Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Földünk óriásai
  2017-08-31 21:52:38, csütörtök
 
   
  Az óriás mamutfenyő vagy hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) régebben a mocsárciprusfélék (Taxodiaceae), manapság inkább a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába sorolt monotipikus Sequoiadendron nemzetség egyetlen faja. A Földön élő legnagyobb testtömegű élőlények ennek a fajnak a képviselői. A legöregebb, ismert példány 3200 éves; törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna.
Az Amphicoelias a növényevő sauropoda dinoszauruszok egyik neme, amely talán a csoport valaha felfedezett legnagyobb tagja. Második faja, az A. fragillimus egyetlen fosszilizálódott csonton alapul, és 58 méteres hosszával talán a leghosszabb ismert gerinces állat lehetett, 122,4 tonnás tömegével pedig vetekszik a legnehezebb ismert állattal, a kék bálnával. Azonban, mivel az egyetlen fosszilis maradványa az 1870-es években történt tanulmányozását és leírását követően elveszett, jelenleg csak rajzok és ásatási jegyzetek bizonyítják a létezését.
A Titanoboa egy a paleocén korban, mintegy 60-58 millió évvel ezelőtt élt kígyónem volt. Egyetlen ismert faja a Titanoboa cerrejonensis, a valaha felfedezett legnagyobb kígyó. A fosszilis gerincet a mai kígyók gerincének alakjával és méretével összehasonlítva a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a T. cerrejonensis 12,8 méter hosszú lehetett, tömege pedig elérhette az 1135 kg-ot is.
A jákafa (angolosan dzsekkfruit, illetve dzsekkfrút, Artocarpus heterophyllus) az eperfafélék családjába, a kenyérfák (Artocarpus) nemzetségébe tartozó fafaj, amely Délkelet-Ázsiában őshonos. Banglades nemzeti gyümölcse. A jákafa termése a legnagyobb, fán termő gyümölcs a Földön. Tömege elérheti a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t, átmérője az 50 cm-t.
Az Argentavis magnificens a madarak (Aves) osztályának az újvilági keselyűalakúak (Cathartiformes) rendjébe, ezen belül a Teratornithidae családjába tartozó fosszilis faj. Az Argentavis magnificens a legnehezebb röpképes madár, amely valaha létezett. A madarat, amelynek néha az "óriás teratorn" nevet adják, három lelőhelyen találták meg. Ezek, mind a miocén korból valók. A madár 6 millió évvel ezelőtt élt, Argentína területén. A megtalált Argentavisnak a felső karcsontja kissé rossz állapotban van, de azért eléggé tiszta képet ad a méretről: szárnyfesztávolsága: 5,1-6,1 méter, szárnyfelülete: 8,11 négyzetméter, testhossza: 1,26 méter, magassága: 1,5-2 méter és súlya: 70-72 kilogramm.
A Hang Thien Duong (jelentése kb. Paradicsom-barlang) egy barlang Vietnamban, a Phong Nha - Ke Bang Nemzeti Park területén, az ország középső részén, a Vietnami-hegységben. A kutatók a 2010-es felfedezőúton 31 kilométernyire tudtak behatolni a barlangba. Csupán 2009-ben fedezték fel itt a világ legnagyobbjának tartott barlangját (Son Doong barlang), és 2013-ban nyitották csak meg a nyilvánosság előtt.
A Rafflesia (raflézia) a Rafflesiaceae család egyik nemzetsége. Parazita kétlaki növény, más növényeken, jellemzően fákon élősködik. Nincs szára, sem levele, sem gyökere. Miután az óriás bűzvirág bimbója áttöri a gazdanövény kérgét, úgy 10 hónapra van szüksége, hogy káposztafej nagyságúra nőjön. Néhány óra alatt a húsos szirmok kinyílnak, és a virág már teljes pompájában ragyog. A kehely aljában számos tüskeszerű nyúlvány meredezik. Virágában csak néhány napig lehet gyönyörködni. A növényvilágban a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, átmérője körülbelül egy méter, tömege a 15 kg-ot is elérheti.
Az óriásszarvas (Megaloceros giganteus) a szarvasfélék családjának egy kihalt faja. A pleisztocén során, mintegy 400 000 évvel ezelőtt jelent meg Eurázsiában és az utolsó jégkorszak (Würm) végével tűnt el, radiokarbon kormeghatározással a legkésőbbi lelet kora 7700 évnek adódott. A jégkorszaki embernek kortársa volt. Angolul "ír jávorszarvasnak" (Irish elk) is nevezik, mivel csontjai főleg írországi lápokból kerültek elő (ennek ellenére egész Európában előfordult). Hatalmas termetű szarvasféle lehetett: a marmagassága mintegy 2,1 méter volt, lapátos (inkább a jávorszarvaséra emlékeztető) agancsának terpesztése elérte a 3,65 métert, tömege pedig a 40 kg-ot, az állat tömege pedig átlagosan az 540-600, legfeljebb pedig a 700 kg-ot.
A farontó gombák közé tartozó, gyökérbetegséggel igen nagy károkat okozó sötétpikkelyes tuskógomba vagy mézgomba egy kalaposgombafaj. Egy 2001-ben, Oregon amerikai államban, a Blue Mountains hegységben található Malheur Nemzeti Erdőben történt felfedezés szerint a Föld jelenleg legnagyobb kiterjedésű, és egyben legöregebb (legalább 2400 éves) ismert élőlényét ennek a gombának egy telepe alkotja. A föld alatt élő gomba a fák gyökere mentén igen lassan terjeszkedik, cipőfűzőszerű fonalak, "rizomorfok" segítségével. Fejlődése spórából indult ki, majd vegetatív szaporodással az egész környéket behálózta. A genetikai vizsgálatok igazolták, hogy a vizsgált "egyed" klónjai 9,65 km2-nyi területet borítottak be.
Az élővilág törzsfáján az ízeltlábúakat (Arthropoda) tekinthetjük a leghosszabb múlttal rendelkező többsejtű, illetve valódi szövetes állatcsoportnak. A fosszilis bizonyítékok szerint az ízeltlábúak több mint félmilliárd éves múltra tekintenek vissza. Napjainkban is a földi többsejtű élővilág állatfajainak mintegy kétharmada ebből a csoportból kerül ki. A többsejtű élet ekkoriban még kizárólag a tengerekhez kötődött, ezért a korai ízeltlábúak csoportjai is tengeri élőlények voltak. Nagyjából 510 millió éve jelent meg az a kihalt csoportjuk, amelyből a földtörténet valaha ismert leghatalmasabb ízeltlábúi, az eurypteridák, vagy ismertebb nevükön a tengeri skorpiók kerültek ki.


A Nagy-korallzátony Földünk legnagyobb korallzátonya, a Korall-tengerben található, nem messze Északkelet-Ausztrália Queensland nevű államának partjaitól. 2000 km hosszan húzódik, 34,4 millió hektáron, és még az űrből is látható. Nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll, melyek nagyjából azonos távolságra vannak a tengerparttól.
A rövidfejű medvék a medvefélék családjának egy mára kihalt, Amerikában élt nemét (Arctodus) alkották. A nem Észak-Amerika legnagyobb termetű szárazföldi ragadozóit adta a pleisztocén során. Az utolsó jégkorszak végével tűntek el, mintegy 10 000 évvel ezelőtt. Nevüket onnan kapták, hogy a mai medvékkel ellentétben szokatlanul rövid fejük volt, mint a kutyák között a buldognak, ezért "buldogmedvének" is szokták nevezni. A rövidfejű medvék közül az Észak-Amerikában élt óriás rövidfejű medve nőtt a legnagyobbra: marmagassága 1,5-1,8 méter volt, a hátsó lábain állva feje 3,4 méter magasságba került, így mancsaival a 4,3 métert is elérte (vagyis könnyen felnyúlhatott volna a kosárlabdapalánkon levő kosár gyűrűjéig). Így hosszméretei alapján mintegy fél méterrel hosszabb volt, mint a ma élő barna medve. Azonban a barna medvékkel ellentétben ők sokkal karcsúbbak voltak, a nyakuk rövidebb, a lábaik pedig hosszabbak voltak: így a 600-957 kg-os becsült tömegükkel nem voltak sokkal nehezebbek náluk.
A Gigantopithecus egykor Ázsiában élt emberfélék neme; egyfajta óriás orangután a késő miocén és a középső pleisztocén korszaka idején. Szinte kizárólag fog- és állkapocsleleteiből ismert nem. A fogak és állkapcsok méretéből következtetik, hogy magasabb és vállasabb is volt az Afrikában élő gorilláknál. Egyes becslések szerint a hímek 3 méter magasak és 540-600 kilogramm tömegűek, míg más becslések szerint csak 1,8-2 méter magasak és 180-300 kilogramm tömegűek lehettek. Kína területén élt, és csak mintegy százezer éve halt ki, ami azt jelenti, hogy kortársa volt a Homo erectusnak és az archaikus Homo sapiensnek is.
Minden idők legnagyobb repülésre képes állata a 68 millió évvel ezelőtt élt Quetzalcoatlus northropi pteroszaurusz (repülő őshüllő) volt. Az őshüllőnek 11 méteres gigantikus szárnyfesztávolsága volt.
A kék bálna vagy óriás bálna (Balaenoptera musculus) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a sziláscetek (Mysticeti) alrendjébe és a barázdásbálna-félék (Balaenopteridae) családjába tartozó faj. A kék bálna a 29,9 méteres hosszával és a 173 tonnás testtömegével a legnagyobb ismert állat, ami valaha is létezett. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fosszilizálódott, állatcsoportnak, jávorszarvaséra, legnagyobbjának, jávorszarvasnak, balaenopteridae, összehasonlítva, korallzátonyból, kalaposgombafaj, teratornithidae, tanulmányozását, gigantopithecus, quetzalcoatlus, kilométernyire, keselyűalakúak, cathartiformes, sötétpikkelyes, buldogmedvének, szárnyfelülete, növényvilágban, sequoiadendron, leghatalmasabb, megállapításra, dinoszauruszok, argentavisnak, testtömegével, ízeltlábúakat, következtetik, barázdásbálna, heterophyllus, cerrejonensis, tengerparttól, rafflesiaceae, korallzátonya, állatfajainak, pteroszaurusz, óriás mamutfenyő, növényevő sauropoda, csoport valaha, leghosszabb ismert, legnehezebb ismert, egyetlen fosszilis, 1870-es években, valaha felfedezett, fosszilis gerincet, tudósok arra, megállapításra jutottak, 1135 kg-ot, eperfafélék családjába, jákafa termése, újvilági keselyűalakúak, legnehezebb röpképes, Hang Thien Duong, Phong Nha, Bang Nemzeti Park, Blue Mountains, Malheur Nemzeti Erdőben, Nagy-korallzátony Földünk,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.09. 22:31 Halálos baleset az 58-as úton
12.09. 21:39 Illegális bevándorlás - Migrációkutató: 2050-re 500 millióval nő a migráció...
12.09. 21:23 Női kosárlabda NB I - Győzött a Cegléd
12.09. 21:13 Hasogdzsi-gyilkosság - Amerikai sajtóértesülések: Trump veje tanácsokat ado...
12.09. 21:03 Szénászky Zsoltot választották polgármesterré Nagytőkén
12.09. 21:03 Jégkorong Erste Liga - Három vereség után újra csíkszeredai siker
12.09. 20:56 Nagy Sándor lett Tibolddaróc polgármestere
12.09. 20:37 Férfi röplabda NB I - A Kazincbarcika és a Pénzügyőr is könnyedén győzött
12.09. 20:37 Női röplabda Extraliga - Négy szettben nyert a Vasas
12.09. 20:26 Jégkorong Erste Liga - Gálázott Bécsben a Ferencváros
Tudjátok ?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
Mennyi ideig élhet egy benti macska?
Mennyire káros a szervezetre a dohányzás?
Milyen sorozatokat lenne érdemes néznem?
Már lehet kérdést feltenni?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kívánok mindenkinek...  Télapó  Igazságosság  Télapó  Vicc  Hello  Törekvés a szent életre  Szèp estét kedves látoga...  Rózsa itallal  Vicc  Levél a mikulásnak  Facebookon kaptam  Megbocsátás  Kígyózó  Télapó  Törekvés a szent életre  Boldog Mikulást  Szomorú szamár  Hull a pelyhes fehér hó  Mikulás a havas fenyvesben  Télapó érkezik  Télapó  Harang  Télapó  A Szentírás olvasása  Vers a Mikuláshoz  Esti kép  A nő nagy festett szemekkel né...  Kegyelem  Boldog Mikulást  Vicc  Decemberi naptár képem!  Mindent tudok  Megbocsátás  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Rózsa itallal  Megbocsátás  Télapó  Csodás estét, sok örömet, szer...  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Harang  Egy angyal  Facebookon kaptam  Ferenc Pápa mai üzenete 12.05  Szép estét, jó éjszakát minden...  Facebookon kaptam  Kígyózó  Télapó  2018. December 5., szerdai Nap...  Szent Miklós ünnepén  Törekvés  Hello  Aranytej- hajhullásra és méreg...  Szèp estét  Csodás estét, sok örömet, szer...  Mikulás virág gyertyákkal  A gyerekek hisznek a mikulásba...  Mire irányítjuk és mivel töltj...  Télapó  Jó reggelt! Kellemes, vidám Mi...  Megbocsátás  Télapó  Facebookon kaptam  Megbocsátás  Itt a Mikulás! Ma december 6....  Vicc  Télapó az úton  Diáklány Mikulás váróban Ugye...  Fények - lilában - csodaszép  Mikulás tündöklése  Vicc  Decemberi naptár képem!  Png kislány  Facebookon kaptam  A Mazsihisznél tett látogatást...  Miért küldené börtönbe Böjte C...  Antall József emlékére Mosonma...  Mire irányítjuk és mivel töltj...  Pósa Lajos: Mikulás Öreg Miku...  Télapó lány  Mikulás sapka  Harang  Télapó  Nyiraty Gábor: Télapó suhan sz...  A Szentírás olvasása  Facebookon kaptam  Vonaton érkezők  Facebookon kaptam  Télapó  Helló december  Jézus születése - Újszövetségi...  Rózsa itallal  A mikulás már úton van  Aranytej- hajhullásra és méreg...  Megbocsátás  Megbocsátás  Mikulás virág  Vicc  Egy nőt nem nehéz boldoggá ten...  Vicc 
Bejegyzés Címkék
óriás mamutfenyő, növényevő sauropoda, csoport valaha, leghosszabb ismert, legnehezebb ismert, egyetlen fosszilis, 1870-es években, valaha felfedezett, fosszilis gerincet, tudósok arra, megállapításra jutottak, 1135 kg-ot, eperfafélék családjába, jákafa termése, újvilági keselyűalakúak, legnehezebb röpképes, miocén korból, megtalált Argentavisnak, felső karcsontja, barlang Vietnamban, ország középső, 2010-es felfedezőúton, világ legnagyobbjának, nyilvánosság előtt, óriás bűzvirág, gazdanövény kérgét, húsos szirmok, kehely aljában, legnagyobb méretű, szarvasfélék családjának, kihalt faja, pleisztocén során, utolsó jégkorszak, legkésőbbi lelet, jégkorszaki embernek, marmagassága mintegy, jávorszarvaséra emlékeztető, állat tömege, farontó gombák, telepe alkotja, föld alatt, egész környéket, genetikai vizsgálatok, élővilág törzsfáján, leghosszabb múlttal, fosszilis bizonyítékok, ízeltlábúak több, földi többsejtű, csoportból kerül, többsejtű élet, tengerekhez kötődött, korai ízeltlábúak, földtörténet valaha, tengeri skorpiók, rövidfejű medvék, medvefélék családjának, mára kihalt, kutyák között, hátsó lábain, barna medvékkel, nyakuk rövidebb, lábaik pedig, késő miocén, középső pleisztocén, archaikus Homo, legnagyobb ismert, fosszilizálódott, állatcsoportnak, jávorszarvaséra, legnagyobbjának, jávorszarvasnak, balaenopteridae, összehasonlítva, korallzátonyból, kalaposgombafaj, teratornithidae, tanulmányozását, gigantopithecus, quetzalcoatlus, kilométernyire, keselyűalakúak, cathartiformes, sötétpikkelyes, buldogmedvének, szárnyfelülete, növényvilágban, sequoiadendron, leghatalmasabb, megállapításra, dinoszauruszok, argentavisnak, testtömegével, ízeltlábúakat, következtetik, barázdásbálna, heterophyllus, cerrejonensis, tengerparttól, rafflesiaceae, , ,
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5024
  • e Hónap: 42509
  • e Év: 4789047
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.