Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szentháromság vasárnap
  2015-05-31 16:00:51, vasárnap
 
  Szentháromság vasárnapját ünnepeljük ma, amely mindig a húsvéti ünnepek után következő első évközi vasárnapon tart az Egyház.
Szoktuk mondani egymásnak; van egy rossz és van egy jó hírem.
Nekem is van. A Szentháromság olyan mély titok, misztérium, amelyet ember még eddig nem volt képes felfogni teljes mélységében, és nagy valószínűséggel nem is fog. A jó hír, hogy nem is kell ezt nekünk megértenünk.
Fölösleges minden erőlködés, itt nem szimpla megértésről van szó, ahogyan keresztény életünk más dimenzióiban sem, hanem sokkal többről.
Hitről! Itt a ratió, az ész elhallgat. Az Ész-istenbe vetett pogány bálványimádás mosolyogni való gyerekessége teljességében mutatja meg magát.
Mégis beszélnünk kell róla ebben a rövidke tíz percben.
Hiszen minden reggel keresztet vetünk, elmondjuk, hogy az ,,Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében". Ezzel térünk nyugovóra, ezt tesszük, ha templom vagy feszület előtt vezet el az utunk, ezzel kezdjük munkánkat, tanulásunkat, mindent testvérek, mert ebben a Háromságban élünk, mozgunk és vagyunk.
A Szentháromság nem más, mint az Egy Isten önkiüresítése a szeretetben.
Döbbenetes, amikor a hit fényével megvilágított emberi értelem rádöbben arra, hogy a szeretet önátadás, önfeláldozás, kiüresítés és szolgálat.
Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte. Vagyis mindenét. Önmagát. Lehetek én tehetséges művész, tudós, vagy bárki, nem mondhatom, hogy tehetségemet Istennek ajándékozom, hiszen tehetségemet ajándékba kaptam. Szent Pál meg is kérdezi: ,,Mi az, amit nem kaptál?"
Istennek egyedül önmagamhoz való jogomat adhatom, amelyről szabad akarattal lemondok. Nekem nincsenek emberi jogaim! Én Isten rabszolgája vagyok. Isten nem érezte méltatlannak magát ahhoz, hogy ezt a rabszolgai alakot felvegye magára, és átmenvén minden megaláztatáson, kínzásokon, szörnyűségeken, végül is önmagát adta teremtményének.
Igen testvéreim! Nekünk, embereknek önmagát.
Ez a Szentháromság szeretete.
Isten kiterítette a lapjait. Teljesek kiszolgáltatottá vált előttünk emberek előtt. És mi válaszoltunk erre a hallatlan szeretetre: keresztre feszítettük Őt.
És keresztre feszítjük minden alkalommal ma is, amikor rágalmazunk, ítélkezünk ,megszólunk másokat, amikor hazudunk, amikor szeretetlenek vagyunk.
A Szentháromság elfogadása tehát hit kérdése. A teljesen Istenre hagyatkozó hité, amely nem számolgat, nem méricskél.
Amennyiben valaki rendszeres imaéletet él, ami azt jelenti, hogy Isten áldott jelenlétében telnek hétköznapjai, önmagában, családjában, közösségeiben rá fog ismerni erre a szentháromságos létre.
Isten ugyanis erre a mintára teremtette az embert. Minden imádságunkban a bennünk élő Jézus Krisztus imádkozik a mennyei Atyához a Szentlélek által.
Minden közösségnek alaprajza a Szentháromság, vagyis az egymásban összefonódó, kölcsönös szeretet.
Egy kedves tanmese érzékletesen tárja elénk a kölcsönös szeretet titkát.
A mennyországban is, a pokolban is egy hatalmas asztal körül ülnek majd a lelkek és esznek. Csakhogy nem a mi földi életünkben megszokott evőeszközökkel, ott mindenki egy nagyon hosszú nyelű kanalat tart majd a kezében. A pokol lakói egy örökkévalóságon át azzal kísérleteznek, hogy a saját szájukba tömködjék a finom falatokat, de ez lehetetlen, mivel hosszúak a kanalak.
Lesz ott nagy sírás és fogcsikorgatás, hiszen állandóan éheznek.
Ezzel szemben a mennyországban felismerik a megoldást. Mindenki a vele szemben ülő testvérét eteti meg, így mindenki mindig jóllakik. Itt pedig lesz mindig öröm, béke és nyugalom.
Milyen furcsa, hogy a szeretetnek ezt a törvényét - mely szerint csak a másik személyben, a közösségben élhetem meg önmagamat -, nem vagyunk képesek felfogni. Stílustalanul lihegünk, kaparunk tíz körömmel értéktelen ostobaságok után, miközben gátlástalanul átgázolunk másokon.
Nincs szomorúbb látvány, mint a megtérni képtelen, makacs, kevély ember.
A büszkeség sajátossága az, hogy orrfacsaróan büdös, de csak a gőgös ember környezete érzi ezt, ő maga nem.
Pedig a Szentírásból egyértelműen kiolvashatjuk, hogy kárhozatra, pokolra csak ezek a szerencsétlenek fognak jutni. Akik nem hajlandóak megtérni.
Egy kedves paptestvérem mesélte el a következő esetet, amely vele történt.
,,Szerzetesi életemet egy vidéki, elhanyagolt kis templomban kezdtem, mint pap. Egyik oldalon egy hatalmas szocialista lakótelep a maga minden szörnyűségével, embertelenségével, a másik oldalon pedig egy cigányputri.
Nos a kettő között lapult szerényen templomocska, alacsony, bádogtetejével. Ott ücsörögtem magamban és gondolkoztam. Mit tegyek? Mi lenne a legjobb lelkipásztori módszer ebben a helyzetben? Kopogtassak be minden lakásba és hirdessem az Evangéliumot? Találjak ki valami egyedit? Szervezzek látványos programokat?
Nos, amíg így töprengtem, rájöttem az egyedüli és leghatásosabb megoldásra.
Nekem kell megtérnem. Akkor majd jönnek a hívek a temploma. Akkor majd elhiszik nekem, amit Istenről prédikálok."
Ez a pap néhány év múlva rendjének elöljárója lett és szolgálata alatt virágzott a közösség.
Ebből az alázatból táplálkozott a régi családapák tekintélye is kedves testvérek.
Érzékeny ponthoz érkeztünk. Fájdalmas ponthoz.
A Szentháromság leképezése itt a földön a család. Isten akarata szerint keresztény ember családi közösségben szocializálódik, vagyis szülők és nagyszülők, testvérek és távolabbi rokonok közösségében kapja meg azokat az alapokat, amelyek szükségesek számára a boldoguláshoz.
A mennyei Atya szerepét az édesapa kapta. Ő a családfő. Ő testesíti meg Isten morális, erkölcsi törvényeinek elvi megvalósulását.
A Szentlélek az édesanya, aki gyakorlati, önfeláldozó szeretetével összetartja a különböző tagokat.
A Fiú, a szentháromsági eredések tekintetében a gyermek. Akárhányan is vannak. Egy keresztény család, ahol a szerepeket vállalják és betöltik, Isten szentháromságos létét reprezentálják a világban. Már az ókori pogányok is így kiáltottak fel láttukra: ,,Nézzétek, hogy szeretik egymást!".
Mit kell tehát tenni ahhoz, hogy megszűnjék a vallásosság, hogy tönkremenjen az Egyház, hogy Jézus nevét kitöröljék generációk emlékezetéből?
Szét kell verni a családot. Lehetetlenné kell tenni keresztény családi közösségek kialakulását. Erről szól a mai európai politikai trend, erről szól a gender program, az azonos neműek házassága.
Először is az apa tekintélyét kell megrendíteni. Még hogy az apa nevelje a fiúkat? Még mit nem! Testvérek, sokat vagyok fiatalok között, és nagyvárosokban már évtizedek óta, vidéken pedig mostanában tapasztalni, hogy nem beszélnek az édesapjukról. Én még hallottam ilyen mondatokat: ,,Édesapám ezt és ezt mondta és ezt tette". Ez érvként hatott. Mivel pedig az atyai tekintély meggyőző, el is fogadták.
Természetesen még vannak keresztény családok, ahol az édesapák megőrizték helyüket, de már nagyon ritkák. Az apai tekintély minden diktatúrának útjában áll, legyen az ideológiai ( fasiszta, kommunista) vagy gazdasági.
Hasonló a helyzet az édesanyákkal. Az elmúlt rendszerben egyenjogúság címén rabszolgává tették őket. A férfiakat nem fizették meg becsületesen, ezért kénytelen volt az asszony is eladni magát éhbérért, a gyerekekkel nem volt idő foglalkozni, a ház körüli teendők vasárnapra maradtak. Elmaradt a templom, a gyerekeket pedig pedagógus pártkatonák nevelték arra, hogy első a mozgalom, a KISZ, csak valahol a végén szerepel a család.
Kedves testvérek, az eredmény látható. A katolikus püspöki karban már óvatosan, de szóba került, hogy meg kellene szüntetni a gyermekkereszteléseket, mert nincsenek már keresztény családok. Naponta jönnek hozzánk a plébániára keresztelést kérni, és igen ritka az a szülő, aki el tudja mondani a Miatyánkot, alkalmas kereszt és bérmaszülőt, pedig szinte lehetetlen találni.
Azért nem kell elkeseredni. A kegyelem működik.
Az Internet egyik katolikus portálján található a következő nem is annyira tréfás történet. Egy zsúfolásig megtelt templomban mise van. Egyszer csak beront három állig felfegyverzett, álarcos alak, géppisztollyal a kezükben és megszakítják a misét. ,,Maguk hisznek ennek a papnak?
Elhiszik, amit az Egyház tanít? Aki nem hiszi el, az most elmehet. Akik elhiszik, azok maradhatnak, de számolniuk kell a következményekkel." - mondja a vezetőjük, és csőre tölti fegyverét.
Van ám nagy riadalom. A templom szinte teljesen kiürül. Talán húsz elszánt keresztény marad, félnek, de eltökéltek. Az atya is behúzza a nyakát. Most mi lesz?
És ekkor a terroristák vezetője leveszi álarcát, szelíden rámosolyog a papra: ,,Dicsértessék a Jézus Krisztus! Atyám. Ez a húsz igaz ember az ön híve.
Velük szíveskedjék tovább építeni Isten országát. Elnézést a zavarásért."
Csendesen távoztak.
Testvérek, nem adhatjuk fel a reményt. Mindig van tíz-húsz igaz ember, akikre tud építeni Krisztus egyháza. Isten megáldja a sokaságot, de ő elsősorban a minőséget kéri majd számon tőlünk.
Imádkozzunk Urunkhoz, Jézus Krisztushoz, hogy a mi családi közösségeink is a Szentháromság hűséges szeretetét jelenítsék meg az emberek, a világ előtt.
Mi pedig, akik talán ahhoz a húsz hűséges hívőhöz tartozunk, kérjük a nap minden percében Isten kegyelmét, hogy megtartson bennünket szeretetében és hűségében.
Ámen.
forrás:Dióssy Iván
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Címkék: kiszolgáltatottá, valószínűséggel, szentháromságos, szerencsétlenek, szocializálódik, örökkévalóságon, felfegyverzett, szentháromsági, teremtményének, szörnyűségeken, megaláztatáson, géppisztollyal, bádogtetejével, reprezentálják, mennyországban, nagyvárosokban, szörnyűségével, fogcsikorgatás, megvalósulását, evőeszközökkel, imádságunkban, kísérleteznek, emlékezetéből, leghatásosabb, lelkipásztori, teljességében, szentháromság, természetesen, bálványimádás, gátlástalanul, stílustalanul, közösségeiben, szeretetlenek, megvilágított, önkiüresítése, boldoguláshoz, húsvéti ünnepek, szeretet önátadás, rabszolgai alakot, hallatlan szeretetre, teljesen Istenre, szentháromságos létre, mintára teremtette, mennyei Atyához, egymásban összefonódó, kedves tanmese, kölcsönös szeretet, hatalmas asztal, nagyon hosszú, pokol lakói, saját szájukba, finom falatokat, Szent Pál, Jézus Krisztus, Imádkozzunk Urunkhoz, Jézus Krisztushoz, Dióssy Iván,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Rátalálsz  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Garai Gábor - Takarítás  Popper Péter szavai  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A kételkedés kezelése  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Éretlen vers  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  s immár én is felragyogva, ért...  Kaffka_Margit  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Miért nem menti meg Jézus a jó...  s immár én is felragyogva, ért...  Gonosz démon-álarc  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mindig jusson idő nevetni  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem számIt  Adakozás  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Tanuld meg ezt a versemet  Reménység és erő Krisztustól e...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Garai Gábor - Takarítás  Jó éjszakát  Png nő  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png lepke  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png lepke  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sokan azt tartják  Erdőn  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  George Gordon Lord Byron: Inez...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Png virág  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  A televizió nem a kultúrát kép...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Az engedelmesség miért nem vál...  Nem méltó hozzád  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
húsvéti ünnepek, szeretet önátadás, rabszolgai alakot, hallatlan szeretetre, teljesen Istenre, szentháromságos létre, mintára teremtette, mennyei Atyához, egymásban összefonódó, kedves tanmese, kölcsönös szeretet, hatalmas asztal, nagyon hosszú, pokol lakói, saját szájukba, finom falatokat, mennyországban felismerik, vele szemben, törvényét &#8211, másik személyben, közösségben élhetem, megtérni képtelen, büszkeség sajátossága, gőgös ember, szerencsétlenek fognak, kedves paptestvérem, következő esetet, hatalmas szocialista, maga minden, másik oldalon, kettő között, legjobb lelkipásztori, alázatból táplálkozott, régi családapák, mennyei Atya, édesapa kapta, különböző tagokat, szentháromsági eredések, keresztény család, szerepeket vállalják, ókori pogányok, gender program, azonos neműek, atyai tekintély, édesapák megőrizték, apai tekintély, elmúlt rendszerben, gyerekeket pedig, végén szerepel, eredmény látható, katolikus püspöki, plébániára keresztelést, kegyelem működik, zsúfolásig megtelt, most elmehet, templom szinte, terroristák vezetője, húsz igaz, minőséget kéri, világ előtt, húsz hűséges, kiszolgáltatottá, valószínűséggel, szentháromságos, szerencsétlenek, szocializálódik, örökkévalóságon, felfegyverzett, szentháromsági, teremtményének, szörnyűségeken, megaláztatáson, géppisztollyal, bádogtetejével, reprezentálják, mennyországban, nagyvárosokban, szörnyűségével, fogcsikorgatás, megvalósulását, evőeszközökkel, imádságunkban, kísérleteznek, emlékezetéből, leghatásosabb, lelkipásztori, teljességében, szentháromság, természetesen, bálványimádás, gátlástalanul, stílustalanul, közösségeiben, szeretetlenek, megvilágított, önkiüresítése, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 40 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 656
  • e Hónap: 7028
  • e Év: 57819
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.