Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Horthy 17 éve
  2007-11-16 01:09:36, péntek
 
   
  SZÁMVETÉS egy tanulságos összeállítás Horthy 17 évéről

Tizenhét év. Ez a történelemben semmicske, apró idő néha megtelik nemzetpusztító tragédiákkal, mint egykor Mohácstól a török berendezkedéséig, de megtelhet nemzetet felemelő építkezéssel, mint máskor: az 1832-es reform-országgyűléstől a szabadságharcig eltelt több mint másfél évtized.

Épp ennyi, tizenhét évünk adódott - hatalmas csapások sora után - végre újból egy független Magyarország felépítésére. Nem volt könnyű: infláció, munkanélküliség, válságok, kis háborúk, merényletek környékeztek bennünket, nagyhatalmak és kelletlen szomszédaink acsarkodtak ránk. De sikerült. Hazánk lakossága e másfél évtizednél alig több idő alatt 1.639.479 fővel növekedett. Alap- és középfokú iskoláink száma 7418-ról csaknem a duplájára: 13780-ra; óvodáinké 975-ről 1140-re emelkedett. Új kórházat 160-at is építettünk a kezdetekkor meglévő 187 mellé, s bennük megkétszereződött az orvosok száma. 2628 km. elsőrendű országutat építettünk, vasútvonalaink hossza 8671 km-re nőtt, ebből 243 km-t villamosítottunk - magyar találmány alapján. Dieselmozdonyok gyártásában pedig világelsők lettünk! Duna-tengerjáró flottánk összeköti vízi útjainkat a világtengerekkel. Államadósságunkat az időszak felére kifizettük, sőt el tudtuk engedni a gazdák összes tartozását. Megteremtettük a mindenkire egyaránt vonatkozó szociális ellátórendszert, biztonságos működéshez szükséges vagyonnal látva el a nyugdíj- és betegségbiztosítókat. Ingyenes gyógyszert kapnak az egyre növekvő számú cukorbetegek. Budapest (gyógy)fürdővárossá vált. Nyaralótelepeket építettünk a munkásoknak a Dunakanyarban, a Soroksári Dunaágban; a tisztviselőknek a hegyvidékeken és a Balatonnál. Filléres vonatok szolgálják a hétvégi kikapcsolódást. A köz szolgáinak (közüzemek dolgozó, köztisztviselők, közalkalmazottak) vasúti, üdülési, biztosítási, közüzemi díjbéli és egyéb kedvezményekkel honoráltuk áldozatos munkáját. Mindehhez a világ egyik legértékállóbb valutájának megteremtése is járult. Politikai téren önállóságra törekedtünk. Korlátok közé szorítottuk a szélsőséges pártok működését, megtiltottuk a horogkereszt használatát, és az Egyesült Államokat másfél évtizeddel megelőzve (!) eltöröltük a máskülönben csupán ideiglenesen bevezetett numerus clausust.

No persze nem az 1990-2007 közötti tizenhét évről szólnak ezek az adatok, hanem egy másik időszakról. Horthy Miklós kormányozta ekkor a világháborút elszenvedett, spanyolnáthát, eszeveszett vörös terrort, és Trianont elszenvedő Magyarországot - vagyis a 1920 és 1937 közötti, a még új világháborútól mentes korszakról szól az írás. Adataim pontosak. A boldog Kádár-korszak alatt kiadott enciklopédiafélékből szemelgettem őket, legfőképp az 1982-ben megjelent Magyar Történelmi Kronológiából (Akadémiai Kiadó). A milliószámra előforduló munkás-mozgalmár szócikk közé nyilván nem a gaz horthy fasiszta érát dicsérendően pöttyentették ezt a néhány adatot, így bátran elfogadhatjuk hitelesnek mindet. Természetesen felhasználtam saját jegyzetanyagomat is. Lássunk ezekből is egyet! Nagyanyám, Sárközy Istvánné, született Bleszkányi Irén - a Csobánc utcai elemi iskola tanítónője -275 pengő nyugdíjra volt jogosult. Egy pengő ma 1200-1300 Ft-nak felel meg, bár az írásom megjelenésig ez még változhat gyurcsányilag. Unokája (kétszer hosszabb munkaviszonnyal, néhány diplomával és egy vasas szakmával) mintegy a negyedét-ötödét kapja ennek a nyugdíjnak. Jó-jó - mondhatja az iskolázott olvasó - de az elnyomó értelmiség (tanítónő) kivételezett helyzetben volt, a szegény munkások pedig folyamatosan nyomorogtak. No, jómagam egy megbélyegzett osztályban érettségizvén (Antall József volt az osztályfőnökünk) kényszerűségből Angyalföldön dolgoztam évekig, s tanultam szakmát. S nemcsak szakmát tanultam az öreg szakiktól, hanem azt is, hogy az esztergályos kétszeres úr volt (Herr Dréher/r/), és glaszékesztyűben, keménykalapban ment be dolgozni a Lángba, Ganz-Mávagba - s az általa gyártott diesel-vonatok máig vidáman szolgálják a dél-amerikai közlekedést.

Üres óráiban nem maszekolt, hanem énekelt a gyár kórusában, evezett a gyár csónakházában, sportolt a kötelezően (úgy bizony!) előírt s felépített gyári sportpályán - tehette, mert a feleségének nem kellett dolgoznia. Gyermekei pedig - óh, borzalom! - a hazáról tanultak az iskolában. A hazáról. Természetesen - mai szóval - "vesztesei" is voltak e kornak. Gyámolításukra ott voltak az ONCSA-házak, az ínség-akciók, a tehetségmentő szolgálatok... Tehettünk, amennyit tehettünk. Hisz ne feledjük: ebből a tragédiákkal induló 17 évből 3-4 év a Nagy Gazdasági Világválság - épp a közepén! Hogyne lettek volna "vesztesek"! Hisz az egész Magyarország vesztes volt!

És hogyan is állunk azzal a rémületes Horthy-fasizmussal? Mindenekelőtt szögezzük le: a fasizmus és nácizmus két különböző dolog, elemi tudatlanság és gonosz indulat összekeverni a kettőt. Horthy alatt nálunk se fasizmus, se nemzeti szocializmus nem volt! Szálasi más eset: az valóban náci típusú rendszer volt. Később, és idegen hatalom katonai megszállása alatt. (Csupán zárójelben, dőlt betűkkel fűzöm ide: ma Magyarországon új politikai fogalom született meg: a nemzeti szocializmus ikertestvére, a nemzetellenes szocializmus). Nem volt hivatalos ideológia a történelmi jog- és szokásrendszer durva leváltására, majd erőszakolt helyettesítésére. Nem uralta egy, egyetlenegy politikai irányzat a médiumokat, és hallatlan választék: 1500 lap, s ebből mintegy 400 politikai jellegű jelent meg e korban! És bizony nem tartotta rettegésben semmiféle terrorrendszer a lakosságot. Csupán az értékeket tisztelő, azokat megőrző s továbbadó konzervatív világ volt. Beszélő a neve: értékkonzervatív.

Természetesen nem volt XXI. századi értelemben vett demokrácia, már csak azért sem, mert a XX. század elejéről van szó. A mai fogalmak visszavetítése egy más korra elemi tudatlanság vagy gonosz indulat - valószínűleg mind a kettő! Mai politikailag korrekt mércénk szerint valóban antidemokratikus a szélsőséges pártok korlátozása. Akkor nemzetet mentett. Valóban volt cenzus (1920-tól 50 %), viszont nem döntötte el végzetesen az ország és a nemzet sorsát néhány tányér levessel vagy lejárt szavatosságú tésztacsomaggal, esetleg a nyugdíjasoknak adott 500 Ft-os utalvánnyal vásárolt szavazat. Tekintélyuralmi rendszer? A Kormányzó csupán egyszer küldhette vissza megfontolásra a képviselőháznak a törvényjavaslatokat - emlékezzünk Göncz papára, mit művelhetett az Antall-kormány törvényeivel! A puszta tekintélyt pedig megérdemelte, mint tisztakezű, becsületes, erős akaratú magyar vezető!

Barátaim! Egyszer végre el kellett mondani mindezt.
Csak azt kérem: adjátok tovább!
Privat-Forstoberrat

Arpad Cziko
Hildesheimer Str. 97 30173
Hannover
e-mail: Arpad.Cziko@t-online.de
Internet: http://www.die-forstmeister.de
 
 
4 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Címkék: villamosítottunk, jegyzetanyagomat, értékkonzervatív, nyaralótelepeket, világtengerekkel, antidemokratikus, berendezkedéséig, közalkalmazottak, helyettesítésére, glaszékesztyűben, képviselőháznak, tisztviselőknek, dieselmozdonyok, tekintélyuralmi, munkaviszonnyal, országgyűléstől, szabadságharcig, köztisztviselők, kedvezményekkel, osztályfőnökünk, ellátórendszert, munkanélküliség, kényszerűségből, tésztacsomaggal, keménykalapban, szokásrendszer, magyarországon, világháborútól, terrorrendszer, legértékállóbb, magyarországot, kikapcsolódást, vasútvonalaink, gyámolításukra, nyugdíjasoknak, nemzetpusztító, tanulságos összeállítás, történelemben semmicske, török berendezkedéséig, szabadságharcig eltelt, független Magyarország, kezdetekkor meglévő, orvosok száma, időszak felére, gazdák összes, mindenkire egyaránt, egyre növekvő, hétvégi kikapcsolódást, világ egyik, szélsőséges pártok, horogkereszt használatát, máskülönben csupán, Soroksári Dunaágban, Egyesült Államokat, Horthy Miklós, Magyar Történelmi Kronológiából, Akadémiai Kiadó, Sárközy Istvánné, Bleszkányi Irén, Antall József, Herr Dréher, Nagy Gazdasági Világválság, Arpad Cziko, Hildesheimer Str,
Horváth Ildikó (#1)   2008-06-11 12:37:46
Megszakad a szívem a régi, szépséges Magyarországért!
De ami most van az már mondhatni elképesztő!
Mindenhol a korrupció, az átlagember egyre lejjebb süllyed!
Ezt már nem lehet megállítani, minden el van rontva! Ez ám a szörnyű!
Taylor (#2)   2008-09-17 15:20:30
Nem adjuk fel! Ahogy Petőfi álmodta:
" A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez; "
Adjon isten szebb jövőt!
Link
julia horvath (#3)   2009-11-19 17:06:38
veletlenul fogta meg szemem ez a rendkivul fontos article.remelem minel tobb emberhez eljut...remeny !! csak ez maradt?!
Ballán Mária (#4)   2009-11-24 08:07:46
Kedveseim!

A magyarság múltja több ezer éves. Mi ez a 89 év Trianon óta? Herzl Tivadar zsidó állam felépítésének gondolata Magyarországon született meg. A magyarság keblén nevelkedett Tom Lantos, Kertész Imre, Soros György is, akik az új zsidó állam megteremtésében munkálkodnak Magyarország területén. A Herzl féléknek köszönhetjük Trianont is. De nem lehet minket megsemmisíteni. Nem olyan fából faragták a magyart. Hiszek Magyarország feltámadásában és Horthy szellemének folytatásában. Lesz, lesz, lesz!!!!!!!!!!!!!Link


Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.18. 22:32 MLS - Baráth Botond a Sporting Kansas Citybe igazolt
12.18. 22:32 Újraindult a vonatközlekedés Kiskundorozsma és Szeged között
12.18. 22:02 Női röplabda CEV Kupa - A Nyíregyháza kikapott Franciaországban
12.18. 22:02 Az élelmiszerbiztonság erősítésére büntetőjogi szabályozás kidolgozásáról d...
12.18. 21:52 A közszolgálati egyetem bajai campusának fejlesztésére 2,26 milliárdot ford...
12.18. 21:22 Bejelentette lemondását Charles Michel belga miniszterelnök
12.18. 21:22 Ismét Kozák Danuta az év női kajakosa
12.18. 21:22 Kamatdöntés - Londoni elemzők: egyértelmű jelzéseket adott az MNB a monetár...
12.18. 21:02 Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt nyerte a curling-bajnokságot vegyespárosban
12.18. 20:32 "Kapzsisági illetéket" vet ki a román kormány a bankokra
Tudjátok ?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
Mennyi ideig élhet egy benti macska?
Mennyire káros a szervezetre a dohányzás?
Milyen sorozatokat lenne érdemes néznem?
még több kérdés
Blog Címkék
Kutyus fel öltöztetve  Vers  Aranyosi Ervin: Őrizzük a fény...  Mentovics Éva: Hókristályok ro...  Facebookon kaptam  Jó reggelt mindenkinek!  Szív  Juhász Gyula:Rorate A kéklő f...  Jó éjszakát kívánok!  Facebookon kaptam  Egyedülálló kezdeményezés  Kérdés  Parancsol a gyermek  Juhász Magda: A hóember király  Szèp napot kívánok!  Fegyelmezés  ooOoo  Tél Párizsban  Mikulás virág  Harangok  Enneagram - Hetes Archetípus S...  Ki vagy te valójában  Buddha meditációja  Esti kép  tél  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Enneagram - Hetes Archetípus S...  Szeretet  Facebookon kaptam  Juhász Gyula:Rorate A kéklő f...  Madár  A fények üzenete Mikor minden...  Havas karácsonyi táj  Fegyelmezés  tél  Kellemes kávézást  Leteljen-e a büntetés?  Karácsony  Facebookon kaptam  Karácsony  Olyan vagyok, mint a nádszál  Maradsz csak ábrándnak  Karácsonyi boldogság . . .  Advent III.  Orchidea  Bemegyek a fürdőbe  Osváth Erzsébet: Első hó  Mikor azt hiszed  Buddha a felhők felett  Szétrobbanok  Jó reggelt kedves látogatóim...  Orchidea  Havazik  Tiszta szívűek - vallásos kép  Cigányok lakhelye  Vers  Éva verses képe...  Facebookon kaptam  Legyen szép napod!  2018. December 15., szombati ...  Jól jön egy csésze forró ital!  Fegyelmezés  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Még fájnak az érted legördülő ...  Mikor azt hiszed  Karácsony  Kellemes délutánt kívánok!  Havas vásáron  Kellemes délutánt kívánok!  Havazik  Mondjátok el az embereknek  Adventi ablak  Mentovics Éva: Hókristályok ro...  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Budapest este  Fehér cica  Facebookon kaptam  Gyertya  Figyelő  Advent III. Vasárnapja  Gyöníörüség  Karácsonyi boldogság . . .  Sárga rózsa csokor  Jó reggelt! Legyen szép a napo...  ooOoo  Facebookon kaptam  A fények üzenete Mikor minden...  Jó reggelt! Legyen szép a napo...  A szeretet megoldást jelent  Posertube  Facebookon kaptam  Kocsonya - Huszonötödik nap  Karácsonyi dísz  Ünnep pompájában  A karácsony boldogsága a szere...  Bagoly  Három vizsla  Aranyosi Ervin: Őrizzük a fény...  Tánc a hóban 
Bejegyzés Címkék
tanulságos összeállítás, történelemben semmicske, török berendezkedéséig, szabadságharcig eltelt, független Magyarország, kezdetekkor meglévő, orvosok száma, időszak felére, gazdák összes, mindenkire egyaránt, egyre növekvő, hétvégi kikapcsolódást, világ egyik, szélsőséges pártok, horogkereszt használatát, máskülönben csupán, 1990-2007 közötti, másik időszakról, világháborút elszenvedett, boldog Kádár-korszak, 1982-ben megjelent, milliószámra előforduló, néhány adatot, írásom megjelenésig, vasas szakmával, negyedét-ötödét kapja, iskolázott olvasó, elnyomó értelmiség, szegény munkások, megbélyegzett osztályban, öreg szakiktól, esztergályos kétszeres, általa gyártott, dél-amerikai közlekedést, gyár kórusában, gyár csónakházában, hazáról tanultak, tehetségmentő szolgálatok, tragédiákkal induló, egész Magyarország, valóban náci, nemzeti szocializmus, nemzetellenes szocializmus, történelmi jog-, értékeket tisztelő, nemzet sorsát, nyugdíjasoknak adott, puszta tekintélyt, villamosítottunk, jegyzetanyagomat, értékkonzervatív, nyaralótelepeket, világtengerekkel, antidemokratikus, berendezkedéséig, közalkalmazottak, helyettesítésére, glaszékesztyűben, képviselőháznak, tisztviselőknek, dieselmozdonyok, tekintélyuralmi, munkaviszonnyal, országgyűléstől, szabadságharcig, köztisztviselők, kedvezményekkel, osztályfőnökünk, ellátórendszert, munkanélküliség, kényszerűségből, tésztacsomaggal, keménykalapban, szokásrendszer, magyarországon, világháborútól, terrorrendszer, legértékállóbb, magyarországot, kikapcsolódást, vasútvonalaink, gyámolításukra, nyugdíjasoknak, nemzetpusztító, megteremtettük, visszavetítése, történelemben, természetesen, csónakházában, kronológiából, megfontolásra, hegyvidékeken, dunakanyarban, tehetségmentő, spanyolnáthát, pöttyentették, érettségizvén, elfogadhatjuk, felhasználtam, , ,
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 841
  • e Hét: 10695
  • e Hónap: 57766
  • e Év: 2085974
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.