Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Monsanto cég gyomirtója
  2012-09-20 21:47:38, csütörtök
 
 
A Monsanto cég gyomirtója

A kutatás bebizonyította, a Monsanto NK603 számú GMO kukoricája (glifozát ellenálló), a Monsanto cég Roundup nevű, glifozát hatóanyagú gyomirtója és a kettő együtt és külön-külön is rákot okozott a kísérleti patkányoknál hosszú távú etetés során. Fontos, hogy a glifozát szintje nem volt magasabb, mint annak az USA-ban ivóvízben engedélyezett szintje!

Sajnálatos tény, hogy glifozát tartalmú gyomirtókat nagy mennyiségben alkalmaznak hazánkban is, és egy másik, magyar kutatás bizonyította be, hogy ez a gyártó állításával szemben nem bomlik le egy éve alatt sem a talajban.

A teljes cikk angolul:
http://www.gmfreecymru.org/pivotal_papers/Seralini_et_al_final_paper.pdf


Kapcsolódó:
Szép új Monsanto-világ


Génmanipuláció
Üzlet az egészségünk és a természet rovására

Amit a génpiszkálásról mindenkinek tudnia kellene

A géntechnológia az élő szervezetek genetikailag történő módosításának módszere, melyre jelenleg a világ több országában szabadalmi oltalom vonatkozik. A gének manipulálhatósága számos izgalmas új lehetőséggel kecsegteti az emberiséget, mint pl. a hibás ún. vörös emberi gének kijavítása. Gyógyászati génmanipulációk egész sora teremthetne új korszakot az emberiség számára egy egészségesebb világban. A baj csak az, hogy a gyógyszeriparnak óriási anyagi érdeke fűződik az ezirányú kutatások hátráltatására. Helyette a génmanipuláció káros oldala kerül mindinkább előtérbe, egyre aggasztóbb módon. Növényi és állati gének manipulációjával számos ijesztően veszélyes "terméket" állítanak elő. Az állatokkal kapcsolatos kísérletek is rendkívüli aggodalomra adnak okot. A már létező génmanipulált lazacokhoz hasonló új élőlények várható megjelenése a tápláléklánc felborulását, és a vadon élő természetes génszerkezetű állatállományok eltűnését eredményezheti. Az állatok génmanipulálása rengeteg etikai kérdést is fölvet. Mivel azonban az igazi veszélyt ma még elsősorban a növényi génmanipulációk jelentik, ezen az oldalon most csak arról írok.

A legsúlyosabb veszélyt a génmódosított szervezetek spontán géntranszfere jelenti.
Az egyik fajta ilyen transzfer úgy történik, hogy a génpiszkált növénybe ültetett antibiotikum rezisztenciát okozó gének átkerülnek a genetikai "kurvák", azaz a baktériumok DNS láncába, amitől a baktérium ellenállóvá válik az antibiotikummal szemben. Az ilyen génekkel felvértezett növények már ma is komoly gondot okoznak. Ausztráliából kell importálni méheket dollármilliókért az amerikai kontinensre, mert a méhek kórokozói rezisztenssé váltak azon országokban, (USA és Argentina) ahol antibiotikum rezisztenciát okozó géneneket tartalmazó GM terményeket termesztenek.
Egyelőre még csak a méheket tizedelik a rezisztenssé vált baktériumok, de egyszer a jövőben ezek a növények lehetnek az okai egy igen puszító világjárványnak, melynek az emberiség lesz az elszenvedője, mert semmivel sem fogunk tudni védekezni majd.

A másik fajta géntranszfer, amikor is átporzás útján változik meg a hagyományos termények, sőt akár vadon élő egyedek génállománya, ezzel a génpiszkált termékek mesterséges génjeinek terjedését visszafordíthatatlanná teszi. A géntechnológia útján előállított növények szabadföldi termesztése, és azok fogyasztása mai genetikai ismereteink szintjén nem más, mint Istennel való kockázás, szabadalmakkal védett kipusztítása a természetes úton fejlődött haszonnövényeknek, valamint a vad fajok természetellenes irányban való befolyásolása, végső soron pedig az élővilágon, és embereken végzett kísérletezésnek tekinthető. A géntechnológiai multik gyakorlatilag globális genetikai környezetszennyezést végeznek, aminek a következményei beláthatatlanok. A növények spontán géntranszfere nem csak biodiverzitást képes csökkenteni, de ugyanilyen módon átkerülhetnek a már említett antibiotikum rezisztenciát okozó, vagy a mérgeket termelő gének is a többi növényre.

A génmanipulált növények elterjesztése nem csak hogy gyökeresen ellentétes a fenntartható fejlődés irányvonalával de éppen a hibás - monokultúrás, intenzív és vegyszeres - gazdálkodási forma továbbéltetését vetíti előre, lévén az egyik legfontosabb génmanipulációs eljárás lényege, hogy a növény a gyomirtókkal és más vegyszerekkel szemben ellenállóvá váljon. Az így előállított termék lehetséges, hogy valamivel majd olcsóbb lesz a piacon, de az intenzív mezőgazdasági művelés során tönkretett, szétmérgezett, élelmiszertermelésre alkalmatlanná tett földek, mérgekkel átitatott felszíni vizek később nem csak az egészségünkön, hanem mindannyiunk pénztárcáján bosszulják majd meg magukat.

Visszatérve a géntranszferhez. A természet mechanizmusa úgy működik, hogy amikor kialakul egy spontán génmutáció, ami javítja a túlélést, akkor az először a saját fajtájának körében terjed el, majd számos más fajba is átkerül. Később pedig a rendkívül nagy egyedszám miatt egy fajta átalakulási kényszer veszi kezdetét olyan növények esetében is, melyek igen-igen távol állnak attól a fajtától, melyben az új gén eredetileg kifejlődött. Az óriási egyedszám viszont rögtön biztosítva van azzal, hogy a GM növényeket hatalmas területeken, monokulturálisan termesztik. Horror!

Az ember a géntechnológiák alkalmazásával súlyosan veszélyezteti a biodiverzitást (biológiai sokféleséget), és elősegíti a természet iparosítását, homogenizálását, egységesítését. Nem beszélve arról, hogy a génmanipulált organizmusok egészségünket érintő hatásairól kutatások hiányában szinte semmit sem tudunk, így alkalmazásuk a legnagyobb felelőtlenség, amit ember elkövethet. A profitérdekelt multik nyomulása beláthatatlan következményekkel járhat, miközben az egész génmanipulációs történet egy olyan elméletből kiindulva kezdődött meg, melyről már régen tudjuk, hogy alapjaiban hibás.

Ipar egy hibás elméletre alapozva - A genetikai determinizmus

A genetika általános elmélete, a genetikai determinizmus azt állítja, hogy minden egyes gén meghatároz egy, és csakis egy, rá jellemző fehérjét, vagy fehérje domént (a fehérje szerkezetének egy részét). Ezen elmélet alapján támadt az az ötlet, hogy egy bizonyos tulajdonságért felelős fehérje génjét ki lehet venni az eredeti (donor) szervezet genomjából, és át lehet tenni egy másik (a befogadó) szervezet genomjába. Azt remélték, hogy az új szervezetben a beillesztett gén ugyanazt a fehérjét fogja termelni, mint amelyet a donor szervezetben is termelt.

Ezt az elméletet alapul véve kezdtek neki a Humán Genom Projektnek is. Mivel több, mint százezer emberi fehérjét ismerünk, a tudósok azt jósolták, hogy az emberi genom is kb. százezer génből áll. Amikor a szekvenálási munka befejeződött, kb. 30 ezer gént találtak. Ennyi gén jelenléte nemcsak hogy a százezer-féle fehérje jelenlétét nem tudta megmagyarázni a klasszikus genetikai determinizmus elve alapján, de azt sem, hogy mi a felelős az emberi faj sokrétűségét jellemző számtalan örökölhető tulajdonságért. Ennél még néhány növény is több gént tartalmaz, pl. a rizsnek is majdnem 50 ezer génje van. Kiderült, hogy a hiba nem az emberi gének számában, hanem az elméletben van. Úgy néz ki, hogy számos gén nem csak egyetlen meghatározott fehérjét, hanem többet is képes kódolni. Például, ugyanaz a gén a májban az enoláz enzimet, a szemben pedig a szemlencse egyik építő anyagát kódolja. A rekordot a Drosophyla nevű légy tartja egy olyan génnel, amiről bebizonyosodott, hogy minimum 16 tagú fehérje családot képvisel, de elméletileg akár 38016 fehérjét is elő tud állítani. Az emberi gének többsége két, vagy több fehérjét is kódolhat. Azoknak a humán géneknek a száma, amik csak egyetlen fehérjét kódolnak, nagyon kevés.

Amíg nem értjük, hogy ez hogyan lehetséges, addig mindenfajta szabadföldi kísérletezés a génekkel az élet gyökeres átalakulását, degradálódását, sőt bizonyos értelemben a pusztulását is előidézheti a Földön. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a génmanipulációt ideje korán a laboratóriumokon kívülre vinni óriási felelőtlenség volt, mert akármit is mondanak a technológia támogatói, valójában fogalmuk nincsen arról, hogy a megváltoztatott gének pontosan milyen hatással bírnak majd az élelmiszer beltartalmára, hogyan változtatják majd meg akaratlanul más növények génállományát, vagy hogy milyen hatással lesz a génpiszkált növény elfogyasztása az egészségünkre, vagy az azzal táplált állatok egészségére, és így közvetve ismét az emberek egészségére.

A növények genetikai módosításának veszélyei felmérhetetlenek. A génmanipulált mezőgazdasági növényeknek a vad, vagy legalábbis manipulálatlan fajtákkal való összeporzása nem csak befolyásolni fogja az eredeti növény genetikai adottságait, hanem ezzel összefüggésben beláthatatlan hatással lesz a biotermékekre is, melyek a piaca a tudatos vásárlói réteg kialakulásával Európában ma exponenciálisan növekszik. Az átporzással módosult növény nem lesz bio termék többé, az puszta genetikai termékké devalválódik. Bizonyos haszonnövények természetes állományai már most kezdenek eltűnni a spontán átporzás által. A veszély pedig nem csak azokat érinti! Francia kutatók már 1998-ban bebizonyították, hogy a haszonnövények megváltoztatott génjei egészen más nemzetséghez tartozó vadnövényekre is átterjedhetnek! Többek között így alakultak ki, az úgynevezett szupergyomok, melyek - a génpiszkált növényhez hasonlóan - ellenállnak a gyomirtónak. A génpiszkálás hatásai már ma is riadót fújnak a független kutatók és mezőgazdászok fejében, pedig még csak az elején tartunk a kutatásoknak, a génpiszkálók pedig eltitkolják a negatív hatásokat.

Nagy-Britanniában a leedsi egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a GM-tápból a módosított gén beépülhet-e a szarvasmarháknál a bendőbaktériumokba. Bár a táp rövid ideig tartózkodik az állat bendőjében, a genetikai módosulás bekövetkezett. Így, ha a GM takarmányban antibiotikumnak ellenálló gén volt, akkor az a kérődzők bendőjében élő baktériumokat is ellenállóvá tette. (Forrás: FEMS Microbiology Letters, 191)
A GM burgonyát tartalmazó tápon tartott patkányok gyomor- és bélfalának szövettani vizsgálatakor pedig kiderült, hogy a karfiol mozaikvírus genetikai módosításban használt génjének hatására a sejtekben felgyorsult a sejtosztódás, ami vastagbélrák kifejlődéséhez vezet. (Forrás: Lancet, 354)

A genetikailag módosított növények szabadföldi parcellás termesztése során a célgén átkerülhet a táplálékba és a talajvízbe, így az ember emésztőcsatornájába kerülhet, potenciális veszélyt képezve az ember bélrendszerére. Emlékezzünk még a cikk elején említett antibiotikum rezisztenciát okozó génekre! És ez csak a jéghegy csúcsa!

Arról is beszélni kellene, hogy a kutatások bebizonyították, miszerint a növényi táplálék lebontásakor keletkező örökítőanyag-darabkák, az úgynevezett mikroRNS-ek (miRNS)
az állati és emberi vérkeringésbe is bejutnak, és ott közvetlenül befolyásolják egyes gének kifejeződését. Egy génmódosított növényből származó miRNS pedig a legkülönfélébb súlyos betegségek sorozatát képes indukálni a szervezetben, miközben az orvosoknak fogalmuk sincs mi folyik a háttérben.

A Monsantóról

A géntechnológiai piac uralkodó cégei a Monsanto, a Syngenta és a Dow AgroSciences. Ezek közül a Monsanto-t érdemes kiemelni, mivel ő a legnagyobb, és egyébként is minden szempontból csak "legekben" lehet róla beszélni. A Monsanto a világon a legnagyobb géntechnológiával (is) foglalkozó cég. És nem csak a legnagyobb, de a legtőkeerősebb, és legbefolyásosabb génpiszkáló is egyben. A Monsanto felelős a génmanipulált növények erőszakos terjesztésért is a világban. A cég az emberi jogokat a világon legjobban megsértő vállalatok listájának élmezőnyében szerepel minden évben, és a világot legjobban mérgező vállalatok élbolyához tartozik. 1995-ben az 5. helyen végzett az USA-ban ebben a tekintetben. Csak ebben az évben több mint 20.000 tonna toxikus anyaggal szennyezte a levegőt, a vizeket és a földet. Tevékenységéhez számos tömeges haláleset, és visszafordíthatatlan egészségkárosodás fűződik. A Monsanto beruházásai szinte kivétel nélkül mind környezetszennyezőek, sőt egyes esetekben katasztrófákkal fenyegeti az emberiséget. Egyik emlékezetes esete az Annistoni, amikor is pontosan tudták, hogy rákkeltő PCB-vel szennyezték a környezetet 40 éven keresztül. Az egész kísértetiesen emlékeztet az Erin Brockovics c. filmben történtekre. És ez csak a jéghegy csúcsa. El lehet képzelni, hogy mennyi környezetszennyezést sikerült a cégnek eltitkolnia/eltitkoltatnia jó pénzért. Az amerikai polgárok már tudják, hogy ahová a Monsanto beteszi a lábát onnan menekülni kell.

Mint a legnagyobb géppiszkáló, a génmanipulált termékek erőszakos terjesztésében a Monsanto jár az élen. A génmanipuláció eddigi története gyakorlatilag idomul a Monsanto-hoz, az ugyanis szinte másról sem szól, csak a pénzről, folyamatos hazudozásról, információk és adatok eltitkolásáról, sumákolásról, korrumpálásról, agymosó propagandáról, a törvényekkel való visszaélésekről. A lista végtelen, de héhány jó példa közülük ezen az oldalon elolvasható. Ha valaki jobban kíváncsi a Monsanto tevékenységére, annak ezt a két cikket ajánlom:

http://zpok.hu/cikk.shtml?x=30510
http://epa.oszk.hu/00000/00005/00015/korny5.html

A forradalommost.hu filmajánló oldala (melyet csak ajánlani tudok) tartalmaz egy itthon nem bemutatott filmet is a Monsanto-ról. A címe: A világ a Monsanto szerint.
Érdemes megnézni.

A profit erőszaka az emberiségen

A mind nagyobb gazdasági haszon reményében egyre több kísérletet folytatnak különböző tudományos és ipari fejlesztési céllal felállított laboratóriumok és mind erőszakosabban és egyre nagyobb tömegű új termékkel jelentkeznek a piacokon. Mivel azonban a kutatási költségek nagyok, a bevezetést megelőző hatásvizsgálatot a költségek megtakarítása végett legtöbbször egyszerűen el sem végzik, ezért a genetikailag átalakított organizmusok szabadon bocsátása akár ökológiai katasztrófát is okozhatnak. 2005 novemberében került napvilágra az a kutatási anyag, melyben egy génmanipulált borsóról bizonyosodott be, hogy allergiát, és tüdőkárosodást okoz. Ha egy profitérdekelt cég anyaga lett volna, sosem került volna a nyilvánosság elé, ebben biztosak lehetünk.

A biotechnológiai multinacionális magáncégek, élükön a Monsanto-val dollár milliárdokat fektettek be a tiltakozások ellenére olyan genetikailag módosított termékek kifejlesztésébe, amelyekre valójában senkinek nincs szüksége, azokat a fogyasztók egyértelműen elutasítják. Az EU felmérése szerint a fogyasztók több mint 70%-a nem akar genetikailag módosított élelmiszereket fogyasztani. A maradék pedig vagy nem is tudja miről van szó, vagy abban a teljesen téves, a génpiszkálót szócsövei által sulykolt hitben ringatják magukat, hogy ez mennyire de mennyire jó nekik és az emberiségnek.

A génpiszkáló cégek közben az amerikai kormány és a WTO szervezetének segítségével, valamint rengeteg pénzzel nyomulnak be kéretlenül a piacokra. Ha egy ország védekezni akar ellenük, nem haboznak akár diplomáciai eszközöket is bevetni. Tipikus eset volt amikor a zágrábi amerikai nagykövetség 2001 november 28-án memorandumot küldött a horvát környezetvédelmi miniszternek, melyben gyakorlatilag megzsarolták a horvát kormányt, hogy ha megszavazzák a genetikailag módosított élő szervezetek, és az azokból készült termékek behozatalának és forgalmazásának tilalmát, akkor az USA a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fog fordulni, hogy a szabadkereskedelmi egyezményben foglalt jogait érvényesítse. Amikor az EU-val volt gondjuk, ugyanígy jártak el. A génpiszkáló multinacionális cégek rávették George Bush-t hogy Kanadával és Argentínával közösen kezdeményezzenek vitarendező eljárást a WTO-nál, azzal vádolva az Európai Uniót, hogy a genetikailag módosított szervezetekre vonatkozó 1998 óta érvényben lévő moratórium korlátozza a szabad kereskedelmet. Jelenleg tehát az amerikai kormány és a WTO, rajtuk keresztül pedig a génpiszkálók mondják meg, hogy mit egyenek az emberek. Néhány tisztán látó "tökös" kormány kivételével (Zambia, Kenya, Görögország) nem nagyon akadnak olyanok, akik elküldenék őket melegebb éghajlatra.

Hiába volt és van például az azóta is tartó tiltakozás és aláírásgyűjtés Európa szerte, és az interneten is, végül az EU meghátrált, és 2004-ben engedélyezte több génmódosított fajta forgalmazását. Ugyanebben az évben ősszel felvették az engedélyezett vetőmagok fajtalistájára a Monsanto 17 génmódosított kukorica fajtáját, majd 2005 augusztus 8-án az Európai Bizottság engedélyezte Európában a MON863-as jelzésű kukoricafajtát takarmányozás céljára, annak ellenére, hogy az EU 25 tagállamából 14 szavazott az elfogadás ellen! Ilyenkor joggal merül föl az emberekben a kérdés, hogy kiket képvisel az Európai Bizottság?! Kevéssel később emberi élelmezés céljára is jóváhagyták a MON863-at, annak ellenére, hogy a Monsanto-tól időközben kiszivárgott egy bizalmasan kezelt 1139 oldal terjedelmű dokumentum, melyből kiderül, hogy a cégnél jól tudták, hogy az ezzel a fajtával etetett patkányokban vérképzési zavarok, veseproblémák és magas vércukorszint alakul ki!

Azzal hogy az EU lényegében beadta a derekát, félő, hogy a világ többi része is kénytelen lesz előbb-utóbb elfogadni a génpiszkált élelmiszereket. Már csak a kormányzatokon múlik a dolog, a biotech cégek viszont semmitől sem riadnak vissza. Tudósokat pénzelnek a hazugságaik terjesztésére, és az emberek meggyőzésére, valamint kormánytisztviselőket vesztegetnek meg, hogy szabad utat kapjanak a termékeik. Az amerikai Monsanto céget éppen a közelmúltban (2005 januárjában) büntették meg másfél millió dollárra emiatt, de hát mi másfél millió egy ekkora cégnek? Mintha minket 20 Ft-ra büntetnének gyorshajtásért...

Közben ahogyan ezt az USA-ban már perek százai bizonyítják, a genetikai manipulátor cégek sorra perlik be a normális növényeket termelőket az elmaradt jogdíjért, miután előzőleg lefertőzték génmanipulált pollennel a szomszédos farmokat. Ezekben az esetekben az amerikai bíróság mindig megítéli a kártérítést a génpiszkálóknak, miközben az eredeti, természetes génállományú haszonnövények lassacskán eltűnnek ezekről a területekről. Amikorra majd minden növény átporzódott, a génpiszkáló cégek busás összegeket zsebelnek majd be az emberiség élelmezése kapcsán a szabadalmaikból. Azokban az országokban, ahol a génmanipulált növények termesztését engedélyezik, a parasztokat senki sem védi meg a génpiszkálóktól, a folyamat végén pedig az következik, hogy a föld a géntechnológiai cégek tulajdonába kerül majd. Úgy hiszem nem kell ecsetelnem ennek a következményeit.

Csak a profitról, a pénzről szól a génmanipuláció is, mint az Iraki háború. (Irakról még külön is lesz szó) Az eredeti cél, az éhezés kiküszöbölése érdekében pedig (amiért egyáltalán érdemes lett volna elkezdeni az egész génmanipulációt), semmi sem történik, marad minden változatlanul. A génpiszkáló cégek élükön a Monsantoval minden olyan országot megerőszakolnak a termékeikkel ahol elviekben elegendő pénz van a termékek kifizetésére, és ahol megtalálják a megfelelően korrumpálható politikus-egyedeket. A lelkiismeretlen, lepénzelt tudósok, és korrupt politikusok segítségével elveszik a fogyasztóktól a választás szabadságának jogát, a gazdákat pedig függővé teszik az óriáscégektől. A becsapott gazda már csak akkor fog ébredni, amikor rájön, hogy nem tudja másképp értékesíteni a terményét, szinte csak ezeken a cégeken keresztül, és persze sokkal alacsonyabb áron.

A világ számos országában, főleg Ázsiában gyakorlat, hogy a mezőgazdasági termelők a vetőmagot egy arra szakosodott multitól (pl. a SUKI Agricultural Company) vásárolják meg, majd a termelési folyamat részeként a mérgező kemikáliákat is tőlük kapják, a végén pedig a terményt is nekik értékesítik, úgy hogy az addig felhasznált anyagokat levonják tőlük. Ezek az emberek tulajdonképpen a vegyipar rabszolgáiként dolgozzák le az életüket mérhetetlen szegénységben. A multinacionális cégek még azt is elérték, hogy a biztosítótársaságok ne biztosítsák azon gazdák földjein a termést, melyek nem tőlük veszik meg a vetőmagot, és biogazdálkodást kívánnak folytatni. A SUKI-hoz hasonló cégeknek most az az érdeke, hogy a génmanipulált vetőmagot adják el a gazdáknak, mert nagy rajta a haszon, mit sem törődve a következményekkel.

Hazugságok, és termékek

A génmanipulált terményeket egy külön erre a célra fenntartott, a maffiára emlékeztető hálózaton keresztül értékesítik, gondosan ügyelve arra, hogy a felhasználó, és a fogyasztó) elől a lehető legjobban rejtve maradjon a termék génmanipulált származása. A hazai sertéstenyésztők pl. egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy a Magyarországon forgalmazott sertéstápok 85-90%-ban génkezelt amerikai szóját tartalmaznak. A húst vásárlók előtt pedig végképp elhallgatják, hogy a sertés milyen táplálékon lett nevelve, mivel a jelenlegi EU-s szabályozás értelmében az állati eredetű élelmiszerek esetében ez nem kötelező! Ez ellen aláírásgyűjtés is folyt a közelmúltban. A Greepeace egymillió aláírást adott át 2007 februárjában az európai egészségügyi biztosnak, hogy a készülő európai alkotmány szellemében vegyék napirendre egy olyan törvény megalkotását, mely megakadályozza, hogy a "hátsó ajtón" beengedje az EU a nem kívánt GM élelmiszereket.

Miközben titkolóznak, a géntechnológiai cégek folyamatosan hazudoznak a sajtóban termékeik ártalmatlan mivoltát hangsúlyozva, és magukat gyakran mint a világ megmentőit tüntetik föl, akik megoldják a mezőgazdaság problémáit és segítenek az éhezőkön, pedig az igazság pont ennek az ellenkezője, mint azt majd látni fogjuk. Sokszor annyira átlátszóan művelik a félrevezetést, hogy az már bicskanyitogató. Az egyik különösen sokat hangoztatott süket szövegük, hogy az amerikai lakosság elfogadja a GM élelmiszert. Szerencsétlenek ezzel szemben csak azért nem tiltakoztak eddig, mert a nagy többségük egyszerűen nem is tudta, hogy mit eszik! A GM cégek elleni tiltakozás elég erős Európában, ami fokozódik azóta, hogy ugyanazok a Brüsszeli bürokraták, akik előzőleg még a piacra kerülő uborka görbületét is leszabályozták, engedtek a Monsanto nyomulásának, és ebben a súlyos kérdésben a fejünk fölött döntöttek. Az USA-ban és Kanadában élők csak mostanában kezdtek ébredni.

Génmanipuláció útján a legkülönbözőbb termékeket hozták létre, ezeket négy fő csoportra lehet osztani:

1.) Terminátor-öngyilkos vetőmagok
2.) Mezőgazdasági kártevőkkel szemben ellenálló fajták
3.) Vegyszerekkel - főleg gyomirtókkal - szemben ellenálló növények
4.) Nagyobb hozammal bíró fajták (nagyobb méret, tápérték megváltoztatása)


1.) Közvetve az egyik legveszélyesebb ezek között a terméketlen magokat hozó növényfajták, az ún "terminátor-öngyilkos vetőmag". Ezeket szándékosan azért találták ki, hogy ne tudjon a termelő a következő évre vetőmagot tartalékolni, és így mindig kénytelen legyen a biotech cégektől megvásárolni azt jó sok pénzért. Az átporzás miatti spontán genetikai módosulás okán azonban globális éhínség fenyeget bennünket majd azokban a térségekben, ahol nem tudják majd megfizetni a génpiszkált vetőmag extra profitját. Arról nem beszélve, hogy az egyébként szaporodóképes, vagyis magot is hozó génkezelt növények magjainak elvetése is csak akkor lenne lehetséges a génpiszkáló elképzelése szerint, ha a paraszt jogdíjat fizet a génpiszkálónak, de ez már egy másik téma. Jól jelzi azonban azt a tényt, hogy a génpiszkálóknak még véletlenül sem célja a világ élelmezési problémáinak megoldása, mint azt folyton hangoztatják. Őket kizárólag a profit érdekli, semmi más. A biotechnológiai cégek egyik fő érve az ellenálló, szárazságtűrő, nagyobb hozamú igénytelen fajták génmanipulációs előállítására az, hogy az emberiség jövőbeni élelmezését nem lehet majd másképp megoldani, és hogy már ma is hány milliárd ember éhezik, akik számára ez jelenti majd a megoldást. Ezzel ellentétben azt látni, hogy az a néhány globális cég, akik az egész génmanipuláció befektetői, és annak haszonélvezői, pénzéhes és kapzsi vállalat-óriások, akik termékeiket a fejlett nyugati világra akarják tűzzel vassal ráerőszakolni, (mert itt nagyobb profitot tudnának elérni) de a rászorulóknak soha nem adnak!!! Kivéve persze, ha valami hátsó szándékuk van vele. Mint például Irakban. (lásd később) Ennek ismeretében azonnal megdőlnek a a génmanipuláció mellett humanitárius szempontokkal agitálók propaganda-érvei. Dél-Amerikában egyébként folyamatosan kezdik kiszorítani őket, mint ahogy minden környezet- és emberellenes USA érdekeltséget.

2.) A másik fő veszélyt a mezőgazdasági kártevőkkel szemben ellenálló fajták jelentik. A növények által termelt méreg-védőanyagok csak ideiglenesen képesek megvédeni a növényt, ugyanakkor a termelt mérgek mennyisége nagyon sok körülménytől függ, végső soron szabályozhatatlan, és ezek az anyagok az állati és emberi szervezetbe jutva is kifejtik a nem éppen jótékony hatásukat. A termelt méreg ugyanakkor a talajban maradva végzi "áldásos tevékenységét". Szennyezi a talajvizet és lehetetlenné teszi az ember és a környezet számára hasznos rovarfajok és más létformák életét azon a területen.

Ilyen fajta, a kukoricamoly ellen génkezelt kukoricát akarnak Magyarországon is engedélyeztetni. (Holott a hazai fajtákban a molyok okozta kár gazdaságilag teljesen jelentéktelen, a molyokkal szembeni ellenállóképesség tehát felesleges tulajdonság.) Egyrészt az átporzási kockázat, mint a szél által beporzott növények esetében általában, ebben az esetben is ijesztően magas, másrészt ez a fajta módosítás több különböző nem kívánt anyag megjelenését eredményezi a magvakban, valamint a tápértéket is összevissza befolyásolhatja, mint az már ismert többek között a szója kapcsán. A terményben megjelenő ismeretlen és egészségre káros, allergiát és különféle szervi megbetegedéseket okozó alkotóelemek, amelyek távol tartják a kártevőket, fogyaszthatatlanná teszik az olyan élelmiszereket, amiben ezekből van, beleértve az ilyen terménnyel táplált, haszonállatok húsát, tejét. Az ebbe a kategóriába tartozó génmanipulált növényekkel kapcsolatban azt hazudják, hogy azért jó, mert hogy nem kell vegyszerekkel permetezni. Mint tudjuk, a haszonnövényeknek többféle kórokozója is van, a legkülönbözőbb penészgomba féléktől kezdve a csigákig, a vegyszerektől tehát nem mentesíti a mezőgazdaságot ez a megoldás, mert hogy csak egyetlen dolog ellen véd, a többi kártevő ellen továbbra is védekezni kell. Persze a "jól bevált" mérgekkel, vegyszerekkel. Ehhez persze tudni kell, hogy a világ génmódosított terményeinek többsége ma még nagyüzemi termelésből származik. Az ilyen üzemekről pedig tudjuk, hogy nyereségérdekeltségből akár az ördögnek is eladják magukat. Akkor meg főleg, ha az üzem "szakértőit" a génpiszkáló cégek kellően korrumpálták. Kisebb gazdaságok között ezzel szemben csak olyat találunk, melynek gazdája valamilyen kényszer folytán termel génpiszkált terményeket.

Az egészségre káros, sőt mérgező(!) terményeket aztán el kell adni valahol. Felmerül pl. a kérdés, hogy vajon kinek értékesítik a Kínai Népköztársaság területén egyre nagyobb tömegben termelt emberi fogyasztásra alkalmatlan, saját mérget termelő GM rizsfajtát? Európának? Csak mert a Greenpeace információi alapján kínai GM-rizs kezdett beáramolni az öreg kontinensre, ami miatt tiltakozások is voltak. 2001-ben a kínai People's Daily még arról számol be, hogy az egészségügyi miniszter fel akarja számolni az mérgező rizst illegálisan termelőket, négy évvel később viszont megjelenik ugyanaz a rizs az Európai piacon, miközben "a szervek" állítólag folyamatosan küzdenek ellene Kínában.

3.) A harmadik fajta génmanipuláció kifejezetten az intenzív mezőgazdasági kultúrát (ha ezt lehet egyáltalán kultúrának nevezni) erősíti. Cél nem titkoltan a vegyszerekkel szembeni ellenállóság növelése, hogy aztán a nagyüzemek nyugodtan gyomirtózhassanak, vagy olyan erős rovarirtó mérgeket is használhassanak, melyek amúgy magát a növényt is károsítanák. Hogy mi lesz a vizeinkkel, a benne élő halakkal, és hogy mire lesz még használható az így tönkretett földterület, az senkit nem érdekel. Nem beszélve arról, hogy ezzel tovább fokozódik az emberek által a szervezetbe bevitt mérgek mennyisége.

A Monsanto termeli a világon a legtöbb "Roundup" nevű gyomirtószert. Ez a fajta gyomirtó a talajban felhalmozódik és idővel a termesztett növényeket is károsítja. Mivel a növények meddők lesznek, a farmerek kénytelenek megvásárolni a Roundup-rezisztens (Roundup ready) génmanipulált vetőmagokat a Monsanto-tól. Ezzel a módszerrel függőséget alakítanak ki a gyomirtó és a magok felől is. Mindkét termék jogvédett, és különösen magas áron kapható. Az már csak az egész Csimborasszója, hogy bebizonyosodott: a gyomirtóval szemben ellenállóvá tett fajok rövid idő alatt átadják az őket ellenállóvá tevő gént a gyomoknak, így alakultak ki a ma már csak "szupergyomoknak" nevezett növények. Az eredmény: egyre több és több vegyszer használata az adott területen.

Ezekben a roundup-ready növényekben van az az antibiotikum-rezisztencia gén is, mely már át is került a méheket pusztító baktériumok DNS-ébe, ami miatt tömegesen pusztulnak a méhek, mert a méhészek nem képesek kezelni a fertőzést.


Szintén a Monsanto terméke a Roundup Ultra, a már említett gyomirtó szer kereskedelmi forgalomban nem kapható változata, melyet rendszeresen használnak úgynevezett tiltott termények (kábítószer gyártására alkalmas növények) megsemmisítésére. Igen ám, de a coca-ültetvények irtása után a Roundup Ultrával kezelt földeken már olyan a megélhetéshez szükséges termények sem teremnek meg többé, mint a banán vagy a kávé. A szernek való kitettség ráadásul bizonyítottan rákot, bőrmegbetegedéseket, spontán abortuszt vagy koraszülést, bél- és idegrendszeri károsodásokat okoz. Akinek a földjét Roundup Ultrával kezelték, az vagy elmegy egy nagyvárosba, hogy egy hűtőszekrény dobozában lakva dolgozzon valahol éhbérért, vagy áttér a Monsanto monokultúráinak egyikére, melynek a jövedelmezősége szintén csak arra elegendő, hogy a termelőnek legalább ennie legyen mit.

4.) A negyedik fő kategória a hozamnövelő génmanipuláció, amikor pusztán az adott növény termésének, magjának a méretbeli megnövelése, vagy a tápérték megváltoztatása a cél. Az egyik ilyen, szűk körű nyilvánosságot kapott eset volt, amikor a Monsanto a szója beltartalmi értékét változtatta meg. A forgalmazásra kész GM szójában 27%-kal több volt a tripszin inhibitor, egy potenciális allergén, ami a fehérje emésztést gátolva heveny allergiás reakciót vált ki, továbbá a hasnyálmirigy sejtjeinek a megnagyobbodását is okozza a patkánykísérletek szerint. Ráadásul a tripszin szint a normális duplájára emelkedett sütés közben. Jóval kevesebb volt viszont benne több azon tápanyagok közül, amelyek az eredeti szóját jellemzik, és ami miatt a szóját általában fogyasztják, mint amilyen pl. egy esszenciális aminósav, amely egy fito-ösztrogén kulcsanyag. A lecitin szint viszont szintén magas volt, ami miatt az ezzel táplált tehenek nagyon zsíros tejet adtak. A tripszin és a lecitin együttes jelenléte viszont csökkent növekedést okoz az állati szervezetekben, így az emberekben is. A megemelkedett tripszin szintet a Monsanto elkendőzte olyan módon, hogy az engedélyeztetési eljárás során a kísérlettel nem összefüggő részletekhez sorolták be.

Az USA az emberiséget akarja kiirtani

Mielőtt a bekezdés címe alapján bárki azt gondolná, hogy "na ez azért túlzás, és itt álljunk meg", olvassa el mindenki ezt az írást! William F. Engdahl, publicista és író nem régen mutatta be: A pusztítás vetőmagvai. A genocídium geopolitikája c. könyvét. Az író a génmanipulált növények terjesztési mechanizmusáról ír benne, és többek között részletesen taglalja, hogyan tette tönkre az USA a hajdan virágzó Argentin gazdaságot a Monsanto génmanipulált szójájával. Az is kiderült, hogy az amerikai megszállók Irakból eltüntették a GMO mentes növényeket őrző teljes génbankot, ugyanakkor génmanipulált vetőmagvakat osztogattak a parasztoknak szinte ingyen. Kiderül a könyvből, hogy már 2006-ban forgalomba kerültak olyan gabonafélék, melyek fogamzásgátló hatásúak, később olyan is, mely a férfiakat teszi nemzőképtelenné azáltal, hogy spermiumok elleni antitesteket termel. Az Epicyte nevű cég úgy mutatta be spermaölő kukoricáját, mint egy hozzájárulást a világ "túlnépesedési" problémájának megoldásához. A cikk önmagáért beszél, felesleges lenne bármi egyebet hozzáfűznöm. William Engdahl a Demokratának is adott egy interjút, amit érdemes elolvasni.

Amit Engdahl írt és mondott a terméketlenné tevő kukoricáról, az 2008 őszén be is igazolódott. Egy Ausztriában végzett kísérletsorozat bizonyította be, hogy a csupán 33%-ban génmanipulált kukoricával (NK603xMON810) etetett egereknek jelentősen csökkent a termékenységük és utódaik súlycsökkenése szignifikáns eltérést mutatott a harmadik és negyedik generációban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) 2005-ben engedett zöld utat ennek a fajtának. Független szakértők kísérletei nélkül, kizárólag a Monsanto kutatási adataira támaszkodva(!) az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy "nem valószínű, hogy az NK603 x MON810 kukoricának káros hatásai lennének az emberi és állati egészségre". Ez kiválóan példázza, hogy mennyire rosszul működik a GM növények kockázatelemzése Európában.
A kérdéses fajta egyébként Magyarországon is engedélyezett az élelmiszerben és az állati takarmányokban.

Hogy mi újság Magyarhonban?

Miközben a média és a nép a Gyurcsány botrányra, nevezetesen az indokolatlan és szadista rendőrségi fellépés körüli eseményekre figyelt, az országgyűlés 2006 november végén elfogadta az európai bizottság által erőszakolt - tudományosan értelmezhetetlen és a gyakorlatban kivitelezhetetlen - koegzisztencia törvényt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag semmi sem szabhat gátat többé a génmanipulátor cégek tevékenységének hazánkban. Két fontos cikk a témában:

Búcsú a GMO-mentes Magyarországtól 2006.11.28 (Index)
Multik akadályozzák a vizsgálatainkat 2006.12.12 (Index)


(Fotó: Indymedia.org)

Ha sürgősen nem lépünk valamit, a magyar mezőgazdaság a padlóra kerülhet. Senki sem véd meg bennünket, csak mi magunkat, azzal, hogy a termőföldek tulajdonosai, a városok és falvak lakossága dönt úgy, holnaptól génpiszka-mentes övezetté nyilvánítjuk a helyet ahol élünk, a földet, ami a kenyerünket adja.
A baj az, hogy a magyarok tájékozottsága ügyében sincs okunk dicsekvésre. A tényserű, szakértői tájékoztatás hiánya, és az amúgy tendeciózusan manipulált információk terjesztése egyértelműen a multik érdeke volt. Még a kereskedelmi médiumokat is bevonták a propagandába. 2006 januárjában egy a génmanipulációról szóló irányított "vitaműsorban" a képernyőn az a definíció jelent meg, hogy "a génmanipuláció = az élő szervezetek genetikai módosítása a jó tulajdonságaiknak erősítése érdekében". Hogy ez a hazugsággal teli, nyilvánvalóan a génpiszkálók által pénzelt műsor utólagos felháborodás nélkül lemehetett a televízióban, jól jelzi a hazai tájékozottsági szintet, és politikai akaratot. Később a génmanipulátor cégek még az MTA lefizetett "tudósait" is hadrendbe állították. Ezen "tudósok" cikket írtak Belgiumban arról, hogy milyen jó lenne Magyarországnak ha a génmanipulált növényeket termesztenénk, majd több lépést is tettek annak érdekében, hogy a magyar fajták génbankját a GMO-lobby rendelkezésére bocsássák. Erről még később szólok.

Közben a génmanipulált termékekkel kapcsolatos bűncselekmények, mint pl. a Magyarországra illegálisan becsempészett génmódosított kukorica ügyében semmilyen komolyabb lépés nem történt. Elmaradt a GMO kukoricát hazánkba importálók felelősségre vonása, és magot megvásárló termelők felkutatása érdekében sem tettek egy lépést sem. Az a kukorica tehát valahol már megtermett és mi elfogyasztottuk. Hogy hol került forgalomba, és hogy a termésből tettek félre vetőmagot a további szennyezéshez? Semmi bizonyosat nem tudhatunk róla.

Nem köztudott, hogy Magyarország - a hazai mezőgazdaság hányatott sorsa ellenére - jelenleg még mindig Európa egyik legnagyobb vetőmag előállítójának számít. Piaci pozícióink megőrzése érdekében elemi érdekünk lett volna a génkezelt haszonnövények távol tartása a magyar termőterületektől. A génmódosított növények hazai termesztésének lehetősége megváltoztatja a Magyarországról az EU-ban eddig mint génpiszka mentes országról kialakult képet, egyúttal a kiváló minőségű hazai kukorica európai versenyképességét is. Bizonyos balliberális pénzügyi és gazdasági körök azonban az ördöggel is cimborálva, vagy/és azok által korrumpálva azon igyekeztek éveken át, hogy helyet csináljanak a multik GMO termékeinek hazánkban, mindegy mi annak az ára. A baloldali erők között is vannak azonban GMO ellenes, a veszélyeket jól ismerő hangok, ezért nem merték nyíltan felvállalni a dolgot. Egy darabig legalábbis. Helyette ment a kormányzat húzd meg, ereszd meg politikája.

Magyarország szocialista kormányzata 2003 májusában először egyetértési nyilatkozatot adott az EU illetékes bizottsága felé a GM termékeknek az EU országaiban történő engedélyezése témájában. Később figyelembe véve még a génmódosított fajták elterjedése által fenyegető egyéb (ökológiai, élelmiszerbiztonsági, egészségügyi stb.) veszélyeket, de inkább annak politikai kockázatát, az FVM hozott egy tervezetet a Mon810-es génmódosított vonalból származó kukoricafajták hazai forgalomba hozatalának ideiglenes felfüggesztésére. Aztán semmi sem történt. Abban reménykedtek, hogy elalszik majd az emberek figyelme. 2004 decemberében aztán a Greenpeace kérdőre vonta a kormányt, hogy mit szándékoznak tenni a továbbiakban a GMO-sok nyomulása ellen, mert hogy az ideiglenes tiltás 2005 januárjában lejár. Az FVM a Greenpeace-nek írt levelében akkor azt ígérte, hogy tárcaközi egyeztetés után a kormány januári első kormányülésén tárgyalja az ügyet. A 2005 évi első két kormányülésen azonban szó sem esett róla, viszont a hatályos EU-engedély következtében elvileg januártól hazánkban is forgalmazhatóak lettek volna a Mon810 vonalból származó génpiszkált vetőmagok. Mivel a magyar kormány az utolsó lehetséges időpontig sem tűzte napirendre a kérdést, a A Greenpeace 2005 január 18-án egy a génmanipulált kukorica engedélyezése elleni tüntetést szervezett az FVM elé. Ezzel az akcióval próbált nyomást gyakorolni a kormányra, hogy végre tárgyalják az ügyet, amire ígéretet is kaptak. A másnapi kormányülésen tényleg szó került a téma, de ismét csak ideiglenes tiltást fogalmazott meg a minisztérium. Az ideiglenes tiltás nem sokáig tartotta magát, 2005 szeptemberében ugyanis a szocialista-szabad demokrata kormányzat egy olyan törvénymódosító javaslatot terjesztett a parlament elé, mely lehetővé tenné Magyarországon a génmanipulált növények szabadföldi termesztését. Ez a javaslat alig módosított formában 2005 decemberében újra benyújtásra került. A parlament ugyan nem tárgyalta, de a szocialista kormányzat 2006 elején engedélyezte a saját hatáskörében, annak ellenére, hogy 2006 februárjában kiderült, hogy az egyik, génsebészeti úton egy rovarméreg termelésére késztetett kukoricafajta az itthoni környezeti feltételek mellett két-háromezerszer annyi toxint termel, mint amennyit az ugyanezen hatóanyagon alapuló permetezőszer tartalmaz, és a méreg egy része a betakarítás után is a talajban marad.

A vak is láthatta már akkorra, hogy a Monsanto megkezdte itthon is a "kifizetéseket", s mint azt más esetekből is tudjuk, ennek a kormánynak semmi se drága. Feláldoznák a élelmiszerbiztonságot, a magyar mezőgazdasági termékek eladhatóságát, és úgy ahogy van a magyar mezőgazdaság jövőjét is egy kis csúszópénzért. Gráf József agrárminiszter nagy nyilvánosság előtt kijelentette ugyan egyszer, hogy a magyar mezőgazdaságnak alapvető gazdasági érdeke az ország génpiszka-mentes státuszának megőrzése, de ezt persze csak annyira lehet komolyan venni, mint bármi mást a szocialista politikusok részéről. A 2006 év eleji kormányhatározat miatti széleskörű tiltakozás hatására 2006 májusában hoztak egy jelentéktelen másik határozatot, mely csak arra volt elegendő, hogy ne kezdődjék meg azonnal Magyarország bevetése génmanipulált vetőmagokkal. Ez is csak időhúzás volt azonban, és csak az alkalmas pillanatra vártak, amikor túl sok más eseménye zajlik ahhoz, hogy az új koegzisztencia törvény elfogadása ne keltsen akkora feltűnést.

A 3000-szeres(!) toxinmennyiséget termelő MON610 kukorica virágpora (mint bármely másik fajta) 500-3000 méteres távolságban is képes a hagyományos kukoricákat beporozva olyan hibridet létrehozni, amely szintén méregtermelő. Ehhez képest az új törvényben csak 400 méter az előírt védőtávolság a többi ültetvényhez képest. A toxin ráadásul a kukoricások közelében élő védett lepkék (pl. a nappali pávaszem) hernyóiban is kárt tesz. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a méreg egy olyan kártevő - a kukoricamoly - ellen nyújt védelmet, amelynek kártétele Magyarországon elhanyagolható, így a gazdák nem is permeteznek ellene. Ugyanakkor az állat 10 év alatt ellenállóvá válik a toxinnal szemben, így az egész beavatkozás eleve teljesen értelmetlen. Ehhez képest a Monsanto éppen 2006 február elején kötött szerződést az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetével arról, hogy a vállalat szabadalmaztatott génjeit beültetik magyar kukoricafajtákba. A kukoricamoly ellen mérget termelő gént is. Az MTA tudósai azonban még ennél is tovább mentek. 2007 októberében kiderült, hogy egy titkos szerződéssel gyakorlatilag a Monsanto kezére akarják játszani a magyar génbankot.
Vajon mennyiért prostituálódik egy magyar(?) tudós? És úgy egyáltalán: mitől magyar, mitől tudományos és mitől akadémia? De ez már egy külön dolgozat témája lehetne.

Kiegészítés 2011.12.08-án: az MTA tudomány- és magyarellenessége már az MTA-n belül is kiveri néhány rendes ember szemét: Prof. Bokor Imre: Az MTA szükséges reformjáról, az MTA elnökségének tudomány és nemzetellenességéről.

Egyes cégek látva a piacok reagálását kettős játékot játszanak. Jellemző pl. hogy a Maseca nevű, tortillához való kukorica lisztet gyártó cég, Egyesült Államokba szánt lisztje nem tartalmazott genetikailag módosított kukoricát, ám mexikói fogyasztásra génpiszkált, rovaroknak ellenálló növények magvait importálták az USA-ból. A céget végül a Greenpeace perelte be. Tekintve a Magyarországi fogyasztók végtelen árérzékenységét, mi is könnyen járhatunk így. Más cégek sunyi módon hozzákeverik a génmanipulált terményt a természeteshez és "elfelejtik" azt feltüntetni a csomagoláson. Könnyen megtehetik, mivel a génmanipuláció tényét egyelőre csak akkor lehet kimutatni, ha tudjuk, hogy milyen gént kell keresni. Mivel egyre több bármiféle engedély nélküli génmanipulált terményt termesztenek szerte a világban, ezért, ha valaki nem kifejezetten megszállottan figyeli, nem is jön rá a dologra. 2006 szeptemberében kiderült nálunk is, hogy a forgalomban lévő amerikai származású rizs génmanipulálttal van keverve. Az ügy riasztó, és figyelmeztető is egyben mindenki számára. Amikor az illetékesek föltették a kérdést az USA megfelelő hivatalának, hogy került-e génmanipulált rizs az ide szállított mennyiségbe, akkor azt a sokat- és semmitmondó választ kaptuk, hogy a hírt az ő nyilvántartási és követési rendszerük alapján sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudják! Elképesztő.

Ha nem cselekszünk, akkor nem csak hogy bevetik rövidesen az országot génmanipulált vetőmaggal, de a fogyasztók számára előnytelen törvényekkel és szabványokkal előbb-utóbb elérik a GM multik, amit már egyes termékek esetében (pl. szója) már elértek, hogy nem kell majd feltüntetni, hogy génpiszkált termék van az élelmiszerben, ha bizonyos százalékig génmanipulálatlan termesztésű alapanyagból készül, vagy hogy nem fogjuk tudni, (ahogy ma sem tudhatjuk) ha pl. a sertéssel, melynek húsát megvásárolni szándékozzuk, génpiszkált tápot etetnek! Innentől kezdve egyenes út vezet a teljes liberalizációig, és mi leszünk a génpiszkálók élő laboratóriumi patkányai. Pár generáció múlva majd kiderül, hogy mit okoz egy látszólag ártatlannak tűnő génpiszkálás a természetben és bennünk emberekben. Akkor meg majd minden bizonnyal ugyanez az aljas maffia azon fog keresni, hogy jó sok pénzért kijavítsák majd, amit most elrontanak. Feltéve, hogy még lesz ember a földön.


Azért vannak biztató jelek is. Hazánkban elsőként 2005 februárjában a Nyugat-Dunántúli Régió hozott döntést arról, hogy a térség magát GMO mentes övezetté nyilvánítja. Legutóbb 2005 decemberében követte őket a Dél-Dunántúli Régió is, így jelenleg az ország nyugati részének többsége génmanipuláció mentes. A gazdák egymást próbálják tájékoztatni, és további területek válhatnak még GMO-mentes övezetté. Ha a lengyelek példáját követnénk, akik már szinte az egész országban összefogtak, akkor egy alulról jövő kezdeményezéssel egyszer s mindenkorra ki lehetne söpörni innen a génmanipulált termékekkel kereskedőket, Európai Bizottság és kormányok ide vagy oda.

Hazánkban tehát számítani kell a GM cégek, elsősorban a Monsanto fokozott aktivitására, a korrupt és felelőtlen politikusaink miatt és mert az MTA úgy működik ahogy, és olyanok irányítják, akiket nem a tudomány éltet, hanem a politika és a pénz szaga. Ennek megfelelően kell feltárni az eseményeket és ha kell, akár radikálisan fellépni velük szemben.

Mit lehet tenni?

Először is: Soha ne becsüld le az ellenfelet! A pénz náluk van, tudósokat, kormányokat korrumpálnak, és ha kell megveszik a sajtót is, hogy melléjük álljon.

Az EU-ban, így hazánkban is, elvileg 2004 áprilisa óta kötelező megjelölni minden GM szervezetből származó, vagy azt tartalmazó élelmiszert ám ez legtöbbször elmarad, főleg ha csak itthon kerül a termék forgalomba. Mivel a fogyasztóvédelem, és a minőségellenőrzés ezzel külön nem foglalkozik, csak az olyan akciókból szerezhetünk tudomást erről, mint amilyen pl. a Greenpeace 2006 márciusi "támadása" volt, amikor is lecsaptak a Tesco-ra, és három cég termékeiről is megállapították, hogy génpiszkált alapanyagot tartalmaznak, és ezt a csomagoláson nem tüntették föl. (Szegedi Paprika Rt. Globus Rt. és a lengyel Lidl)

Tájékozódj mindig hogy mit vásárolsz, és soha ne vásárolj olyan terméket, amelyről gyanítod, hogy akár csak részben is GM alapanyagból készült! A GM-menteséget szavatoló (és nem szavatoló) gyártók és áruházláncok listáját itt találod meg, a kiegészítést pedig itt.

Figyeld az információkat, és tiltakozz minden elérhető fórumon, ahol csak lehetséges! Akár a gyermekeink élete vagy jövője múlhat azon, hogy ma mit teszel. Ha tudsz, csatlakozz egy olyan szervezethez, vagy munkacsoporthoz, amely a génpiszkált élelmiszerek ellen küzd. Mondd el mindenkinek, aki még nem hallott róla, hogy milyen veszélyeket rejt a géntechnológia! Nem is gondolnád, hogy milyen sokan vannak, akik semmit nem tudnak róla, és hogy mennyien gondolják ezen felül tájékozatlanságból, hogy "ez a jövő". Minden apróság számít. Az is, ha csatlakozol a génpiszka-mentes háztartások sorába!

Nem szabad engedni, hogy az élelmiszerbiztonság, és az emberiség élhető jövője kerüljön veszélybe néhány pénzéhes cég és érdekcsoport miatt! Ne feledjük, hogy kizárólag a profit érdekli azokat, akik most ezt ránk próbálják erőszakolni, nem az emberiségen akarnak segíteni, és közben mindannyiunk egészségét teszik kockára.

A géntechnológiára szabadalmi díjat szedni nem csak eleve nonszensz, de gazemberség is. A létező világ természetes részének manipulálását védték le ezen cégek. Olyan ez, mintha Teller Ede annak idején levédte volna mondjuk a maghasadást, mert megismerte, hogyan képes manipulálni azt. Az analógia ráadásul egyáltalán nem sántít; a génmanipuláció nem más, mint napjaink csöndes és lassú atombombája. Ha egy nemzetközi törvény kimondaná, hogy a génmanipulációra nem lehet szabadalmi díjat szedni, akkor esély lenne az egész mizéria eloszlására, és végre a mezőgazdaság fejlődése a helyes mederbe terelődhetne.

Megjegyzem a hitelét vesztett, mindenki által jól láthatóan az USA és a multinacionális cégek érdekeit kiszolgáló WTO-nak egyre többen állnak ellen. Jó példa erre Görögország. A WTO és az GMO cégek által távirányított Európai Bizottság 2006 januárjában felszólította Görögországot, hogy 20 napon belül oldják fel az általuk fenntartott GMO moratóriumot. A görögök ellenben nem csak hogy nem oldották azt föl, hanem végül úgy döntöttek, hogy a tilalmat kiterjesztik további 14 fajtára. Előző évben pedig az osztrákok érték el, hogy az EU tagállamok több mint kétharmada mögéjük állt, és leszavazták a moratóriumuk feloldását kezdeményező európai bizottsági javaslatot.

A világ számos WTO tag országa (legutóbb pl. Zambia és Kenya) jelentette már be, hogy dönthet a WTO ahogy akar, akkor sem engedik be a GMO termékeket a területükre. A világ minden a népe érdekét szolgáló felelős kormányának így kéne tennie.

Nibiru

2004.05.22

Legutóbb frissítve: 2011.12.01


Források, linkek időrendben (folyamatosan frissítve)

1999.09.xx Lélegzet Magazin: Világszerte tiltakoznak a génmanipuláció ellen
2001.01.07 Los Angeles Times: Some Food for FDA Regulation
2001.08.03 People's Daily: Health Ministry Urges Ban on Poisonous Rice in China
2001.12.02. Zöld Magazin: Génszennyezett a mexikói kukorica - veszélyben a kukorica ősi
fajtái
2004.06.03 Magyar Hírlap: A génmódosított növényekkel felszámolható lenne az éhínség
2004.11.08 Radio.hu: A génmanipulált élelmiszerek ellen kampányol a Greenpeace
2005.01.07 Mfor.hu: Vesztegetés miatt büntetik a nagy amerikai génmanipulátort
2005.01.19 Indymedia.hu: Greenpeace: GM kukorica tilalmat most!
2005.03.02 HirTv.hu: Génkezelt vetőmagot csempésznek az országba (*)
2005.04.15 Greenfo.hu: Az emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérget termelő GM rizsfajtát
egyre nagyobb területen termelik kínában
[A cikket később átírták, a címe is megváltozott ]
2005.05.28 Greenfo.hu:Tiltakozás a Mindentudás Egyeteme egyoldalú műsora ellen
2005.06.03 Magyar Nemzet: Feláldozható e az egészség a profitért?
2005.06.13 Nol.hu: Greenpeace tiltakozás a kínai GM rizs európai importja ellen
2005.06.17 Greenpeace: Nyílt levél Magyarország miniszterelnökéhez
2005.09.06 Jobbik.hu: Élelmiszerbiztonsági veszélyre figyelmeztetünk
2005.11.14 Greenfo.hu: Génmódosított növények - a kormány már megengedte
2005.11.21, Fuggetlen.hu: Tudományos bizonyíték arra, hogy egy GM növény allergiát és
tüdőkárosodást okoz
2005.12.22 Zpok.hu: Génmódosítás-mentes övezet lett a Dél-Dunántúli Régió!
2006.01.04 Indymedia.hu: A 14 leggonoszabb multi
2006.02.01 Nemenyi.net: Lehet-e béke egy génmanipulált élelemmel teli világban?
2006.02.10 No.hu: Felemás harc a génmanipuláció ellen.
2006.02.10 Indymedia.hu: Génpiszkált kukorica: sokkal több méreg
2006.03.22 Mfor.hu: A Tescóban tüntettek a génmódosított termékek ellen
2006.09.29 Gondola.hu: Génmódosított fajtával szennyezett amerikai rizs került a magyar
piacra
2006.11.28 Index.hu: Búcsú a GMO-mentes Magyarországtól
2007.02.05 Greenfo.hu: Mindenkinek joga van tudni, mit eszik!
2007.02.18 MTSZ: Egyelőre maradhat a génmódosított kukorica tilalma
2007.02.21 Hunhir.hu: A románok elárultak bennünket az első adandó alkalommal
2007.03.22 Zöldmagazin.com: Génmódosított élelmiszerek visszavonása az Európai piacról
2007.03.31 ma.hu: Mérgező az emberi fogyasztásra engedélyezett génkezelt kukorica
2007.10.17 Greenfo.hu Az MTA a GMO-lobby-nak kívánja átjátszani a magyar génbankot
2008.11.11 Educafe A génmódosított kukorica termékenységcsökkenést okoz
2009.03.06 Index.hu Együtt mozdultak a magyarok a kukoricáért
2009.11.02 Agroinform.com Engedélyeztek három GMO kukorica fajtát az EU-ban
2010.05.04 Orientpress A géntechnológiai ipar [ a saját érdekében ] hamisítja meg a valóságot
2010.06.04 Greenfo.hu Ne legyünk rabszolgák a saját földjeinken!
2011.03.03 Tudatosvasarlo.hu Az ember, aki legyőzte a GMO-góliátot
2011.04.15 Gazdakorok.hu Az USA elszennyezné GMO-kkal Európát Ángyán József szerint
2011.12.04 Origo.hu Így hangolja át életünket minden megevett rizsszem

Kornyezetunk.hu: Érvek és ellenérvek a biotechnológia körül
Kornyezetunk.hu: Tények és a tudományosan megalapozatlan állítások a génmódosított
növényekkel kapcsolatban
* Többek között az alábbi két linken is szó volt a Romániából csempészett GM kukoricáról, de valamikor egyszerűen eltűntek. Nem megalapozatlan a gyanúm, hogy szisztematikus eltüntetésről van szó. A 2005 márciusában kiderült esetről számos helyen jelentek meg cikkek, ma már csak és kizárólag a HírTV honlapján van róla egy nyúlfarknyi írás.
http://gportal.hu/gindex.php?pg=258198&nid=609849
http://delmagyar.netrix.hu/cikk.php?id=70&cid=90619
(...)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kezdeményezzenek, kormányhatározat, génmanipulációra, laboratóriumokon, kukoricafajtákba, sertéstenyésztők, manipulációjával, toxinmennyiséget, monokulturálisan, génmanipulálttal, felmérhetetlenek, megbetegedéseket, felfüggesztésére, természetellenes, megnagyobbodását, szarvasmarháknál, géntechnológiára, fogyasztóvédelem, kockázatelemzése, gyógyszeriparnak, dollármilliókért, értelmezhetetlen, legbefolyásosabb, hatásvizsgálatot, engedélyeztetési, megsemmisítésére, környezetvédelmi, kezdeményezéssel, lelkiismeretlen, megállapították, kifejlesztésébe, árérzékenységét, megváltoztatott, megerőszakolnak, génmanipulációt, tevékenységéhez, kutatás bebizonyította, kettő együtt, kísérleti patkányoknál, glifozát szintje, gyártó állításával, teljes cikk, természet rovására, génpiszkálásról mindenkinek, világ több, gének manipulálhatósága, emberiség számára, egészségesebb világban, gyógyszeriparnak óriási, ezirányú kutatások, génmanipuláció káros, állatokkal kapcsolatos, Monsanto NK603, Humán Genom Projektnek, FEMS Microbiology Letters, Erin Brockovics, Világkereskedelmi Szervezethez, George Bush-t, Európai Uniót, Európai Bizottság, SUKI Agricultural Company, Kínai Népköztársaság, Roundup Ultra, Roundup Ultrával, William, William Engdahl, Amit Engdahl, Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, GMO-mentes Magyarországtól, Gráf József, Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetével, Bokor Imre, Egyesült Államokba, Nyugat-Dunántúli Régió, Dél-Dunántúli Régió, Szegedi Paprika Rt, Globus Rt, Teller Ede, Lélegzet Magazin, Angeles Times, Some Food, Health Ministry Urges Ban, Poisonous Rice, Zöld Magazin, Magyar Hírlap, Mindentudás Egyeteme, Magyar Nemzet, Educafe, Orientpress, GMO-kkal Európát Ángyán József,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Otthon  Különleges  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Anyák napjára  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Alvó kislány  Spenót fasírttal  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Borzasztó  Martin Buber, A haszidim meséi  Jó éjszakát  Müller Péter tollából  Szép estét  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  40 felett  Esterházy Péterre emlékezünk  Isten hűségének mértéke  Latinovits Zoltán tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Különleges  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Martin Buber, A haszidim meséi  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Otthon  Annyira tisztelem a szabadságo...  Walter Chrysler mondta  Anyámról való emlékek  A pitypang legendája  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Walter Chrysler mondta  Önmaga ellenére  Somlyó Zoltán - Orgonával  Borzasztó  Esterházy Péterre emlékezünk  Horváth Szilvia tollából  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  A hagyma antibakteriális hatás...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Ady Endre - Mindegy átka  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  képre írva  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Tavaszi este  A hagyma antibakteriális hatás...  Szép estét  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Tanmese  Facebookon kaptam  képre írva  Tanmese  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Alvó kislány  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  jó reggelt  Az ember  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Horváth Szilvia tollából  Magyar költészet napja  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Sík Sándor - Ha jő a perc 
Bejegyzés Címkék
kutatás bebizonyította, kettő együtt, kísérleti patkányoknál, glifozát szintje, gyártó állításával, teljes cikk, természet rovására, génpiszkálásról mindenkinek, világ több, gének manipulálhatósága, emberiség számára, egészségesebb világban, gyógyszeriparnak óriási, ezirányú kutatások, génmanipuláció káros, állatokkal kapcsolatos, tápláléklánc felborulását, állatok génmanipulálása, igazi veszélyt, növényi génmanipulációk, oldalon most, legsúlyosabb veszélyt, génmódosított szervezetek, egyik fajta, génpiszkált növénybe, baktérium ellenállóvá, antibiotikummal szemben, ilyen génekkel, amerikai kontinensre, méhek kórokozói, méheket tizedelik, rezisztenssé vált, jövőben ezek, növények lehetnek, igen puszító, emberiség lesz, másik fajta, hagyományos termények, génpiszkált termékek, géntechnológia útján, természetes úton, géntechnológiai multik, következményei beláthatatlanok, növények spontán, mérgeket termelő, többi növényre, génmanipulált növények, fenntartható fejlődés, egyik legfontosabb, intenzív mezőgazdasági, természet mechanizmusa, spontán génmutáció, saját fajtájának, rendkívül nagy, fajta átalakulási, óriási egyedszám, géntechnológiák alkalmazásával, természet iparosítását, génmanipulált organizmusok, legnagyobb felelőtlenség, profitérdekelt multik, egész génmanipulációs, olyan elméletből, hibás elméletre, genetikai determinizmus, genetika általános, fehérje szerkezetének, bizonyos tulajdonságért, fehérjét fogja, donor szervezetben, elméletet alapul, emberi genom, szekvenálási munka, százezer-féle fehérje, klasszikus genetikai, emberi gének, enoláz enzimet, szemben pedig, szemlencse egyik, olyan génnel, humán géneknek, élet gyökeres, génmanipulációt ideje, laboratóriumokon kívülre, technológia támogatói, megváltoztatott gének, élelmiszer beltartalmára, génpiszkált növény, azzal táplált, emberek egészségére, növények genetikai, génmanipulált mezőgazdasági, eredeti növény, tudatos vásárlói, átporzással módosult, puszta genetikai, spontán átporzás, veszély pedig, haszonnövények megváltoztatott, úgynevezett szupergyomok, génpiszkált növényhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 320
  • e Hét: 6072
  • e Hónap: 9817
  • e Év: 163313
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.