Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A „lázadó kínai faluR
  2012-01-01 10:18:07, vasárnap
 
  A ,,lázadó kínai falu" és a sajtó
2011. december 28. szerda, 14:42

Bejárta a világot a dél-kínai Vukan falu ,,lázadásának" története, amely egyben médiacsata is volt. Mint arról a The New York Times beszámolt, a 13 ezer lakosú halásztelepülés lakóinak tiltakozása az őket sújtó igazságtalanságok ellen nem utolsó sorban azért lehetett sikeres, mert a helybéliek élni tudtak a nemzetközi média nyújtotta nyilvánossággal.
Így születhetett meg december 21-én az a megállapodás, amelynek keretében a tartományi vezetés ígéretet tett a vukaniak több követelésének teljesítésére, a falusiak pedig véget vetettek tiltakozásuknak - amellyel kapcsolatban arra kérték az újságírókat, hogy ne nevezzék azt ,,lázadásnak" vagy ,,felkelésnek".

Ahogy az újságírók és a bloggerek mind nagyobb számban érkeztek Vukanba, a helybéliek elhatározták, hogy rendelkezésükre bocsátanak egy üresen álló kétemeletes házat, amely egy Hongkongba távozott családé volt. Az épület lényegében a lakosság tiltakozó mozgalmának sajtóközpontjává vált.

,,Támogatjuk a Kommunista Pártot..."

A tudósítók azért érkeztek, hogy beszámoljanak arról, miként változtatták a délkelet-kínai partvidéken lévő halászfalu felháborodott lakói egyfajta ideiglenes autonóm övezetté településüket. Azért tiltakoztak, mert a falu vezetői szerintük törvényellenes módon adtak el földeket, és azért, mert az egyik letartóztatott vezetőjük, a rossz bánásmód következtében december 11-én meghalt a börtönben. A falusiak elkergették a helyi vezetőket, visszaverték a kivezényelt rendőrök támadását és fatörzsekkel elbarikádozták a Vukanba vezető összes utakat.

A faluban lévő két rendőrőrs kiürült, a helyi pártbizottság épülete úgyszintén, viszont a sajtóközpont tele volt emberekkel, laptopokkal, összegabalyodott drótokkal és üres sörös konzervekkel - írta a NYT. A helybéliek fehér papírlapot ragasztottak a falra kínai és angol nyelvű felirattal, amely arra kérte a tudósítókat, hogy ne nevezzék tiltakozó mozgalmukat ,,lázadásnak". ,,Mi nem vagyunk lázadók. Támogatjuk a Kommunista Pártot, szeretjük hazánkat" - igazították el a riportereket.

Lázadás vagy sem, a földeladás ellen hónapokkal korábban kezdődött tiltakozás végső és legveszélyesebb szakaszában a falusiak mozgalmát nagyban segítette a külföldi és a hongkongi médiumok újságíróival teremtett kapcsolatuk. A hazai kínai sajtó tudósítóit nem engedték a helyszínre, de miután a brit Daily Telegraph egyik cikke jelezte a konfliktust, több tucat újságíró érkezett külföldi médiumok képviseletében Vukanba. A rendőrség lezárta a faluba vezető utakat, de a tudósítók motoros riksákon, földutakon mégis megközelítették, sőt arra is volt példa, hogy hajót bérelve vízi úton jutottak el a kikötőbe.

A falusiak megnyitották ajtóikat az újságírók előtt, a média révén már megfelelő eszközzel rendelkeztek a propagandaháborúhoz. A nemzetközi sajtó jelenléte talán szerepet játszott abban, hogy az első roham kudarca után a helyi hatóságok nem küldtek újabb biztonsági erőket a faluba - véli a NYT. A folyamatos vukani sajtójelentések nyomása kétségkívül segített rávenni Kuangtung (Guangdong) tartomány vezetőjét, Vang Jang (Wang Jang) párttitkárt, hogy szerdán magas rangú vezetőket küldjön a tiltakozókkal való tárgyalásra.

Hongkong fellazít

A találkozó után a falusiak közölték, hogy sikerült engedményeket kivívniuk és leállították a tiltakozást, noha a földvita még nem oldódott meg teljesen. Kína más részein a falusiak nem képesek ilyen árnyaltan kezelni a médiát, de Kuangtung Kína leggazdagabb és legliberálisabb tartománya, amelynek kiadványai viszonylag szabad szelleműek. Ennél is fontosabb, hogy a kantoni nyelvjárást beszélőkre nagy hatást gyakorolnak a tartomány déli részével szomszédos Hongkong cenzúrázatlan sajtójelentései és kulturális termékei - írta az amerikai lap.

,,A kuangtungi emberek Hongkonghoz közel élnek, általában az ottani tévét nézik, a központi kínai televíziót viszont csak ritkán. Ők jobban értik, mit jelent a civil társadalom és a törvény uralma" - magyarázta Jüan Vej-si (Yuan Weishi) történész. A kuangtungi falvak és kisvárosok lakói gyakran eljutnak a nagyobb városokba, fejlettebb térségekben dolgoznak, ahol megismerkednek az új eszmékkel és kifejezési formákkal.

A 44 éves Jang Sze-mao (Yang Semao), a vukani tiltakozó mozgalom két vezetőjének egyike másfél évig dolgozott egy sencseni (Shenzhen) cég vezető posztján, mielőtt mintegy fél éve visszatért a falujába. Sencsen egyike Kína virágzó gazdasági övezeteinek, Hongkongtól északra található. A férfi elmondta, hogy figyelemmel kísérte a hongkongi média jelentéseit. A tiltakozás másik vezetője, a 65 éves Lin Cü-luan (Lin Zuluan) évekig kereskedő volt egy másik virágzó kínai városban, Tungkuanban. ,,El akarom mondani a véleményemet a hivatalosságoknak. Jogom van erre, mint mindenki másnak" - jelentette ki a NYT-nak.

Zöldség, rizs, tészta és ingyen motor a riportereknek

Vukanba számos hongkongi riporter érkezett, a kommunisták szemében fekete báránynak számító Apple Daily hét embert küldött. Sok nyugati tudósító kínai munkatársakkal érkezett. A ,,sajtóközpontban" internet állt az újságírók rendelkezésére, és az első emeleti konyhában két nő zöldséget, tésztát és rizst készített a riportereknek, a hatóságokkal létrejött megállapodás után pedig viszonylag bőséges ünnepi vacsorát szolgált fel (a falu blokádja idején a koszt szűkösebb volt, néha napokon át csak rizskását tálaltak). A falusiak motorkerékpáron szállították a riportereket a kacskaringós vukani utcákon a tiltakozás helyszíneire és egyikük sem kért ezért pénzt.

A falusiak és a hatóságok megegyezése nyomán a külföldi újságírók összecsomagoltak, a falusiak fellélegeztek - de egyesek közülük aggódnak amiatt, hogy mi történhet, amikor a nemzetközi média már nem foglalkozik a településsel - írta a NYT.

A kínai sajtó a vukani eseményekről
Mint az MTI jelentette, a kínai sajtó, amely hosszú ideig hallgatott a vukani eseményekről, a szerdai megállapodás után számos cikket közölt az ügyről. A tiltakozás idején mindössze egyetlen kínai nyelvű cikk jelent meg a témáról, az interneten blokkolták a Sina mikroblog és a Baidu kereső erre vonatkozó tartalmait is.

December 22-én viszont több újság is említette az ,,incidenst", s írt róla a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) is. A vezető kínai pártlap megrótta a tartománybeli hivatalnokokat, mondván, azok nem fordítottak elegendő figyelmet ,,a falubeliek jogos kéréseire" és engedték, hogy a vita elmérgesedjen. A lap ugyanakkor dicsérte az ügy kezelését, s hangsúlyozta: Vang Jang (Wang Yang) kuangtungi pártvezető csapata ,,megteremtette a stabilitás és harmónia visszaállításához szükséges alapvető feltételeket". A Hszinhua (Xinhua) hírügynökség a Zsenmin Zsipao cikkét idézte, míg a China Daily sikertörténetként foglalta össze az eseményeket. Az írott sajtóban összesen nyolc cikk foglalkozott csütörtökön a témával.

Kínai akadémikusok szerint évente legalább 90 ezer hasonló tömegmegmozdulásra kerül sor az ázsiai országban, a tüntetések száma pedig egyre nő. A legtöbb demonstrációt az önkormányzati korrupció és visszaélések, a környezetszennyezés és az alacsony bérek miatt szervezik - jegyezte meg az MTI.


http://www.emasa.hu/cikk.php?page=televizio&id=9181
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összegabalyodott, sajtóközpontjává, összecsomagoltak, motorkerékpáron, legveszélyesebb, halásztelepülés, tiltakozásuknak, rendelkezésükre, sajtójelentések, legliberálisabb, megközelítették, sajtóközpontban, nyilvánossággal, sajtójelentései, letartóztatott, törvényellenes, képviseletében, hivatalnokokat, rendelkezésére, munkatársakkal, elbarikádozták, megismerkednek, tartománybeli, cenzúrázatlan, beszámoljanak, településüket, teljesítésére, követelésének, felháborodott, elmérgesedjen, önkormányzati, demonstrációt, következtében, tiltakozókkal, engedményeket, megteremtette, dél-kínai Vukan, őket sújtó, helybéliek élni, nemzetközi média, tartományi vezetés, vukaniak több, falusiak pedig, bloggerek mind, helybéliek elhatározták, üresen álló, épület lényegében, lakosság tiltakozó, tudósítók azért, délkelet-kínai partvidéken, falu vezetői, egyik letartóztatott, York Times, Kommunista Pártot, Daily Telegraph, Vang Jang, Wang Jang, Kuangtung Kína, Jüan Vej-si, Yuan Weishi, Jang Sze-mao, Yang Semao, Apple Daily, Zsenmin Zsipao, Renmin Ribao, Wang Yang, China Daily,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png kutya  Szép napot kívánok  Akarat  Szép estét  Png férfi  Idő  Egy bizonyos határt  Sose bánj semmit  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jó éjszakát  Nem tudhatod  Egy maradéktalanul uralt világ  Png rózsa csokor  Julian Brass gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Egy bizonyos határt  Adakozás  Szép napot kívánok  Akarat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Neked tudnod kell  Akarat  Minden harmadik...  A Megváltó szolgálatában  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tavaszi kép  A másik dolog,  Facebookon kaptam Krisztinától  Őrizkednünk kell...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hazára minden embernek szükség...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  A sors  Szép estét  Tanuld meg ezt a versemet  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyon különös  Nevem  Varga János Veniam - Fontos sz...  Paul David Tripp Április 21  Nagyi telefonál  Nagyi telefonál  Minden harmadik...  Julian Brass gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Idő  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  A televizió nem a kultúrát kép...  Paul David Tripp Április 19  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
dél-kínai Vukan, őket sújtó, helybéliek élni, nemzetközi média, tartományi vezetés, vukaniak több, falusiak pedig, bloggerek mind, helybéliek elhatározták, üresen álló, épület lényegében, lakosság tiltakozó, tudósítók azért, délkelet-kínai partvidéken, falu vezetői, egyik letartóztatott, rossz bánásmód, falusiak elkergették, helyi vezetőket, kivezényelt rendőrök, faluban lévő, helyi pártbizottság, sajtóközpont tele, helybéliek fehér, falra kínai, földeladás ellen, falusiak mozgalmát, hongkongi médiumok, hazai kínai, brit Daily, rendőrség lezárta, faluba vezető, tudósítók motoros, falusiak megnyitották, újságírók előtt, média révén, nemzetközi sajtó, első roham, helyi hatóságok, faluba &#8211, folyamatos vukani, tiltakozókkal való, találkozó után, falusiak közölték, kantoni nyelvjárást, tartomány déli, kuangtungi emberek, ottani tévét, központi kínai, civil társadalom, törvény uralma&#8221, kuangtungi falvak, nagyobb városokba, vukani tiltakozó, férfi elmondta, hongkongi média, tiltakozás másik, másik virágzó, kommunisták szemében, újságírók rendelkezésére, első emeleti, hatóságokkal létrejött, falu blokádja, koszt szűkösebb, falusiak motorkerékpáron, kacskaringós vukani, tiltakozás helyszíneire, hatóságok megegyezése, külföldi újságírók, falusiak fellélegeztek, településsel &#8211, kínai sajtó, vukani eseményekről, szerdai megállapodás, tiltakozás idején, interneten blokkolták, vezető kínai, tartománybeli hivatalnokokat, falubeliek jogos, vita elmérgesedjen, írott sajtóban, ázsiai országban, tüntetések száma, legtöbb demonstrációt, önkormányzati korrupció, alacsony bérek, összegabalyodott, sajtóközpontjává, összecsomagoltak, motorkerékpáron, legveszélyesebb, halásztelepülés, tiltakozásuknak, rendelkezésükre, sajtójelentések, legliberálisabb, megközelítették, sajtóközpontban, nyilvánossággal, sajtójelentései, letartóztatott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3125
  • e Hét: 8857
  • e Hónap: 19968
  • e Év: 173464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.