Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyugdíjcsökkenést hozhat az új magyar "svéd modell"
  2012-01-18 10:16:43, szerda
 
   
 
Nyugdíjcsökkenést hozhat az új magyar "svéd modell"

2012. január 17., kedd, 17:30 • Utolsó frissítés: 15 órája
Szerző: hvg.hu

Csökkenhet a jelenlegi és a jövőbeli nyugdíjasok járadéka, jön a minimumnyugdíj, és megadóztathatják az időseket is a Századvég kiadásában nemrég megjelent tanulmány szerint, amely bevallottan a kormányzat egyik sorvezetője az új nyugdíjrendszer tervezése során. A svéd modell hazai alkalmazásának lehetőségeit körbejáró tanulmány hosszú időre rögzített járulékokat és rugalmas nyugdíjkorhatárt javasol, valamint kétszemélyes járadékot az özvegyi ellátás helyett. A gyermekvállalás támogatását viszont a korábban kiszivárgott tervekhez képest szőrmentén kezeli.

Körvonalazódik, hogyan vezetné be a kormány az egyéni számlákon alapuló új nyugdíjrendszert. Az új modellre való áttéréssel alacsonyabbak lehetnek az új nyugdíjba lépők nyugdíjai és a jelenlegi nyugdíjasok járadéka is csökkenhet. Emellett megadóztathatják a nyugdíjakat, viszont bevezethetik az alapnyugdíjat, ami azoknak járna, akik 65-70 éves korukig sem tudtak elegendő nyugdíjtőkét felhalmozni az egyéni számlájukon.

Legalábbis akkor, ha a kormány a nyugdíjrendszer átalakítását a Századvég Gazdaságkutató kiadásában megjelent, Viszkievicz András által írt tanulmányra építi, amely a svéd nyugdíjmodell Magyarországra való átültetésének lehetőségét járja körbe. A jelek szerint a tanulmány elnyerte a kormány tetszését, ugyanis Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja a Magyar Nemzetnek nemrég azt nyilatkozta, hogy a Századvég dokumentuma az egyik fő anyag, amelynek szempontjait a kormány beépíti az új nyugdíjtörvénybe.

Csökkenhetnek a nyugdíjak

A nyugdíjtanulmány nem javasolja a svéd gyakorlat puszta lemásolását, a svéd modell alapelemeit ugyanakkor átvenné: mindenekellőtt a nyugdíjjárulékok és a nyugdíjvárományok egyéni számlán történő nyilvántartását, valamint egy olyan automatikus kiegyensúlyozó mechanizmust, ami segítene egyensúlyban tartani a nyugdíjrendszert (a járulékbefizetéseket és a kifizetett nyugdíjakat) rövid és hosszú távon. Egy ilyen mechanizmus azért tenné jobbá a nyugdíjrendszerünket, mert automatikusan (a napi politikai döntésektől függetlenül) reagálna a demográfiai és a munkaerő-piaci változásokra.

A tanulmány szerint a nyugdíjrendszer kiegyensúlyozásának fő eszköze a munkavállalók várható nyugdíját meghatározó névleges kamatláb és a jelenlegi nyugdíjak indexálása lehetne. Ez azt jelenti, hogy például a romló foglalkoztatást és a csökkenő népességet, illetve azt, hogy a jövőben egyre kevesebb munkavállalónak kell eltartania egyre több nyugdíjast, a rendszer úgy kompenzálná, hogy csökkentené a jövőben kapható nyugdíjakat és fékezné a jelenlegi nyugdíjak emelését.

Ezzel kapcsolatban a szöveg szerzője megjegyzi, hogy Magyarországon a költségvetés helyzete és a magas államadósság miatt fontos lehet minél előbb közelíteni a nyugdíjrendszer rövid távú egyensúlyához (vagyis a nyugdíjkassza nem költhet többet, mint amennyi bevétele van), így nálunk ,,a svédnél nagyobb arányban szükségessé válhat a kiigazítások aktuális nyugdíjasokra való terhelése a nyugdíjindexálás csökkentésén keresztül".
Mi a svéd modell?

A svéd modell, vagyis az úgynevezett névleges egyéni számlás rendszer (Notion Defined Contribution, röviden NDC) ugyanolyan felosztó-kiróvó rendszer, mint a jelenlegi magyar állami nyugdíjrendszer: a munkavállalók nyugdíjjárulékaiból fizeti ki a nyugdíjasok járadékait. Az NDC-ben azonban egyéni számlán tartják nyilván minden munkavállaló befizetett járulékait, amit folyamatosan növelnek egy kamattal. Ilyen rendszert tart fenn Svédország mellett Kirgizisztán, Lengyelország, Lettország és Olaszország.A kamat mértékét a járulékok alakulása határozza meg: minél több nyugdíjjárulékot fizetnek a munkavállalók, annál több nyugdíjat tud a jövőben kifizetni az állam. A csökkenő járulékfizetés automatikusan kisebb nyugdíjakat eredményez vagy megemeli a nyugdíjkorhatárt, azért hogy egyensúlyban maradjon a rendszer. Előnyei között gyakran említik a saját nyugdíjváromány követhetőségét, az átláthatóságot és a politikai manipulációnak (pl. fedezet nélküli 13. havi nyugdíj) való ellenálló képességét az automatikus kiegyensúlyozó mechanizmus miatt. Utóbbi hosszabb távon egyensúlyba hozhatja a nyugdíjrendszer bevételeit és kiadásait. Viszont, ha rosszul működik a gazdaság és romlanak a demográfiai mutatók, akkor ez sem segít. Varga Mihály a 2010-es választások előtt a Figyelőnek adott interjúban meglebegtette a svéd modellre épülő nyugdíjrendszer tervét - azonban a csökkenő nyugdíjak lehetősége miatt a Fidesz visszavonulót fújt.

Fájni fog a jövő nyugdíjasainak is

A legnehezebb az új rendszer felállításakor a jelenlegi munkavállalók nyitó egyéni számlaegyenlegének meghatározása lesz. Emiatt a jelenlegi munkavállalóknak komoly veszteséget kellene elkönyvelniük nyugdíjaskorukban, a tanulmány szerint ugyanis a korábban szerzett jogosultságok átváltása az egyéni számla nyitóegyenlegének meghatározásakor - ,,az 1997-es nyugdíjreformhoz hasonlóan" - jelentősen leértékelheti az állam jövőbeli nyugdíjasok felé fennálló adósságát.

,,Ebben az esetben a jelenlegi aktívakra hárul a nyugdíjrendszer nettó adósságállományának mérséklése az alacsonyabb induló nyugdíjak formájában" - teszi hozzá a szöveg. Ez, kiegészülve azzal, hogy a jelenlegi aktívak már 65 éves korukig dolgozni fognak, komoly csapás a mostani nyugdíjasokat figyelembe véve, akik közül sokan 55 évesen mentek nyugdíjba.

Az 1997-es nyugdíjreformmal keményen megszorították a jövő nyugdíjasait: a nők öregségi korhatárát 55-ről 62-re, a férfiakét 60-ról 62-re emelték, illetve változtak az indexálás szabályai is. Ennélfogva a jövőbeli nyugdíjasok kevesebb ideig kapnak nyugdíjat és lassabban is emelkedik. Ezzel az állam a nettó implicit nyugdíjadósság több mint felét eltüntette és 2010-es értéken több mint 40 ezer milliárd forinttal csökkentette a nettó nyugdíj-kötelezettségeket - állapította meg a Tárki egyik tanulmánya.

Rögzített járulék és rugalmas korhatár jöhet

A tanulmány azt is javasolja, hogy hosszú időre rögzítsék a nyugdíjjárulék mértékét és vezessenek be rugalmas korhatárt, illetve töröljék azt el. Svédországban deklarálták, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyának eléréséhez nem használják eszközként a járulékmérték, illetve a nyugdíjkorhatár emelését.

A svéd mintájú NDC-rendszerben emellett a korhatár kevésbé merev: a nyugdíj 61 éves kortól rugalmasan igényelhető. Viszont, aki korábban megy nyugdíjba, kevesebb járadékot kap (elsősorban azért, mert várhatóan hosszabb ideig fogja kapni).

Kétszemélyes járadék házaspároknak

A tanulmány szerint a mai, főellátásként nyújtott korhatár alatti és korbetöltött özvegyi nyugdíjakat felválthatná az elhunyt biztosított után a kedvezményezett személy részére fizetett járadék, amennyiben az elhunyt nyugdíjba vonuláskor az egyéni számláján rendelkezésre álló tőkét kétszemélyes járadékra váltotta.

Ez közel áll a tavaly kiszivárgott tervekhez, melyek szerint az egyéni számlaegyenleg örökölhető lenne, de kizárólag a hozzátartozók számára, és nyugdíjcélra. Az özvegyeknek járó szolgáltatást nem a rendszer összes résztvevőjére, hanem csak az érintettekre terhelnék: az öregségi özvegyi járadék helyett kétszemélyes járadékot határoznának meg a házaspárok számára.

Az egyéb hozzátartozói ellátások (mint az ideiglenes özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás) a tanulmány szerint nem részei az öregséginyugdíj-rendszernek, ezek inkább a szociális célú állami juttatások közé sorolhatók.

Nem biztos, hogy jutalmaznák a gyermekvállalást

A tanulmány felveti a nyugdíjindex differenciálásának lehetőségét is a nyugdíjasok csoportján belül. A szöveg szerint erre a nyugdíjrendszer fenntartásához való egyéni erőfeszítések elismerése érdekében lehet szükség.

Ilyen lehetne például a gyermekvállalás elismerése a nyugdíjak emelésénél, azonban ezzel a tanulmány csak szőrmentén foglalkozik. Mint írja, ,,kétségtelen, hogy a nyugdíjrendszernek nem elsődleges feladata a gyermekvállalás ösztönzése, ám politikai döntés esetén az NDC-rendszerben erre adódik némi lehetőség. Megfontolandó ugyanakkor, hogy érdemes-e az amúgy is viszonylag bonyolulttá váló nyugdíjrendszert egy a gyakorlatban sok kivétel és részletszabály megalkotását igénylő kedvezményrendszerrel tovább komplikálni".

A tanulmány azt is megemlíti, hogy a demográfiai adottságokon egyetlen nyugdíjrendszer sem képes önmagában változtatni. Ezzel erősen eltér a tavaly kiszivárgott nyugdíjtervektől, melyeknek egyik központi eleme lett volna a gyermekvállalás ösztönzése a nyugdíjszámítás megáváltoztatásával. Sőt, a kormányfő 2011-ben a szociális konzultáció keretében megkérdezte erről ,,az embereket" is. Orbán Viktor elmondása szerint a válaszolók 80 százaléka azt akarta, hogy a nyugdíjazásnál ismerjék el a gyermeknevelést. Selmeczi Gabriella pedig a Magyar Nemzetnek azt mondta, az új nyugdíjtörvény kialakításakor a kormány figyelembe fogja venni a szociális konzultációra kapott válaszokat is.
Mindent figyelembe venne a kormány

Selmeczi azt is nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a kormány figyelembe fogja venni a nyugdíjkerekasztal állásfoglalásait is. A Nyugdíj- és Időskori Kerekasztal (NYIKA) 2010 márciusában adta ki 400 oldalas jelentését, amelyben 5 lehetőséget ajánlott a nyugdíjrendszer megváltoztatására. Az első szerint a jelenlegi társadalombiztosítási rendszerben egy a németországihoz hasonló pontrendszert vezetnének be és egyéni nyilvántartásra épülne (ez egyébként nagyon hasonlít a svéd modellre, ebben is van kiegyensúlyozó mechanizmus).A második változat alapján 65 éves kortól mindenkinek lenne alapnyugdíja és ezzel arányosan csökkentenék a szolgálati időhöz kapcsolódó munkanyugdíjat. A harmadik lenne a névleges egyéni számlás rendszer (NDC). Ez csak annyi nyugdíjat engedne kifizetni, amennyire megvan a fedezet, 70 éves korban pedig belépne mellé egy garantált minimumnyugdíj, akkor, ha az NDC-nyugdíj nem érné el a minimális szintet.A negyedik változat hosszú távon a tőkésített (második pillért) tartaná fenn, itt is lenne egyéni számlás rendszer és 70 éves korban belépne a garantált minimumnyugdíj. Az ötödik változat kizárólag az öngondoskodásról szólna: az alapnyugdíj fennmaradna, a kötelező munkanyugdíj megszűnne.

Negyven évig is eltarthat

Az egyéni számla bevezetésének időpontjáról már több variáció is megjelent, ám biztosat még mindig nem lehet tudni. Tavaly februárban Orbán Viktor azt mondta, hogy 2011 végéig várhatóan feláll az egyéni számlás rendszer az állami nyugdíjrendszeren belül, az erről szóló, mentrendet is tartalmazó előterjesztést már meghallgatta a kormány.

Nem állt fel, és egy tavalyi törvénymódosítás újabb konkrét időpontot rögzített. A módosítás szerint ,,a társadalombiztosítási egyéni számla teljes körű kialakítása céljából" a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2012. március végéig kell átadnia az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok adatait a felelős szerv részére. Idén január elején viszont Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztos már azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a koncepciók kapcsán még vita van és az év közepére fog eldőlni, melyik variációt fogják választani. A kormány tavaszi törvényalkotási programjában nem szerepel az új nyugdíjtörvény.

Nem is lenne meglepő, ha a bevezetés megcsúszna, hiszen a svédeknek is közel 10 évbe telt az új rendszer minden elemének beállítása. Sőt, a rendszer teljes átalakulásáig akár 40 év is eltelhet, ha a kormány azt a megoldást választja, hogy csak az új munkavállalókra vonatkoznak a tisztán egyéni számlás szabályok, a jelenlegi dolgozók még a régi rendszerből mennek majd nyugdíjba.

A gyorsabb megoldás az lenne, ha mindenki egy csapásra bekerülne az új rendszerbe, ez viszont azért nehéz ügy, mert Magyarországon 1988 előttről nincsenek megfelelő adatok, amelyek alapján meg lehetne állapítani kinek mekkora a nyugdíjtőkéje. Annyira gyors persze ez sem lenne, ugyanis a 1988 utáni anyagok digitalizálására is sok idő kell.


http://hvg.hu/gazdasag/20120117_sved_modell_nyugdij
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nyugdíjkorhatárt, öngondoskodásról, meghatározásakor, nyugdíjreformhoz, megadóztathatják, munkavállalóknak, állásfoglalásait, nyugdíjrendszert, nyugdíjtervektől, nyugdíjjárulékot, nyugdíjreformmal, törvénymódosítás, nyugdíjindexálás, gyermekvállalást, nyugdíjtanulmány, nyugdíjjárulékok, digitalizálására, nyugdíjtörvénybe, kedvezményezett, munkavállalónak, nyilvántartását, nyugdíjrendszer, törvényalkotási, gyermekvállalás, nyilvántartásra, foglalkoztatást, nyugdíjkorhatár, nyugdíjszámítás, nyugdíjváromány, öregséginyugdíj, gyermeknevelést, németországihoz, munkavállalókra, fenntartásához, követhetőségét, kiegyensúlyozó, jövőbeli nyugdíjasok, kormányzat egyik, svéd modell, özvegyi ellátás, gyermekvállalás támogatását, korábban kiszivárgott, egyéni számlákon, jelenlegi nyugdíjasok, egyéni számlájukon, nyugdíjrendszer átalakítását, svéd nyugdíjmodell, jelek szerint, tanulmány elnyerte, kormány tetszését, miniszterelnök nyugdíjvédelmi, kormány beépíti, Századvég Gazdaságkutató, Viszkievicz András, Selmeczi Gabriella, Magyar Nemzetnek, Notion Defined Contribution, Varga Mihály, Orbán Viktor, Időskori Kerekasztal, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát!  Jó kívánságom !  Fa télen  Lila rózsák  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Dolomit ásvány  Tulipán csokor  Jó éjszakát!  Boldogság !  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép achát  Eljön az idő  Eurázsiai hód  Wass Albert : Új székely balla...  Az átlag embernek nincsenek ál...  Hattyúk  Delfinek  Facebookon kaptam  Png virág  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Nagyböjti ráhangoló 02.22  Ha nem érzed jól magad . . .  Kellemes délutánt kívánok  Gerbera eper kosárral  Facebookon kaptam  Szép napsütéses napom van.  Eurázsiai hód  Metszegettem  Felföldi László püspök első na...  Február - és már ébred a term...  Fríz ló  Facebookon kaptam  Shire lovak  Jó éjszakát!  Fénnyel teli szép napot kíváno...  Oroszlán  Facebookon kaptam  Lefekvés előtti ima  Szép achát  A mögötted hagyott út  Kétféle szerelem  Mai harmónia kártyám  Nyuszi és a kiskacsa  Anyanyelv nemzetközi napja. Ö...  Havazásban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Asperján György - Sárgát virág...  Látta...  1628 fővel emelkedett a beazon...  Palacsinta baba  Eurázsiai hód  Facebookon kaptam Annuska bará...  Nagyböjti ráhangoló 02.22  Kellemes teázást  Harmónia......  Szép estét kedves látogatóimna...  Krizokolla ásvány  Facebookon kaptam Krisztinától  Harmónia......  Lila rózsák  Éljek pedig többé nem én, hane...  Az angyalok mindannyian . . .  Bivalyok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Oroszlán  Facebookon kaptam  A legerősebb gyógynövény:  Benitoit  Köszöntelek, hóvirág, telet űz...  Havas rózsa  1628 fővel emelkedett a beazon...  Szép napsütéses napom van.  A szenvedő Messiás  Harmónia......  Ferenc pápa vasárnap délben: ...  Babapiskótás  Szép napot kívánok  Anyanyelv nemzetközi napja. Ö...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan imádnak délutánonkét  Facebookon kaptam  Naplemente  Köszöntelek, hóvirág, telet űz...  Facebookon kaptam  Csodálatos BALATON  Szeretet, barátság........  Kéknefelejcs  Benitoit  Vadnyúl  Az átlag embernek nincsenek ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tulipán csokor  Gyurinak telik...  Nagyböjti szentmise 02.24  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
jövőbeli nyugdíjasok, kormányzat egyik, svéd modell, özvegyi ellátás, gyermekvállalás támogatását, korábban kiszivárgott, egyéni számlákon, jelenlegi nyugdíjasok, egyéni számlájukon, nyugdíjrendszer átalakítását, svéd nyugdíjmodell, jelek szerint, tanulmány elnyerte, kormány tetszését, miniszterelnök nyugdíjvédelmi, kormány beépíti, svéd gyakorlat, nyugdíjvárományok egyéni, olyan automatikus, kifizetett nyugdíjakat, ilyen mechanizmus, napi politikai, munkaerő-piaci változásokra, tanulmány szerint, munkavállalók várható, jelenlegi nyugdíjak, romló foglalkoztatást, csökkenő népességet, jövőben egyre, jövőben kapható, szöveg szerzője, költségvetés helyzete, magas államadósság, nyugdíjrendszer rövid, svédnél nagyobb, kiigazítások aktuális, nyugdíjindexálás csökkentésén, úgynevezett névleges, jelenlegi magyar, nyugdíjasok járadékait, kamat mértékét, járulékok alakulása, jövőben kifizetni, csökkenő járulékfizetés, saját nyugdíjváromány, politikai manipulációnak, automatikus kiegyensúlyozó, nyugdíjrendszer bevételeit, demográfiai mutatók, 2010-es választások, svéd modellre, csökkenő nyugdíjak, jövő nyugdíjasainak, jelenlegi munkavállalók, jelenlegi munkavállalóknak, korábban szerzett, egyéni számla, 1997-es nyugdíjreformhoz, állam jövőbeli, jelenlegi aktívakra, nyugdíjrendszer nettó, alacsonyabb induló, jelenlegi aktívak, mostani nyugdíjasokat, 1997-es nyugdíjreformmal, jövő nyugdíjasait, férfiakét 60-ról, indexálás szabályai, nettó implicit, nyugdíjjárulék mértékét, nyugdíjrendszer egyensúlyának, nyugdíjkorhatár emelését, svéd mintájú, korhatár kevésbé, elhunyt biztosított, kedvezményezett személy, elhunyt nyugdíjba, egyéni számláján, tavaly kiszivárgott, egyéni számlaegyenleg, hozzátartozók számára, özvegyeknek járó, rendszer összes, érintettekre terhelnék, öregségi özvegyi, házaspárok számára, egyéb hozzátartozói, ideiglenes özvegyi, szülői nyugdíj, szociális célú, tanulmány felveti, nyugdíjasok csoportján, szöveg szerint, nyugdíjrendszer fenntartásához, gyermekvállalás elismerése, nyugdíjak emelésénél, tanulmány csak, gyermekvállalás ösztönzése, demográfiai adottságokon, kormányfő 2011-ben, szociális konzultáció, , ,
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 2 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 33
  • e Hét: 9134
  • e Hónap: 27735
  • e Év: 159555
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.