Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kék ruhás, szőke leány
  2015-05-31 20:21:20, vasárnap
 
   
  Közeledett a nyár és a kisdiák napról-napra könnyebben lélegzett. Szorongó természet volt, az iskola megterhelte idegeit. A közelgő szabadság édes ígérete azonban úgy hatott rá, mint egy szippantásnyi friss, illatos levegő.
Csöpp kis emberke volt még, könnyűcsontú szöszke jószág, édesanyja szeme fénye - egyetlen gyermeke. Csak ők voltak ketten egymásnak a hatalmas lakásban, melyet az állam - elismervén az ezredes érdemeit - jó szívvel nekik ajándékozott. Nem is tudták volna fenntartani máskülönben, csak ha szabadulnak a bérlés költségétől. A kisfiú édesanyja jó házból való, csöndes asszony volt. Hófehér kezeit soha nem érdesítette házimunka, arra cselédet tartottak.
Két éve ősszel, mikor már azt hitték, a háború fellegei hamarosan végleg tovaszállnak, és a karácsony szelleme együtt találja majd a családot, az ezredes meghalt.
Csatában veszett oda, szörnyű szenvedések árán, de ezt csak az asszony tudta. A kisfiú úgy képzelte, bátor édesapja - akire különben egyáltalán nem hasonlított sem küllemében, sem természetében - egy regimentnyi katona élén lovagolt a halál karmai közé, melyet sötétvörös felhőnek képzelt. Nevetett akkor, biztosan nevetett - vitézemberhez úgy illik!
Ez az édes kis ábrándkép enyhítette némileg szenvedését. Gyerekfejjel szülőt elveszteni csakugyan a legszörnyűbb dolgok egyike a világon, de ha hősként lépett Szent Péter elé, az egészen más ügy.
Az asszony nem akarta saját nyomorúságos érzéseit megosztani vele, hagyta, hagy dicsekedjék az iskolában, a szomszédoknak, az utcában lakó pajtásoknak; rossz nem származhat belőle.
A kisfiú nem is vett észre semmit a hirtelen rájuk szakadó nehézségekből, olyan ügyesen titkolta az anyja. Ha néhanapján csak leves került az asztalra, azt is vidáman, viccelődve tálalta fel s be nem vallotta volna semmi pénzért, hogy egyébre nem futja abból a kevésből, amit az állam kiutal részükre minden hónapban.
Az egyetlen dolog, ami feltűnt a fiúcskának, hogy anyuskája haloványabb reggelenként, mint annak előtte, de ifjú szíve mélyén valahol természetesnek találta ezt a csöndes szenvedést. Ő sem érezte szükségét, hogy kínjait megossza az anyával, pedig egy csillagfényes tavaszi hajnalon, az ő ablakán is bekopogtatott a Rém.
Ha egy-két évvel idősebb lett volna, rögtön melegséggel tölti el az ifjú teremtés üde bájossága. Ehelyett jeges rémület környékezte meg a szívét. Olyan kacagó, olyan élénk volt az üvegen át rávetődő tekintet, hogy abban volt valami borzongató. Mert hiába az arany hajkorona, a húsos ajkak mögött játszó gyöngy fogsor; a leányból olyan dermesztő hideg áradt, mint az északról érkező hóvihar.
Megérezte ez a kisfiú, és orráig beletemetkezett pihepaplanjába. Lehunyta a szemét, pislogott nagyokat, de az angyali lény nem tágított, míg a hajnal első sugarai árnyat nem vetettek a ház falára. Akkor lassan halványodni kezdett, végül egészen áttetszővé vált, és nem látszott többé belőle semmi, de ott volt még - soha nem ment el többé.
Hetekig nézték egymást az üvegen keresztül, és a lány egy tapodtat sem mozdult, csak az arany tincseket libbentette meg néha a könnyű tavaszi szellő.
Hiába teltek meg a nappalok virágleheletű forrósággal, hiába közeledett a nyár és reménykedett a kisfiú, a Napnak mégis le kellett mennie, és a lány azon nyomban megjelent az üveg mögött. Először csak, mint valami odalehelt folt, majd ahogy terjeszkedett az éjszaka, újra ott állt teljes valójában.
- Menj el - kérlelte a gyerek. A lány megrázta szép fejét mosolyogva. - Hagyj békén - esdekelt újra, de az csak nevetett rajta. Végül már kiabált, de azt nem hatották meg sem a szitkok, sem a könnyek. Maradt, amíg be nem köszöntött a nyár.
A kisfiú ekkor kezdett fellélegezni, néha még mosolyogni is tudott, mert újra eszébe jutottak édesapja hőstettei, de valahol mélyen, a kicsi lelke egy eldugott zugában felütötte fejét a kiábrándultság. Néha azon kapta magát, hogy újra és újra elképzeli a csatajelenetet, de egy hajszállal lassabban vágtat a paripa, kevésbé vöröslik a halálgomolygó füstfellege, és végül nem maradt belőle semmi, csak sár és vér, ameddig szem ellátott.
Ahogy elfogytak az álomszerű képek, a kisfiú is egyre haloványabbnak és soványabbnak tetszett. Végül ágynak esett, épp az áhított nyári szünet első napján. Könnyű testét lázrohamok támadták meg, kevés étvágya is odavolt már.
Anyuskája nem tudta tovább rejtegetni szegénységük nyilvánvaló jeleit, de a gyereket ez többé már nem érdekelte. Álmában az ezredes összetörött, gyenge testét látta egy zsúfolt sátorban, ahol egymás hegyén-hátán feküdtek az emberek. Együtt a halottak, és azok, akik hamarosan csatlakoznak hozzájuk.
Végül már fel sem bírt többé kelni, és ekkor újra eljött a lány. A fiúcska friss szellő simogatását érezte az arcán; felriadt rá. A szobába sötétség honolt, csak a kifli hold gyenge sugarai rajzoltak vékony csíkokat az ablaklengedező függönyére. Odapillantott rémülten, és látta, ahogy a leány, mint valami selyemkendő, átsiklik az ablakpárkány felett. Szeretett volna kiáltani, de nem tellett az erejéből. A Rém odasuhant az ágyához, és mellé telepedett. Egy darabig figyelte némán, nem törődve a gyermeknövekvő rettegésével.
- Ne érj hozzám - suttogta a kisfiú. - Hagyj engem békén végre.
A szépség ez egyszer nem gúnyolta ki édes mosolyával, elkomorult, szinte szomorúnak látszott, úgy ingatta a fejecskéjét.
A kisfiú könnyezni kezdett - tudta már, ó, nagyon is jól tudta miért jött -, nem akart vele elmenni. A Rém nem sürgette, melléfeküdt és cirógatni kezdte.
A fiú nem szólt többé, könnyei is elfogytak. Egyszerre melegnek és puhának érezte a leány karcsú testét és kibírhatatlanul gyönyörűségesnek az érintését. Lassan lecsukódtak a pillái - álmodott. Az ezredes maga elé vette szilaj paripájának nyergében, mögöttük a század dübörgött, rikoltott hevesen.
Előttük, a látóhatáron, de még a csillagos égbolton is túl, a fehér semmi közepén ott állt a Halál: kék ruhás, szőke leány.
facebook:Hegedüsné Éva
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
Címkék: gyönyörűségesnek, kibírhatatlanul, beletemetkezett, gyermeknövekvő, kiábrándultság, csatajelenetet, haloványabbnak, természetesnek, pihepaplanjába, ablaklengedező, nehézségekből, halálgomolygó, természetében, odapillantott, szippantásnyi, terjeszkedett, vitézemberhez, bekopogtatott, csillagfényes, szomszédoknak, virágleheletű, soványabbnak, ablakpárkány, tovaszállnak, könnyűcsontú, szegénységük, fellélegezni, nyomorúságos, rettegésével, reggelenként, ajándékozott, csatlakoznak, reménykedett, legszörnyűbb, gyerekfejjel, selyemkendő, kisdiák napról-napra, iskola megterhelte, közelgő szabadság, szippantásnyi friss, hatalmas lakásban, ezredes érdemeit, bérlés költségétől, kisfiú édesanyja, háború fellegei, karácsony szelleme, ezredes meghalt, asszony tudta, regimentnyi katona, halál karmai, legszörnyűbb dolgok, utcában lakó, Szent Péter, Hegedüsné Éva,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az igazi szeretetért rendszeri...  Reggel van  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Sokan azt tartják  Mai harmónia kártyám  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Elköszönt  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  A sors  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hazára minden embernek szükség...  Hogy lehet megtartani  Lóhere  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Png csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 21  Szép álmokat!  Alázat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Erdőn  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  képre írva  Még csak most kezdődik a nap  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A Megváltó szolgálatában  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokan azt tartják  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Elköszönt  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Hogy lehet megtartani  Szívem  Esti kép  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Png virág  Fekete István - Akác  Reggel van  Nem tudhatod  Németh László tollából  Fekete István - Akác  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png kutya  Hazára minden embernek szükség...  Paul David Tripp Április 21  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Facebookon kaptam  Nem számIt  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Szívem tiéd 
Bejegyzés Címkék
kisdiák napról-napra, iskola megterhelte, közelgő szabadság, szippantásnyi friss, hatalmas lakásban, ezredes érdemeit, bérlés költségétől, kisfiú édesanyja, háború fellegei, karácsony szelleme, ezredes meghalt, asszony tudta, regimentnyi katona, halál karmai, legszörnyűbb dolgok, utcában lakó, hirtelen rájuk, állam kiutal, egyetlen dolog, csöndes szenvedést, csillagfényes tavaszi, ifjú teremtés, arany hajkorona, húsos ajkak, leányból olyan, északról érkező, angyali lény, hajnal első, üvegen keresztül, arany tincseket, könnyű tavaszi, nappalok virágleheletű, lány azon, üveg mögött, lány megrázta, csak nevetett, kisfiú ekkor, kicsi lelke, eldugott zugában, hajszállal lassabban, halálgomolygó füstfellege, álomszerű képek, áhított nyári, ezredes összetörött, zsúfolt sátorban, fiúcska friss, szobába sötétség, kifli hold, ablaklengedező függönyére, ablakpárkány felett, darabig figyelte, gyermeknövekvő rettegésével, kisfiú könnyezni, leány karcsú, ezredes maga, század dübörgött, csillagos égbolton, fehér semmi, gyönyörűségesnek, kibírhatatlanul, beletemetkezett, gyermeknövekvő, kiábrándultság, csatajelenetet, haloványabbnak, természetesnek, pihepaplanjába, ablaklengedező, nehézségekből, halálgomolygó, természetében, odapillantott, szippantásnyi, terjeszkedett, vitézemberhez, bekopogtatott, csillagfényes, szomszédoknak, virágleheletű, soványabbnak, ablakpárkány, tovaszállnak, könnyűcsontú, szegénységük, fellélegezni, nyomorúságos, rettegésével, reggelenként, ajándékozott, csatlakoznak, reménykedett, legszörnyűbb, gyerekfejjel, selyemkendő, érdesítette, fenntartani, lecsukódtak, költségétől, forrósággal, máskülönben, szabadulnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1484
  • e Hónap: 7856
  • e Év: 58647
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.