Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Horthy 17 éve
  2007-11-16 01:09:36, péntek
 
   
  SZÁMVETÉS egy tanulságos összeállítás Horthy 17 évéről

Tizenhét év. Ez a történelemben semmicske, apró idő néha megtelik nemzetpusztító tragédiákkal, mint egykor Mohácstól a török berendezkedéséig, de megtelhet nemzetet felemelő építkezéssel, mint máskor: az 1832-es reform-országgyűléstől a szabadságharcig eltelt több mint másfél évtized.

Épp ennyi, tizenhét évünk adódott - hatalmas csapások sora után - végre újból egy független Magyarország felépítésére. Nem volt könnyű: infláció, munkanélküliség, válságok, kis háborúk, merényletek környékeztek bennünket, nagyhatalmak és kelletlen szomszédaink acsarkodtak ránk. De sikerült. Hazánk lakossága e másfél évtizednél alig több idő alatt 1.639.479 fővel növekedett. Alap- és középfokú iskoláink száma 7418-ról csaknem a duplájára: 13780-ra; óvodáinké 975-ről 1140-re emelkedett. Új kórházat 160-at is építettünk a kezdetekkor meglévő 187 mellé, s bennük megkétszereződött az orvosok száma. 2628 km. elsőrendű országutat építettünk, vasútvonalaink hossza 8671 km-re nőtt, ebből 243 km-t villamosítottunk - magyar találmány alapján. Dieselmozdonyok gyártásában pedig világelsők lettünk! Duna-tengerjáró flottánk összeköti vízi útjainkat a világtengerekkel. Államadósságunkat az időszak felére kifizettük, sőt el tudtuk engedni a gazdák összes tartozását. Megteremtettük a mindenkire egyaránt vonatkozó szociális ellátórendszert, biztonságos működéshez szükséges vagyonnal látva el a nyugdíj- és betegségbiztosítókat. Ingyenes gyógyszert kapnak az egyre növekvő számú cukorbetegek. Budapest (gyógy)fürdővárossá vált. Nyaralótelepeket építettünk a munkásoknak a Dunakanyarban, a Soroksári Dunaágban; a tisztviselőknek a hegyvidékeken és a Balatonnál. Filléres vonatok szolgálják a hétvégi kikapcsolódást. A köz szolgáinak (közüzemek dolgozó, köztisztviselők, közalkalmazottak) vasúti, üdülési, biztosítási, közüzemi díjbéli és egyéb kedvezményekkel honoráltuk áldozatos munkáját. Mindehhez a világ egyik legértékállóbb valutájának megteremtése is járult. Politikai téren önállóságra törekedtünk. Korlátok közé szorítottuk a szélsőséges pártok működését, megtiltottuk a horogkereszt használatát, és az Egyesült Államokat másfél évtizeddel megelőzve (!) eltöröltük a máskülönben csupán ideiglenesen bevezetett numerus clausust.

No persze nem az 1990-2007 közötti tizenhét évről szólnak ezek az adatok, hanem egy másik időszakról. Horthy Miklós kormányozta ekkor a világháborút elszenvedett, spanyolnáthát, eszeveszett vörös terrort, és Trianont elszenvedő Magyarországot - vagyis a 1920 és 1937 közötti, a még új világháborútól mentes korszakról szól az írás. Adataim pontosak. A boldog Kádár-korszak alatt kiadott enciklopédiafélékből szemelgettem őket, legfőképp az 1982-ben megjelent Magyar Történelmi Kronológiából (Akadémiai Kiadó). A milliószámra előforduló munkás-mozgalmár szócikk közé nyilván nem a gaz horthy fasiszta érát dicsérendően pöttyentették ezt a néhány adatot, így bátran elfogadhatjuk hitelesnek mindet. Természetesen felhasználtam saját jegyzetanyagomat is. Lássunk ezekből is egyet! Nagyanyám, Sárközy Istvánné, született Bleszkányi Irén - a Csobánc utcai elemi iskola tanítónője -275 pengő nyugdíjra volt jogosult. Egy pengő ma 1200-1300 Ft-nak felel meg, bár az írásom megjelenésig ez még változhat gyurcsányilag. Unokája (kétszer hosszabb munkaviszonnyal, néhány diplomával és egy vasas szakmával) mintegy a negyedét-ötödét kapja ennek a nyugdíjnak. Jó-jó - mondhatja az iskolázott olvasó - de az elnyomó értelmiség (tanítónő) kivételezett helyzetben volt, a szegény munkások pedig folyamatosan nyomorogtak. No, jómagam egy megbélyegzett osztályban érettségizvén (Antall József volt az osztályfőnökünk) kényszerűségből Angyalföldön dolgoztam évekig, s tanultam szakmát. S nemcsak szakmát tanultam az öreg szakiktól, hanem azt is, hogy az esztergályos kétszeres úr volt (Herr Dréher/r/), és glaszékesztyűben, keménykalapban ment be dolgozni a Lángba, Ganz-Mávagba - s az általa gyártott diesel-vonatok máig vidáman szolgálják a dél-amerikai közlekedést.

Üres óráiban nem maszekolt, hanem énekelt a gyár kórusában, evezett a gyár csónakházában, sportolt a kötelezően (úgy bizony!) előírt s felépített gyári sportpályán - tehette, mert a feleségének nem kellett dolgoznia. Gyermekei pedig - óh, borzalom! - a hazáról tanultak az iskolában. A hazáról. Természetesen - mai szóval - "vesztesei" is voltak e kornak. Gyámolításukra ott voltak az ONCSA-házak, az ínség-akciók, a tehetségmentő szolgálatok... Tehettünk, amennyit tehettünk. Hisz ne feledjük: ebből a tragédiákkal induló 17 évből 3-4 év a Nagy Gazdasági Világválság - épp a közepén! Hogyne lettek volna "vesztesek"! Hisz az egész Magyarország vesztes volt!

És hogyan is állunk azzal a rémületes Horthy-fasizmussal? Mindenekelőtt szögezzük le: a fasizmus és nácizmus két különböző dolog, elemi tudatlanság és gonosz indulat összekeverni a kettőt. Horthy alatt nálunk se fasizmus, se nemzeti szocializmus nem volt! Szálasi más eset: az valóban náci típusú rendszer volt. Később, és idegen hatalom katonai megszállása alatt. (Csupán zárójelben, dőlt betűkkel fűzöm ide: ma Magyarországon új politikai fogalom született meg: a nemzeti szocializmus ikertestvére, a nemzetellenes szocializmus). Nem volt hivatalos ideológia a történelmi jog- és szokásrendszer durva leváltására, majd erőszakolt helyettesítésére. Nem uralta egy, egyetlenegy politikai irányzat a médiumokat, és hallatlan választék: 1500 lap, s ebből mintegy 400 politikai jellegű jelent meg e korban! És bizony nem tartotta rettegésben semmiféle terrorrendszer a lakosságot. Csupán az értékeket tisztelő, azokat megőrző s továbbadó konzervatív világ volt. Beszélő a neve: értékkonzervatív.

Természetesen nem volt XXI. századi értelemben vett demokrácia, már csak azért sem, mert a XX. század elejéről van szó. A mai fogalmak visszavetítése egy más korra elemi tudatlanság vagy gonosz indulat - valószínűleg mind a kettő! Mai politikailag korrekt mércénk szerint valóban antidemokratikus a szélsőséges pártok korlátozása. Akkor nemzetet mentett. Valóban volt cenzus (1920-tól 50 %), viszont nem döntötte el végzetesen az ország és a nemzet sorsát néhány tányér levessel vagy lejárt szavatosságú tésztacsomaggal, esetleg a nyugdíjasoknak adott 500 Ft-os utalvánnyal vásárolt szavazat. Tekintélyuralmi rendszer? A Kormányzó csupán egyszer küldhette vissza megfontolásra a képviselőháznak a törvényjavaslatokat - emlékezzünk Göncz papára, mit művelhetett az Antall-kormány törvényeivel! A puszta tekintélyt pedig megérdemelte, mint tisztakezű, becsületes, erős akaratú magyar vezető!

Barátaim! Egyszer végre el kellett mondani mindezt.
Csak azt kérem: adjátok tovább!
Privat-Forstoberrat

Arpad Cziko
Hildesheimer Str. 97 30173
Hannover
e-mail: Arpad.Cziko@t-online.de
Internet: http://www.die-forstmeister.de
 
 
4 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Címkék: villamosítottunk, jegyzetanyagomat, értékkonzervatív, nyaralótelepeket, világtengerekkel, antidemokratikus, berendezkedéséig, közalkalmazottak, helyettesítésére, glaszékesztyűben, képviselőháznak, tisztviselőknek, dieselmozdonyok, tekintélyuralmi, munkaviszonnyal, országgyűléstől, szabadságharcig, köztisztviselők, kedvezményekkel, osztályfőnökünk, ellátórendszert, munkanélküliség, kényszerűségből, tésztacsomaggal, keménykalapban, szokásrendszer, magyarországon, világháborútól, terrorrendszer, legértékállóbb, magyarországot, kikapcsolódást, vasútvonalaink, gyámolításukra, nyugdíjasoknak, nemzetpusztító, tanulságos összeállítás, történelemben semmicske, török berendezkedéséig, szabadságharcig eltelt, független Magyarország, kezdetekkor meglévő, orvosok száma, időszak felére, gazdák összes, mindenkire egyaránt, egyre növekvő, hétvégi kikapcsolódást, világ egyik, szélsőséges pártok, horogkereszt használatát, máskülönben csupán, Soroksári Dunaágban, Egyesült Államokat, Horthy Miklós, Magyar Történelmi Kronológiából, Akadémiai Kiadó, Sárközy Istvánné, Bleszkányi Irén, Antall József, Herr Dréher, Nagy Gazdasági Világválság, Arpad Cziko, Hildesheimer Str,
Horváth Ildikó (#1)   2008-06-11 12:37:46
Megszakad a szívem a régi, szépséges Magyarországért!
De ami most van az már mondhatni elképesztő!
Mindenhol a korrupció, az átlagember egyre lejjebb süllyed!
Ezt már nem lehet megállítani, minden el van rontva! Ez ám a szörnyű!
Taylor (#2)   2008-09-17 15:20:30
Nem adjuk fel! Ahogy Petőfi álmodta:
" A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez; "
Adjon isten szebb jövőt!
Link
julia horvath (#3)   2009-11-19 17:06:38
veletlenul fogta meg szemem ez a rendkivul fontos article.remelem minel tobb emberhez eljut...remeny !! csak ez maradt?!
Ballán Mária (#4)   2009-11-24 08:07:46
Kedveseim!

A magyarság múltja több ezer éves. Mi ez a 89 év Trianon óta? Herzl Tivadar zsidó állam felépítésének gondolata Magyarországon született meg. A magyarság keblén nevelkedett Tom Lantos, Kertész Imre, Soros György is, akik az új zsidó állam megteremtésében munkálkodnak Magyarország területén. A Herzl féléknek köszönhetjük Trianont is. De nem lehet minket megsemmisíteni. Nem olyan fából faragták a magyart. Hiszek Magyarország feltámadásában és Horthy szellemének folytatásában. Lesz, lesz, lesz!!!!!!!!!!!!!Link


Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
07.03. 11:03 Először ültetettek be rekeszizom-pacemakert Magyarországon
07.03. 11:03 KSH: áprilisban 517 millió euró volt a külkereskedelmi többlet
07.03. 10:43 Csaló adománygyűjtőket fogtak el Budapesten
07.03. 10:43 Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákhoz képest délelőtt
07.03. 10:38 Rekordmagas az amerikai cégek adóssága
07.03. 10:16 A spanyol munkanélküliség 2,8 százalékkal csökkent júniusban
07.03. 10:16 Égett egy üzemcsarnok Pomázon
07.03. 10:05 Megkezdi az ÁSZ a Fidesz és a KDNP 2016-2017-es gazdálkodásának ütemezett e...
07.03. 10:02 KSH: 7,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom májusban
07.03. 10:01 Illegális bevándorlás - Századvég: szigorítják a német migrációs politikát
Tudjátok ?
Mi tűnik neked fel ezen a képen?
Mit láthatunk ezen a képen?
Tudtátok-e, hogy a CONTERGAN (a '60-as évek rém-gyógyszere) ÚJ ÉLETRE KEL A GYÓGYÍTÁSBAN?
Ha otthon szeretnék csapolt sört inni, akkor miket kellene beszereznem?
Mitől macska a macskaköves utca?
még több kérdés
Blog Címkék
Mélykék hosszúruha  Csak csendesen Wass Albert Te...  Mindnyájan hivatalosak  Erdőházy Hugó: Egy képről  Mi legyen a kívánságod?  A nyár...  Átölel a békesség  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Keresztény vers- „Mutasd...  Darázsfészek  Sárga rózsák  Kellemes, szép délutánt!  A másoktól kapott szeretet  Szerelem - romantika  Tallóztam  Szép  Kedvesek...  Keresztény vers- Az élő holnap  Merj nagyot álmodni...  Tallóztam  Bárhol várnak  Erdőházy Hugó: Egy képről  Alkalom a versre...  Megvédem az otthonom  Sárga rózsák  Túrókrémes palacsinta málnaszó...  Vidám, szép napot  Tallóztam  "Ha feldobják zöld, ha leesik ...  Jó reggelt, szép napot kívánok...  Szép új hetet!  Tatiosz: Szókratész boldogsága  A második Balkán-háború...  Facebookon kaptam  Túrókrémes palacsinta málnaszó...  Szép délutánt és hetet  Kellemes, szép napot!  Marencsin Mária: illúzió  Harmónia...  Az utcák kövén  Szerelem - romantika  Mányiné Prigl Olga: Sóhajtások...  Nyári dal  Szép napot, kellemes délutánt!  Cica virággal  Vicuska 288. leckéje 3 változa...  Dinnyés, szép napot!  Legyen kellemes a délutánod!  A négy szobor  Ne félj  Pozsonyi Ádám: Gizit hazavinni...  Ferenc pápa teológiája és lelk...  Mindnyájan hivatalosak  Régmúlt és jelen..:Dáma Lovag ...  Szép gondolatok...  Üdvözletem...  Túl ötven erdőn...  Ancustól szép kép  Kincs  Szép estét mindenkinek!  Szép kép  Az emberek többsége, képtelen ...  Adjon téged akkor is  Kellemes kora estét!  Testzene  Mányiné Prigl Olga: Sóhajtások...  Négy évszak  Tallóztam  ccCcc  Ha elalszol...  Az emberek többsége, képtelen ...  Új rügyek  Szél hátán  A négy szobor  Szép nyári napot , hetet  Szabó Lőrinc: Szégyen  Szép új hetet!  Mányiné Prigl Olga: Sóhajtások...  Magyaros burgonyaleves  Még mindig Zadar  Kincs  Png virág  Szép napos nyári időt  Dinnyés, szép napot!  Szakáli Anna: Rezzen a levél  Virágos  Ádventi éjszaka  Néha....  Üdvözletem...  Vicuska 289. leckéje 3 változa...  Szép délutánt és hetet  Buddhizmus és ájurvéda 2. - Bu...  Reszelt sajttal megszórt rakot...  Keresztény vers- Jézus az út!  Jó reggelt kedves látogatóim...  Darázsfészek  Számadás  Csak csendesen Wass Albert Te...  Szép nyári napot , hetet  Még mindig Zadar 
Bejegyzés Címkék
tanulságos összeállítás, történelemben semmicske, török berendezkedéséig, szabadságharcig eltelt, független Magyarország, kezdetekkor meglévő, orvosok száma, időszak felére, gazdák összes, mindenkire egyaránt, egyre növekvő, hétvégi kikapcsolódást, világ egyik, szélsőséges pártok, horogkereszt használatát, máskülönben csupán, 1990-2007 közötti, másik időszakról, világháborút elszenvedett, boldog Kádár-korszak, 1982-ben megjelent, milliószámra előforduló, néhány adatot, írásom megjelenésig, vasas szakmával, negyedét-ötödét kapja, iskolázott olvasó, elnyomó értelmiség, szegény munkások, megbélyegzett osztályban, öreg szakiktól, esztergályos kétszeres, általa gyártott, dél-amerikai közlekedést, gyár kórusában, gyár csónakházában, hazáról tanultak, tehetségmentő szolgálatok, tragédiákkal induló, egész Magyarország, valóban náci, nemzeti szocializmus, nemzetellenes szocializmus, történelmi jog-, értékeket tisztelő, nemzet sorsát, nyugdíjasoknak adott, puszta tekintélyt, villamosítottunk, jegyzetanyagomat, értékkonzervatív, nyaralótelepeket, világtengerekkel, antidemokratikus, berendezkedéséig, közalkalmazottak, helyettesítésére, glaszékesztyűben, képviselőháznak, tisztviselőknek, dieselmozdonyok, tekintélyuralmi, munkaviszonnyal, országgyűléstől, szabadságharcig, köztisztviselők, kedvezményekkel, osztályfőnökünk, ellátórendszert, munkanélküliség, kényszerűségből, tésztacsomaggal, keménykalapban, szokásrendszer, magyarországon, világháborútól, terrorrendszer, legértékállóbb, magyarországot, kikapcsolódást, vasútvonalaink, gyámolításukra, nyugdíjasoknak, nemzetpusztító, megteremtettük, visszavetítése, történelemben, természetesen, csónakházában, kronológiából, megfontolásra, hegyvidékeken, dunakanyarban, tehetségmentő, spanyolnáthát, pöttyentették, érettségizvén, elfogadhatjuk, felhasználtam, , ,
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 76 db bejegyzés
e év: 891 db bejegyzés
Összes: 23832 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4325
  • e Hét: 24420
  • e Hónap: 100593
  • e Év: 1385548
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.