnünk ...  Trump és a klímaegyezmény.  Ludi Delfino  Sárosi Árpád :Felhők  Nem gazdaságos  2018. augusztus 17., pénteki ...  Facebookon kaptam  Nyári virágok  Arany-Tóth Katalin  Kellemes estét kívánok!  Modern erdei ház  Kékvirág  Kékvirág  Jó éjszakát  Napi áhítat- Valóban testvér?  Babits Mihály  Reményünk oka: Isten igazmondó...  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Modern erdei ház  Szólíts apának! /örökbefogadá...  Sárosi Árpád  Jó reggelt , szép napot  Szép napot  Molnár Józsefné Az új kenyér ü...  Bikini  Napsütéses szép reggelt  Ludi Delfino  Áldja meg az Isten ...  Jó reggelt , szép napot  Trump és a klímaegyezmény.  Sárosi Árpád  Marcsitól ...  Ige-idők  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Naplemente  Szép anyalkák !  Jó éjszakát  Húsvéti híradás  A világbajnok Francia váloga...  Nem vagyok angyal  Sárosi Árpád :Felhők  Facebookon kaptam  Babits Mihály  Marcsitól ...  Vidám szép estét  Húsvéti híradás  Napsütéses szép reggelt  Sárosi Árpád  Rózsák  Az ember értéke...  Csodás nyarat kívánok!  Poesis  Facebookon kaptam  Kamarás Klára  Miért kell  Facebookon kaptam  Elkísértük utolsó útjára Szepe...  Szép napot  Augusztus 17. Szép napot, hétv...  Miért kell  Mégsem tartom becsületes dolog... 
Bejegyzés Címkék
csütörtöki napon, szavamba vágott, helyőrségi kórházba, túlsó oldal, pillanatra felém, vezető mellé, híres színésznő, igaz volt, kedvenc költője, élete történetét, újságok főcímében, hold óriási, enyém left, heves boldogság, regényt kezdtem, telefont anon, januári estén, telefonban akkor, ösztöndíjfélém hozzá, háború vége, tüzérei imádták, tölcsérszájú palackot, körme piszkos, közös barátunk, írországi kolostorban, tartózkodási engedélyek, világ velem, valóság fejvesztett, kamufláló lidércfüggöny, emlékezés aztán, halálában nincs, szüntelen dudálása, utcára kirakodva, benne lappangó, asztalkánkkal együtt, falhoz szorulnunk, alacsonyan járó, túlméretezett narancsvörös, utcában levő, döccenésekkel haladó, esti zsivajban, hetedik oldalnál, nagy intervallummal, valóság széttépi, nagy Hermite, valószínűtlen augusztusi, réginek gyér, kisarjadt fűben, sündisznóállásba, kamionszörnyeteg, folytonosságodat, félbeszakítottam, szerkesztőséget, katonaiskoláról, életveszélyről, visszavonulása, türelmetlenség, ezerkilencszáz, intervallummal, ráeszméltetett, rakodómunkától, megegyezésféle, ösztöndíjfélém, kiváltságosnak, bottiglieriák, osztálytársam, lidércfüggöny, istenigazában, bossányiéknak, döccenésekkel, valószínűtlen, szamárságokat, fahrenheitban, túlméretezett, asztalkánkkal, tüzérkapitány, kiváltságosat, telefonáljak, eleganciával, éjszakánként, narancsvörös, tölcsérszájú, pasticceriák, tekintetedet, tartózkodási, lámpalázassá, folytathatom, vacsorázgató, bátorságával, bridzseztünk, harminchárom, kijózanított, megismételte, szétlapultak, kijózanodott, kiskocsmában, átfurakodott, vérnyomásom, találkoztam, rendezetlen, fejvesztett, , ,
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 305 db bejegyzés
Összes: 11177 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 536
  • e Hét: 996
  • e Hónap: 17087
  • e Év: 273002
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.